Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poprvé prodávám vůz a tak Vás poprosím.
Kolik zaplatí majitel za převod (přepis) vozu Škoda Octavia, 1.9 TDI, 77 Kw, první registrace vozidla 5.1.2005.
Dále pak bych poprosil, postup jak postupovat, zda prvně na STK, pak úřad a poté pojištovna, či jaké úřady navštívit. Rovněž doufám, že mám-li duplikát technického listu, není v ničem problém (na technické už jsem v pohodě rok zpět byl).
V poslední řadě, jak má vypadat kupní smlouva, co má obsahovat, nejlépe nějaký vzor, zda musí se ,mnou nový majitel nebo věc vyřídím sám s plnou mocí nového majitele apod.
Omlouvám se za nezkušenost a děkuji za jakoukoliv pomoc a radu.
S pozdravem.
Plná moc ano ale musí být ověřená. Vzory na webu.. Kupní smlouva taky, pro tebe nejlíp formulace "stav odpovídá stáří tj. všechny díly už mohou být na konci životnosti" (proti vykukům co vymění motor a chtěj to vrátit jakože rozbitý); nepsat tam "najeté km" ale "stav tachometru" apod.
Nejdřív evidenční kontrola, pak úřad, pojištění stačí stávající pokud je platné (končí dnem oznámení změny vlastníka pojišťovně), ale nový vlastník by byl hlupák kdyby hned neuzavřel svoje (to to stávající totiž můžeš ihned po prodeji zrušit)
2005 - to by mělo být už EURO3 a výš, takže bez ekopoplatku = 800 za přepis.. Evidenčka ca 400 jak kde..
Protože je internet plný nesmyslů, pohádek, mýtů a zavádějících či vadných smluv, které mohou vést k neplatnosti, uvádím, abyste si hlavně přečetl §2079-§2125 v novém občanovi. Tak získáte nejlepší představu o kupní smlouvě na movitou věc.
Určitě bych si nechal podpis pana kupujícího ověřit. Těch 30,- vám za to stojí.
Identifikace klienta. Legalizace. I když se podepíše pravák třeba levou rukou a úplně jinak ( já nevím - 3 křížky ), ověřením je jasné, že se podepsal on.
V kupní smlouvě mohou být i sankce za neplnění, nebo porušení SMLUVNÍHO UJEDNÁNÍ, ke kterým se pak vyčuránek nemusí mít. Plnou moc musíte taky ověřit k převodu vlastnictví na úřadě.
Nabyvatel auto rozbije, zahodí, kupní smlouvu roztrhá a bude trvdit, že žádnou nikdy nepodepsal.
Tak proto, aby nebylo sporu
bz, děkuji za vysvětlení, ale domnívám se, že nikdo z poradny si nedává ověřit podpis na kupní smlouvě. Prodám, dojdeme na přepis a hotovo.
Nevím jak Bz, ale mám již od úterka asi 10 auto v pořadí a ANI JEDNOU JSME jak kupující , tak prodávající NEOVĚŘOVALI podpisy na KUPNÍ SMLOUVĚ! Jen jedenkrát jsem dával PM a to NEOVĚŘENOU svému mechanikovi a kamarádovi v jedné osobě-zprostředkovával prodej auta a celou agendu vyřizoval jak místo mne-kupujíécího, tak i místo p.Š... jako prodávajícího.
JInak pokud to pan Bz neví, tak lze uzavřít KS i ÚSTNĚ-jak by poté ověšřoval podpis?
Tak už jednoho znáte. Bez ověřeného podpisu, žádný právní akt.
Pokud kupujete a prodáváte bezcenné vraky, ano tam to chápu. Pokud kupujete nebo prodáváte hodnotné věci, musíte mít jistotu, s kým jste uzavřel smluvní ujednání a od koho nebo komu co předáváte.
vy auta prodáváte jako PODNIKATEL? S těmito názory? Ústní smlouva?
bz, respektuji Vaše rozhodnutí, ale zeptám se. Když se kupuje nové auto, tak určiě jde o hodnotné auto. Kolik lidí, podle Vás, jde úředně ověřit podpis na kupní smlouvě?
Třeba Vás někdo podpoří a začne ověřovat podpis na smlouvě.
Ve Vašem odkazu na NOZ je uvedeno, že smlouva musí být písemná?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.