Nejste přihlášen/a.
Mám smůlu,když jsem ze zůčastnila několika osobních pohovorů na práci, tak mi po týdnu přišli negativní odpovědi. "Na toto místo jsme vybrali vhodnějšího kandidáta a přejeme Vám hodně úspěchů při hledání práce" Ptala jsem se kamarádky,jak být nejlepší u pohovoru a získat pracovní místo.Odpověděla mi, že lidi kteří jsou vybraní při pohovoru mají vnitřní charisma a víru v boha, v tom zpočívá ten zapeklitý systém výběrového řízení. Pokuď prý budu dodržovat křesťanské zásady víry,chodit na křesťanské shromáždění a modlit se denně, tak nemusím být nejlepší ve znalostech a přesto bůh zařídí,že by mne při osobním pohovoru příjmuli na pracovní pozici.Jednou jsem to zkusila zajít ke křesťanům a modlila se a nezabíralo na to nic. Kamarádka mi to vyčítá, že s ní nechodím na křesťanské společenství,tak proto satan brání v nalezení práce.Proč má být při pohovoru to charisma-víry prioritní nad znalostma, které firmy požadují? Nerozumím té spojitosti, kterou ona mi vyčítá. Když píšu e-maily na práci každý den, tak prý to je modla a nemůžu mít šťěstí mi potvrdila kamarádka.Místo hledání práce, mám se věnovat duchovním věcem a bůh mi tu práci sám dohodí.Co si o tom myslíte? děkuji.
Dobrý den, myslím si, že Vás ta kamarádka ničí. Věřit v Boha klidně můžete, ale ne fanaticky. Zase je to o tom křesťanském sboru (jako Vaše minulé otázky) a stejně je to marné. Bůh Vám pomůže, ale jestli dohodí i práci, tak to si nejsem jistý. Zdravím!
P.S. Jak to dopadlo s Vaší sestrou a jejím zájezdem do Libye?
doplněno 01.06.15 09:47:Děkuji Vám za odpověď. No, nevím, jestli si sestra nějak polepšila. Já jsem ji (tuším) navrhoval raději Itala (když už je na ty jižní typy mužů) - ten Arab je vždy riziko. Ale, ještě k Vám. Vy klidně v Boha věřte, ale také věřte sama sobě a ve své schopnosti. Věřte i v to, že práci najdete. A ten křesťanský sbor přeci pro svou víru v Boha nepotřebujete, tak už tam nechoďte (vždyť si potom zase stěžujete, jaká je tam přetvářka a nepřejícnost). Věřte si v Boha tak nějak soukromě a nikdo to ani nemusí vědět. Tak, hodně štěstí.
Děkuji za zeptání. S tou cestou ji nakonec moji sestru zastavily zprávy a ukázaná videa o masakru, který se v té době odehrál.Nakonec ji ten sen o arabovi pustil a plánuje zase druhého chlapa do vztahu, též araba, ale už z méně konfliktní země Egypta, kde běžně jezdí turisti na dovolené a nic tam nehrozí, když cestovky tam pouštějí lidi.Tak se za to modlí.
Růžo, nenechávejte si nalhávat nesmysly a manipuloval sebou! Kdy už se poučíte? Lidí, kteří hledají zaměstnání a neuspěli několikrát hned, je spousta. Mějte víru sama v sebe. Když se ucházíte o zaměstnání, záleží pouze na Vašich schopnostech, vzdělání a vystupování. Budete to muset zkoušet třeba ještě mockrát, než uslyšíte, že jste Vy jste ten vhodný kandidát pro zaměstnavatele. Určitě to nezáleží na tom, jestli chodíte do křesťanského sboru a modlíte se. Vaše kamarádka je fanatik a určitě to s Vám dobře nemyslí. Vidí problémy tam, kde nejsou a jen se Vás snaží opakovaně zblbnout. Nedejte se a začněte konečně používat svůj vlastní rozum! Hodně štěstí.
Jako křesťan bych řekl, že kamarádka je fanatička, dost možná sektářka. Nadto její tvrzení, že Bůh udělá vše tak, jak si přejete, zavání učením tzv. teologie prosperity, která ve skutečnosti není křesťanská. Bůh není ochočené zvíře, které přiběhne na zapískání. Bůh není ani džin v lahvi či automat na splněná přání.
Jestliže nejste věřící, je nesmysl, abyste se modlila. Návštěva křesťanských shromáždění vám patrně neublíží, možná vám prospěje, ale nevěřím tomu, že vám sežene práci.
Pokud jde o závěr, ten už vysloveně smrdí fanatismem. Tane mi přitom na mysli benediktýnské heslo ora et labora, tedy modli se a pracuj – moc hezky rozvedené do doporučení modli se tak, jako by na modlitbě všechno záviselo, a pracuj tak, jako by všechno stálo na tvé práci. Věřím v Boha Stvořitele, svrchovaného Pána celého světa. Nevěřím v boha, který shání práci oplátkou za modlitbičku či náboženské úkony.
A k těm e-mailům – můžete se kamarádky zeptat, zda každý den dýchá; pokud ano, tak je její dýchání modlou. Doporučte jí, aby se místo dýchání věnovala duchovním věcem.
No tak ještě zbývá uvést na pravou míru to o těch výběrových řízeních. Ono je důležité mít mnoho známých, protože mnoho známých = mnoho želízek v ohni. Volných míst málo, nezaměstnaných mnoho. Spousta výběrových řízení je vypsaných jen na oko a o výsledku je rozhodnuto předem. Podmínky se napíšou tak, aby vyhovovaly předem zvolenému kandidátovi a když se náhodou najde někdo ještě lepší, potom se to zdůvodní třeba tím, že je pro danou pozici převzdělaný. I to už jsem viděl.
Ahá...tak to potom vše vysvětluje...
V ČR je nezaměstnanost relativně velká...a to proto, že je zde mnoho ateistů..
Na Slovensku není nezaměstnanost žádná, protože je tam hodně věřících...A co třeba Španělsko?
Ne...kecám..ono to tak nebude, že?
Kamarádka má pouze tendenci lovit nové ovečky do nějakého jejich spolku..a proto na víru hodí vše co se jí hodí..
Nemoc? To je tím, že nevěříte..a nechodíte do kostela...Jste obézní? Neumíte parkovat? Aha..tak to je to samé..
Šmarja. používejte hlavu...(svojí, ne tu cizí).
Kamarádka má pravdu jen zčásti. Ten, kdo věří v boha, má snadnější život. Je přesvědčen, že není na všechno sám a že bůh ho nenechá padnout. Až příjde čas, pomůže mu. Tohle je pro mnoho lidí velmi důležité. Mít se o koho opřít, vědět, že pomoc není daleko, protože někdo s ním má plán. Ten, kdo nevěří a ví, že je na to úplně sám a že si každé špatné šlápnutí odskáče a zaplatí, ten to snadné nemá vůbec.
Problém je v tom, že víra je v srdci, ne ve slovech. Můžete se modlit a vzývat ho, ale když v srdci víru nemáte, co to pomůže? Co pomohou slova, rituály, obřady? Já to mám tak, protože když on mě volal, já jsem neslyšela. A kyž já jsem volala jeho, neslyšel mě on.
Prvni co me napadlo po precteni bylo, ze vase kamaradka je cvok a vy byste mela mit vice zdraveho rozumu nez poslouchat bludy, ktere do vas vase kamaradka vali.. Chovani vasi kamaradky bych nazvala fanatismem a zadny fanatismus neni dobry.. Hitler mel taky viru v Boha a dokonce v jeho jmenu vrazdil, ze ho pry vede Buh.. Mam rada nazor, ze snaz se a Buh ti pomuze, ale urcite nestaci jen sedet na zadku, modlit se a cekat, nebo poslouchat nesmysly vasi kamaradky..
Souhlasím, že "urcite nestaci jen sedet na zadku, modlit se a cekat". Připomnělo mi to jeden vtip:
Povodeň. Evakuace. Babička Nováková nebalí, že prý nikam nepůjde, že zůstane doma a že ji Pánbůh zachrání. Když už je celá vesnice vylidněná, ještě jednou ji vyzývají k odchodu, ale ona si stále vede svou.
Stoupne voda. Připlujou pro ni na člunu, ale babča stále to svoje – Pánbůh mě zachrání, nikam nejdu. Nakonec, když už je vody tolik, že stařenka sedí za komínem, přiletí vrtulník, ale ji to stejně nepřinutí vzdát se svého přesvědčení; zůstane... a nakonec se utopí.
Když přijde do nebe, ptá se: Pane Bože, proč jsi mě nezachránil? Celý život na tebe spoléhám a nakonec jsi mě nechal se utopit. Stvořitel jí odpoví: Poslal jsem pro tebe lidi při evakuaci, poslal jsem pro tebe člun, pak i vrtulník... Co jsem měl ještě dělat?
Ten vtip má ve skutečnosti dvě pointy – ta první je zjevná – modlitba nenahrazuje lidskou činnost (a naopak) a Bůh nám dal rozum, tak bychom ho měli k jeho slávě užívat. Druhá pointa – závěrečná scéna se odehrává v nebi, takže i když hrdinka našeho příběhu selhala, nakonec byla opravdu zachráněná – dostala se do nebe.
Dobrý den paní Růžo. Mě by jen zajímalo, proč se necháte ovládat svojí prý "kamarádkou"? Proč nepoužíváte svůj vlastní , mozek místo mozku vaší kamarádky? Proč nežijete svůj vlastní život a proč si necháte bulíkovat takové hovadiny? Jste-li věřící, nebo i když moc nejste, tak to, že se k Bohu pomodlíte o pomoc, vám může dodat sílu k překonání překážek, které vám život staví do cesty. Ale nic víc. Vše ostatní je pak už jen ve vašich rukách. Za to, že vás u konkurzu nevybrali jako vhodného kandidáta na zaměstnání, nemůže malý počet modlení, či absence návštěv v křesťanském sboru, ale to, že se holt našel jiný vhodný pracovník. Nechápu, jak se můžete nechat ovládat svou zfanatizovanou kamarádkou. Ta je dobrá křesťanka? Schválně, popiště nám ji. Jak vaše kamarádka žije? Příkladně pro všechny? Nelže, nepomlouvá, ctí otce i matku svou, souloží jen se zákonným manželem, nekrade a tak podobně?
Růžo, Vy dětino, to snad nemyslíte vážně, jste dospělý člověk a přemýšlíte, jako dítě. Pokud Vás někam nevzali do zaměstnání, tak vybrali lepšího, možná mladšího nebo, co já vím. Víte kolik lidí hledá práci? Kolikrát lidé vyzkoušejí dvě tři zaměstnání, než zůstanou tam, kde jim to oboustraně vyhovuje. Přece dospělý člověk se má chovat samostatně a ne čekat, že dostane vše naservírované na zlatém tácku. V Boha moc nevěříte, ale aby Vám zařídil práci, to byste chtěla. Nestačím se divit, nezlobte se za úpřímnost.
Kamarádka je fanatička, která se snaží zverbovat další lidi, včetně vás. Modlení ničemu nepomůže, žádný Bůh, který by měl vyslyšet vaše modlitby, neexistuje. A charisma a víra jsou naprosto dvě odlišné věci. Pokud má někdo charisma, pomůže to v hodně věcech, ale je to vlastnost, která se velmi těžko získává, spíš se s tím člověk rodí. Jediný, v co můžete mít víru, je v sebe – ve vlastní schopnosti. Je to lepší, než mír víru ve vymyšlenou postavičku.
O tom, že je kamarádka fanatičkou, se nepřu. Ani nevěřím v takového boha, který je automatem na splněná přání. Kde berete ale jistotu, že Bůh nevyslýchá modlitby? Kde berete víru, že Bůh neexistuje? To, co tvrdíte s takovou jistotou, totiž nemůžete dokázat (stejně jako věřící nemůže dokázat Boha), je totiž taky víra – víra v neexistenci Boha.
Pokud jde o tu "víru v sebe" – vy věříte v sebe namísto v Boha? Inu pak vám gratuluji ke stvoření světa, vy jedna "vymyšlená postavičko".
Kde beru tu jistotu, že Bůh neexistuje? Tam, kde beru jistotu, že neexistují jednorožci, vodníci a lítající koberce. Pokud to odporuje všemu, co o tomhle světě víme, tak ta existence je velmi velmi nepravděpodobná, limitně se blížící nule. Znamená to, že jsem věřící, protože věřím v neexistenci létajících koberců a vodníků? Proč by měl být Bůh (či jiná vyšší inteligence) nějaký speciální zájem se zrovna starat o trochu inteligentnější druh opic, když na jejich vzniku nemá žádné přičinění, proč ho nezajímají třeba žirafy? Ty mají taky nějaká přání, i když mnohem prozaičtější – potřebuju najíst, potřebuju se množit atd.
Jestli jste nepostřehl, tak já v Boha věřím. Víra není vědění. Kdybych mohl Boha dokázat, nepotřebuji v něj věřit, stejně jako nevěřím v existenci klávesnice, do které vám ťukám odpověď.
Vesmír je stár nejméně 14 miliard let. Pozorovatelný Vesmír má průměr minimálně 95 miliard světelných let. Je v něm nespočet obrovských galaxií, kup galaxií atd. a v nich biliony hvězd a ještě více planet, a na kterých určitě existuje život (ať už v jakékoli formě či neformě (matematicky je nemožné, abychom byli jediná planeta s životem). Ale samozřejmě. Bůh poslouchá maličkou bakterii (tak velký je asi člověk v porovnání s Vesmírem), jak si u PC stěžuje, že si odřel koleno po pádu z kola, protože se asi dost nemodlil. Jasně.
Ten "váš bůh" je ale omezený třírozměrným prostorem, časem a podobně. Vaše představa se v posledu příliš neliší od karikatury v podobě dědečka na obláčku. Takovou představu můžete snadno vyvracet – jenže je otázka, máte-li ji vyvracet komu, protože v takového boha asi nevěří nikdo.
Na to ti napíšu, že jsem jednou šla do kostela a ve vitrince tam bylo napsáno, nemysli co s tebou bude zítra, Bůh se o tebe postará sám. To bylo pro mě neuvěřitelné, protože já mám úchylku, že od mala na něco spořím, od mládí jsem si spořila na důchod, všude chodím aspon o 1 hodinu dřív, když už mám něčeho polovičku, už kupuju další, aby mi to náhodou nechybělo, peněz jse musela mít tolik, aby kdybych náhodou přišla o místo měla dost dokud nenajdu nové, Ale ono to vždycky nějak dopadlo, že jsem ty berličky ani nepotřebovala, shodou okolností se vždycky našel někdo kdo mi náhodou pomohl, nebo dobře poradil. Ten nápis si pořád pamatuju a něco na tom asi pravdy bude. V překladu to asi mělo znamenat, nestarej se, ono to nějak dopadne. Měla bys být víc uvolněná, já vím, že tě to žere, že nemáš práci, ale nedávej to moc najevo, hlavně ne před komisí co tě bude přijímat nebud křečovitá, že ti jde o všechno, snaž se uvolnit, hlavu nahoru a vesele s dobrou náladou, jdi tam s pozivním přístupem. Ono to nějak dopadne.
On to byl nejspíš citát Ježíšových slov z Matoušova evangelia (Mt 6,25–34):
" Proto vám pravím: Nemějte starost o svůj život, co budete jíst, ani o tělo, co budete mít na sebe. Což není život víc než pokrm a tělo víc než oděv? Pohleďte na nebeské ptactvo: neseje, nežne, nesklízí do stodol, a přece je váš nebeský Otec živí. Což vy nejste o mnoho cennější? Kdo z vás může o jedinou píď prodloužit svůj život, bude-li se znepokojovat? A o oděv proč si děláte starosti? Podívejte se na polní lilie, jak rostou: nepracují, nepředou – a pravím vám, že ani Šalomoun v celé své nádheře nebyl tak oděn jako jedna z nich. Jestliže tedy Bůh tak obléká polní trávu, která tu dnes je a zítra bude hozena do pece, neobleče tím spíše vás, malověrní? Nemějte tedy starost a neříkejte: Co budeme jíst? Co budeme pít? Co si budeme oblékat? Po tom všem se shánějí pohané. Váš nebeský Otec přece ví, že to všechno potřebujete. Hledejte především jeho království a spravedlnost, a všechno ostatní vám bude přidáno. Nedělejte si tedy starost o zítřek; zítřek bude mít své starosti. Každý den má dost vlastního trápení."
Celý ten text začíná 19. veršem, ale už takhle je ta citace příliš dlouhá. Pokud nemáte doma Bibli, můžete si to přečíst třeba na biblenet.cz.
Ten text chce říct, abychom se zbytečně zítřkem netrápili, abychom pro přehnané starosti o zítřek nezapomínali žít. Bibli je ovšem třeba číst v kontextu – "extrémní"texty vyvažovat opačným "extrémem". Ty zdánlivě protichůdné texty si neprotiřečí, naopak se výborně doplňují. K tomuto textu je do páru vhodný následující text ze Starého zákona, konkrétně z knihy Přísloví (Př 6,6–11):
" Jdi k mravenci, lenochu, dívej se, jak žije, ať zmoudříš. Ač nemá žádného vůdce, dozorce či vládce, opatřuje si v létě pokrm, o žních sklízí svou potravu. Jak dlouho, lenochu, budeš ležet? Kdy se probudíš ze svého spánku? Trochu si pospíš, trochu zdřímneš, trochu složíš ruce v klín a poležíš si a tvá chudoba přijde jak pobuda a tvá nouze jako ozbrojenec."
Ve výsledku – myslet na zadní kolečka, ale zároveň se zítřkem netrápit. Takhle bych tomu rozuměl já.
Ta poslední věta, ta je úžasná! Trochu si pospíš,trochu zdřímneš, trochu složíš ruce v klín a poležíš si a tvá chudoba příjde jak pobuda a tvá nouze jako ozbrojenec.
- mylos - vidíte - a já pořád - kde ti tzv. "nepřizpůsobiví" berou inspiraci a ono - rovnou u pánaboha !
Dále mne kamarádka řekla, že pokuď jsem sama musím si odříct intimnosti k druhému pohlaví ve všech směrech, protože jsem ještě svobodná.Ona je vdaná, tak má od boha dovoleno v intimní oblasti úplně všechno, já si musím vše odříkat a čekat až bůh mi najde partnera.Věk prý nerozhoduje.Sára měla děti v pokročilém věku, jak se prý píše v bibli.Potom,jak se ona pomiluje s tím svojim partnerem, tak se mi potichu vysmívá, že já to nemám.
Jejda, slečno Růžo, s vámi je zbytečné ztrácet čas nějakými radami. Vy posloucháte jen tu svoji kamarádku a jinak si melete pořád tu svoji už obehranou písničku. A měla kamarádka aspoň svatbu v kostele, když už tak vesele souloží se svým manželem? Jestli ne, tak žije v hříchu...
Možná by vám pomohlo, slečno Růžo, začíst se do životopisů některých papežů v minulosti. Nežili zrovna podle desatera. A to pracovali jako hlava katolické církve. Pokud mohli hřešit oni, proč byste nemohla i vy? Nebo snad oni byli něco více v očích Boha?
Růžo stalo se vám, že psali zaměstnavatelé jiné informace než co řekli při pohovoru? Mně teď 2x za sebou. V inzerátu píšou, že hledají na HPP a na pohovoru mi řekli, že na DPČ nebo DPP. Lžou i v platu. A týká se to nemalých částek. Kdybych to věděla, ani bych tam nepsala. Pak je to pro mě, ale i pro ně ztráta času? Proč to dělají?
doplněno 02.06.15 17:39:Jinak souhlasím s ostatními, že ta "kamarádka" kamarádkou není. Věřte hlavně sama sobě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.