Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Není kelímek jako kelímek pomazánkového másla

Od: marianda® odpovědí: 24 změna:

Zdravím moudré rádce. Mám tu jeden pěkný recept na bábovku z pomazánkového másla a chystám se ji upéct. Recept žádá 1 kelímek pomazánkového másla. Peču za oceánem a těžko říct, kolik v České Republice takový kelímek váží. Pro pobavení vkládám ten, co mám v lednici já. Jesti mi poradíte, tak se pustím do pečení. Děkuji

Není kelímek jako kelímek pomazánkového másla

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll
hodnocení

2x
km
23.01.26 15:20

tak, ano

hodnocení

Aha, děkuji za odpověď. Pustím se do toho.

hodnocení

2x

Jestli máte tu 80cm troubu, tak bych se toho nebál...

hodnocení

je to tak. Takže místo 3 vajec 30? Asi by to zvládla. Někteří mají i dvě trouby, tam by se to vešlo určitě.

hodnocení

0x

V první řadě pomazánkové máslo není máslo - jak praví EU - a tuzemský rum není rum.

Tedy je "pomazánkové" a "tuzemák".

km

v první řadě váš komentář je mimo téma, zde se neřeší ani máslo, ani rum. pokud si chcete postěžovat na poměry života v eu, založte si vlákno v diskuzi.

Není to mimo téma.

Pomazánkové máslo není máslo a pečivo s pomazánkovým máslem není máslové pečivo.

Ano, paní má recept na bábovku s pomazánkovým máslem - které se určitě v zahraničí nejmenuje pomazánkové máslo - to je specialita ČR.

km

nadýchněte se a přečtěte si znovu dotaz, ju...

Jo, nadýchněte se.

Jako že paní peče za oceánem a bude kupovat pomazánkové máslo v ČR?

pecenkav

km není to mimo téma, asi je důležitý obsah tuku v tom cizím pomazánkovém másle, jestli se to na pečení vůbec hodí

km

je to mimo téma, protože na to se tazatelka neptá.

"Pomazánkové máslo (český produkt) je tradičně z tvarohu, smetany a másla s nižším obsahem tuku a neutrálnější chutí, zatímco cream cheese spread (smetanový sýr) je krémovější, má vyšší obsah tuku (často plnotučná verze jako Philadelphia), vyrábí se z mléka a smetany a je ideální na pečení, s mírně nakyslou chutí a hladkou texturou, často bez zahušťovadel."

km

ještě jiný zdroj, který mi přijde pravdivější:

"Pomazánkové máslo se vyrábí primárně ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem (nebo sušeným podmáslím), stabilizované škrobem a dochucené solí a mléčnými kulturami, přičemž musí mít minimálně 31 % mléčného tuku."

"Cream cheese spread se vyrábí především z čerstvé smetany, která se zakysá pomocí mlékárenských kultur (nebo jogurtové kultury/podmáslí) a poté se nechá vykapat, aby se odstranila syrovátka, čímž vznikne hladký, krémový sýr."

obojí se ještě dá v pečení zaměnit za mascarpone

všechno je to víceméně, z mého pohledu, téměř stejný produkt

bear

Tazatelka se na to neptá, protože tu nežije a tak neví, že v pomazánkovém másle není ani špetka másla a tak recept na buchtu či báboku nemusí vůbec vyjít.

km

bear: tazatelka píše, že peče za mořem. to nemusí apriori znamenat, že je úplně blbá, jak přepokládáte. a nebo možná vy naopak nevíte, že se (bábovka) nepeče jen z másla, ale i z jiných tuků a olejů a do těst se přidávají také úplně jiné věci, než pouze máslo, jako jsou tvarohy, jogurty atd. to vše tuk obsahuje v poměrně vysokém množství. navíc píše "Mám tu jeden pěkný recept na bábovku z pomazánkového másla" .

nejvíc mě baví rady o vaření od lidí, co nikdy nevzali vařečku do ruky:

toprecepty.cz/...
fresh.iprima.cz/...
toprecepty.cz/...
vareni.cz/...
toprecepty.cz/...
toprecepty.cz/...

hodnocení

0x
No řekl bych, že tohle na obrázku není pomazánkové máslo ale smetanovy sýr.

Ano, je to čerstvý krémový sýr ...

hodnocení

Ano jistě, ale je to dobrá alternativa, která funguje.

hodnocení

0x

Tady v Čechách jsem se setkala se dvěmi velikostmi pomazánkového másla.

Buď 150 g, to je většinou Choceňské, nebo Madeta, nebo o váze 200 g, to prodává Penny nebo Kaufland. Dala bych tady u nás ten větší, aby to bylo dobré a neošidila to. Pak by se vidělo, zda to nechat i příště, nebo použít to menší balení. Jaga.

Tento sýr Philadelphia se prodává i u nás, je velice jemný a chutný. Nekupuji ho ale často. Důvod - je velice drahý.

hodnocení

Jago, díky za Vaši odpověď. Kniha receptů je to dobrá, nicméně bych uvítala, kdyby byly jasně uvedené váhy surovin. Zkusím tedy dát 170g. Ano, slyšela jsem, že v ČR je hodně drahý. Zde je to klasika, i když také podražilo za poslední roky, ale pořádnje levný, hlavně v tom velkém balení.

halamus

Je ještě třetí velikost, 250 g, prodává LIDL a to Choceňské XXL a Pilos XXL.
Pilos je privátní značka LIDLu mimo jiné pro mlékarenské výrobky.

Není kelímek jako kelímek pomazánkového másla #2
Není kelímek jako kelímek pomazánkového másla #3
hodnocení

Tak teď už vážně nevím

0rion
Toto ještě nemáte upečený? *smich*Ad gramáž: Samozřejmě existují různá akční balení typu xxl, v Makru třeba mají pomazánkové máslo i v kilogramovém balení. Ovšem nejběžnější gramáž je 150g, méně často 200g, jiné gramáže jsou mnohem méně časté a ten co psal recept určitě měl na mysli gramáž běžnou (nejspíš 150g).
halamus

Já tady dal obrázky pro doplnění toho, co psala babajaga. Označení XXL na obale znamená, že jde o větší, než běžné balení.
Jak píše orion,, nejběžnější kelímek je 150 g a 200 gramů.

Neodpustím si poznámku, v dobré kuchažce by bylo:
1 kelímek pomazánkového másla 200 g
3 lžíce cukru 40 g
...

Velikost balení se někdy změní, u nás je hezký pojem "smrskflace", třebas čokolády a cukrovinky nejen od koncernu Mondeléz nejmenovaných firem jsou menší, smrsklé a dražší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]