Nejste přihlášen/a.
V posledních dnech mi neunikl takový nešvar, který se nám tu rozmáhá... je to slovíčko "... (Pelíšky )
Ale vážně, určitě mnohé rady nejsou jednoduché a dost možná nemají ani jen jedno řešení, ale proč tazatele upozorňujete, že pro takovou radu si mají zajít k placenému... advokátovi, projektantovi, arbitrovi a kdo ví ještě kam všude?
Viz pravidla Z4: tazatel není hloupý, aby o této možnosti nevěděl! Z nějakého důvodu volí Poradte.cz. Respektujte to nebo danou otázku vynechejte!
Díky
PS: Vrchol absurdity mi přijde věta: Radu dám, ale nejdřív zaplať! To je na přesdrž..., obojí není na Poradte.cz na místě.
doplněno 04.07.12 22:10:NB: je tu dost odborníků, kteří v běžném životě takové rady opravdu za peníze poskytují. Pokud máme to štěstí, že svůj čas tráví i tady a jsou ochotni pomoct nebo alespoň nasměrovat, važme si toho!
Např. dnes se zde objevil naprosto specifický dotaz na fotovoltaiku. Je to opravdu specifická otázka. Schválně jsem se ptala člověka, kterého moje firma zaměstnává jak dlouho mu bude trvat najít odpověď. 2 hodiny zněla odpověď. Přes 2 hodiny práce. To není zrovna málo.
Hodně dotazů se na něco ptá a k tomu musíte vědět co má ve smlouvě a tu my tady neznáme. Já odhaduji, že k 60 % odpovědí musíme vidět co ten člověk podepsal. Jinak nelze relavantně odpovědět.
Hodně otázek je naprosto specifických. Kdy ten člověk se ptá na něco hodně odborného, standartně je to placené a standartně odpověď stojí několik tisíc korun a někdy i desetisíce korun.
Jak může odpověděť na nájemní smlouvu? Bože tam stačí jedno slovo a smlouva je rázem někde jinde. To jsou odpovědi skutečně pro odborníka. My tady směřujeme.
Než přečtete smlouvu je to až hodina . Kolik máte vy na hodinu? Já pod 500 rozhodně nepůjdu. Posouzení smlouvy a psané poznámky to je tak na 2 až 3 hodiny.
MY TADY SMĚŘUJEME.
@clayman e, máte pravdu, tazatel není hloupý. Tazatel se možná jenom snaží ušetřit, což se mu v mnoha právních otázkách může v důsledku prodražit.
Jak píše výše lolaprasatkova, je pro některé odpovědi nutné znát podklady, v takových případech je doporučení k návštěvě např. advokáta na místě.
Pokud někdo z nás směruje tazatele na placenou poradu či pomoc, je tomu tak proto, že jsme si vědomi problémů, které by tazateli mohly vzniknout tím, že se použije laickou radu (alespoň u mne tomu tak je).
Někdy dávám odkazy na občanské poradny, jež pomáhají zdarma, ale nenabízejí právní zastoupení. Některé z těchto poraden nemají k dispozici právníka nebo se musí na právní poradu čekat několik týdnů, což může vést ke zbytečné prodlevě až k promlčení nároku. Toto poradenství se tedy hodí jenom v některých případech.
Odkazy na placené poradenství jsou v některých případech potřebné a podle mne mají smysl.
Vážené dámy a pánové, děkuji , že sdílíte stejný názor jako já.
Třeba toto :
To jsou otázky u kterých bez smluv, papírů či posouzení na místě nelze dát kvalitní odpověď. Jinak lze uvést v omyl.
Přiznávám, že tohoto nešvaru jsem si jaksi nevšiml.
Je logické, že pokud někdo chce zjistit závazný postup i se zárukou, obrátí se na konkrétního odborníka, kterému zaplatí za jeho radu, pomoc, a u kterého pak může reklamovat, pokud tento postup nefunguje.
Souhlasím s tím, že je občas těžké zopdpovědně dát dobrou radu po internetu, navíc když občas tazatel ani neumí formulovat svůj problém, takže rady tipu "raději si pozvěte elektrikáře, instalatéra, topenáře, právníka (...), který tomu rozumí" jsou občas na místě.
I přesto si ale myslím, že tato poradna už mnoha lidem pomohla, asi všichni se snažíme radit podle svých zkušeností a svého svědomí, snad nikdo z déle registrovaných kolegu zde nedává špatné rady záměrně. A pokud zde někdo v dobré víře dá špatný návod, velmi brzy jeho radu kolegové uvedou na správnou míru. V této souvislosti bych tazatelům dporučil se neřídíit hned první radou, ale počkat na další souhlasné či odporující reakce, je pouze na něm, kterým návodem se pak bude řídit. Neneseme zde jakékoli záruky za své rady - pouze morální - také za své rady nejsme nijak finančně hodnoceni.
Sám za sebe mohu říci, že mi nevadí, že za své rady a názory na poradně nejsem finančně ohodnocen, stejně u toho počítače určitý čas musím kvůli práci strávit, a nakonec - jsem svéprávný, kdyby mi to mělo vadit, asi bych zde nebyl...
Této poradny si vážím především ze tří důvodů:
- zaprvé se zde na řešení problému nemusí čekat dny či týdny jako na většině ostatních "podobných" poraden, většinou jsou první rozumné reakce napsány do několika minut...
- zadruhé to není specializovaná poradna, místní tým rádců je velmi "univerzální", takže zde lze položit dotaz v podstatě jakýkoli, ať jde o pracovní technologii nebo třeba problém v životě...
- a zatřetí - jsme zde už jakási komunita, někteří rádcové se mezi sebou znají i osobně - myslím, že jiné poradny jsou daleko anonymnější, méně osobní...
Tak jsem se trošku vykecal, jdu zase pracovat, hezký den...
Občas je to posílání k odborníkovi skutečně přehnané, ale víc mi vadí, když se místo odpovědi na otázku začne tazatel poučovat o věcech, které se zdají (možná, snad) z jeho otázky vyplývat (a véééélmi často se ve světle nových skutečností ukáže, že je samozřejmě všechno trochu jinak a poradce tancuje na nesprávném hrobečku). Občas se poradci víc vykecávají o vlastním životě než aby se soustředili na jádro problému. Ne že by se mi to nestávalo - ale v takovém případě si jdu dát okamžitě od .poradte pauzu Komunitní přístup má zkrátka i své nevýhody.
Takové případy, kdy si někdo nejprve říká o zaplacení, bych sem ani nepouštěl, uděloval bych klasicky IP bany buď na dobu určitou nebo nafurt řpi opakovaných prohřešcích. Též bych blokoval rádce, kteří často porušují pravidla, například závažné je to, že spousta "rádců" nabádá uživatele k warezu (nelegální programy&hry) - takové bych blokoval, ať se zrno očistí od plév.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.