Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krtek a jak na něho?

Od: weka* odpovědí: 29 změna:

na zahradě se nám objevil krtek..

jak se ho nejlépe a levně zbavit?

nějaká rada jako kočíčí chlupy apod?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

silvestr*
hodnocení

2x

Mě pomohla rostlina jménem Císařská koruna, ale jmenuje se i jinak.Na podzim se zasadí, je to vetší cibule.Na jaře krásně kvete,pak ale uschne. Cibuli nevytahujeme, další rok vykvete znovu. Vydrží několik let.Krtkovi vadí její vůně.Přeji úspěšný boj.

hodnocení

2x

Zahradu mám přes 30let a celou dobu jsem bojoval s krtkem (marně) až poslední 4 roky mohu směle prohlásit že mám od něho klid , musím podotknout že na chalupu jezdívám o víkendu tak že krtek má klid celý týden na svou práci. Krtka jsem se zbavil tak že jsem si pořídil kocoura (né kočku) dostal jsem ho pár dní po narození tak že jsem ho musel doslova vypiplat, jak dospěl nechal jsem ho vykastrovat (tím pádem se kocour nikam netoulá) Na zahradě ho nechávám (podle počasí) od začátku března do poloviny prosince. Základem je že jsem kocourovi udělal kvalitní boudu zateplenou a umístil ji dostatečně vysoko instaloval jsem mu i takové automatické dosypávání granulí aby měl zajištěno jídlo dle potřeby a vodu. Má tam absolutní volnost ale zdržuje se jen na zahradě a v blízkém okolí. Takto jednoduše jsem se zbavil myší a krtků opravdu nemáme nikde nic. Důležité je že když kocour chytne myšku a přinese ji ukázat vždy dostane odměnu ve formě toho co má nejraději. Přikládám pár fotek

doplněno 21.04.14 21:44:

Na první fotce je zahrada ještě bez kocora dobý co.

Krtek a jak na něho?
Krtek a jak na něho? #2
Krtek a jak na něho? #3

juvla*
hodnocení

0x

Možná nejčastější dotaz na internetu;). Toho se nezbavíte jen tak lehce. Taky ho mám na zahradě a už jsem ten boj vzdal. Na jaře to rozhrabu, přes léto je pokoj a na podzim začne znova.

hodnocení

0x

Mrkněte do diskuzí, které zde na toto téma již proběhly. Např.:

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Krtek mě stál hodně nervu a peněz.Od různých lapaču,jedovatých gelu i elektonických odpuzovaču i petart co jsem strkal do dír v krtincích.Již dva roka používám benzín do auta.Ručně vyhrabu krtinec až na díru do té naliji tak 1 cl benzínu a opatrně díru zahrnu, neušlapovat a tak postupuji od krtince k krtinci až krtka vyštvu ze zahrady.Funguje to i na hraboše Takto aplikovaný.benzín nepoškozuje trávu ani jinak neškodí stromkum.

andrea1*
hodnocení

0x

Krtek má rád klid. My používáme jednoduchou "rušičku". Zapíchneme do země cca metrový kolík a na něj nasuneme PET láhev bez dna. Ta potom při foukání větru naráží do kolíku a krtek nemá klid. Přestěhuje se o kus dál a za ním jde zase tato rušička, až se krtek vystěhuje ze zahrady úplně.

doplněno 12.11.12 12:41:

Asi je podstaytné ještě uvést, že tyčka, co používáme, není dřevěná ale z jakéhosi plastu o průměru 1 cm. Byla zakoupena v zahradnictví s rostlinou, které dělala oporu. Dřevo, dle mého názoru, spíše nárazy PET lahve tlumí.

uska*

Také jsem tak postupovala, ale s jiným výsledkem. Krtek si zvykl a jednoho dne udělal krtinec přímo v místě kolíku s rušičkou - neodstěhoval se.

asiasi*
hodnocení

0x

Úspěšně používám Pepo podpalovač. Krtinu rozhrábnu a v místě, kde je otvor do země dám kousek Pepa a zahrnu to. Tak to dávám postupně do dalších. Asi mu to nevoní, a tak zmizí, v práci už nepokračuje. Chce to začít včas, aby těch krtin nebylo moc. Rostlinám ani trávníku to nevadí. Bude to asi něco podobného jak je psáno výše s tím benzinem.

yo*
hodnocení

0x

Motika a trpělivost. Takhle se zbavoval krtka můj dědeček a vždycky to vyšlo. Jakmile proště uvidíte, že se někde tvoří hromádka, vemeze motiku, naběhnete, podeberete a krtka živého dostanete. Co s ním pak uděláte je na Vás. My ho odnášeli daleko do lesa :D

hodnocení

0x

Já využívám krtkovu energii k vyrovnávání zahrady. Krtince nerozhrabuji, ale nakládám lopatkou do kolečka. Na trávníku tak zbude jen malý otvor, který brzy zaroste. Hlínu pak použiji k zavezení prohlubní v trávníku.

wenzel
hodnocení

0x

do díry v krtinci hodit párkrát petardu a máš na pár týdnů pokoj, až se krtince znova objeví, postup opakovat :)

ladaadal*
hodnocení

0x

Já s krtkem bojoval tak dlouho, až mě to přestalo bavit. Po dvou sezonách, co jsem si ho ani nevšiml se přestěhovatl k sousedovi. Prej je nebaví, když nemůžou člověka pořádně vytočit.

A teď s pravdou ven. Od té doby, co po zahradě běhá pes se krtek neobjevil - prý je to běžný jev.

asiasi*

ladaadal: s tím psem to je asi tak jako s tím pánem a motykou. Musí být na místě, když krtek právě pracuje. Našemu psovi se to párkrát ke smůle krtka povedlo, takže lepší je to pepo - krtek vycouvá a přežije to někde jinde, kde mu to nesmrdí

ladaadal*

No já to nikdy nezkoumal, jen jsem si všim asi po dvou letech, že co máme na zahradě psa, tak krtek nikde. Docela fajn zjištění :)

doplněno 11.11.12 18:59:

Ještě jsem neřekl, že náš pes má 70 kg, takže je možné, že krtka rušilo i jen jeho pobíhání a chození po zahradě :D

hodnocení

0x

Jedině ak se zbavit krtka na 100% je zahradu PRODAT!

artik*
hodnocení

0x

pomáhá pes ,ale pozor ať nemáte jámy od psa *smich*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Darební sousedi mi ty svý previty nahnali ke mě. Použil jsem už tady zmiňované PEPO a ještě jsem ho drtek zalil petrolejem a zahrnul a krtičinu rozhrabal. Ještě jednou udělal 2 kupky a znovu Pepo a už je to měsíc a je klid. To tam byli nejspíš tři a na třech místech dost daleko od sebe.

Já za ty roky vyzkoušel snad všechno , i ty elektrické plašiče i mechanické jednu dobu jsem je i chytal ručně, všelijaké dýmovnice , petardy i naftalín vše pomohlo jen na chvíli náš kocour to zvládá na 100% už čtyři roky.

doplněno 21.04.14 22:09:

jde si pro odměnu.

Krtek a jak na něho? #4
kutil*

Tuto metodu asi zavedu i u mne , nevadí kočce rozdíl teploty když ji odvezete na konci roku domů a naopak když ji na jaře vyhřátou necháte na zahradě?

Přiznám se že nevím přesně ale když vezmeme kocoura v zimně jen na víkend tak nechce být v chatě ale tlačí se ven a to i na celou noc i když je venku pod nulou, přes den bývá zalezlý v chajdě a spí.

kutil*

Asi to tomu krtkovi dost smrdělo mají dobrý čich ale taky musíte počítat s tím že si dost zaneřádíte půdu tím petrolejem.

kutil*

To ta kočka je čistší řešení na víkend ji náhodou nepůjčíte?

Kocoura nepůjčujeme je to náš miláček :), :)

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Možná je to hloupost. Ale dočetl jsem se že krtek nemá rád hluk, jak už bylo v odpovědích řečeno. Prý stačí na krtinec něčím, třeba lopatou hodně bouchnout a krtek zmizí. Ale berte to jako věc, kterou nemám ověřenou. Ale kdo ví.

Ten kocour nese myš. Kdo ví jestli chytí krtka,pod zemí.Jedině že by byl vyučen horníkem v Ostravě.

doplněno 25.04.14 19:06:

Máme doma dva kocoury a jednu kočku .Vše vykastrované. Čtvrtého nám minulí týden přejelo auto. Krtky také chytají. 24. února jsem měl narozeniny a tak ráno když jsem jim dával granule povídám ,,Kočičáci na narozeniny chci krtka". Zasmál jsem se tomu s manželkou. Večer když jsem oslavoval s kamarády,tak se ozvalo za dveřmi na půdu mňoukání. Tak jsem dvéře otevřel a vypadl krtek. Všichni jsme udiveně koukali . Kočičáci dostali odměnu za ten krásný dárek.

Přiznám se že nevím jak ale chytne i krtka jak bude víc času tak možná najdu fotku jak nám je donesl před dveře. Kočka je dravec a docela vytrvalá viděl jsem ho jak sedí u kůlny třeba i několik hodin a čeká a většinou se dočká a když je na zahradě (a navíc na samotě) tady sám tak se dočká. P.S. dnes jsme přijeli na chatu a už nám přinesl myš , ví že dostane dobrou odměnu.

kutil*

Můžete bušit jak dlouho a čím chcete a nebude vám to nic platné tomu věřte, mými mnohaletými zkušenostmi *smich*

hodnocení

0x

Za ty roky co jsme měli krtky, tak jsem vyzkoušel snad všechno. Vlasy, chlupy ze psa, petardy, benzin, pepo, atd. Všechno ho vyžene pryč z "nory", ale jen o kus dál kde si vyhrabe další díry.

Jediné co opravdu funguje jsou "kleště na krtka", nebo rýč a vykopnout ho. Plastová trubka se zpětnýma klapkama se mi neosvědčila (prodávají v železářství).

pasti.cz/...

Kleště než nastražíte zakopejte alspoň na týden do hlíny a pak na ně sahejte pouze v použitých zahradnických rukavicích ( krtek má výborný čich a poznal by to). Ty kleště nastražte dle návodu do krtkem vykopané chodby, nezahrabávejte ale jen přiklopte kbelíkem. Krtek nemá rád průvan a půjde hned místo odkud mu táhne ucpat a chytne se. Doporučuju past kontrolovat, neboť kleště krtka nezabijou ale jen chytnou a drží. Co s ním uděláte dále je jen na Vás. Po chycení nastražte past znovu. Krtek žije ve společenství a určitě jich tam bude víc.

Za poslední dva roky jsem jich takto chytl 18 a konečně je letos klid. Ani jeden krtinec

Přeji dobrý lov

hodnocení

0x

Máme na zahradě nejen krtka, ale také hryzce vodního (jsme u potoka). Obě tato zvířátka nesnesou, když se jim odkryje nora tak, že tam jde čerstvý vzduch. Ještě před několika lety jsem vždy odkryl noru a do díry namířil nabitou vzduchovku.Za pár minut hryzec přilezl, vystrčil ven rypáček, pak se bleskurychle obrátil a díru zahrabal. Jak vystrčil ten rypáček, tak jsem vystřelil a bylo po něm. Zajímavé je, že jsem se na tu krátkou vzdálenost také několikrát netrefil :)) Nyní však již několik let odkryji noru, ale hryzec nepřijde, i když čekám třeba 1/2 hodiny. Tak chci vyzkoušet tuto metodu. Odkryji noru a posadím před díru naši kočku, budu jí hladit a držet, dokud hryzec nevyleze. Věřím, že po něm sekne packou a drápky ho chytí. Když bude takto zacvičena, tak pak již bude číhat sama, protože dokáže být trpělivější než já :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]