Nejste přihlášen/a.
Mně přijde Váš příspěvek hodně...smutný. Já sama vdaná nejsem, ale mám (možná naivní) představu, že pro nevěstu by to měl být krásný den, na který se těší - a ne tohle. Je úplně jedno, že máte jen jednu kamarádku, taková JEDNA kamarádka je často víc, než deset známých. A aspoň máte vyřešeného svědka . Ale ty ostatní věci... to přece musíte řešit s partnerem ! A nastávající ženich by přece měl být někdo, kdo Vám snese modré z nebe a bude chtít, abyste v tenhle den (a ideálně i ve všech následujících) byla šťastná. Ne Vás nechat trápit se s takovýmito otázkami, jestli si můžete dovolit pozvat tetu a jestli budete mít na svatební šaty, zatímco on bude mít na svatbě 30 lidí a peníze neřeší, protože to zatáhnou rodiče. Jste si jistá, že tohle je ten pravý?
Dobrý den. Omlouvám se, ale napsat to v tomto případě musím.. Furt dokola to samé pod různými nicky. Přítel a jeho rodiče ať udělají cokoliv, budete si na ně stěžovat. Vše Vám vadí, nic Vám není vhod. Vy nemáte žádné kamarády, v zaměstnání též nevydržíte (šikanují Vás tam, chtějí abyste nosila předepsaný oděv atd.) na kce s přítelem též nechcete chodit a vadí Vám, že on s Vámi nesedí doma a má dobré vztahy se svými rodiči (na rozdíl od Vás). A nedávno jste zde psala, jak Vám bylo trapně, když Vás požádal o ruku před rodiči. A už vymýšlíte scénář na svatbu, kterou nechtějí zaplatit jeho rodiče. Promiňte, ale na mne působíte tak, že to o čem zde tak často píšete se rodí jen ve Vaší hlavě. Jak byste si to asi přála.. Rádci Vám zde dali již mnoho rad, nic jste si z nich nevzala, jen si dál jedete tu svojí..Rada : Pokud se chcete konečně vdát, pozvěte jen rodiče, nechte se oddat a pro přátele pak udělejte raut. Na ten Vy stejně nebudete chtít jít, protože Vám lidé vadí, necítíte se dobře atd...Fakt máte asi hodně smutný život..
Tradičně ženich platí pití, kytice, auta a nevěsta občerstvení. Je jedno kolik kdo má svatebčanů. Jinak vše je na dohodě snoubenců. Jak vidno, víte, že se budete vdávat, ale ještě se se společně na ničem nedohodli.
Pokud si snoubenci již vydělávají, obyčejně si platí svatbu sami a pokud možno jim rodiče přispějí.
Svatba je především mimořádně závažný právní akt. To, co popisujete, je šaškárna a navoněná bída. Jestli chcete mít barák ve SJM, tak se budete muset dohodnout na částkách o několik řádů vyšších. Vůbec nezáleží na tom, jaké budete mít šaty na svatbě a kolik kamarádů se příjde napít, ale jak se umíte dohodnout ve věcech pro život důležitých. Při vší úctě, nějak vám to nejde hned zpočátku.
Píšete, že Vaši rodiče nemají peníze na svatbu. Je to divné, svatba dcery bývá slavnostní záležitost a něco to prostě stojí. Nevěřím, že rodiče si nic nenašetřili, že žijí "z ruky do huby." Spíš budou opatrní.
Šaty si nemusíte pořizovat, kam myslíte, že je po svatebním dni potom vezmete? Nikam. A jsou to zbytečně vyhozené peníze. V půjčovnách si vyberete střih, barvu, ozdoby tak, jak se Vám to bude líbit.
Se ženichem se dohodněte. Co kdybyste udělali jen malou svatbu - oba? Jen rodiče, sourozenci, svědci. Vy stejně žádné kamarádky nemáte, připadá mi zbytečné tam tahat plno lidí. Zvláště, když Vaši rodiče nechtějí "pustit chlup."
Navíc nikde nepracujete, peněz moc nemáte, tak na co dělat nějaké veliké ejchuchů. Jenom proto, aby lidé viděli? Na to se vykašlejte. Jinak jsem už taky zažila, že se rodiče obou novomanželů skládali, každý si zaplatil podle počtu hostů ze své strany. Je to takové opatrné řešení, ale aspoň je v tom pořádek. A nikdo Vám pak nemůže říct - my jsme platili i za Tvoje hosty. Jaga.
Děvče, děvče, já vím, že chybička ve psaní se každému občas vloudí, taky jsem ji už po sobě občas našla. Ale Ty píšeš opravdu jak Pepek Vyskoč. To ses ve škole neučila? Až se vezmete a budete mít děti, jak jim budeš moci pomáhat s úkoly z češtiny? Kruciš! Radila bych: se svatbou počkat, místo toho si zopáknout základku. A dávat tam pozor. Jaga.
Navíc ten vztah mezi Tebou a ženichem je nějaký divný. Ještě nejste svoji a už se neshodnete. Vzpomínám - příprava na svatbu byla jedno z nejhezčích období mého života.
Tak tady vidím dvě možnosti. Se svatbou počkat, najít si práci a našetřit si peníze, když vás tolik trápí, že nemůžete pozvat všechny, koho byste chtěla.
Nebo se smířit s tím, že tam budete mít ze své strany jen 8 lidí. A dohodnout se, že každá strana zaplatí za svůj počet hostů. Na tom není nic divného...
My jsme měli každý hodně kamarádů, ale udělali jsme si malou svatbu o 12 lidech, těch nejbližších. Rodiče, sourozenci a dva svědkové. Chápu, že Ti musí být smutno, že tu je ten nepoměr. Ví to vůbec Tvůj partner, že Tě to trápí? Je ochoten snížit stavy? Kámošů může přijít na radnici nebo do kostela třeba 200, ale hostinu byste mohli mít malou s ohledem na Tebe. Jak on se k tomu staví?
Přijde mi zvláštní počítat kdo má kolik lidí, kdo co zaplatí apod...Manžel měl na svatbě jen svou mamku a já otce, sestru, švagra a jejich 2 děti. To bylo na oběd. Na večerní mecheche jsme pozvali každej koho chtěl. Platili jsme si vše sami a hlavně DOHROMADY. Stejně tak i šaty, prstýnky apod... vše DOHROMADY ze společných vlastních peněz.
Vy nemáte společnou kasu, abyste si vše zaplatili sami?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.