Nejste přihlášen/a.
Na zahradě máme neuvěřitelně mnoho krtin,napadlo mně vyhrabanou hlínu použít k přikrytí rostlinek hl.růží na zahrádce.manžel se se mnou hádá ,že to je nejhorší hlína-přitom mi připadá bez kamíků a nakypřená,j?Takže krtiny ušlapu,ale dělá nové a nové-jak ho účině vyhnat-nevíte?
Krtek je chráněný tvor, kdo ho ale má na své zahradě, pocítí spíš velkou nenávist. Co se týká hlíny z krtin, je to velká kvalita a dokonce ji používají kaktusáři do směsí pro své kousky...
Substrát.
Když nemám co na práci tak pozoruju krtky
jak marně čas utrácí, když dělaj ty svý hrudky
svařím plnou konvici tou zmařím jejich píli
už se těším za chvíli , jak krtkům dojdou síly
ale oni plavou
s nakloněnou hlavou
prsa nebo znak
ano je to tak
Posekej celou zahradu a všechno luční kvítí
to se potom černej krtek mnohe, lépe chytí
najdi správnou díru, do který se voda leje
jestli to nezabere, vim, co se ti tam děje
oni ti tam plavou
s nakloněnou hlavou
prsa nebo znak
ano je to tak...)
No fuj, to je ale ošklivé. To znám tedy lepší:
Krtkové si stavěli na zahradě tunely,
aby k sobě mohli jezdit na návštěvu v neděli.
My máme krtka napůl se sousedem. Opravdu. Někdy ryje u nás, pak podryje asi betonovou podezdívku a činí se u sousedů, u nás je v té době klid. A soused volá: Vemte si tu mrchu černou zase zpátky, je vaše!
Jinak si ten soused koupil nějaký plašič - na baterie, ale ty se mu brzy vybíjejí a krtek si ryje kolem plašiče vesele dál. Než se zase vrátí k nám. Jednou se mi ho povedlo chytit do ruky. Hromádka se hýbala a on si ryl tak usilovně, že si ani nevšiml, že ho držím v ruce. Dala jsem ho do kbelíku a dovezla do pole, asi kilometr od nás. Byl tak hezký, sametově černý a bezbranný, že bych ho nedokázala zabít. A teď do mě, zahrádkáři! Jaga.
A na "filu" jdu zapnout konvici plnou vody. Jste pro? Třeba bude plavat prsa nebo znak. JE TO TAK!
ale notak stařenko,vždyť to bylo myšleno ze srandy,já starý lidumil a milovník zvířat...kdybych moh,vezmu je na zimu domů všechny
"fila", to není dobrá sranda, víte, co to přečte lidí a každý není lidumil a milovník zvířat a mohl by to zneužít, ale jsem moc ráda, že jste to objasnil. - stařenka
Filo, i Vy jeden kujóne, ale uznejte, že to nebylo hezké ani trošku. Nejsem až takový milovník zvířat, že bych si nechala komára na ruce štípat a klíště nasávat, ale jestli jste měl někdy v dlani krtečka, nemohl byste to udělat. Málokdo ho živého viděl zblízka, ale je to moc pěkné zvířátko. Ani se nedivím panu Millerovi, že si ho vybral do svých filmů a knížek pro děti. A jaké úspěchy s ním slavil. Náš český krtek letěl až do kosmu. A vy byste na něj s konvicí! TYTYTY! Jaga.
a mám doma mimochodem doma 4 křečci,které nikdo nechce a nemám taky to svědomí dát je kočce,jak někdo tady radil...raději je budu mít doma a čekat až se dostanou do dobrých rukou a bude o ně hezky postaráno...
To snad nemyslíte Vážně? Proč tak krutým způsobem? Běžte někam, nemáte rozum. - stařenka
pro "fila"
Stařenko máš pravdu, hezké to není, Sice nemám vlastní zkušenost, ale pár lidí hodně zoufalých z krtků už jsem viděl. A účinné prý je hadici na výfuk, šup s ní do díry, šlápnout na plyn a kdo uteče vyhraje. Taky to není hezké, ale účel světí prostředky.
Ladine, asi dám vařit vodu a měl byste také. Žádný zoufalec z krtků by s nimi takový konec neměnil. - stařenka
ale vemte třeba v úvahu takového zahradníka podnikatele,stařenko...oni zničí všechno na co přijdou a vy budete tlouct prázdnou slámu,ať se vám to líbí nebo ne...ono to na zahrádce,kde máte jednu jabloň a dvě švestky o něčem jiném,ale nic proti vám,protože taky nemám svědomí ublížit živému tvoru
"fila", ale paní nepíše, že je zahradník podnikatel. Už nebudu nic psát, to nemá cenu. - stařenka
Filo mýlíte se. Krtek pouze při hledání potravy nic neničí pouze vybírá žížaly, stonožky a ponravy. Takže naopak pomáhá. Pokud někdo něco ničí tak jsou to právě ponravy, které okusují kořínky a tak hubí rostlinky.
Když nám krtek začal dělat kopečky kolem stromků po celé zahradě, použili jsme rady naší sousedky.
Od domu, kde kopečky byly v hojném počtu, jsme do země zatloukli kovové L, / vingl, co bylo zrovna ve stodole, kovové trubky- slabé / nasadit PET flašku, musí být volná, při sebemenším větru dělá rámus, který se železem přenáší do země. Hromádky zašlapujeme, aby bylo vidět, kde je krtek. Odstěhoval se sám. U zadního plotu, kde je spojení s loukou jsme zabezpečení nechali, jen občas měníme PET flašky. Nechci to zakřiknout, ale už léta se nevrátil i když za plotem na louce je.
Ještě zkuste do punčochy lidské vlasy a vložit do kopečku. Vlasy by měly krtka vypudit. - stařenka
stařenko,,to je mýtus vyzkoušené.. Krtek si odejde až bude chtít. Pokud má klid v zemi ,tak zůstane,,dostanou se koupit takové přístrojky do země a ony tak hrčí...
Má to vedle soused a krtince u něho nevidím.Mi spadli krtečci malinký do jezírka a já jim málem udělala pohřeb. Jak někdo může tak psát jako ten jeden tady ...kde má ten nebohý krtek jít? Je to jeho domov! My jim to narušujeme..
Lidi jsou zlí
Já jsem vždy vyháněl krtky kouskem cucků,namočených do něčeho smradlavého.Dá se použít nějaké ředidlo,nebo přípravek proti okusu stromků.Je to jen potřeba nacpat do hlavních tunelů.málo je to platné do větracích hromádek.
JABRAKA
Protože se krtci řídí hlavně čichem,prodávají v Německu modré tablety,které páchnou po česneku.Jsou docela účinné,ale drahé.Používám už druhý rok karbolu,vždycky pár kapek! do otvoru po rozhráblé krtině.Chvíli to trvalo,ale funguje to.Měl jsem obavy o trávník,ale pár kapek vůbec nevadí.
doplněno 05.02.12 21:21:Stařenko,myslím,že je to humánní přístup,co říkáš?
Uz jste premysleli vyhanet zizaly?Ze ne?no jo,oni nedelaj kopecky.Je to stejne jako z krtkem.Nechapu jak vubec muze nekoho napadnout je vyhanet.Proste na zahradu patri,jsou velmi uzitecni.A my jsme jenom lini rozhrabnout na jare kopecek.
Tak na políčku to nevadí, ale když máme pěstovaný a udržovaný trávník a co metr krtinu, není to o lenosti.
A o cem tedy?Stejne se musi na jare kultivovat,dosevat,je s tim hodne prace.Ja jsem na takove veci lina,ztraci pro me hlavne smysl,porad dokola to same za vysokou cenu.Libi se mi udrzovane travniky,ale tluce se to s mym myslenim v nazoru na krtky a podobne,takze travnik slechteny nemam.urcite by slo vyresit,aby do trvniku nemohli ale z tech nakladu a nesmylu bych nebyla nadsena.Zkuste si to rici jinak.Mam slechteny travnik a musim pocitat ze je opravdu nakladny vcetne krtku,ale chci ho,tak musim udrzovat.ja myslim,ze i uslechteneho travniku,neni problem par krticin rozhrabnout a zasit znovu.Verim,ze clovek neni nadseny z krtin v takovem travnicku.Tedy nechtela bych to delat,ale kazdeho volba.
Zcela bezpečně se krtka nebo myší zbavíte zaplynování nory plynem z propanbutanové láhve. Je nutné dodržet následující postup: vymezit prostor kde se krtek pravděpodobně nachází, zašlapáním únikových chodeb. Tím se vymezí prostor kde se krtek nachází. Vezmeme PB lahev i s redukčním ventilem i shadičkou a můžeme zaplynovat.Tento plyn je nedýchatelný,nevyprchá,drží se totiž v zemi,je těžší než vzduch a je ekologický.Likvidace je jistá.V žádném případě nezapalovat,nechcete přece mít hlínu u sousedů.
Pokud máte zahradu u domku, tak lze použít elektronické zařízení. Zařízení svým hlukem krtka vyžene. Jinak jak už bylo zmíněno, krtek je chráněný tvor a nesmí se zabíjet. Je povoleno ho pouze odehnat.
Váš manžel nemá se svým tvrzením o kvalitě zeminy pravdu, protože zemina z krtin je to nejlepší co na zahradě asi máte. Zem je bez hmyzu a je nakypřená. Krtek má velmi jemný čich a velmi pečlivě ze zeminy odstraní žížaly stonožky a další případný hmyz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.