Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cachování obsahu PORADNY

Od: admin® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,
dnes jsem přistoupil je cachování celých stran naší poradny. Pro registrované se nemění nic, ti mají holt svůj obsah unikátní. Pro zbytek (a těch jsou tisíce a jen málo z nich tu někdy něco napíše) se obsah cachuje. To co už někdo viděl se uloží a použije pro dalšího beze změn. Je to prostě rychlejší než obsah neustále sestavovat znovu a znovu pro každého. Ušetří se drahý čas serveru a uživatelé dostanou svůj obsah ne za 1 vteřinu nebo 0,2 vteřiny, ale už za 0,002sec. (čas generování, ne stahování stránky přes internet)

Samozřejmě je potřeba obsah pravidelně aktualizovat a tady by mohl být zádrhel, pokud jsem na něco zapomněl. Pokud by někdo neviděl svůj příspěvek po vložení je to přesně tento důvod. Žádnou paniku, stačí to oznámit a vše se napraví. Je to jen cache na serveru. Platí to opět pouze pro neegistrované.

Berte to jako test, který se třeba osvědčí a třeba je to slepá ulička. Zatím se cache postupně plní a požadavky na ni teprve narůstají. Cache je přímo v RAM paměti, takže opravdu rychlá (není to na disku). Pro začátek dostala vyhrazen 1GB a uchova dat 1 den...

Je to přesně ten důvod proč jsem musel odstranit pojmy jako DNES, VČERA, protože pokud je otázka v cache 24 hodin byla by to zmatečná informace. Příspevěk vložený ve 23:00 by byl i do následujícího dne 23:00 uložený jako DNES.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Cachování funguje, po hodině je půlka vyhrazené paměti plná. Ukládá se rychlostí 5 požadavků/vteřinu a vybírá 17 požadavků/vteřinu. Ještě pořád je v cache málo dat... aby se efekt projevil na plno.

Ačkoli pokud se neregistrovaný trefí do otázky, která už v cache je, je to šrumec. Zkusil jsem naši NEJ otázku, která má 260 odpovědí a načtená byla opravdu sakum prdum rychle. Jako přihlášenému to trvalo o půl vteřiny déle. :)

Nejde ani tak o ten zlomek času, jako o to, že když se sem najednou nahrne x tisíc lidí (párkrát za rok *smich2*) v krátkém čase, bez problémů je server odbaví rychle.

hodnocení

Nepřímo kvůli této změně asi hodinu nemohli psát neregistrovaní... *hi* Opraveno.

Škoda, že to nikdo nenahlásil s chybou, kterou to ukazovalo...

berger*

Je to ono? Snažil jsem se to nahlásit,ale nepustilo mě to...

Cachování obsahu PORADNY
hodnocení

ano, díky tomu jsem to zjistil. :) *palec2*

daniela1
hodnocení

0x

Při prohlížení otázek ( poradte.cz/... ) jsem narazila na možnost opravit cizí, @xenofob -ův příspěvek. Nějaká souvislost s cachováním? :)

Cachování obsahu PORADNY #2
berger*

Také se hlásím, tady..

Cachování obsahu PORADNY #3
hodnocení

To je zajímavý důsledek cachovani posledním uživatelem, který napsal příspěvek. Nemělo by vás po kliknutí pustit, ale budu na to muset kouknout. :) teď už to tam není...
daniela1
16.12.20 22:39

Pustilo. :-D

daniela1

Eh, tak ještě jednou, s obrázkem. Buď jsem ho nevybrala, nebo se nevložil.

poradte.cz/...

Uložit opravený cizí příspěvek jsem nezkoušela, ale možnost oprav vidím pořád. :)

Doplnění, tak jsem zkusila "neinvazivní"úpravy, doplnění čárek do věty a uložit mě to už nepustilo, prý vypršel čas, i když ještě fakticky nevypršel.

Došlo mi, že nahlásit část chyby je k ničemu, tak jsem to musela zkusit, za což se nejen @hlavicka omlouvám, i když jsem nic neprovedla. *hi*

Cachování obsahu PORADNY #4

hodnocení

0x

Dobrý den.

Nedělá to pořád, ale...,

Jsem v záložce - "Poslední příspěvky", sjedu dolů, kde kliknu na další (teda strana 2.) a přehodí mne to na "Diskuzi"

Tak nevím, chyba u mne nebo síti?*zmateny*

hodnocení

To s tímto tématem nesouvisí. :)

Každé kliknutí, změna zda jste kliknul na POSLEDNÍ ODPOVĚDI nebo třeba DISKUZE se propíše do DB. Při posunu na další stranu se koukne do DB, co jste chtěl a přepne na správnou záložku dle poslední volby. To je celý princip.

Máte pravdu, že ta volba se korektně zapamatuje až když ji posvětíte obnovením stránky. Myslím, že o tom vlastně vím a ještě jsem to neřešil. Podívám se na to později.:) Je to chyba stará léta.

Tak to se omluvuju, za špatně vložený příspěvek*hi*

Ne nedělá to pořád, jen jednou dvakrát za týden. Mne to nevadí, jen to překvapilo.

Jinak díky za odpověď.

daniela1
hodnocení

0x

Chyba, kterou popisuje @juraja, se mi děje až v poslední době, jistě ne poslední léta, i když to neznamená, že dřív neexistovala - jenom se u mě neprojevovala. Až teď jsem se všimla, že nejsem sama, kdo se všimnul... .)

Ale co mě před chvilkou překvapilo, je "možnost"aktualizovat a doplňovat některé cizí otázky. V jedné z takových otázek, poradte.cz/... jsem neodolala a vyzkoušela, co se při takovém doplňování stane. Sice mě to pustilo na úpravy a příspěvek dovolilo odeslat, ale místo doplnění se mnou psaný text odeslal jako odpověď. U aktualizování otázky se pravděpodobně nestalo nic, i když i k aktualizaci mě to pustilo. Nevím, jestli to něčemu nebo někomu překáží, ale píšu to spíš tak pro informaci, když už jsem přidala odpověď-doplnění úplně mimo téma otázky. :)

hodnocení

Díky za informaci. :)
hodnocení

Opraveno. Je to dáno zbytečnou vstřícností, kdy i neregistrovaní mohou dělat spoustu věcí jako registrovaní. Je snadné na to zapomenout. Sice je to opraveno, ale může to trvat až 2 dny než se to projeví všude. Vydržte, vím, že to vychytáme. :)

... ačkoli si vždycky myslím, že už to bylo TO poslední. *poctar*

hodnocení

0x

Aha, tak to bude asi ten důvod. Včera jsem odpovídala do jedné otázky, a odpověď zmizela. Už nevím přesně formulaci, ale určitě to nebylo nic, co by zde nebylo tolerováno. Spíše naopak jsem chtěla jednoho mládence, který se obává, že nikdy nenajde svého vytouženého utěšit, že ho nakonec najde a aby to nevzdával. Ale já přihlášená jsem. *co*

výtka
Upozornění od administrátora 07. 01. 2021 08:09:55
myslím, že ta celá otázka byla smazáná, protože jich dal víc a jedna lepší než druhá. Bylo zřejmé, že to nemyslí vážně. Byla by to zbytečná ztráta času...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]