Hrách, ať už zelený nebo žlutý, je skvělým zdrojem bílkovin. Je to chutná a výživná příloha, polévka nebo součást salátu.
Suroviny:
250 g sušeného hrachu (zeleného nebo žlutého)
Voda (množství dle návodu níže)
Sůl (dle chuti)
Bylinky a koření dle chuti (např. bobkový list, pepř, petrželka, majoránka)
Postup:
Hrách propláchneme: Sušený hrách propláchneme studenou vodou, abychom odstranili případné nečistoty.
Namočení (volitelné): Pro rychlejší uvaření a změknutí můžeme hrách namočit do studené vody ideálně přes noc. Pokud nemáme čas, tento krok můžeme vynechat, ale doba vaření se o něco prodlouží.
Vaření: Hrách nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Množství vody závisí na druhu hrachu:
Zelený hrách: Hrách zalijeme vodou asi 2 cm nad jeho hladinu.
Žlutý hrách: Hrách zalijeme vodou asi 3 cm nad jeho hladinu.
Hrách z konzervy: Nepotřebujeme vařit, stačí ho pouze prohřát.
Do hrnce přidáme: Bobkový list, pepř a případně další bylinky a koření dle chuti.
Přivedeme k varu: Hrnec přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Poté stáhneme teplotu a vaříme na mírném ohni:
Zelený hrách: 45 - 60 minut
Žlutý hrách: 60 - 90 minut
Hrách z konzervy: 5 - 10 minut
Kontrola a dochucení: Během vaření hrách občas kontrolujeme a v případě potřeby doléváme vodu. Hrách je hotový, když je měkký.
Dosolení: Hrách osolíme až na konci vaření, abychom zamezili jeho ztvrdnutí.
Scezení a dochucení: Uvařený hrách scedíme a necháme okapat. Můžeme ho dochutit máslem, bylinkami, octem, citronovou šťávou, dle chuti.
Tipy:
Do vody při vaření můžeme přidat lžičku cukru, aby hrách zůstal hezky zelený.
Pro krémovou konzistenci můžeme část uvařeného hrachu rozmixovat.
Hrách můžeme použít do polévky, pyré, salátu, jako přílohu k masu nebo zelenině, do omelet a dalších pokrmů.
Zbytky uvařeného hrachu můžeme uchovávat v lednici 3-4 dny.