Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může být za života dědictví přepsáno?

Od: lotty* odpovědí: 47 změna:

Dobrý den,

již jsem se zde ptala několikrát. Můj strýc, mamčin bratr zdědil po mém dědovi, jeho otci celý dům. Pak ho prosila moje máma, že je nejstarší, aby dům přepsal na ni. On to udělal. Může nyní za života strýc opětovně dům přepsat na sebe jako původního majitele? Musela bych se podívat blíže na detaily přepisování domu na matku. Nevím, jakým právním úkonem se to udělalo, zda to bylo přepsáno jako dar, nebo jsou i jiné možnosti přepisování.

Nicméně, strýc je nyní velmi nemocný a chtěl se do domu nastěhovat, což mu bylo znemožněno. Myslím, že chování mé matky, jeho sestry je nyní v rozporu s dobrými mravy a ráda bych věděla, jak se nyní strýc může bránit. Je velmi nemocný, je nyní na sociálních dávkách a matka mu v žádném ohledu nepomáhá.

Matka navíc tento dům opět přepsala na moji sestru, tam vím, že to bylo přepsáno jako dar. Tudíž současným vlastníkem domu je nyní moje sestra, která mne z domu psychickým vydíráním a vyhrožováním vystrnadila.

Děkuji,

Lotty.

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rnk*
hodnocení

1x

Zajděte na katastr nemovitostí a požádejte o nahlédnutí do smluv, jimiž byl dům převeden na jinou osobu. Ofoťte si to digitálním fotoaparátem nebo si zaplaťte kopie. Poté a tím zajděte za nějakým advokátem, zdali se to dá nějak zpochybnit.

Já však myslím, že nikoliv. strýc dům nejspíše daroval matce a ta dceři. Ikdyby tam byla nějaká vážná chyba tak podle mne mohlo dojít už k vydržení. Už se stím nedá dělat asi nic. Jen se s majitelkou domu dohodnout.

hodnocení

0x

Lotty, toto jsou smutné příběhy. Nicméně, podle zákona strýc zdědil. Další právní akt byl asi dar (nebo jak prodej?) domu Vaší sestře. Soud by musel posoudit, zdali je pravda: "...že chování mé matky, jeho sestry je nyní v rozporu s dobrými mravy..."

Vzhledem k tomu, že matka již dům nevlastní, asi těžko ho může vracet.

Pokud "...a matka mu v žádném ohledu nepomáhá", tak to není důvod.

Asi Vás nepotěším, ale právně se k domu nedostane strýc...

doplněno 18.09.13 11:03:

lotty, "..který stále žije se může rozhodnout, zda dům přepíše opět na sebe"

strýc se nemůže jen tak rozhodnout, že chce dům zpět. To nejde.

lotty*
hodnocení

Aha, myslela jsem, že pokud dům je za života strýce přepsán (myslím jako dar) na moji matku, a ta jej opět (jako dar) přepíše na svoji dceru, tak strýc, který stále žije se může rozhodnout, zda dům přepíše opět na sebe. V rozporu s dobrými mravy je to logicky, nevím, zda právně, ale myslím si, že pokud matka nyní strýci nemíní pomoci v jeho nouzi, tak by to pro mne vyplývalo jako logický, stejně tak, jako právní krok. Prostě by se anulovalo další darování na další osobu, tudíž moji sestru.

doplněno 18.09.13 11:19:

strýc totiž ani nevěděl, že matka přepisuje dům na dceru.

jirbar*

Za voloviny se platí. To si měl strejda rozmyslet. V rozporu s dobrými mravy není, že se o něj nestará. Nemá tu povinnost. Tu mají děti. Leda, že by ta povinnost byla ukotvena v darovací smlově.

repkin*

Jakmile jsme někomu něco dal, tak o tom už nerozhoduju a je jedno, jestli jsem živý či mrtvý, pokud to teda není v darovací, kupní, prodejní a jiné smlouvě jako podmínka, např. až ti bude 18, daruju ti auto, pokud se neoženíš, nedostaneš dům apod.

doplněno 18.09.13 11:01:

Hlavně od 1.1.2014 bude účinný nový občanský zákoník č. 89/2012, který spoustu věcí změní.

herbar
hodnocení

0x

Uvažuj . Máš auto, to auto daruješ druhé osobě a ta druhá osoba ho daruje třetí... Ať chceš sebe více, máš smůlu, auto si darovala a darovaný ho podaroval dál...takže nic.

Něco jiného jsou smlouvy dědické a s nimi věcná břemena...ale to asi nebylo

k2
hodnocení

0x

Ja se jen obavam, aby se v dalsi verzi pribehu neobjevila nejaka dalsi zahadna osoba...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

lotty*
hodnocení

omlouvám se, ale dozvídám se o historii našeho domu až nyní, matka mi nikdy nic nesdělila, nevěděla jsem že přepsala dům na sestru a nevěděla jsem až do nynějška, že dům byl původně strýcův.. proto ty zmatky zde

buss
hodnocení

0x

Lotty, píšete:. Nevím, jakým právním úkonem se to udělalo, zda to bylo přepsáno jako dar, ..
Až si toto ujasníte (jak se to přepsalo), tak se můžete ptát. Dar lze požadovat za určitých okolností zpět. Vizte OZ, nějaké přepsání nezná. Dům tedy není již dnes jeho a nemá k němu žádný vztah, takže jaké nastěhování?.

lotty*
hodnocení

Ano, zeptám se, jak byl dům přepsán na moji matku. Vím, že za života může dostat dům zpět. Řekl mi to jeden kamarád. Důvod je prostý, stále žije.

doplněno 18.09.13 11:53:

Tak ani sám strýc si nepamatuje, jak přesně to proběhlo. Byl tehdy příliš mladý. Jaké jsou možnosti, že se dům dostane z formy dědictví na jinou osobu? Vím, že prodej to nebyl. Pak už zbývá jen dar, ne? O věcném břemeni nebyla řeč, si myslím. Poptám se na katastru, kde se to vyřizovalo. Musí tam mít nějaké záznamy.

Loty, nevěřte tomu, že: "Důvod je prostý, stále žije." Na vrácení daru musí být jiné důvody.

lotty*
hodnocení

Jaké? Pokud nebylo uděleno věcné břemeno?

doplněno 18.09.13 12:06:

Myslíte, že moje matka nebo jeho matka (babička) mohla po smrti dědy zasahovat do řízení ohledně dědictví a dohnat strýce k tomu, aby strýc nechal napsat na svoji sestru smlouvu dědickou?

radil*

V první řadě přestaň poslouchat "jednoho kamaráda", který o tom ví prdlačky a jenom dedukuje z keců v hospodě u piva.

Za prvé, ano dar lze vzít zpět, je-li v darovací smlouvě klauzule o nežádoucím chování vůči dárci či jeho blízkým příbuzným. A i tak to lze provést pouze za předpokladu, že je majitelem stále obdarovaný. Je-li tento dar postoupen dál (ať už jako dar či prodej), nelze už toto vzít zpět.

Představ si, že by sis koupila starší dům. A najednou přišel cizí člověk, že ho před 10ti lety daroval dceři a ta se na něj teď vyprdla, takže chce dar zpět. Jak by ses asi tvářila?

lotty*
hodnocení

Radile, sice radíte možná dobře, ale chtěla bych Vás požádat o důstojné vystupování. Nejsem žádná hejhula, abyste mi hned tykal, jsem dáma, děkuji za pochopení. To Vás musí učit důstojnému vystupování?

radil*

Lotty, myslím, že se chovám důstojně, i když ti tykám. Je to na netu běžné a opkud ti to vadí, tak si mě nevšímej. Používáš-li internet, měla bys takové drobnosti vědět. Jinak si můžeš pročíst miliony dalších vláken na toto téma a dojdeš ke stejnému zjištění. Nevidím důvod k vykání.

buss

ano dar lze vzít zpět, je-li v darovací smlouvě klauzule o nežádoucím chování vůči dárci či jeho blízkým příbuzným
kecy u piva.. Je to ze zákona!

radil*

Můžeš prozradit zákon, který by toto ošetřoval? Pokud vím, není-li to přímo ve smlouvě, je takřka nemožné něco podobného aplikovat. Samozřejmě, to, že o tom nevím neznamená, že to neexistuje, ale když o tom víš, tak bys mohl dát odkaz nebo výpis z daného zákona, eventuelně aspoň jeho označení.

buss

Už jste někdy slyšel o občanském zákoníku?

Viz nize ma odpoved. Obcansky zakonik na to pamatuje, ale urcite je velmi obtizne to prokazat, kdyz nejde o napadeni hlasene na policii a podobne

Zde je to pekne rozepsano. Nejsem si jisty, jestli by obdarovany nebyl nucen zaplatit hodnotu daru v pripade, ze jej daroval dal. Podle me je toto spis na konzultaci s dobrym pravnikem.

pravniradce.ihned.cz/...

radil*

A ty už sis ho někdy přečetl? Kde jsi tam viděl, že by někdo musel vrátit dar, protože se nechce postarat o nemohoucího příbuzného, nejedná-li se o děti či rodiče? Nikde o strýci či bratrovi jsem tam nikdy nečetl, můžeš laskavě dát odkaz nebo přímo definovat pasáž, která by to ošetřovala? Mlet pořád jen "přečti si občanský zákoník" umí kdejaký blb, ale dej sem přesné znění, které by to ošetřovalo, eventuelně uveď soudní případ, který by to potvrzoval. Jinak to jsou stejné "kecy u piva" jako jsi označil můj příspěvek. Nebo ti to taky povídala jedna paní v supermarketu? Nebo, že by Máňa z kravína, ta to taky musí určitě vědět.

lotty*
hodnocení

myslím, že tam ani ta klauzule být nemusí, že i tak může být darován zpět, tak mi to řekl známý z magistrátu

repkin*

Podívejte se na katastr nemovitostí na internetu, tam najděte dle mapy číslo vaší nemovitosti, to zadejte do vyhledávání a hned víte, jestli tam je břemeno nebo ne.

lotty*
hodnocení

věcné břemeno se na web katastru neuvádí, to mi řekli na MÚ

To vam rekli spatne, urcite tam najdete, jestli je dum zatizeny bremenem, nebo neni

stirecek*
hodnocení

0x

nahlizenidokn.cuzk.cz/...

Jak píše Milan, těžko to může strýc žádat zpět, když už to není jeho. Jen mě napadá, zda Vás matka nějak "odškodnila"když celý dům napsala jen na vaši sestru. Pokud by to napsala na vás obě, můžete si strýce do té své půlky nastěhovat.

repkin*

Proč by jí měla matka "odškodňovat" resp. vyplácet? Když někomu něco daruju, přepíšu to na něj, nebo to prodám, tak je to moje věc, pokud to má věc byla a tím pádem se s nikým dělit nemusím. Samozřejmě v případě, že by tam tazatelka prováděla opravy apod., tak by jí měla hodnotu oprav vyplatit jedna ze stran a to buď matka, nebo sestra. Popř. to dát k soudu.

doplněno 18.09.13 13:26:

Pořád nechápete to, že dům již není majetkem Vaší matky! tudíž ani strýc ani babička ani svatej pán bůh na nebesích nic nedostane! Jste sice neopominutelný dědic, to ale znamená, že budete dědit to, co matka má a to ten dům není, jelikož jej darovala sestře, takže na něj nemáte žádný nárok. Už si připadám, jako kdyby to tu ty lidi psali čínsky nebo co ... *zed*

doplněno 18.09.13 14:03:

Já chápu o čem je řeč, nelíbilo by se to nikomu, ale pokud je ten člověk svéprávnej a nedošlo k nějaký lichvě či podvodu, tak bych měl smůlu ;) v každé rodině je obdobný příběh, většinou to končí pro toho "poškozenýho" stejně fiaskem ;) neříkám, že vždy

doplněno 18.09.13 14:10:

Máte nárok na dědictví po Vaší matce, ne na to, co Vaše matka za života podle zákona dala někomu jinému, co je na tom k nepochopení? Neustále čtete z toho, co Vám kdo píše jen to, co se Vám hodí do krámu, čtěte pořádně, myslím že tu všichni mluvíme o stejné věci, jen každý z jiné strany, ale Vy pořád tvrdíte to, co Vám řekl kamarád z magistrátu. Když mu věříte, tak ať Vám tu polovinu domu, který nepatří Vaší matce zařídí, přeji Vám tedy potom hodně štěstí, jelikož dle mého názoru nedostanete nic. Názor můj, stejně tak jako i jiných Vás však evidentně asi nezajímá, jelikož účelově reagujete jen na věty mezi řádky. Tímto za sebe s tímhle tématem končím ;) hezký den.

stirecek*

Repkine, jak by se ti líbilo, kdyby tvoji rodiče vše přepsali na tvého bráchu a tobě nic?

lotty*
hodnocení

tím chcete říct, že když jsem neopomenutelný dědic, že nemám na polovinu daru nárok? Proč mi bylo v právní poradně řečeno, že ano?

Ne, nárok nemáte. Po matce nemůžete zdědit něco, co matka nemá. Pochopte to už konečně.

jirbar*

Zase kecy. V rámci dědického řízení po matce může požádat o započtení daru nebývalé hodnoty pro svoji sestru za života matky a pak bude její dědický podíl větší. Ovšem má to jednu důležitou podmínku, že je vlastně co dědit.

Chlapci, točíme se dokola a jsem přesvědčen, že máte všichni pravdu.

Zkusím to shrnout. Určitě se nevrátí dům strýcovi, což je asi hlavní dotaz tazatelky.

Až se jednou bude řešit dědictví po matce, bude-li co dědit, započte se dar sestře a dostane o to méně svůj díl.

je to takto správně?

...

druha cast je tak, prvni je velice pravdepodobna :)

jirbar*

To jsou kecy. Ani v tom případě by strýc žádnou svoji půlku neměl. A neměla by fyzickou půlka ani ta druhá sestra v případě, že by byla obdarována. Opětovně by se dohadovali jak se o nemovitost poděl

í.

stirecek*

čti pořádně! Já jen píšu, že kdyby měla půlku, mohla by si tam strýce nastěhovat. Nic nepíšu o tom, že by strýcovi ta půlka patřila. Jen mi připadá dělení matky nespravedlivé, víš?!

lotty*
hodnocení

Neodškodnila mne, ale jsem nyní neopominutelný dědic, protože jí byl darován dar neobvyklé hodnoty, to se prý řeší až po smrti mé matky, nyní nemám právo na nic.

Dům byl darován pouze na moji sestru. Spíš mi nyní ale jde o strýce. Po telefonu mi sdělil, že dům zdědil jako velmi mladý. Bylo mu něco přes dvacet. Po tom, co dům zdědil se proti tomu prý postavila moje babička, jeho máma (stále žije) a donutila ho, aby s ní šel na katastr a dům byl přepsán na moji matku. Bohužel tím, že byl příliš mladý, si nepamatuje, jak se to událo, zda mu babička řekla, že se má přepsat dědická smlouva, kterou on měl podepsat, nebo zda byl dům na matku přepsán jako dar.

Toto bych musela zjistit na katastru. Babičce se nyní nelíbí stávající situace, tudíž, že strýc byl nechán svému osudu, navíc že já jako její vnučka jsem byla vyhnána svojí sestrou. Snad by tedy ona a strýc mohli znovu přistoupit k tehdejšímu rozhodnutí s tím,že by strýc řekl, že byl donucen a babička by se doznala, že ho nutila novou dědickou smlouvu napsat. Nevím, zda by to mělo výsledek, jen pouze zvažuju možnosti..

k2

To, co pisete je s prominutim snuska blbosti. Neopominutelny dedic nema zadnou souvislost s darem, tim bud jste, nebo nejste. Smrti Vasi matky se stejne nic nevyresi, protoze dum nebude predmetem dedictvi.

přepsat dědická smlouva nic jako dedicka smlouva neexistuje, pokud myslite zavet, tak tu muze prepsat pouze zustavitel, coz lze po jeho umrti dost tezko.

Pak dnes v 11:53 pisete, ze stryc uz si vlastne ani nepamatuje, jak to tenkrat bylo, ale podle Vas byl donucen. Vysledek by mohl byt i takovy, ze mu stat zaridi ubytovani se stravou na sve naklady...

Vas styc se mohl vzdat dedictvi a potom by nikde jako jeho majitel ani nefiguroval. podle me ma stryc bohuzel smulu.

To ze vase mama dala dum sestre za zivota je jen jeji vec a ani po jeji smrti na to narok nebudete mit. Proste nakladala se svym majetkem podle sveho uvazeni. Ze to neni spravedlive je druha vec. Tady nidko nevi jake duvody ji k tomu vedly.

Zajdete na katastr, tady Vam nikdo vic neporadi a ani to nejde. Babicka bohuzel zasahla nevhodne a ted ji to muze byt lito, ale nic s tim nenadela. Muze synovi pomoct sama, treba tim, ze si ho vezme k sobe, nebo ho financne podporovat. Vysledek napadnuti darovaci smlouvy to mit zadny nebude.

prectete si o tom nejake clanky na internetu, ale nejdriv se musite ujasnit jak k prepisu majetku doslo! Zakonik dava moznost povazovat za poruseni dobrych mravu i odmitnuti pomoci v nemoci, ale v tomto pripade, ze je dum jiz prepsany na dceru pochybuji, ze by to bylo mozne.

Az zjistite jestli byla nejaka darovaci smlova, zajdete na pravni poradu, tak Vam jiste reknou vic.

elaw.cz/...

Dárce může požadovat vrácení daru dle § 630 Občanského zákoníku za naplnění následujících dvou předpokladů:

(a) obdarovaný se chová způsobem, který hrubě porušuje dobré mravy a

(b) takové jednání je namířeno proti dárci a/nebo členům jeho rodiny.

Základní otázky vyžadující zamyšlení, které plynou ze shora uvedeného jsou dle našeho názoru následující:

(a) co můžeme považovat za chování hrubě porušující dobré mravy a

(b) kdo je považován za člena rodiny ve smyslu ustanovení § 630 Občanského zákoníku.

Chování hrubě porušující dobré mravy

Je zřejmé, že ustanovení § 630 Občanského zákoníku je potřeba aplikovat pouze ve skutečně výjimečných případech, přičemž tento názor byl potvrzen jak odbornou literaturou [9], tak praxí Nejvyššího soudu, který judikoval, že: " Ne každé chování, které není v souladu se společensky uznávanými pravidly slušného chování ve vzájemných vztazích mezi lidmi, naplňuje znaky § 630 občanského zákoníku, nýbrž předpokladem aplikace tohoto ustanovení je kvalifikované porušení morálních pravidel konkrétním chováním obdarovaného, jehož stupeň závažnosti je hodnocen podle objektivních kriterií, a nikoliv jen podle subjektivního názoru dárce” [10] a toto chování " zhlediska svého rozsahu a intenzity a při zohlednění vzájemného jednání účastníků právního vztahu nevzbuzuje z hlediska společenského a objektivizovaného, pochybnosti o hrubé kolizi s dobrými mravy” [11]

Jako příklady chování hrubě porušujícího dobré mravy jsou pak uváděny např. fyzické násilí, hrubé a systematické verbální napadání [12], soustavné odmítání nezbytné pomoci dárci (v případě zdravotních potíží) atd. Ku příkladu pouhou nevděčnost ovšem není možné bez dalšího považovat za skutečnost, jež naplňuje znaky § 630 Občanského zákoníku. [13]

monika123*
hodnocení

0x

Nejsem pravnik, ale logicky vzato, jednou je ten dum vasi sestry a s tim nikdo bez jejiho souhlasu nehne..Zni to jako klise, ale nejlepsi je dohoda , i kdyz chapu, ze ve Vasi situaci je to asi nad lidske sily.

doplněno 18.09.13 13:30:

Takze ano, muze byt za zivota prepsano, ale za souhlasu vsech zucastennych.

repkin*

Jasně, potom se ale jedna opet o dar, takže nemuže, protože s tím sestra souhlasit nebude. Přijde mi, že se tu motáme furt v kruhu ...

monika123*

Vzdyt jsem napsala to same :)

buss

Bože lidi, přečtěte si v OZ o dědictví a darování. A víte o započítávání darů?
ale za souhlasu vsech zucastennych. V souladu se zákonem mohu udělat závěťa klidně ji měnit a nikoho se ptát nebudu! Proč bývá závěť pro pozůstalé překvapením?

jirbar*

Proč by to měli vědět. Stačí, že umí "radit".

rnk*
hodnocení

0x

Dědit po matce budete to co bude mít v okamžiku smrti. Samozřejmě se to rozdělí mezi všechny dědice. Co vaše matka měla za života předtím a v den smrti nemá, dědit nebudete.

naoko
hodnocení

0x

Jestli strýc sestře (vaší matce ) dům daroval a ona se zachovala vůči němu nemravně, byla by naděje aby ho mohl získat zpět. Komplikace by asi ale trochu byla, že matka dům dál darovala vaší sestře. Záleží taky na tom, kdy se začala vůči bratrovi chovat nemravně. Hned jak ji obdaroval, nebo až po tom, co obdarovala svoji dceru (vaší sestru). Najděte si advokáta, navíc od ledna bude platit nový OZ. Všechno bude jinak a málokdo ví jak.

Proč mám dojem, že největší problém je v tom, že na vás Lotty vlastně nic nezbylo?

culdabulda1*
hodnocení

0x

- darování majetku, anebo vzdání se dědictví by si měl každý člověk pořádně ROZMYSLET -! , nežli něco podepíše.

- moje maminka taky chtěla po smrti otce před 20-lety přepsat svůj podíl na baráku na nás - děti - ale její advokátka ji důrazně varovala-! - a my jsme s ní naprosto souhlasili-! - ať jsou děti, anebo příbuzní sebehodnější - nikdy nevíte, co se může stát-!

Jen ať si každý zaplatí, - až přijde čas - dědickou daň-! - pokud na barák máte právní nárok - nikdo Vás nemůže vyhnat. Ve Vašem případě je to asi dost beznadějné. A je fakt, že Vaše rodinné vztahy jsou dost podivné - my jsme si všichni vždycky pomáhali, takže si Vaši situaci ani moc nedovedu představit -! Marcela.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]