Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci upéct takovou tu tvarohovou štolu, je moc dobrá. Nevím jestli můžu tedˇudělat těsto - je v něm kypřicí prášek - a upéct ji až zítra? Nebo ještě večer? Nevadí když je tam ten prášek, abych něco nepokazila. Některá těsta, např vánoční se nechávají v chladu i pár dní ale v těch není prášek... Děkuju za zkušenosti ![]()
Delší čas, přes noc a v chladu nevadí kvasnicovému těstu. Ty kvasinky jsou stále živé, jen se zpomalí aktivita. A pokud se teplota těsta zvýší a je tam ještě nějaký cukr, tak těsto bez problémů opět nastartuje proces kynutí.
U pečícího prášku se kypřící stav aktivuje a vyšumí a nic dalšího jej neoživí. Osobně ale nechávám práškové těsto chvilinku stát, než ho dám do trouby. (10 minut)
Každopádně nemohu říct, že bych tento postup někdy zkoušela přes noc a nevím tedy, jestli za 24 hodin nebudou ještě nějaké zbytky prdopeče v těstě přece jenom fungovat, zvláště, když tvarohové těsto na štolu je dost tuhé. Nebudu to někde na webech hledat, když to nemám vyzkoušené. Je to na Vás, jestli to risknete. Těsto možná může být jedlé, jenom nebude nakypřené, jak byste byla zvyklá. Anebo bude tak akorát pro slepice. Pokud do toho půjdete, dejte vědět. Díky, člověk se stále učí.
Tady je celý článek co a jak. Za mě tedy těsto nenechávat ležet přes noc.
Kypřící prášek se aktivuje až tím ohřátím ve vroucí vodě a nebo v troubě při pečení, pak teprve to kyne, proto nechápu, proč by to vadilo
@pecenkav No nevím, kypřící prášek se má skladovat v suchém prostředí, aby nenasál vlhkost, protože potom se snižuje jeho účinnost. A těsto je vlhké, tedy nechávat přes noc nemusí být vhodné.
------
Ale jednou jsem zkoušela nějaký moučník s použitím jak droždí, tak prášku do pečiva současně v jednom těstě a výrobek se mi nepovedl. Ale byla jsem tenkrát mladá, tak kdoví, jakou chybu jsem udělala.
Díky za obsáhlejší a vysvětlující odpověď, ta první co jsem dostala byla opravdu hodně stručná...
Už jsem tu štolu pekla, ale vždycky za chvíli po zadělání a povedla se. Povezem ji dětem tak chci aby se povedla, nebudu riskovat. Zítra mi odpadla návštěva u zubaře, tak to udělám celé zítra
Díky za odezvu
prostromek To nejde, smíchat droždí a prášek do jednoho těsta, s droždím to kyne na vzduchu a pak se to teprve dá vařit a naopak prášek kyne až v horku při vaření, tuhle chybu dělali ženský v kuchyni v závodní jídelně, když tak vařily knedlíky, tak se nedaly ukousat, prostě nenechali to vykynout a rovnou to hodily do vroucí vody, prostě se to chová každý jinak
Kypřící prášek
Reakce v těstě:
Když se prášek smíchá s tekutinou (vodou) a zahřeje v troubě, kyselá a zásaditá složka zareagují.
Droždí
Aktivace: Kvasinky reagují s cukry (přirozeně v mouce nebo přidanými).
Kvašení: Probíhá fermentace, při které vzniká oxid uhličitý (CO₂
a ethanol (alkohol).
Kynutí: Oxid uhličitý se zachytává v síti lepku v těstě, čímž ho nafukuje a zvětšuje jeho objem.
Pečení: Alkohol se během pečení odpaří, zatímco bublinky CO₂ zůstanou a vytvoří pórovitou střídku.
Důležité faktory
Teplota: Ideální je 30-35 °C, vyšší teploty kvasinky spaří, nižší zpomalují proces.
Neuvádim to kvůli tomu, že bych se chtěl dohadovat, jenom se zajímám o to, proč by se to těsto s práškem nemohlo v lednici odložit do druhého dne, když proces začíná až v horku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.