Nejste přihlášen/a.
Tak jsem koupil baterky na nabíjeni 1.2 AAA NiMH a myslel jsem že budou do spotřebiče co jsem si pořídil, ale ouhle ono to nejede, je to na 1.5 V. Jenže já nechci furt kupovat alkalicke 1.5V, obchodník píše, že spotřebič je na 1.5V alkalické a ty 1.2V prostě nemají dost napětí aby to celé opravdu fungovalo. Takže když bych si místo nich pořídil 1.5V na nabíjení (jaké)? bude to totéž co ta Varta 1.5V? Oni tam píšou
best before 1.2033 V... Dostal bych dostatečný výkon pokud bych pořídil např. USB baterii 1.5V? Co poradíte?
Případně, dá se sehnat místo těch baterek, nabíječek atd... prostě nějaký zdroj, který by se tam strčil místo těch baterek? Ale to bych zase musel změřit, kolik ten spotřebič bere z těch baterek proudu, že?
Co znamená u toho akumulátoru Li-ion to 1.0Wh? To jsem u jiných baterií NiMH neviděl. Vydrží výkon 1W po dobu jedné hodiny nebo co? Jo to zařízení o kterém mluvím má na výstupu obvykle 30-50V střídavých i více ale ne v kuse. A mělo by zřejmě vydržet aspoň několik hodin provozu, nebo tak vydržely ty Varty 1.5V. Přesně jsem čas neměřil, ale myslím že minimálně hodinu provozu by to zvládnout mělo. Proud netuším...
Klidně si pořiď ty USB. Je v nich LiPo článek a DC/DC měnič, takže napětí je stabilních 1.5 V až do poslední chvíle. Já používám nějaké aliexpress.com/... a chovají se tak, jak mají. Ta udávaná kapacita je ale samozřejmě nesmysl.
Satam výše právě poslal/a odkaz na 2 baterky Baterie nabíjecí 1.5V / 670mAh 1.0Wh Li-ion AAA COM za 144 Kč. Není to tak děsná cena. Ale pak kolik bude stát ta nabíječka... Možná by to bylo lepší než zase kupovat drahou USB baterii s udávanou nadhodnocenou kapacitou.
Pozn. co znamená to 1.0Wh ... to jsem u jiných baterií NiMH neviděl. Vydrží výkon 1W po dobu jedné hodiny nebo co? Jo to zařízení o kterém mluvím má na výstupu obvykle 30-50V střídavých i více ale ne v kuse. A mělo by zřejmě vydržet aspoň několik hodin provozu, nebo tak vydržely ty Varty 1.5V. Přesně jsem čas neměřil, ale myslím že minimálně hodinu provozu by to zvládnout mělo.
*bijec*Tak k těm USB 1.5V AAA.
Nejprve jsem si myslel že to co posílal/a odkaz satam je OK. Pak jsem si to rozmyslel, že uvnitř je ten měnič, který potencionálně může odejít při vyšším proudu. A kapacita jen 670mAh 1Wh. Pak jsem se díval na Kentli 3000mWh což jsem si říkal, to je dobrý tak to si koupím. Jenže najednou na to čumím a to je rozměr AA místo AAA. Tak teď koukám na ten váš odkaz a tam se píše 5500mAh a 2000 cyklů což vypadá jako dobře, ale proč je tak nízká ta cena oproti Kentli? Vysvětlení? V čem je háček? Kentli za 290,- jeden kus?
Taky mám dotaz na to aliexpress to je nákup ze zahraničí? Nikdy jsem tam nekupoval. Platí se tam clo? Peníze převod na český účet nebo zahraniční? Platba v korunách nebo dolarech?
*bijec*
Hele to je přece jedno co je to za přístroj, představi si třeba vibrátor. Prostě to chce maximální výkon a já myslel, že když mého wolkmana kdysi v devadesátých rozjely baterky 1.2V tak že to bude v pohodě. No pak jsem si v novém tisíciletí koupil poprvé diktafón na tužkové baterky a ty taky byly na nabíjení a jelo to 1.2V.
Ale já vím, že alkalické není to samé co na nabíjení, ale já se ptám na ten výkon, napětí proud nebo v čem je rozdíl, když máte 1.5V alkalické vs. 1.5 NiMH nebo jiné na nabíjení... No kdyby existoval třeba nějaký adaptér, strčit to do zásuvky na 220/230V a na druhém konci mít jako tu redukci místo tužkových baterek , to bych tam jen strčil a nepotřeboval bych tam žádný baterky dávat a vydrželo by to jen na maximum... taky nych nemusel nic navíc kupovat-
*bijec*
Nemám chuť vše vysvětlovat. AAA/AA NiMH baterie nenabíjecí běžně až 5 krát nabíjím. Samozřejmě se nedosáhne 100% a postupně účinnost kllesá. Jen musíte mít vhodnou nabíječku na 1,5 Voltu, ne na 1,2V. Před 20 roky se běžně prodávala. Charger Pure Energy CHARGE PAL CP2-B 1,5V 360 mA .
Poslechněte si výborný příspěvek od Jiřího Bekra
Jen doplněk: Alkalické baterie jsou v podstatě NiMH.
Taky alkalícké dobíjím.
Před asi 15 roky jsem koupil 4 nabíjecí baterie s nabíječkou NOEL - E0052. Již nevím kde a za kolik. V té nabíječce je potenciometr, kterým se dá nastavit napětí, při kterém se nabíjení přeruší a přepne ne na udržovací napětí - je to signalizované červenou a zelenou LED diodou.
Dal jsem tam nové nepoužité alkalické baterie a nastavil napětí tak, aby to bylo na hranici nabíjení a udržování. Teď se to sice nedá použít na dobíjecí 1,2V (na ty mám jinou nabíječku), ale alkalické tím už několik roků dobíjím a bez problémů je používám.
Svého času se 1,5 V AA a AAA alkalické akumulátory běžně prodávaly. Proč se neujaly je shrnuto v části Nevýhody.
Tak jsem to otevřel, zapojené jsou seriově. Uvnitř pak je jeden velký zelený rezistor, pak dva integrované obvody každý má osum nožiček, pár SMD rezistorů, ledka a kondenzátor.
*bijec*Externí napájení tam není. Dvě tužkové baterie AAA 1.5V v původním balení byla Varta "longlife").
Jinak jsem našel zdroj od starého Samsungu který má 4.75V 0.55mA - nic slabšího jsem nenašel.
naneštěstí jsem bez měřáku a mám pocit že bez něj to nepůjde. Protože vlastně ani neznám vnitřní odpor toho vstupního obvodu.
*bijec*Ono by to šlo i něco vymyslet nějaký měnič napětí na výstup toho adaptéru, jenže to udělat bezpečně, zaletovat kvalitně a zároveň dobře zaletovat, aby nikde nic nebouchlo atd... a to už není sranda, viďte? Letovat umí i malé děcko, ale udělat plošňák to už neumím... Mám tu sice koupenou Cu desku, ale nikdy jsem se nedostal k tomu abych dodělal ten regulátor otáček co jsem kdysi chtěl. No a nepřišel jsem ani na to jak to bezpečně udělat, aby se cesty neodleptaly v leptacím roztoku. Takže já bych i radši koupil měřák a nějaký měnič, kondík či co by bylo třeba, než dávat velký prachy za opravdu kvalitní nabíječku a Li-ion baterku. Protože ten USB akumulátor ve mě nevzbudil důvěru. Ten měnič co je uvnitř může odejít při vyšším proudu jak bylo zmíněné v tom videu a kapacita těch baterek asi taky nebude oslnivá a časem klesne takže pak by to zařízení zase nejelo. Ale nedá se sehnat takový měnič napětí přímo na 4.55V vstup nebo kolik jsem to říkal? To musí být rovnou 5V? Ještě jsem se nepodíval na tu baterii Kentli a nabíječku, musím pohledat internet.
*bijec*
Adaptér je zalitý, takže nevím co je uvnitř a nemám osciloskop... Je tam jen značka vodorovná čára a pod ní vodorovná čára přerušovaná... Těžko říct co je uvnitř. Ale zdá se mi u toho měniče výstup 2A jako moc moc hodně. Já bych si myslel, že tam bude tak 300mA ale nezkoušel jsem dát maximální výkon.
*bijec*Ten druhý zdroj by mohl být dobrý. Tak kdyby se mi povedlo vrátit ty baterky AAA 1.2 NiMH koupil bych místo toho měřák. Jen nevím jestli mi je vezmou zpět, když jsem vyhodil obal.
*bijec*Ještě je zajimavé, že se mi povedlo "rozjet" nabíjení na tom starém Samsungu. Já myslel že to vůbec nefunguje. A on tam byl špatný kontakt na baterii. Baterie je tam 3.7 V. Výkon skoro 3 Wh. Ale Li-ion baterie po tak dlouhém nepoužívání se možná nepovede vůbec oživit. Ale zkusím to. Použít 3.7V baterku místo 4.75V z adapteru by mohla být bezpečnostní výhoda.
*bijec*
A co tedy říkáte na tuhle USB baterii Kentli 3000mWh? Získala dobrou recenzi v tom testu jak sem posílal video jeden odpovídající. Zdá se že je to jeden kus (kapacita 810mAh 3,7V). Max vybíjecí proud 2A. Napětí 1.5V. Životnost 1000 cyklů, 10 let. Nabíjecí proud je 810mAh? Že bych se plácl přes kapsu a koupil dvě? Tím pádem nepotřebuju tu nabíječku. A nepotřebuju 4 ks bo se to rychle nabije.
*bijec*
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.