Nejste přihlášen/a.
Řeším takový problém se kterým si nevím rady. Chci změřit odebíraný proud, ale není to tak jednoduché, když nevím jak tam ty sondy mám dostat.
Když mám dvě tužkový baterky AAA, respektive bateriovou komoru na 3V, nejdou tam strčit ty měřící sondy, abych změřil napětí. Nedostanu to tam. Neříkejte mi, že mám použít dva plýšky, to nechci slyšet. Zkoušel jsem něco podobného a vyzkratoval baterky. Tudy cesta nevede. Byly úplně nabité a najednou je tam 2x1.4V.
Pak jsem měřil proud, složitě vyndávat baterku... A ten jeden kolík co je na sondě, se zase dotkl toho opačného pólu, a tekl tam proud 2.8A, další baterky vybité. Takhle to nejde. Tak mám koupit bateriovou komoru na tři čtyři AAA baterky, dvě tam dám a propojím a na zbytek připojím ty sondy, nebo jak? Ale ani to neřeší problém, protože bych tu komoru musel nějak připojit do té původní bateriové komory na spotřebiči. A zase nemám jak. A zase nechci aby se to vyzkratovalo.
Hlavní věc co potřebuješ jsou elektrotechnické základní znalosti - a ty prostě zatím nemáš.
U baterie se nikdy neměří proud!
Můžeš měřit proud,který odebírá nějaký spotřebič z baterie.
A když nedokážeš připojit měřící hroty, tak si buď musíš koupit nějaké tenší měřící hroty. Já mám z prodejny elektrosoučástek dokoupené měřící hroty, které jsou ostré jako jehla.
A) "tenkými měřícím hrotem píchnu do pluska baterie a druhým do kontaktu pouzdra.
Tak to bych musel sehnat sondy co maj kolíky tenjý jak špendlíček (hřebík o průměru 1.5mm se tam nevleze) - to asi neexistuje, protože jsou dělané na 1000V, i když není tam ani 10V, ale při zkratu přes měřák se tam objeví třeba 3A. To zahřívání na baterkách bylo do 9W, ale nevím ani jestli se dá koupit redukce na ty 2mm kolíky sond.
B) "Druhou rychlou možností je, že jednu z baterií vyklopím pouzdra ven o cca 45° tak, aby se mínusovým pólem opírala o pružinku pouzdra. A opět měřím na plus pólu a kontaktu pouzdra. Opět není co zkratovat, pokud tedy nestrčím sondu úplně jinam."
Toto jsem dělal, ale bez papírku a sonda skončila v plusovém pólu druhé baterie - jak jinak... není tam vidět, a blbě se to drží. Papírek mohu propíchnot. Ty sondy jsou špičaté. Sice jsem tam neviděl, ale je to jediné vysvětlení kde se to mohlo vyzkratovat.
@tomkk Ano. K jednorázovému změření proudu není nic dalšího potřeba. Vše se dá udržet i v jedné ruce vyklopením článku případně zastrčením jedné sondy do pružinky.
Málem bych zapomněl ještě na chladič.
Tak snad Vy máte ve své hlavě jasněji, množství dotazů a nicků tomu neodpovídá...
poradte.cz/...
poradte.cz/...
poradte.cz/...
poradte.cz/...
poradte.cz/...
poradte.cz/...
Když Vám navrhovaná řešení připadají neschůdně, nechte baterky venku a dovnitř jen připojte dráty na kontakty, ze kterých zařízení odebírá napájení.
Souhlas. Koupím si nějaké bateriové komory pro tyto účely, aby to bylo pohodlnější. Zkusím taky sehnat 2mm dírky/zdiřky na ty sondy, abych to mohl jen jednoduše zasunout a nemusel to držet. Nebo možná mi poradíte prostě jen nějakou zásuvku jako bývají takové různé propojky kam by to šlo strčit. To je nápad. Mám tu zásuvku i zástrčku ze zdroje co je v PC 12/5V 4pin a ty dvoumilimetrové sondy tam krásně pasují! Akorád asi 3 mm vyčnívají ven, nevejdou se tam celé, ale pro měření to bude stačit! Myslím něco takového:
Chci změřit odebíraný proud...
...nejdou tam strčit ty měřící sondy, abych změřil napětí...
Tak chceš změřit napětí, proud, nebo obojí?
tekl tam proud 2.8A, další baterky vybité
To muselo trvat odhadem tak čtvrthodinu, tohle příkoří.
AA - tužkové články
AAA - mikrotužkové články
Ne to se tak rychle "vybylo" - sledoval jsem jak klesá proud to byly tak 4 vteřiny, pak jsem sáhl na baterky jestli se zahřívají. Ale ta baterka to byla jedna z těch co mají horší hodnocení a vyšší vnitřní odpor. Samozřejmě není to zcela vybyté, ale jak to klesne o jeden dílek na měřáku (tj. těch 0.1V odhadem) tak už mi baterka je k ničemu, potřebuju to změřit dokud je plná. Já mám pocit, že jsem při měření napětí naměřil 3.2V, ale nejsem si jistý jestli si to má paměť nevymyslela. To by taky mohl být pokles o 0.2V. Takže musí být úplně plná... Aha, takže prodavačka v obchodě mi řekla "tužkové" když jsem chtěl AAA. Hezký
Kdybych měl zdiřku 2mm tak to na tu baterii naletuji a bude klid. Bohužel v místním obchodě mají jen 4mm dírky na vše. Tak bych to vyřešil. Krokosvorky tam nedrží, to je podle mě nesmysl používát krokosvorku na čudlík baterie, který má jen několik mm délku.
Přidávám tedy dotaz co používáte vy za prostředky, které můžete nasadit na 22 kolík sondy? Máte nějaké redukce nebo zdiřky k tomu určené a kde to nakupujete?
Kdybys ses sem zaregistroval a napsal mi soukromou zprávu odkud jsi, tak se snad slituju a udělám si výlet, abych na vlastní oči viděl ty tvoje pokusy.
Ale vážně. Každý týden řešíš něco jiného, přeskakuješ mezi problémy a žádný posun k výsledku jsem nepostřehl.
Toto jsou opravdu základy, které ti chybí. Bez toho se dají dělat pokusy, ale výsledky jsou neslavné.
Já navrhuji nějakou radu na dálku třeba i s pomocí kamery a mikrofonu, ale vždycky to záleží na tobě. A nebo musíš zveřejnit místo tvého bydliště (aspoň okres) a doufat, že se ozve někdo z tvého blízkého okolí, kdo ti bude oochotný poradit a něco tě naučit.
Já jako strojař znám taky pouze základy z elektroniky.
Jsem začátečník bez praxe, takže nemám zkušenosti jako vy co to děláte. Tak ať se nademnou nikdo nepovyšuje. Na sondy použiju čtyřpinovou zástrčku od zdroje s dírama 2mm. To použiju aby mi sondy držely a nebudu je muset držet. Na baterky si koupím bateriové komory. A pak to pořeším drátkama. Proč píšu, protože kdybych měl kvůli každé pí...ovině nakupovat na eshopech něco co pak stejně nebudu potřebovat tak utratím za ko...iny spoustu peněz. Takže se raději zeptám.
Bydliště atd. nezveřejním ani nikomu dávat nebudu kontakt, mám svou hrdost. A podle toho jak tu lidi píšou, npodle reakcí nestojí to za to.
Na měření proudu (a možná i napětí) je dobrý oboustranný kuprextit. To je materiál, kterého jsme mívali dost (odřezky se prodávaly za pár korun, na tohle se hodil tenčí, který jinak na nic jiného nebyl moc použitelný; jinak odřezky to znamenalo proužek třeba půl metru krát 8 centimetrů; dneska se to nesmí prodávat, dneska to musí ta fabrika na plošné spoje likvidovat, ani nevím, jestli ještě funguje) a jde to udělat i tak, aby nehrozil zkrat sousedních baterek (vhodným odškrábáním měděné vrstvy). Je to spíš věc určitého fortelu. Konkrétní řešení bude záležet na tom spotřebiči.
Použít externí komoru na baterky (prodává se i na jednu, dvě, tři... deset, v tom problém nevidím) a nějaká bateriová šidítka by taky šlo. Ale to zase záleží na spotřebiči.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.