Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet tepelných ztrát a výběr chladiče pro měnič

Od: ztratyanalezy odpovědí: 13 změna:

Tady u toho měniče jak mám spočítat jak moc se bude hřát?

Vstupní napětí: 2V–24V
Výstupní napětí: 2V-28V (nastavitelné pomocí trimru)
Maximální vstupní proud: 2A
Účinnost: až 95%
Rozměry: 23mm × 16mm × 13mm
Kmitočet: 1.2MHz

Vstupní napětí bude 3.7V. Výstupní 3.3V. Předpokládaný odběr na výstupu 300mA.

pajenicko.cz/...

Snažím se pochopit tu problematiku. Já kdesi viděl tvrzení že u LM317 se to spočítá tak (Uin - Uout)*Iout. Ale každý měnič to má jinak, že? Takže musím se podívat do DataSheetu toho výrobce co vyrobil součástku? A jaký parametr hledat? Něco málo jsem našel k tomu LM317 tu: ti.com/...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

2x
Z dotazu je zřejmá jedna věc, vůbec tomu nerozumíte...
1. Pokud je vstup 3,7V a výstup 3,3V potřebujete step-Down. (Nikoliv step-UP) ale...
2. Rozdíl vstupního a výstupního napětí bývá u měniče doporučen kolem 1,2V.
PS: Pokud použijete odpor (1.3Ohmu) při 300mA a úbytku 0,4V bude ztrátový výkon 0,12W.
Nebo lze použít nějakou rychlejší diodu.
ztratyanalezy
hodnocení

Já jsem totiž spletl odkaz. Nevšiml jsem si že v záložce jsem si dal step-up. Step up mě taky zaujal. Ale hledám step-down.

A našel jsem jen tento. Ne tak dobrý jak ten výše step-up

dratek.cz/...

Tady u toho není efektivita napsaná. Taky tam ale nevidím žádný kondenzátor ani žádné jištění na výstupu proti zkratu, tak nevím jestli to nebude třeba to výstupní napětí moc kolísat. Osciloskop samozřejmě nemám.

kare
Asi jste se spletl znova... V tomto dotazu píšete 300mA v odkazu je: Maximální výstupní proud: 100mA.
Místo zakládání dalších dotazů si zkuste pustit následující:

youtu.be/...

youtu.be/...

youtu.be/...
ztratyanalezy
hodnocení

Ale já nevím jaký je odebíraný proud. Budu muset teprve změřit. Koupím si měřák. Každopádně ty videa jsem už viděl. Což samozřejmě neznamená, že tomu rozumím.

hodnocení

2x

Zase jeden clovek, mnozstvo nickov a namiesto detailneho opisu celeho problemu a zariadenia je to rozbite do mnozstva otazok. Napiste presne, co je vas ciel, zatial sa mi zda, ze na to idete velmi divne, riesite nieco so starym mobilom ,menicom alebo stabilizatorom, kontaktmi, miesate dokopy spinane a linearne regulatory ...

Zacnime od zaciatku : co sa bude napajat, ake to potrebuje napatie a aky prud?

ztratyanalezy
hodnocení

Toho omylu s LM317 že to je stabilizátor si jsem vědom. Už jsem nechtěl nic doplňovat. Děkuji za upozornění že se jedná o lineární měnič. To jsem se z videa nedozvěděl. Určitě bych nechtěl použít lineární měnič. Každopádně moje představy a požadavky se plynule mění s tím jak se mění množství informací, které nabírám. Proud stále nevím, budu si teprve kupovat měřák... Až to změřím tak uvidím.

hodnocení

2x

Když napíšeš kompletní zadání tvého problému, tak ti tady ti zdatnější elektrotechnici napíší: dej tam dvě nebo tři diody zapojené do série a máš po problému.

Já jsem to podobně řešil u napájení svítilny na kole. Pod sedátkem vozím akumulátor 6V a přes nastavitelný měnič napětí s tím napájím světlo na řídítkách co potrěbuje 4,5V. Takže jsem na měniči nastavil výstup 4,5V (měnič má kroky 1,5V; 3V; 4,5V; 6V), ale po změření napětí jsem zjistil, že tam mám 4,6 až 4,7V a to už dělalo ledkám ve světle problémy. Tak jsem do vodiče ke světlu vložil jednu diodu a napětí kleslo na 4,4 až 4,5V. Tak jsem to vyřešil já před možná deseti roky.

ztratyanalezy
hodnocení

Ano, ale v případě, že bych udělal nějakou chybu a špatně to zapojil, tak odejde ta dioda a pak měnič.. v horším případě spotřebič. Takže tam taky budu muset dát nějakou pojistku. Jsem se dozvěděl že existují nějaký takový, co jim stoupne odpor když se překročí stanovené napětí či proud), ale vše se mi to do hlavy najednou nevleze. Jsou tu některé nové pojmy které slyším poprvé. Určitě si ty vidka pustím ještě minimálně jednou, ale každopádně nejprve vyberu měřák.

hodnocení

0x

To musí spočítat výrobce nebo návrhář toho měniče.

Já když se neodborně podívám na měnič, tak tam nevidím žádné plošky s chladičem. Takže se tam nic extrémně hřát nebude a mírné oteplení součástek stihne ochladit okolní vzduch.

(to musí být velká dřina pro každou otázku tady vymýšlet nový jméno?)

ztratyanalezy
hodnocení

A nelze to odhadnout z té účinnosti? A jak z data sheetu poznám kde je ta účinnost? Co jsem odkázal pdf - stabilizátor , ne měnič - ale nevyznám se v tom.

ztratyanalezy
hodnocení

A jak by to ten návrhář nebo výrobce mohl spočítat? On neví na jaký zdroj a zátěž to připojím... Proto by si to ten elektrikář co to chce zapojit měl umět spočítat.

kare
Jednoduše, účinnost 95%=ztráty 5%, pokud tedy z měniče půjde 28V a 2A (56W) tak je ztrátový výkon cca 3W. Samozřejmě čím nižší vstup a vyšší výstup tím se horší účinnost, ale alespoň pro představu.
ml1

Jo z účinnosti je jasné, že to bude nejmíň 5% přivedeného výkonu (nevíte v jakém pracovním bodě platí těch "až" 95%). Potřebujete znát účinnost pro několik pracovních bodů, z nich potom najdete maximální ztráty. A podle ztrát a přípustného oteplení potom určíte potřebný chladič.

Prakticky se to dělá tak, že najdete v šuplíku nějaký chladič a opatrně vyzkoušíte, jestli stačí. Nějaké návrhy se dělají ve škole nebo při návrhu pro větší výrobu (kde jde o to, co nejvíc ušetřit a ne to patřičně naddimenzovat).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]