Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naučit jorkšíra dělat svou potřebu venku?

Od: vamigo* odpovědí: 7 změna:

Ahoj všem, máme 4 měsíčního jorkšíra a chceme ho naučit vykonávat potřebu venku, vůbec se nám to nedaří, není to ještě brzy? Doma nemá problém čůrat na plínku, to už je automatické, ale teď bychom ho chtěli naučit vykonávat potřeby venku, abychom plínku doma zlikvidovali, poradíte nám jak na to? Vždy když se doma vyčůrá na plínku, tak dostává odměnu, teď jsme odměny přestali dávat, ale venku se přesto nevyčůrá. Tak už jsme bezradní, nemáme třeba ještě chvíli počkat? Nebo máme chodit ven pravidelněji? Děkujeme za vaše rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na jaře to bude 12 let, co jsem se ujala zahozeného štěněte. Jeden veterinář odhadl věk na 3 týdny, druhý na 6 týdnů. Byl se mnou neustále, nosila jsem ho v koši i do práce. Tam jsem ho brala každou hodinu, raději i půlhodinu na dvorek. Tehdejší práce mi to umožňovala, zaměstnavatele to nijak nepoškodilo. Slova "čury čur" a "uděláme cvrk" asi pochopil brzy, používám je dodnes. Chválila jsem, hladila. Loužičky v bytě jsem snad ani nepoznala.

V noci jsem to mrně menší než dlaň brala do postele. Jak se zavrtěl, honem v noční košili na zahradu a zase - čury čur a už to bylo. Nikdy se mi v posteli nepočural. Bylo to trochu vyčerpávající, ale stálo to za to.

Pak jsem z jedné opuštěné zahrady "ukradla" asi osmiletou fenečku, bezprizorní, smutnou. Venčení neznala, ale vedle "služebně staršího" psa se velmi rychle naučila.

Přeji vám i pejskovi hodně pohody.

martinaa*
hodnocení

0x

Mrkněte na podobné diskuze, už se to zde párkrát řešilo:)

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Také zdravím. Vůbec není brzy, učit pejska čůrat venku. Ano, chce to pravidelnost venčení, plínku doma schovejte. Choďte s ním na delší procházky a chvalte ho pokaždé, když vykoná potřebu. Můžete mu dát i mlsku, aby pochopil, že je správné, dělat potřebu venku a ne v bytě. Chce to obrnit se trpělivostí, ale když budete důsledná, pejsek se naučí.

vamigo*
hodnocení

Moc děkuji za radu, ale komplikuje mi to to, že ráno v půl páté odcházím do práce a domů se vracím po čtvrté odpoledne, po celou dobu je pejsek doma sám. Plínku tam mít musí nebo i tak mu ji mám schovat? Znamená to tedy, že musíme jít ven hned ráno, jak se probudím a potom hned jak se vrátím domů, potom případně ještě před spaním, ale to je pořád jen 3x denně, bude to stačit pro naučení a aby to pochopil?

Pokud je to takto, pak je to pro pejska přes den dlouhá doba. Takže přes den mu tu plínku nechte, ale pokud jste doma přes víkend a máte více času, schovehte jí. Pokud to nejde jinak, pak musí 3x denně delší procházky na venčení stačit k učení vykonávat potřebu i venku. Takže ráno, hned jak se probudíte, tak s ním běžte, hned jak se vrátíte též a před spaním také. Snad máte o víkendu více času na venčení, tak přes den chodit alespoň o tom víkendu. Pejsek to pochopí a naučí se, ale přes den je dlouho sám a tak to potrvá asi déle. Ale naučit se to musí a čím dřív začnete, tím lépe. Čtyři měsíce je již dost, abyste ho začala učit.

doplněno 07.03.12 17:25:

Ještě bych Vám poradila jednu věc. Když půjdete s pejskem ven odpoledne, vezměte mu senou jeho oblíbenou hračku. Venku si s ním pohrajte, abyste ho zabavila. Pak pejsek přestane vnímat, že není doma, vylítá se a vykoná potřebu automaticky, aniž by si uvědomoval, že nemá svojí "oblíbenou plínku". Nezapomeňte ho odměnit a hodně pochválit. Držím palce, zvládnete to oba.;)

doplněno 07.03.12 19:06:

Není zač, rádo se stalo.

vamigo*
hodnocení

Moc Vám děkuji za radu, budeme se znažit oba a snad se to ten náš hafan naučí. ;)

skye*
hodnocení

0x

Choďte venku někde, kde je se venčí hodně psů - třeba v parku nebo někde na sídlišti. Pejsci jsou hodně učenliví a okoukávají a hlavně venku ucítí pachy jiných psů a pocítí potřbu také značkovat. Zatím plínku nechte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]