Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení Čech od Moravy referendem hlasováni

Od: vladka* odpovědí: 50 změna:
Říká se, že češi jsou v mnoha věcech odlišní od moraváků nejen jazykovým přízvukem, ale tradicemi a vstřícností.Pamatuji si tenkrát na rozdělení Československa a byla to významná událost. Mohli bychom se my moraváci v budoucnu odtrhnout od Čech a mít svojí zemi nezávislou na ČR?

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Samozřejmě, může se Morava odtrhnout. Ale chce pro to něco udělat. Sedět doma a říkat, mohlo by se udělat tohle, mohlo by se udělat tamto, to prostě nestačí. Tudy cesta nevede.
Taktéž není vůbec od věci studovat, jak na podobné věci šli jiní.
V době internetu to je třeba začít na netu a potom to ještě velmi výrazně podpořit v ulicích.
Je třeba počítat, že občas na té ulici dostane člověk po papuli.
Ale tak nějak si myslím, že zůstaneš u planých výkřiků na netu, viď?

fram
hodnocení

4x

Vy Moraváci jste báječní, ale chybí vám smysl pro humor. Naprosto obdivuji pracovitost, solidnost v jednání... lidí z okolí Dalešic, například. A báječný přízvuk dělá češtinu spisovnou. Brněnština pana Herce Karla Hégra a dalších je pěkná. Prágl - Prygl, šalina se opravdu říká. Dělejte si z nás Čechů legraci nadále, potřebujeme to a zasloužíme si to - občas. Ale Velkomoravská říše je daleko, Karel IV císař jakbysmet. Demokracie je tvrdá práce, zkuste to bez referenda. Anebo že by federace?

Ano. Napřed federace, pak pomlčka a to by v tom byl čert aby se pak pár debilů na rozdělení státu nedomluvilo. Hlavně když přibude dost politických postů a teplých trafik pro příznivce drobení už tak malého státu na ještě bezvýznamnější elementy. A co potom... Co třeba ještě akcentovat odlišnost Moravy a Slezska a trhat a trhat dokud nezbydou městské státy jako ve středověké Itálii.

hodnocení

4x

Všechno jde, i chcíplá koza jde. Tak mne to učili. Vždyť se můžete pokusit o odtržení, když Vás je asi 50.

To jiní zase žádají slevu na koupalištích. Někteří zkouší reklamovat, vy zkuste odtržení. Ale aby Vás sousedi nezmlátili.

makk
hodnocení

3x

Všechno jde, když se chce. Může se osamostatnit i Slezko a co já vím klidně i chrudimský okres, když bude chtít a prosadí si to. Ale proč? Myslíte, že by to Moravě něco dobrého přineslo?

trnka

Samostatná Morava je ale neco co má větší šanci na úspěch, jak třeba Samostatná Praha, nemyslíte?

praxit

Praha jako městský/malý stát typu Monaka, Lichtenštejnska, San Marina, Bahrajnu, atd. by mohla fungovat po vzoru politicky neutrálních daňových rájů. Občanství by se dalo získat za obdobnou částku, cca od 3 mega Kč, a trestem za porušení zákona pro nerodilé Pražáky by bylo vyhoštění.

iopu
hodnocení

3x

Když lidé podporují nezávislost Ukrajiny, tak proč neměli podporovat i Moravu? Pochopte ta Morava, ta Ukrajina; ženský rod není něco podružného, já bych pro tu emancipaci byl. Kdybych se chtěl odtrhnout, tak bych nechtěl svoji ČR, jak píšete, ale Moravskou republiku, tedy nic českého. Vysvětlete to čecháčkům že chcete být samostatní, nevysvětlíte, je potřeba si uvědomit, že češi jsou stále imperalisticky předsvětčení, že jim Morava patří a namítají takové bláboly tako, že Morava byla vždy součástí Českých zemí... Relatita byla taková, že od Bitvy na Bílé hoře prakticky "České země"nebyly. České země vlastně byly součástí Svaté Říše Římské, tak kdo byl teda závislý. Nebylo by málo a "České země"by byli součástí dnes Německa. Vzpomeňte na Lucemburka Joštu, vládl Svaté Říši z Brna, ne z Prahy. Ale v dějepise, i když sice vládl krátce, jaksi Jošta chybí. Kdo zná ze Zajihlaváků Joštu? Češi neznají ani Moravu, prezidentské volby byli toho důkazem. Jako, že Morava není jenom tradice a víno (víno je jenom na jihu a zbytek Moravy co?). Mám pocit, že často ve zprávách slýchám že Severní Morava je aji Slezsko? Kdysi páni prezidenti byli jináčích názorů. Mohli by jsme se otrhnout, vše je možné. Ale kdo nám pomůže? Strana Moravané, ti jsou v menšině, protože některé jejich názory... Strana MZH ta je asi OK, možná když by jí někdo více všímal... Nebo strany ve vládě OSD, ČSSD ha, ha, ha... ti co odhlasovali staro-nové kraje? Možná SPD, proto ju tolik lidí volí? Ať to není dlouhé, podobné diskuze už tu byly, můžete si přečíst toť:

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

nerentier

Češi jsou přesvědčeni, že jim Morava patří...takové uvažování v dnešní době? Mně osobně patří jen můj majetek a to jen do momentu, než BlackRock rozhodne, že bude (definitivně) jeho...na čemž už také pilně pracuje.

"...je potřeba si uvědomit, že češi jsou stále imperalisticky předsvětčení, že jim Morava patří a namítají takové bláboly tako, že Morava byla vždy součástí Českých zemí..."

No vzhledem k tomu, že snad víc, než polovina "čechů" (zvlášť "pražáků") je náplava z Moravy, tak na tom něco bude ;).

hodnocení

2x
Tak jistě,ale co s těma Moravakama co žijí v Praze

A což pak s čechy žijícími na Moravě!

dieselk2

Proč v jednom příspěvku odpovídáš jako k2 i jako diesel? Ono to má nějaký význam být barevně podoznačkovaný?

Klidně ať se trhnou.Z malé země kde plivnu na jedné straně a dopadne to na druhé na čecha je mi to jedno.

k2
hodnocení

2x

A ze jsem tak zvedavy: jak si to odtrzeni vy Moravaci predstavujete? Zridite republiku, kralovstvi, nebo snad sultanat? Kdo bude prezident/monarcha? O tom taky udelate referendum? Kdo v nem bude moci kandidovat? Pouze moravaci (a do ktereho "kolene" je clovek jeste moravak?) Nebo treba i slovaci zijici a podnikajici v CR? Co mena? Zridite moravskou korunu? Jaky urcite jeji kurs k CZK? A armada? Bude moravska garda (ve stylu Vatikanske gardy)? Co zahranicni politika? Zavedete s CR bezvizovy styk, nebo to neprichazi v uvahu? Z NATO a EU predpokladam vystoupite, respektive do nich nevstoupite, nebo o tom budou dalsi 2 referenda?

Koukám že Česká vlastost "Srat se do cizích států" se projevuje i zde. A to ještě není ani založen ;)
výtka
Upozornění od sys milancukrar 07. 07. 2023 16:53:08
Pane Juro, prosím, volte slušná slova. Moc děkuji.:)

p.Milane, když ono to slovíčko je i v pravidlech :-D

nechybujte.cz/...

Ale velice se stydím *hi* prosím o opravu na slovíčko "Vylučovat"

Pane Kolego, ale nesmíte se stydět dlouho. Jen chvilku. To že to někde prezentuje jinde, přeci nebudeme používat i my. Vždyť vy najdete vhodná slova.

"Kecat do cizích států"

Máte pravdu, už se nestydim a do příště se polepším
k2

@juraja: Kdyz ony jsou to jaksi spojene nadoby. Nelze zalozit stat bez definovani statniho zrizeni ci politickeho vedeni. Leda snad vyhlasit nezavislost uzemi a anarchii zaroven. Otazkou je, zda vlastne takova anarchie uznava svrchovanost statniho celku a jeho hranice...

nerentier

Jurajo, tady se vás musím trochu zastat (ač nerad). V ČR je velmi patrný zvláštní fenomén: Když je na Moravě něco pozitivního, mluví se o tom jako o českém - vždyť jsme přece jeden skvělý, báječný národ, ne? Ale jakmile je tam něco negativního, moravský původ je zdůrazněn deseti červenými vykřičníky. V zahraničí to funguje spíše obráceně - například vztah Katalánsko / Španělsko.

@nerentier Proč nerad, něco sem vám snad udělal?

...mluví se o tom jako o českém...

záleží kdo o tom mluví a taky jak...

řeči se vedou všude o všem.

nerentier

@juraja - nepatrně se odlišujeme v názoru na pomoc modrožlutým příchozím. Ale otázka je ohledně eventuální moravské samostatnosti, nechci odvádět směr.

@milane Pražák řekne o "Českém" a Moravák o "našem"*smich*

@nerentier tak jaký máte názor, na pomoc modrožlutým příchozím;)

Juraji, myslíte písečtí občané? Ty mají žlutomodrou barvu, a ještě spousta jiných obcí..

@milane tohle já nevím, tohle napsal @nerentiér já to jen zkopíroval. Takže se musíte zeptat jeho;)

nerentier

Shelter, základní hmotné dávky, ideálně ve formě naturálií. Nelíbí? Прощай, мой дорогой!

už jsem to přečetl celé a je mi jasno.

Opět Vám přeji krásnou neděli.

@milane krásná bude až po 18°°hod. to končím v práci*ua**pivo*

nerentiér prosím Česky, jsme v ČR*klik*

nerentier

Shelter je přístřeší, útulek; nejde zde o angličtinu jako takovou, nýbrž mezinárodní termín, který je uveden ve Všeobecné deklaraci lidských práv, v části práva na bydlení. Není to tedy stometrový byt 3+1 na Václaváku, jak se někteří ukrajinští uprchlíci (ale i voliči Pirátů) domnívají. Zbytek je jasný a pokud se jim tady nelíbí, denně odjíždí na Ukrajinu množství autobusu i několik vlaků...samozřejmě mohou zamířit i kterýmkoliv jiným směrem. Bude to tak stačit, nebo to mám namalovat? *kafe*

Juraji, má se to tak někdo, že může chodit do práce.

To já jsem skoro furt doma, pokud nejedu na výlet. :)

@nerentier zde vás trošičku přibrzdím, Nespletl jste si můj nick náhodou z někým jiným?

Já se raději k uprchlíkům všech národností a barev, raději nevyjadřuji. Nemám zájem o nálet dobro*erů a různých neziskovek a nerad bych byl zde dehonestován, či hůř zabanován..:)

cimrmann
hodnocení

2x

Spis bych nechal presunout hlavni mesto z Prahy do Brna a Prahu nechal jako turisticke centrum. Neni tam k hnutí.

hodnocení

0x

Separatisti potrebuji armadu.

Jako prvni krok tedy - po vzoru napriklad IRA - navrhuji zalozit Moravskou Republikanskou Domobranu. Zkracene MRD.

A Pražáci zase "PRD" *smich*
iopu

A co Moravská Osvobozenecká Armáda (zkráceně MOA, jako ten pták)

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, proč hned rozdělení? Můžete oprášit tu "úžasnou" a "vypečenou" myšlenku pana Mečiara, který chtěl samostatné Slovensko v rámci společného státu . Prosazujte myšlenku na samostatnou Moravu v rámci společného státu nyní, kdy máte velkou šanci na její kladné vyřízení - dobrá polovina současné české vlády totiž pochází z Moravy (a někteří přímo z Brna). Já Vám fandím, legraci mám také rád . Zdravím!

liska5
hodnocení

0x

Ježíšmarjá neblázněte, už takhle jsme malí. To by nás museli rozpůlit, když jsem rodák český žijící na Moravě a dcera rodák moravský, žijící v Čechách...

liska5
hodnocení

0x

Ježíšmarjá neblázněte, už takhle jsme malí.*bzum* To by nás museli rozpůlit, když já jsem rodák český žijící na Moravě a dcera rodák moravský, žijící v Čechách. A největší sranda je, že v genech máme toho českého málo *nevi*

cechoslovak
hodnocení

0x

Já jsem se narodil v ČeskoSlovenské republice a chci aby se Slovensko opět připojilo k České republice. Ale aby se ten stát potom nazýval ČeskoMoravskoSlovenká republika.

ben®
cechoslovak - a Slezsko dáme Polákům? A což spojit Česko a Slovensko, Moravě umožnit tu samostatnost a potom ji spolu se Slováky násilně okupovat, podmanit si ji a vykořisťovat (a třeba Brno by mohlo být ještě v rámci samostatné Moravy samostatný městský stát po vzoru Vatikánu) .
liska5

Teď aby se neurazili na Prajzské, že se o nich neuvažuje*smich*

cechoslovak

ben - Českoslovenkuá repiblika zahrnoval i Slezsko a Hanou a pod.

Nebo chcete aby jsem se rozdělili i na samostatné Slezko, Hanou, ČeskoMoravské pomezí, Slovácko ... atd.?

ben®
cechoslovak - já jsem zde s tím dělením státu nezačal a jen se snažím upozornit na absurditu, jakou všechny tyto úvahy jsou. Dělení, slučování = mimo zdravý rozum.

1234

cechoslovak, kde na Vaše nápady chodíte. Samostatné Slezko v Polsku je za to hnutí. Hanou - jako hanák říkám blbost, četl jsem jenom málo recesí na Hanáckó řišo, to aji VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ je populárnější vtip. ČeskoMoravské pomezí - co si pod tím představujete? Horácko je na Moravě, i když k tomu češi formálně přiřadili aji českou Vysočinu. Nebo Hřebečsko, kde byli Němci? Samostatné Slovácko - pokus k připojení ke Slovensku byl, bez podpory, získali jenom to, že mohli školy vyučovat v Moravštině. Navíc Slovácko je dost diverzifikované, více jak Haná.

ltz
hodnocení

0x
Když se bude chtít Morava opravdu osamostatnit, tak se osamostatni, nikdo ji v tom nemůže branit. Ale to si Morava i tak rozmysli, neb se má ve svazku s Českem dobře, i Česko s Moravou. Co by tím asi tak získala. Vše funguje tak jak má. Ale pár rejpalů se vždy najde, ale to je tak asi všechno. Navic, tak malý flicek na mapě, to by moc dobré také nebylo.

hodnocení

0x

Okurková sezona?

nerentier
hodnocení

0x

Mám otázku: Kde mají vést hranice mezi takto dvěma nově vzniklými celky? Historických hranic je totiž několik, často od sebe dosti vzdáených.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]