Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se těsto s práškem do pečiva péct až druhý den?

Od: rybicka®

Zdravím, chci upéct takovou tu tvarohovou štolu, je moc dobrá. Nevím jestli můžu tedˇudělat těsto - je v něm kypřicí prášek - a upéct ji až zítra? Nebo ještě večer? Nevadí když je tam ten prášek, abych něco nepokazila. Některá těsta, např vánoční se nechávají v chladu i pár dní ale v těch není prášek... Děkuju za zkušenosti :)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Delší čas, přes noc a v chladu nevadí kvasnicovému těstu. Ty kvasinky jsou stále živé, jen se zpomalí aktivita. A pokud se teplota těsta zvýší a je tam ještě nějaký cukr, tak těsto bez problémů opět nastartuje proces kynutí.

U pečícího prášku se kypřící stav aktivuje a vyšumí a nic dalšího jej neoživí. Osobně ale nechávám práškové těsto chvilinku stát, než ho dám do trouby. (10 minut)

Každopádně nemohu říct, že bych tento postup někdy zkoušela přes noc a nevím tedy, jestli za 24 hodin nebudou ještě nějaké zbytky prdopeče v těstě přece jenom fungovat, zvláště, když tvarohové těsto na štolu je dost tuhé. Nebudu to někde na webech hledat, když to nemám vyzkoušené. Je to na Vás, jestli to risknete. Těsto možná může být jedlé, jenom nebude nakypřené, jak byste byla zvyklá. Anebo bude tak akorát pro slepice. Pokud do toho půjdete, dejte vědět. Díky, člověk se stále učí.

doplněno 19.01.26 19:37:

Tady je celý článek co a jak. Za mě tedy těsto nenechávat ležet přes noc.

prozeny.cz/...

pecenkav

Kypřící prášek se aktivuje až tím ohřátím ve vroucí vodě a nebo v troubě při pečení, pak teprve to kyne, proto nechápu, proč by to vadilo

@pecenkav No nevím, kypřící prášek se má skladovat v suchém prostředí, aby nenasál vlhkost, protože potom se snižuje jeho účinnost. A těsto je vlhké, tedy nechávat přes noc nemusí být vhodné.

------

Ale jednou jsem zkoušela nějaký moučník s použitím jak droždí, tak prášku do pečiva současně v jednom těstě a výrobek se mi nepovedl. Ale byla jsem tenkrát mladá, tak kdoví, jakou chybu jsem udělala.

hodnocení

Díky za obsáhlejší a vysvětlující odpověď, ta první co jsem dostala byla opravdu hodně stručná...:) Už jsem tu štolu pekla, ale vždycky za chvíli po zadělání a povedla se. Povezem ji dětem tak chci aby se povedla, nebudu riskovat. Zítra mi odpadla návštěva u zubaře, tak to udělám celé zítra :) Díky za odezvu

Tak ať se povede.

Tvarohové těsto je těžší, tedy dodržte postup, jak již máte vyzkoušené.

pecenkav

prostromek To nejde, smíchat droždí a prášek do jednoho těsta, s droždím to kyne na vzduchu a pak se to teprve dá vařit a naopak prášek kyne až v horku při vaření, tuhle chybu dělali ženský v kuchyni v závodní jídelně, když tak vařily knedlíky, tak se nedaly ukousat, prostě nenechali to vykynout a rovnou to hodily do vroucí vody, prostě se to chová každý jinak

pecenkav

Kypřící prášek

Reakce v těstě:

Když se prášek smíchá s tekutinou (vodou) a zahřeje v troubě, kyselá a zásaditá složka zareagují.

Droždí

Aktivace: Kvasinky reagují s cukry (přirozeně v mouce nebo přidanými).

Kvašení: Probíhá fermentace, při které vzniká oxid uhličitý (CO₂;) a ethanol (alkohol).

Kynutí: Oxid uhličitý se zachytává v síti lepku v těstě, čímž ho nafukuje a zvětšuje jeho objem.

Pečení: Alkohol se během pečení odpaří, zatímco bublinky CO₂ zůstanou a vytvoří pórovitou střídku.

Důležité faktory

Teplota: Ideální je 30-35 °C, vyšší teploty kvasinky spaří, nižší zpomalují proces.

Neuvádim to kvůli tomu, že bych se chtěl dohadovat, jenom se zajímám o to, proč by se to těsto s práškem nemohlo v lednici odložit do druhého dne, když proces začíná až v horku

@pecenkav 20:54 - mno, nejde, přesto se najdou kuchařky, kterým to vychází. Domnívám se ale, že ty buchty by se upekly i bez toho prášku, ten je tam dle mého mínění prostě navíc.

Vkládám recept na buchty s droždím a zároveň s prdopečem plus diskuze. Prostě takové recepty existují.

A poslední foto jsou moje buchty z třeného kynutého těsta.

recepty.cz/...

Může se těsto s práškem do pečiva péct až druhý den?
pecenkav

Pokud ty buchty s droždím a práškem nechají nejdřív vykynout a pak teprve do trouby, tak už to nemusí nic udělat, bublinky už v tom těstě jsou, ale pokud se dá ten knedlík vařit bez vykynutí a hodí se rovnou do vody, tak se to droždí nerozjede a asi se to s tím práškem nějak vyruší

Tak knedlík s droždím bych nechala též vykynout, to je ozkoušené desítkami let.

--------------

Co jsem našla na internetu, tak vlhký prášek do pečiva ztrácí účinnost, a proto by se měl do těsta přidávat co nejpozději a hned šup do trouby. To chem. složení určuje, jak ty látky na sebe reagují, chápu.

--------------

Paní kuchařky v jídelně nedodržely nějaké (školní?) technologické postupy a vymyslely si svoje.

-------------

Jinak ale práškový knedlík existuje. Vitana nabízí práškový již namíchaný i s burizonama a nemusí se ani přidávat houska. Jen zadělat těsto, nechat 5 minut odpočinout a dát šišky vařit. Když se pospíchá.

vitana.cz/...

pecenkav

Udělal jsem pokus, včera v 17:00 jsem udělal těsto na bábovku s práškem, polovinu odlil do formy a upekl, druhou polovinu dal do lednice a ráno v 9.00 nalil do formy a dal péct, tedy po 16 ti hodinách v lednici a tady je výsledek, chovalo se to úplně stejně, jsou i stejně nafouklý, stejně to vypadá i uvnitř a má to i stejnou chuť, jenom ta jedna je malinko tmavší, asi se trouba nahřívala o 5 minut déle,akorát nechápu. proč se s tím odkládat do lednice, když je to těsto hned umíchaný

Může se těsto s práškem do pečiva péct až druhý den? #2

To je super, že jste do toho šel. A zajímavý výsledek, že není sražená, tak to je dobře. *palec*

U práškové buchty určitě lednice nemusí být, souhlas.

Teda pane @pecenkav, já před Vámi hluboce smekám, opravdově a upřímně. Zároveň se musím smát, ale v dobrém. Vy jste opravdu jako pokus upekl dvě bábovky? To je skvělý! Já se tomu budu smát ještě zítra... Dávám 10x *palec* !
pecenkav
To bude tím, že ve všem hledám logiku a nemám rád, když se něco dělá jenom kvůli tomu, že se to tak dělalo vždycky, prostě to musí být něčím podloženo a tohle zrovna pro mě logiku nemělo, stejně jako dělat se se sněhem do tý bábovky, já to do mísy naházím všechno najednou a zamíchám to v robotu a výsledek je stejný, jako se sněhem, ten sníh se přece tím mícháním úplně zlikviduje, ale to tady rozebírat nebudu, to už mám xkrát na bábovce potvrzený.Dík za ocenění
Nó..., já bych původně tipoval, že těsto po skladování naběhne, ale méně. Výrobce Amylon píše, že reakce prdopeče probíhá v první fázi už při kontaktu s tekutinou (vlhkostí), v druhé fázi po zahřátí amylon.cz/... . Chtěl jsem také udělat pokus - dát prdopeč do vody. Jenže má domácnost je momentálně prdopeče prostá... :)
pecenkav

Tak jsem ten pokus udělal za tebe, vzal jsem 3cl studené vody a do ní nasypal 1/2 lšyčky prášku a čekal na bouřlivou reakci, a ono skoro nic, asi půl minuty.se objevovali drobounké bublinky, viditelné jenom na odlesku hladiny, spíš to vypadalo na uvolňující se vzduch z nasypaného prášku a po nasycení prášku vodou úplně zmizely a zůstala jenom mléčně zakalená voda.

Ani na tom těstě na tu druhou bábovku se neprojevilo jakékoliv bublání, pěnění a ani nepatrné zvětšování objemu jako příznak kynutí a ráno toho bylo v miskách pořád stejně, jako odpoledne

Vřelé díky, mám výsledek i bez práce :)
Schválně jsem se ptal kolegy, který má hotelovou školu, ale neživí se vařením. Jeho tip byl stejný jako můj, tedy že určitá reakce proběhne během skladování těsta, během pečení bude slabší a bábovka bude trochu jako brousek. Každopádně, při vysvětlování okolností kolegovi a pohledu na ukázkové foto parádních bábovek jsme se opět od srdce zasmáli.
Mnó, člověk se učí celý život... Díky.
km

spu
19.01.26 17:34
hodnocení

2x
Ne
pecenkav

A proč ne? Čemu to vadí?

km
hodnocení

0x

rozhodně bych to neriskoval. prášek neni droždí. nevím ani, jak moc by to svědčilo jiným ingediencím, ale nezkoušel jsem. leda těsto na vánočku s droždím, to může zůstat klidně přes noc, to je ozkoušené.

hodnocení

0x

Prostromek má pravdu. Marně vzpomínám, co jsem to před dlouhou dobou slyšela, jaký je rozdíl v použivání prdopu, sody a vinného kamene. Prdop byl na řídké a ihned do trouby. Soda byla na husté pevnější těsto, po čase, ale na vinný kámen si nemoho vzpomenout, jak to bylo.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, jsem za péct z čerstvého. Pak někdo používá kyprici prášek, někdo sodu, někdo vinný kámen, někdo i kombinaci prášku a sody (dvě fáze kypření).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]