Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu doopravdy je toto zapojení MOSFET

Od: mosfet odpovědí: 17 změna:

Čas 6:22

Mate mě to že tam dali zdroj 30V jakoby to mělo sloužit místo měniče. Na video jsem se díval protože to je nadpsané že to má sloužit pro jištění, jenže se zdá nelogické proč tam tedy dávat mosfet, když by tam mohl být měnič a za měničem třeba něco jiného. Já budu mít Lionku 5V a chci tam dát měnič step-down na 3-3.3V. Chce mi tedy autor videa říct, že měnič nepotřebuju a stačí si koupit MOSFET? Mě spíš napadlo vzít měnič a dát tam diodu a pojistku.

K čemu doopravdy je toto zapojení MOSFET

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

no tak, zdroj 30V, Zenerka je na 10V a tvoří referenci pro MOSFET, takže MOSFET je jako výkonový člen stabilizace, a na výstupu bude to co dává referenční dioda, tedy 10V. Díky vlastnoati MOSFETu kde je ochranná dioda jeho součástí to nejde přepólovat...Tak to vidím já. Možná blbě

kare

Zenerka slouží jen jako ochrana proti průraznému napětí mosfetu (Gate-Source). Čili výstupní napětí bude stále jako napětí zdroje (úbytek-odpor otevřeného mosfetu 0,026Ω). Celý ten obvod je jen ochrana proti přepolování zdroje, ale s co nejnižším úbytkem napětí (oproti klasické diodě).

moset
hodnocení

Jo takhle, mě vůbec nedošlo že ta "dioda" na schématu je součást toho mosfetu. Zejména na prvním schématu, ale vlastně v obou. Já furt myslel, že ta dioda se tam dává zvlášť. Takže referenčním zdrojem myslíš něco úplně jiného než jsem prvně pochopil, nejde o ref. zdroj mezi D-S, ale mezi G-S. Nechápal jsem že to pracuje jinak než tranzistor, ale už je mi to jasné. Dík za popis.

111®

pravda,to by muselo být zapojeno trochu jinak, už mě to nepálí koukám..

moset
hodnocení

@kare: Takže napětí je na G-S přes zátěž + R 100K. Takže otevře se i bez zenerky. Nechápu ale co myslíte ochrana a proti průraznému napětí... dříve má odejít zenerka? Tzn. zenerka to limituje? Ale když odejde zenerka, tak gate je stále otevřený ne? Kde by se to průrazné napěti vzalo?

kare
hodnocení

0x
Ne, že by Vám moje odpověď k něčemu byla.
Napětí Lion 4,2V-2,5V (dle % nabití).
Měřák určitě stále nemáte, dotazy tvoříte dál.
Jak bylo již psáno, napište co chcete napájet.
mosfet
hodnocení

čekám na objednané zboží

co bych netvořil dál dotazy, co vám vadí, videa sleduju furt

halamus

Proti smysluplným dotazům by nikdo nic nenamítal.

Bolo by vhodne detailne opisat vas projekt, videa sledujte hlavne o uplnych zakladoch, mate velke medzery.
mosfet
hodnocení

Takže chcete mi říct že když koupím 5V lionku tak reálně bude výrazně nižší napětí?

Z chemie vyplyva, napatie plne nabiteho lion clanku je 4.2V, urcite nie 5V.

Rozne aku packy maju potom nasobky, napriklad v rucnom naradi je 5 x 4.2 = max 21V

mosfet
hodnocení

Máte pravdu, je tam uvedeno NCR 18650B Li-ion 3,7V/3,2Ah

18650 je najbeznejsi model, menovite je 3.7, plne nabity ma 4.2, nabijacky sa tak nastavuju.

hodnocení

0x
Po anglicky viete ako? Asi ziadna slava, video jasne hovori o ochrane pred prepolovanim. Co to ma s regulaciou napatia, to netusim.
hujer

JHmm , další teoretik, co si nepřečte ani o co go!

mosfet

Tak proč dává na vstup 30V a na výstupu má 10V? Pokud to takhle funguje tak to funguje jako měnič.

mosfet
hodnocení

Možná těch 10V je na té diodě a ne na tom výstupu jak jsem se původně domníval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]