Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení trvalého pobytu

Od: lotty* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

Chtěla jsem se optat ještě jednou, moje sestra dostala ve dvaceti letech od matky darem třígenerační prázdný dům. Já jsem o tom nebyla informována. Spíše se matka rozčílila, že jsem se to sama po čtyřech letech dozvěděla. Nyní, za života matky mne sestra (není vdaná, nemá děti) z tohoto domu vyhazuje. Jsem DIČ se dvěma dětmi a nedostala jsem žádné vyrovnání a nebylo mi uděleno žádné věcné břemeno. Vím, že se nemohu bránit nyní. Ale když mi teď sestra podala žádost na zrušení trvalého pobytu, tak se k tomuto kroku mohu vyjádřit. Chtěla jsem tam napsat, že

1. jsem nebyla informována o jakékoli změně

2. došlo k narušení mravní a etické stránky řešení bydlení, nemám nárok na žádné vyrovnání a tím pádem se se mnou nikdo nebaví

3. jsem DIČ se dvěma dětmi, i tam je narušena mravní stránka řešení potíží s bydlením (prý mám jít s dětmi do Azylového domu/pracuji jako učitelka)

4. nebylo mi uděleno věcné břemeno

Vím, že to ohledně ukončení trvalého pobytu nemá zřejmě žádný význam, ale uvedli byste tam ještě něco? Používám správné formulace? Mohu se tímto jednáním v budoucnu bránit? Nemám jinak co dědit. Vše bylo dáno sestře kvůli tomu, že mám nevlastního otce, který se do našeho domu kdysi nastěhoval. Byl to dům mého strýce, bratra matky, který jí tehdy dům dal, abych já měla kde bydlet. Nyní je velmi rozčilený, že si nenechal pojistit, abych dům dostala opravdu já.

doplněno 30.05.13 09:05:

z domu jsem byla vyhnána, hrozili a dávali mi výhrůžné dopisy, že mi odvezou věci do garáže do Brna, seberou děti...

doplněno 30.05.13 10:01:

v podstatě mne tak dlouho psychicky ovlivňovali, až mne nakonec donutili odejít. Když jsem nebyla informována o přepisu domu jako dar na moji sestru a dozvěděla jsem se o tom o čtyři roky bokem přes babičku, mohu použít frázi, že jejich jednání bylo v rozporu s dobrými mravy?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Lotty, uveďte tam jedinou podstatnou věc a tou je, že v domě bydlíte a užíváte ho. Nelze někomu zrušit trvalý pobyt, jestli-že v domě stále bydlí. To je v rozporu se zákonem.

doplněno 30.05.13 09:03:

Pro jistotu ještě doplním ale ten fakt, že trvalý pobyt je jen evidenční údaj a nezakládá žádná práva k užívání nemovitosti.

doplněno 30.05.13 09:17:

-----------

Tak pokud v domě již nebydlíte, pak se jen těžko můžete bránit. Vaše matka si za života může se svým majetkem naložit libovolně. A Vám nezbyde, než to respektovat. Jen matka ví, proč se rozhodla tak, jak se rozhodla. sestra, jako vlastník domu Vám nyní trvalý pobyt dát zrušit může. O tom rozhodne správní řízení, ale pokud nemáte právo k užívání a v domě nebydlíte, pak jsou splněny zákonné podmínky pro zrušení trv. pobytu. Vaše námitky nebudou nic platné ani teď, ani později. Dům matka darovala za života Vaší sestře, právo na to má...

Vzpomínám si na Váš původní dotaz ohledně tohoto. Přidávám odkaz pro ostatní, kteří třeba neví, oč se zde jedná:

poradte.cz/...

doplněno 30.05.13 10:30:

--------------------

Lotty, frázi - že jejich jednání bylo v rozporu s dobrými mravy, použít klidně můžete, ale dokud máma žije, nebude Vám to nikde nic platné. Tuto frázi používá dárce, který se domáhá vrácení daru zpět...Jinak nikomu nepřísluší hodnotit to, co Vaše matka udělala a posuzovat její mravy...Rozhodla se tak prostě a není povinna Vás informovat o tom, jak se svým majetkem nakládá.

po její smrti, v rámci dědictví můžete svůj nárok uplatnit, že byl poskytnut dar vyšší hodnoty, než je obvyklé a z toho titulu má nárok neopomenutelný dědic pak na polovinu zákonného podílu. Za života matky se nikde ničeho nedovoláte, pokud se rozhodla tak, jak se rozhodla.

doplněno 31.05.13 09:56:

Není zač.

lotty*
hodnocení

Velice Vám děkuji za odpověď, našla jsem si, že toto je v Občanském zákoníku hmotném.

jeriko*
hodnocení

1x

Dobrý den Lotty,

se svým majetkem každý může za svého života libovolně nakládat. Rozhodla-li se Vaše matka, že svůj dům daruje pouze jedné dceři, tak má na to právo a nemusí Vám nikdo dávat žádné vyrovnání, ani Vás o tom nemusí vyrozumívat. Z Vašeho dotazu mi není zřejmé, jestli v domě ještě bydlíte nebo už jste se odstěhovala. Pokud v domě fyzicky bydlíte, pak Vám zrušit trvalé bydliště nemohou. Pokud jste se již odstěhovala, pak Vám po uplynutí minimální doby a to 6 měsíců mohou trvalé bydliště zrušit, a to i bez Vašeho souhlasu. Pokud se máte vyjádřit pro matriční úřad obce či města, bylo by dobré napsat tam, že tam stále máte své věci a že jste z domu byla vyhnána pod nátlakem, jinak že tam chcete klidně bydlet i nadále a rozhodně jste dům neopustila s úmyslem se tam již nikdy více nevyskytovat.

lotty*
hodnocení

Mám uvedeno níže, že v domě nebydlím, protože mne psychicky napadali, hrozili dopisy, že mi vystěhují věci, odeberou děti apod. Nyní bydlím u kamarádky.

Nyní hledám notáře a právníka, u kterého bych mohla sepsat dané věci, které se mi staly. Po smrti matky se stanu neopominutelným dědicem, tudíž budu žádat o polovinu dědictví po smrti matky z důvodu, že moje sestra má neobvykle vysoký dar.

Je třeba tedy zapojit i notáře; právní rozbor s popisem situace, s vyjádřením o rozporu s dobrými mravy a s předpokládaným výhledem na uplatnění nároku v dědickém řízení s předpokládanou konkrétní částkou k vyplacení. Marné by možná nebylo současné rozhodnutí soudu v dané věci..

k2
hodnocení

0x

Chapu spravne, ze 6.2.2013 slo o dedictvi, tedy matka je mrtva?

poradte.cz/...

Ale 30.5.2013 je to dar. Mezitim matka obzivla? Stejne tak 30.5.2013 Vas vyhaneji do azyloveho domu, kdyz Vam 19.5.2012 sehnala sestra podnajem?

poradte.cz/...

Nejak se proste ztracim v tom, kdo je zivy a kdo kde bydli...

cyril*

Nezoufejte, nejste v tom sám. I mě se občas stávalo, že jsem některé učitelky nedokázal pochopit. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]