Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, doufám, že dotazem nerozpoutám občanskou válku . Ovšem, blíží se volby, nemám výrazné kontakty na Moravu (jsem Čech z Polabí) a ani v médiích se tento problém nyní nepřetřásá. Tedy, jsou stále nějaké moravské politické strany nebo hnutí, které usilují o změnu státního uspořádání, resp. požadují více práv pro Moravu a Slezsko? Jsou na Moravě až separatistické snahy? Jak to vnímá "prostý" lid a jaká je podpora těchto myšlenek? Cítíte se na Moravě jako pod nadvládou Čechů? Chtějí občané Moravy a Slezska samostatnost a vlastní vládu? Děkuji za případné reakce a příspěvky k tématu. Zdravím!
Dobrý den. Tak jsem nad Vaším dotazem dumala a vydumala následující. Většina Moravanů už dávno zapomněla, že kdysi tu byla věhlasná Velkomoravská říše. Byla tu dokonce v době, kdy praotec Čech i se svým lidem bloudil bůhvíkde a k hoře Říp ještě nedospěl. Prostému lidu jsou asi separatistické tendence šumafuk. Ten má jiní starosti. Vinohrady na jaře vesměs pomrzly, úroda bude slabá. Švestky jakbysmet. Co nezmrzlo, to spadlo suchem během léta. Tož, jaké máme mít, my Moraváci, radosti, když slivovička se nebude moci vypálit a vína bude též poskrovnu? A vy tu na nás s jakou separací, či co. Tož asi tak, no.
Dobrý den, děkuji Vám za zprávu o úžasné minulosti Moravy a o zoufalé situaci současné - tož, pošleme tam české pivo . Jinak jsem v poslední době sledoval v TV některá opakování pořadů o rozdělení Československa, tak jsem chtěl vědět, zda se po volbách nebude ta naše zahrádka zase zmenšovat. Zdá se, že to nehrozí a snad alespoň klobásek se letos urodilo na Moravě dost
. Zdravím!
vilik - no, ale zase pro jisté procento Pražáků začíná Orient už za obcí Průhonice .
Dobrý den, děkuji za dosavadní příspěvky. S tím "laškovným" navážením se počítám , ale nedávno jsem si vzpomněl na pána, který byl snad z Brna, jmenoval se Dřímal, byl předsedou nějaké moravské strany a v TV hřímal svého času dost tvrdě. Tak, snad už je to minulost. Zdravím!
- no, třeba by se mohla osamostatnit Praha - ta se pořád bouří a demonstruje ! - a třeba by pak národ už nic nerozdělovalo ...
culdabulda: To je dobrý nápad. Tady v Podkrkonoší by jsme vybírali mýtné do Krkonoš a žili by jsme si jak v Kuvajtu z nafty.
Dobrý den, ano, Praha samostatná a vše okolo už přidat k Moravě . Zdravím!
bimbam - zdá se, že pokud si s tímto programem založím vlastní stranu, tak mám ve Vás prvního voliče .
Bene, to je velmi neotřelá myšlenka! Bedlivě sledujte volební programy. To se někde objeví. Ale pak se hlaste jako autor o svá práva (finanční) .
Voliče ne, Bene. Jsem sice z Moravy, ale téměř z "pohraničí". Na "čížky" se tu občas zanadává, ale jinak to já ani lidé z mého okolí příliš neprožíváme.
Ale inteligentní drzost dovedu ocenit. To zase ano .
Půl naší rodiny žije v Čechách, půl na Moravě / Asi 400 km od sebe/. Naši Moraváci se NIKDY nevyslovili pro nějaké odtržení. Nikdy nemluvili o právu na sebeurčení, či pocitech diskriminace. To někde pár archaických intelektuálů vzývá staré časy. Jo, jsou tam i dobré myšlenky, ale obecně, že by hromadně prahli po moravské konstituční monarchii, to ne. Navíc, mladí nemají zájem o historii, tak to půjde do ztracena.
Dobrý den, patrně ta moravská část Vaší rodiny nežije v Brně - tam jsou prý ti "správní" Moraváci. Zdravím!
Dobrý den, jo, Slezsko bylo v pohodě - to hašteření pocházelo hlavně od Brna. Možná jste mladší ročník, tak si na ty vzrušené debaty o Moravě v TV nevzpomínáte, Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.