Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je to asi smutné, ale na internet mají přístup i osoby, které se označují výrazem "troll"a zabránit "trollování"se zřejmě nedá. Včera v jedné otázce (viz odkaz) byl takový troll odhalen a já se zamýšlím nad tím, proč tak pozdě. Proč tak dlouho (několik let) se může někdo vydávat jednou za mladíka a jindy za starobní důchodkyni, provokovat, lhát a dělat si vlastně jen z rádců legraci - a ti, kteří zde vidí více a mají možnost zasáhnout, to jen přehlížejí, resp. nechají to dojít tak daleko? Ano, jsem kritický, protože jsem naštvaný. Něco (systém poradny) nebo někdo (admin a sys) selhal. Myslím, že většina rádců zde "ztrácí"svůj čas, aby poradila i pomohla a nezaslouží si, aby byl troll takto dlouho tolerován, nezveřejněn či neblokován. Děkuji Vám za Vaše názory (či připomínky, jak to řešit) a zda to bylo selhání, které Vám vadí a dalo se tomu zabránit včas. Zdravím!
P.S. Ač je to kritika, tak nemá být zdrcující a celé poradny - práce sys si vážím a je potřebná.
Trollové mi hodně vadí, ale nemyslím si, že je tak jednoduché, je hned odhalit. Zažila jsem na jiném fóru... desítky vláken, nechutných, stále pod novými a novými nicky, protože ty staré byly zablokované.
Snažím se přispívat jen do dotazů, kde je evidentní, že někdo radu fakt potřebuje, ale odhalit trolla z pohledu rádce, je obtížné.
Tomu se nedá vyhnout, ani zamezit, jsou to ubožáci a jsou na všech fórech. Hlavně, pokud mám podezření, že něco nesedí, je dál nekrmit!
Ještě bych jen doplnila.. myslím, že je špatně, pokud je troll odhalený, dotaz pouze uzavřít. Rovnou bych dotaz odstranila.
no, vidíte! Admin na trolla upozorní a lidi nečtou a stále radí dál, krmí a krmí..
Souhlasím s Monou. Odpověděla krátce a výstižně.
Ale trochu to rozvinu. Myslím, že na okamžité odhalení trolů by poradna musela mít placeného hlídače, který by jen a jen seděl u počítače a hlídal. Předpokládám, že i syslové jsou jedni z nás.
Sama troly lehce (opravdu jen lehce) obdivuji, s jakou fantazií někdy dovedou rozvádět příběh, a to podle reakcí rádců. Trolování je samozřejmě špatné, ale i plevel na záhoně někdy dokáže pěkně vykvést a zaujmout. I nad smyšleným příběhem je možné se zamyslet, třídit si své názory a porovnávat je s názory jiných. I odpovědi do smyšlených příběhů mohou pomoci jiným, jejichž problém je skutečný.
Dobrý den, děkuji za první reakce. Ano, ráno je krásné a rozdýchám to - jen patřím k lidem, kteří nejsou nadšeni, když je někdo "tahá a vodí za čudlíka"a potom se ukáže, že se o tom "někde"ví (a nebrání se tomu). Jsem schopen odpovídat i na hloupou otázku (nejraději v rubrice o vtipech), ale když je to otázka položena inteligentně (a od trolla), tak jako běžný uživatel poradny nemám šanci to poznat (snad jen podle barviček, ale to je málo). Zdravím!
No, zdá se, že jsem si zase naběhl na trolla (a potom to poznejte).
Dobré ráno Bene. Myslím, že toto není z daleka jediný případ, máte pravdu, naštve to. Jeden se snaží poradit a pro toho na druhé straně je za blbce.
Dobrý den, také jsem si myslel, že to naštve i někoho dalšího, ale zatím se zdá, že většinový názor je, že o nic špatného nejde - "krmit trolla" je normální a hlavně, že mohu procvičit psaní na klávesnici a zabít čas (on tu radu třeba někdo jiný použije). A myslím si, že sys, který má pravomoc a vidí i "za příspěvek", by mohl udělat více, než jen napsat svůj příspěvek do trollského dotazu. Zdravím!
hankas - a proč se nám to nedaří a stále si nabíháme? Jakou máte metodu Vy na to rozpoznání?
hankas - no, vidíte. Rádce si musí vystačit s rozumem a sys k tomu mají navíc i technické možnosti.
babkazov - vadí Vám to, protože si po takové radě pro trolla připadáte jako "vocas" (tedy, alespoň já).
Dobrý den, nepoučuji lidi, jak mají dělat svou práci - jen se divím, že nevyužijí své možnosti, které mají. A když budou tyto dotazy od trollů ihned přesouvány (po rozpoznání od sys, který to vidí) do Volné diskuze a tam do rubriky o vtipech, tak to bude super a poradna ožije na tom správném místě. Zábavu mám rád, tak se jistě zapojím - jen nechci být za "votroubka", který si případně dohledává informace, aby byla rada přesnější a ono jde o trolla (což sys ví, ale já a ostatní ne). Zdravím!
Víte, Bene, vždy se najde nějaký psychicky narušený element, který se prostě baví tím, že se vydává za kohosi či cosi jiného, než je - přičemž se královsky baví případnými podrážděnými reakcemi na své ,,špeky´´. Tak to prostě je. Je nepopiratelný fakt, že pamatuji doby, kdy byl internet dostupný jen pro podstatně užší skupinu lidí a byly to rozhodně lepší doby, protože i diskuze byby vesměs podstatně plodnější. Ale doba se změnila, dnes na internet leze každý, kdo má do ).( díru a tak to podle toho vypadá.
Nevinil bych z toho sysly ani admina, na to musí mít každý svůj vnitrolební firewall.
Dobrý den, vnitrolební firewall je moc hezký výraz. A teď si představte, že by každý rádce ještě k tomu "firewallu" viděl to, co vidí sys nebo admin v administraci stránek poradny - a nic by neudělal. Neviním sys nebo admina z trollování, ale dost mně vadí, že tomu více nebrání. Nějak to tu poradnu dělá méně důvěryhodnou. Zdravím!
Dobrý den, děkuji Vám za reakci i za to, že to neberete jako kritiku celé poradny a celé práce sys.
S nahlašováním "zrůdností" a "nepravidel" problém nemám, ale nahlašovat podezření je problém.
No, snad se to zlepší a technicky to vyřešíte. Zdravím!
lidus - já jsem to myslel tak, že bych musel nahlašovat skoro vše. Sama vidíte, že i ten dotaz v rubrice Domácnost a bydlení o větším WC je jen trollování a nikomu to nevadí (ani sys).
Bene, já jsem o tom také po včerejším incidentu přemýšlela (vzhledem k tomu, že dotyčný troll už nás tady "obšťastňuje" velice dlouho a zároveň má dosti bujnou fantazii). Možná by bylo řešením, kdyby takové IP, z něhož opakovaně (např. více než 3x) vycházejí podobné příspěvky, bylo dočasně zablokováno. Anebo aby bylo trvale označeno nějakou nezaměnitelnou barvičkou určenou výhradně pro trolly.
Hezké odpoledne,
přátelé, často je mi trapně. Proč? Často sem píší lidé dotazy, kteří je na první pohled mají jako zábavu podepřenou nudou, nebo si tím léčí frustrace a opravdovou radu nechtějí. Je mi trapně za zasloužilé rádce, zpravidla vyššího zralého věku. Ti to bohužel, ne vždy rozpoznají, vciťují se do "znásilněných, týraných, nepochopených, odstrkovaných, zakomplexovaných, přiblblých..." trollů. Čtete víc mezi řádky, výdyť jsme to tak pěkně uměli!
Zatím
Oprava odkazu: poradte.cz/...
Dívám se, že ani ty ostatní nefungují, takže znovu:
Dobrý den, díky za to potvrzení, že Růženka je zde úkaz letitý. Vzpomínám si na "její sestru", která chtěla cestovat do válečné Libye (s cestovní kanceláří), psala si s Arabem a chtěla ho navštívit (to bylo snad Somálsko), také nějaký stesk, že si musí koupit již čtvrtý internet (protože ji všude blokují). Takže, bylo toho opravdu hodně. Zdravím!
Dobrý den, jak jsem psal hned ve svém dotazu, tak práce sys si vážím a nechci, aby se uhýbalo od tématu (ke kritice celé poradny apod.). Uznávám, že kritika není příjemná nikomu, ale tato je snad oprávněná - tedy, oprávněná z mého pohledu, když vím, že sys mají možnost vidět více a nezasáhnou včas. Neznám přesně, co vše admin a sys "za příspěvkem" vidí (a nemusím to znát či nepotřebuji to vše znát), ale sám zmiňujete, že tento troll použil 8 nicků z jednoho počítače - a nikdo (ho) nezasáhl včas (i když o tom věděl), rádci to nepoznají (tak radí jako hlupáci) a troll se baví. Datum 25. 8. je fajn, ale není tam uveden rok. Kdo se zde již pohybuje déle, tak nemohl přehlédnout "paní Růženku" a její opakované otázky (a to dělá možná rok či už dva, tak @ildika má pravdu). Jenže, jako jistý troll byla odhalena teprve včera. Píšete o uznávané odbornici, která má stejnou IP adresu jako tento troll, ale ta odbornice je zde snad registrovaná, tak to lze (možná) technicky vyřešit (troll registrovaný není a ta odbornice se může přihlásit). Je fajn, že se vyřešil jeden příspěvek (o velikosti WC), tak budu fandit Vaší činnosti (a ostatních sys i admina) v potírání trollů. Díky za reakci a zdravím!
P.S. pro "hejkal".
ildika - ono to také dlouho vypadalo, že paní Růženka je chudák ženská, opuštěná a bez lásky.
Část rádců ji litovala, část rádců ji citlivě radila a chtěla pomoci - a jenom zlomek rádců má nyní pocit zmaru a zneužití. No nic, to se rozdýchá .
ildika - nechci šířit paniku, ale i dotazy s nickem "adamnovak" jsou hodně zvláštní až podezřelé.
Stačí si jich několik porovnat a moc to nesedí. Jenže, neznám, co je "za příspěvkem" (to vidí sys).
Bene, souhlasím - mě to taky včera vyvedlo z míry (poněkud naštvalo)... Já osobně dělám tak trochu rozdíl mezi tím, jak se tady projevovala např. Hancule/ Paspulka/ Káča, protože ta si sice vymýšlela, ale neměla jsem pocit, že by si z nás dělala vyloženě dobrý den. Spíš to byla nešťastná, nemocná ženská. Tento troll se hlavně výborně baví a podle mě by se mu to především v seriózních rubrikách (tj. kromě volné diskuze) nemělo dovolovat.
Já jsem si to o ní také nejdřív myslela. Když pořád dokola psala o náboženství a tvrdila, že je důchodkyně (a zatím psala ve stylu 14leté dívenky). Nicméně jsem měla dojem, že ji něco opravdu trápí a chce to takto vyřešit. Příliš jsem jí to nezazlívala.
Ovšem to, co tady začala ukazovat včera - a asi i dnes s tím WC... To už je tedy něco jiného.
Mám dojem, že jsem na něho už také narazila. Jinak podle mě je trošku problém, že zde normálně funguje prohlížeč Tor (nevím, zda jde zakázat, ale údajně snad ano). To je potom úplná výzva pro různé trolly a jiné vtipálky.
Bene, mně to vadí hodně. A to až tak, že mne to odrazuje...
A taky si myslím, že podobné "nepotrestané" nebo dlouhodobě neodhalené počínání těchto podivných existencí činí poradnu nedůvěryhodnou, což mi přijde smutné. Jde jenom o čísla? Hlavně, když sem lidi chodí? A je jedno, jak tady vystupují? Sprosté slovo je závadné, podvodné jednání není?
Jak tady čtu, někomu nic nepřekáží, pokecá si rád i s trollem... no budiž, záleží na vkusu každého soudruha, to mi nepřísluší hodnotit. Ale pocity mám z toho rozporuplné a děkuji za toto téma.
Dobrý den, asi máme stejnou povahu nebo minimálně stejný názor (cit) na podrazáctví - a trollování je podraz na rádce. No, někdo to opravdu neřeší, napíše si svoje a má splněno. A pak jsou ti druzí, které to naštve a mají pocit, že je někdo zneužil. Budeme doufat, že se zde třeba situace zlepší. Zdravím!
Skandalizujete zbytecne celkem neskodneho trolla, silna slova pro urazenou jesitnost - vsechny otazky byly prece slusne podane a provokovaly hlavne k zamysleni nad nejakou "pravdepodobnou situaci", temata se vetsinou tykala problemu, ktere se bezne vyskytuji a hybou spolecnosti, debaty byly proto docela "vyzivne" a casto zabavne. Mona to vystihla spravne a uvedomte si, kolik casu uz tento houzevnaty troll venoval osvete v teto poradne, mozna i jako registrovany oblibeny radce
Nevím, zda jste se včera účastnil (pod nějakým jiným nickem) oné diskuze, nicméně tam přetekla trpělivost i mně, ačkoli jsem k těmto věcem poměrně shovívavá - viz můj příspěvek výše. Ono má všechno svoje hranice. A dnešní dotaz s WC byl zřejmě též výživný.
Ildiko, copak nemate smysl pro humor? Neberte vsechno zbytecne vazne, fantazii se meze nekladou a "ruza" ji ma na rozdavani, ale kdyz ji tema prestane bavit, obvykle se asi schvalne prozradi
Já vidím rozdíl mezi smyslem pro humor a smyslem pro provokaci. Mám dojem, že "Růža" oplývá hlavně tím druhým.
Ildiko prevazuje, to je fakt, ale bez te prevahy provokace by nebyla "vyzivna" diskuze
Moudrá "bimbam".
Přiznám se, že dnešní dotaz ohledně WC mě velice pobavil. Vlastně ne tak sám dotaz, ale jedna z reakcí na něj - fotka vnitřku dřevěné kadibudky. Smála jsem se nahlas a obdivovala nápaditost rádkyně.
Ano, všechno má své hranice. Jenže ty hranice máme nastavené každý jinak. Mám za sebou mnoho měsíců péče o umírající maminku. Mám za sebou (opravdu za sebou?) zákeřnou nemoc. Co je proti tomu jeden troll? Chceme, aby byla poradna strojově přesná? Nebo to má být setkávání lidí? A jací jsou lidé? Moudří i hloupí, zodpovědní i darební, puntičkáři i volnomyšlenkáři... Myslím si, že tato poradna občasného trolla snese.
Ben použil silná slova chyba, selhání, skandál. Já to vidím na slova život a tolerance. I ostražitost.
Bene, nejste sám komu tohle vadí. Včerejší student VŠ - já měla opravdu strach, že takový člověk existuje. A navíc jedna odpověď byla - jdi za svým snem, nenech se odradit atd. V tu chvíli jsem si pomyslela, že náhodný čtenář si vezme z trolla (studenta prestižní školy, co neumí vyměnit žárovku) příklad a fakt dělat už nemude nikdo .Bylo mi z toho úzko a výsledek mě naštval.
Já si s trolem nepotřebuji pokecat v "poraďte.cz", na pokec mám živé lidi. Jsem zde ráda, stále se lze něčemu zde přiučit, pokud mě takový troll neodradí.
Dobrý den, Bene. Reje trollů na zdejší poradně mě otrávily tak, že už sem na poradnu ani moc nechodím. Tak asi tak. Takže vaše smutné rozpoložení chápu. Ono to rozladí, když člověk s dobrým úmyslem radí a zjistí, že je za "toho ňoumu", který se nechal nachytat. Tak radění třikrát zdar, ale zatím bez mě.
Dobrý den, děkuji za další názory. Ano, život není internet, ale zase brát poradnu jenom jako "vykecávadlo" a "setkávadlo" mně přijde málo či smutné. Zamýšlet se zde nad nějakou smyšlenou nebo pravděpodobnou situací (jak to stačí "haf") je poměrně úchylné (asi mám moc rád pravdu). Ovšem, zamýšlím se např. nad tím, kolik otázek je zde skutečných (pravdivých), kolik je od trollů, kolik lidí zde hledá opravdu radu (a kdo ji ani neočekává) a zda je zde alespoň nějaká otázka pravdivá, které se dá věřit. Vím, že tato poradna je laická, ale nemusí být snad nepravdivá (nebo by to mělo vadit většímu počtu lidí). Jak píše @uska, také nemám touhu pokecat si s trollem, resp. radit takové prolhané osobě - to bych si pořídil FCB nebo šel na nějaký "intelektuální" chat. Zdravím!
eulalie - já se Vám nedivím. Zřejmě také patříte k lidem, kteří chtějí za svou činností vidět nějaký prospěšný výsledek. Pokud jde o mé rozpoložení, tak je to lepší, resp. už nejsem naštvaný - už jsem "jen" zklamaný .
Bene, musite byt v zivote zklamany hodne casto, v dnesnim svete se takove "eulalie" neprosadi, prehnana utlocitnost a pohorseni nad banalitama je vetsinou otazka vychovy a inteligence, ale je tady prece spousta jinych prostomyslnych dotazu i skutecnych problemu, ktere je treba pomahat resit, tem se mohou "nekompromisni" radci venovat, takze nevidim duvod k pohorsovani se nad obcasnymi perlickami a excesy, kterych si nemusite vsimat a reagovat na ne, pokud nejsou zrovna podle gusta radce, negace je snad vhodna jen u vulgarnich projevu - ty je potreba mazat.
Dobrý den, ano, můj život se skládá pouze z různých zklamání . Hloupá otázka mně nevadí (sám jsem jich zde vložil několik, ale vždy pod svým nickem o do správné rubriky) a jak píšete, tak ji mohu ignorovat. V životě i na internetu mně vadí různá nepotrestaná darebáctví a zvláště, když je někdo má možnost odhalit či "neutralizovat", ale ponechá to bez reakce. Jinak, další rozmazávání problému je asi již zbytečné a pokud nebude kritika vnímána jako útok, tak to třeba pomůže k lepšímu chodu poradny (a o to jde). Zdravím!
babkazov - díky.
Takze rozumim tomu dobre tak, ze Ty pod svym nickem muzes psat hloupe otazky a je to v poradku, protoze jsou vlozeny ve spravne rubrice, ucini-li tak ale nekdo jiny, je to troll, ktery zaslouzi potrestat za darebactvi?
Zcela vazne mineno to tak totiz z Tveho textu vypliva.
Dobrý den, ne, to jste to pochopil zcela špatně. Hloupou otázku může vložit tazatel úmyslně (např. do rubriky o vtipech) nebo si to o ní může myslet někdo jiný, ale tazatel ji za hloupou nepovažuje. Troll se dopouští podvodného jednání (třeba i velmi inteligentní otázkou), protože se vydává za "cokoliv", lže a mate rádce, uvádí smyšlené informace a dělá to záměrně, resp. chce záměrně podvádět a dělat si z rádců "šprťouchlata" i se bavit tím, jak ochotně se snaží rádci pomoci v dobré víře, že jde o skutečnost a jejich rada pomůže. Takže, jde o "skok na špek" či podraz a když se to provalí, tak někdo (např. já) má pocit, že mu bylo nakáleno na hlavu (a jinému to nevadí, protože troll je pro něho vítané zpestření a mít lejno na hlavě je onomu rádci příjemné). Zdravím!
P.S. pro "axus".
72mona3 - pochopila jste to zcela přesně, neb jste zřejmě krasavice inteligentní (viz film To neznáte Hadimršku) .
Nějak nechápu rozdíl mezi tímto vláknem a těmi kritizovanými. Jsou to řeči o ničem tam i tady.
Schválně jsem nenapsal slovo dotaz, ale vlákno. O dotaz se nejedná tady ani tam a v obou případech je to pokus o manipulaci.
Bene, nenechám se vámi manipulovat a to vaše oblíbené lejno si nechte, mě tyto otázky nevadí, neodpovídám na vše jako vy.
Dobrý den, to, že někdo něco nechápe, nemusí být chyba dotazu. Berte to třeba tak, že jsem chtěl znát názory ostatních a přispět ke zlepšení fungování poradny, resp. omezení trollování. Zdravím!
pckop - když patříte mezi rádce, kterým dělá dobře to pomyslné lejno na hlavě, tak si to užívejte a nenechte se manipulovat .
pckop - pokud nemáte názor na toto téma, tak jste ho mohl ignorovat. Zatím jste první, kdo má dojem, že někoho manipuluji (sám nevím, jak se mně to daří, kam manipuluji a jak s manipulovaným rádcem naložím). Není pravdou, že odpovídám všude a na všechno - i když bych rád, tak je to časově náročné.
Ostatně, určitě pouze čas Vám brání dělat totéž, resp věnovat poradně více času a odpovídat častěji.
Udělejte si více času a dejte se do toho, ať nemáte dojem, že ostatní jsou pilnější.
Když tady Ruza začínala, byla hodně agresivní a snažila se vyvolávat spory mezi rádci, což se jí i dařilo. Pak dostala Ban a pak asi třikrát za sebou. Ale netušila jsem, že tady vystupovala pod tolika nicky. Jinak k samotné otázce odpovídám to, že mně to teda docela vadí. Snad ani ne ten Troll, ale to, že se doma někdo šklebí tomu, jak se tady někteří snaží poradit kolikrát v dost choulostivých situacích. Prostě to beru tak, že si někdo dělá srandu z někoho, kdo se mu snaží pomoci. Ale setkala jsem se také s tím, že se na mne obořili jiní rádci, když jsem upozornila na to, že si z nich někdo dělá srandu a dostala jsem vynadáno, že jsem podezíravá. Od té doby jsem se na to vykašlala. Když vycítím, že je dotaz napsaný jenom za účelem toho, že se pisatel doma baví tím, jak se mu daří manipulovat davem, tak se otázce vyhnu, protože abych byla někomu pro srandu, tak to teda pr.
Co se Růži týče, tak mne i někdy bavilo jí odpovídat. Teď už je jenom nudná. Admin jí přistřihl drápky , tak se bojí. Už jenom položí nějakou tu otázku, aby "řeč nestála" a dál už je dost opatrná ve výrocích. Ale je pravda, že jsem byla přesvědčená o tom, že to opravdu tak myslí a že je taková jak bylo z jejího psaní zřejmé. A teď teprve vidím, že to je jenom jedinec, který má prostě nějakou mentální úchylku. Vždycky mi jí bylo líto, ale teď je mi jí líto ještě víc. Je to vlastně neškodný chudák a myslím si, že by mohla být vzata na milost. Nakonec už ji všichni známe a víme co se od ní dá čekat. Já bych její internetový přístup sem jenom nějak označila, abychom všichni věděli, že to je "naše Růža" a brali ji prostě s rezervou. Třeba jí tím pomůžeme se z toho dostat. Nebo se také může stát, že jí to přestane bavit. Jako v tom příběhu "Prstýnek", kdy dali pytlákovi povolení k lovu zvěře. Když to měl dovolené, praštil s flintou do kouta a bylo po pytlačení...
Tak se ale podívejte na ty otázky na které odpovídáte. Ty nejvíce komentované většinou nejsou kdovíjak důležité dotazy. A když někdo skutečně potřebuje radu, nevím zda dostane odpověď se kterou by byl 100% spokojený. Schválně teď sleduju zajímavou otázku (stále bez odpovědi):
A co ten bulvární nadpis, který určitě nevystihuje otázku/příspěvek: Chyba, selhání nebo skandál...
Dobrý den, za tím "bulvárním" nadpisem jste přehlédl otazník. Není to tedy tvrzení, ale každý má možnost dosadit si termín, jak problém cítí (případně zvolí termín zcela jiný) a to potom zdůvodní v diskuzi. Takže, někdo volí i termín např. "prkotina" nebo "o nic nejde a je to fajn" či "jdi s tím k šípku a neotravuj". Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.