Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gramatické chyby v diskuzi

Od: hella* odpovědí: 56 změna:

Dobrý den,

upřímně si o sobě myslím, že jsem poměrně dost tolerantní člověk, ale teď zrovna mi to nedá a musím napsat svůj "protivný" názor. Opravdu se nechci nikoho dotknout, ale jak je možné, že celkem hodně zdejších přispěvků je napsáno s tak strašnými gramatickými chybami, až to bije do očí? Kupříkladu taková "PSICHYKA" mě tedy docela dostala. Je mi trochu líto našeho rodného jazyka! Jsem tu opravdu jediná, komu to vadí?

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

viz páteční diskuze.

kibic*
hodnocení

0x

Oceňuji vaši odvahu vstoupit do společnosti, která viditelně pohrdá svou mateřskou schopností se přirozeně vyjádřit. Budete smetena stejně rychle, jako pár předešlých obhájců základních pravidel českého pravopisu. Platí zde totiž (až na výjimky) pravidlo: Vyjádři se jako hovado, ale dej tomu punc odbornosti!

kibici, hloupost, ale máte na ni právo.

Najděte si, prosím, páteční diskuzi na toto téma.

kibic*

Považujete-li za hloupost mateřský jazyk, svědčí to jisté nedostatečnosti. Od páteční diskuze jste se ale o trošku zlepšil. ;)

Proč mě odsuzujete za Váš názor. Já neodsuzuji mateřský jazyk. Jak jste k tomu došel?
Já jenom že se mýlíte v ""Budete smetena stejně rychle, jako pár předešlých obhájců"
Kdopak koho smetl?
Děkuji, vy se taky určitě zlepšíte...

hodnocení

0x

Pro ty, kteří nevědí, kde hledat:

poradte.cz/...

technikjirik*
hodnocení

0x

cestyn moja kobilek... to je kecú pro pro nějakou tu chibička... Mám dojem, že na protest proti mravokárcům začnu záměrně ignorovat gramatiku. (ne že bi to mohlo bít u mě znát, ale třeba ze snahou o shoržení slepšým)*cteni**dril**frajer**jasne*

hella*
hodnocení

Tak jsem se pobavila, u některých odkazů srdečně zasmála a konstatuji, že mi je lépe a beru, že někomu zkrátka není shůry dáno a už mlčím.

jabraka*
hodnocení

0x

Občas se překlepnu,ale snažím se.Ale mnohému by stačilo,jen si svůj výtvor před odesláním znovu přečíst a přehodnotit a opravit.

JABRAKA

hella*
hodnocení

Přesně tak!

technikjirik*

tak to je můj případ, ale jsem líný...líný po sobě číst...a v kombinaci ještě s jistou dávkou nedočkavého exhibicionismu už abych oblažil svět svým grafomanským pamfletem, je na trapas s češtinou zaděláno. Ze zásady a z trucu odesílám tuto reakci bez autokorekce... noajeto

Úžasná odpověď... a bez hrubek... zasmála jsem se, děkuji.

Já se zase někdy tak nadchnu otázkou, že v euforii odpovím, a když si to pak hezky vyvěšené před celým světem samolibě přečtu, zjistím, že jsem odpověděla úplně zcestně, protože tazatel se ptal na něco jiného, než viděly moje oči... To je stářím.

kibic*

hella® dokázala nemožné! Donutila alespoň pár lidí k zamyšlení! Děkuji! *palec*

technikjirik*

Zamysleli se ti, kteří se snaží o své zdokonalování, ale jsou tací, kteří se jednak nezamyslí a jednak nezlepší... třeba takový technikjirik.. to je vám takový ignorant, že prostě kašle na gramatiku a píše si svou.

kibic*

Je škoda, že se někteří lidé nacházejí v životním období, kdy se domnívají, že už nic víc nepotřebují vědět a jsou přesvědčeni, že už mohou svět jen obohacovat svou moudrostí. Ale tu je potřeba podat na úrovni! Mrzuté je, že sem chodí pro radu i školáci. S vědomím - KDYŽ NA TO SEROU DOSPĚLÝ, SERU NA TO TAKY - odnášejí si životní krédo, které jim bude v životě dělat problémy, ale vymluví se na nepodstatnost úrovně vyjádření...

lidka*

Kibici, nemohu s Vámi souhlasit. Věřím, že nikdo nedělá chyby schválně, prostě není v češtině dokonalý. Nebudu se už opakovat, co jsem chtěla, řekla jsem už v minulém příspěvku. A není to ani pohrdání mateřským jazykem, určitě ne. Nikdo není dokonalý ve všem. Takže jestli mu nešla už čeština ve škole, nestudoval třeba, ale vyučil se řemeslu, ve kterém je jednička. A proto má světu - resp. tazatelům tady na poradně, co říct. Třeba právě těm, kteří sice bezvadně ovládají český jazyk, ale manuálně jsou nepoužitelní a radu tedy očekávají. A věřím, že ji vezmou i s hrubkou. Myslím, že nějak podobně to tady už vyjádřila pu. A to je šikovná mladá dáma, která nedělá hrubky, ale potřebuje přidělat svépomocí obyčejnou roletu. *uf* A mimochodem, ta hrubka v životním krédu byla úmyslná? *nevi* Dobrý večer!

kibic*
... KDYŽ NA TO SEROU DOSPĚLÝ, SERU NA TO TAKY - pro ty, co nechtějí pochopit - SEREM NA TO I MY, MLADÝ.
Paní lidka®, moc si vás vážím, ale nechápu, proč potlačujete to, pro co jste v životě něco udělala. Z vašich vyjádření vím, že by asi nebylo možné se bez jisté vyjadřovací úrovně v profesi udržet. Máte zde pozici tak silnou, že by bylo na místě spíš tu mateřštinu hájit... Hodně z praxe víte, hodně toho hlavně umíte vyhledat, umíte se prostě prodat. Zkuste podpořit tedy i tu vyjadřovací úroveň...
doplněno 13.10.09 06:18:

Samozřejmě, že šlo o záměr, proto to bylo napsáno velkými písmeny!

technikjirik*

Vy byste měl být pane Kibici v nějaké eurokomisi pro uplatňování zákonitostí zákonem uzákoněných... myslím, že byste se tam uplatnil a jistě i udělal karieru. Jestli ovšem se uplatníte s tímto přístupem, pak se začnu raději učit německy*cteni*

miljan*

I mistr tesař se utne. poradte.cz/...

kibic*

A v čem je problém?

lidka*

Vidíte kolego, že se občas utne každý - i mistr. I mně se to občas povede.Vy jste registrovaný už hodně dlouho, ale je vidět, že pouze v poradně děláte pozorovatele, protože počet odpovědí je minimální. Proč? Váš projev je také velice kultivovaný, jistě máte i v nějakém oboru zkušenosti, (dodatečně děkuji za pochvalu) proč je nevyužijete ve prospěch této - podle mne velice užitečné poradny. Potom si myslím, že i ostatní, které velice přísně kritizujete, vezmou Vaši kritiku, nebo spíš doporučení, úplně jinak. Určitě kdyby to bylo podáno formou návrhu k zamyšlení, jak zlepšit úroveň této poradny, přijali by to všichni souhlasně. A věřím tomu, že by si třeba po sobě příspěvek přečetli, než ho vloží. Já to tak dělám a občas si chybu i najdu a opravím. Ale já na to mám čas. A je opravdu rozdíl, když někdo "ošidí" rodinu o čas na poradně a nebo výdělečnou činnost ochudí o čas věnovaný bezplatné chválihodné činnosti. Byla bych moc ráda, kdybyste svůj postoj trošinku zmírnil a víc začal pomáhat ostatním. Určitě na to máte! Díky a mějte se hezky!

pu®

Ve 4. pádě...

doplněno 13.10.09 11:40:

Pu nesoudí *smich* Ale jako byste mě znala - ten méďa vypadá skoro jako já na promoci *smich* (ba ne, já jenom že mám ráda plyšové medvídky, mám i docela "unikáty", byť jen pár, tak mě ten Váš obrázek vždycky pobaví...)

papene*

:)Vo čem bude dneska pokec?*smich*

doplněno 13.10.09 10:44:

PU bude zase soudcem?

kibic*

Znovu se ptám: V čem je problém?
kibic: Kupujte si jenom to, co opradvu potřebujete. Bez týhle kudly se v kuchyni určitě obejdete.
papene: opradvu jak to víte?
kibic: Mám ji, dostal jsem ji darem. Zůstanu ale u nožů původních, které mně svou kvalitou uspokojovaly doposud.
Pokud vadí klasický překlep ve slově opravdu, pak máte pravdu, ale s pády to jaksi nesouvisí...
pu®

Které MĚ svou kvalitou uspokojovaly...4. pád...koho co...

papene*
13.10.09 11:56

*hej*

kibic*

Ano, ve skutečnosti mělo být mne (mě je jistě podle tradice ve 2. i 4.p. správně). Vidím, že bude lepší se zařadit a přizpůsobit. Děkuji vám všem za pozornost, kterou jste mi věnovali a prosím vás: Věnujte ji také stejně přísně sobě! Hodně štěstí!

pu®

Kibici, Vás ale nikdo přísně nesoudil a nesoudí. Jde o to, že jako nejpřísnější jazykový soudce projevil Vy. Někdo si pak všiml chyby, či chcete-li překlepu, a upozornil Vás ne proto, aby na Vás byl přísný, ale proto, že hájíte dokonalý projev - a sám jste se utnul. To je všechno. My ostatní přísně sobě pozornost věnujeme, ale tam, kde právě pro nás je důležitá. A pro někoho je zkrátka důležitější obsah, tedy rada tomu, který ji potřebuje, než forma, tedy dokonalý příspěvek bez hrubek. A já na oplátku prosím Vás - buĎte tolerantnější. Hezký den všem *slunce*

doplněno 13.10.09 12:46:

A ještě malý dodatek - "vidím, že bude lepší se zařadit a přizpůsobit". Upozorníte na chybu, pak někdo upozorní Vás - a ejhle, už je to špatně? Kibici, veléváte si svou potřebu "komandovat" na lidech, kteří Vám nic neudělali a snaží se tu, seč můžou, v oblastech, ve kterých jsou dobří. Co takhle na začátek je trochu podpořit? Uvidíte, i Vám se bude dýchat líp!

lidka*

No tak ještě jednou a schválně, jestli nás někdo rozsoudí - já bych napsala: KDYŽ NA TO HÁZÍ BOBKY DOSPĚLÍ - tak vážení rádcové - co je správně? A mýlíte se milý kibici, já mateřštinu hájím a samozřejmě se snažím psát bez chyb. Ale to hovořím za sebe. Ostatním promíjím a i přes občasnou hrubku si jich mohu vážit. A i přes občasnou hrubku se od nich mohu něco přiučit. To se přeci při troše tolerance vůbec nevylučuje. Já si své odpovědi nijak nepřipravuji. Pouze, když si nejsem úplně jistá, tak si je ověřím a samozřejmě po sobě přečtu. Někdy použiji text z internetu, pokud je srozumitelný. A je fakt, že i tam jsem občas opravila chybu (pokud to šlo), abych třeba nebyla označena za prznitele českého jazyka. :D Takže jak je to vlastně správně? *nevi*

pu®

Já vás rozsoudím *smich* 1) Spisovná čeština - paní Lidka. "Dospělí" v plurálu mají skutečně -í.

"Ti dospělí jsou hrozně nanicovatí." -"Viď. To já, já jsem mladý."

2) Obecná čeština - kibic.

"Ty dospělý jsou hrozně nanicovatý." -"Viď, to já, já jsem mladej."

Takže bavíme-li se o spisovné češtině, správně je možnost 1. Obecně by se ale dala použít i možnost 2. Může to být ovšem taky hrubice z neznalosti či z přehlédnutí. Ale já se přimlouvám - buďme tolerantní ;)

lidka*

Díky! *palec*Tak dobře - jásám, buďme tolerantní! ;)

pu®

Přesně tak *palec* A i když ani u těch rolet se chyb moc neobjevilo, byla bych stejně vděčná za poskytnuté rady, i kdyby tam hrubky byly. Protože to byste neřekli, jaká je potíž udělat 12 s odpuštěním pitomých děr - vrtačkou! - a co všechno se může v průběhu pokazit a vyvbit jinak, než čekáte. No teda, možná byste to řekli, ale já ne :D Takže i kdyby mi tam někdo napsal "kup frtak na betona, ne do zďy", bude mi to jedno a poletím koupit jiný vrták. A teď důležité info - nejde o to, že se mi to líbí, ani o to, že bych hájila chyby v češtině. Ale je potřeba brát v úvahu účel projevu. Jistě do knih nenapíšu hrubky a budu se vyjadřovat jinak, ale tady to po sobě taky nečtu. Víte, mistra řemesla, který si udělá čas na to, aby poradil někomu jako já a ještě anonymně (takže si ani nemůže dělat reklamu) a bez nároku na odměnu, toho si opravdu vážím víc než někoho, kdo tu jenom upozorňuje na chyby druhých, ale sám k věci nic neřekne. I když to třeba napíše bez hrubek.

Tedy poradně a všem ochotným rádcům vše dobré a krásný večer všem *slunce*

papene*
12.10.09 22:49

*klik*

technikjirik*

no kurňa... tak to abych se vrátil do školy... vy mluvíte jako moje manželka. Pořád mi ta moje holka říká "Nepiš tam na ty diskuse nic, víš jak jsi na tom, nakonec Tě stejně vyhodí, protože neumíš psát česky a německy ses nenaučil ani mluvit!" Tak už jste dva...

Nějak mi ale nejde do hlavy ta poznámka o fázy života a a potřebách něco vědět či ne. Jak si to mám já nedovtipný vysvětlit? To jako že sem už nemám přispívat k otázkám ke ktrým mám co dát ze své odbornosti? Myslíte si tedy, že by měl odpovídat jen ten, jehož otázky budou kvantitativně přímo úměrné odpovědím?

V tom případě mám tedy asi vážný problém protože právě teď v tuto chvíly je poměr mých otázek vůči odpovědím 13/972. Takže abych naplnil váš model musím položit zde na poraďte.cz ještě 952 otázek než budu moct někomu dát radu. Kdybych se třeba několikrát za den zeptal zde na Poraďte.cz kolik je hodin a zda je D1 průjezdná, bude se mi to počítat?

Vzhledem k tomu, že v mém oboru jsem považován za odborníka a jsou jisté instituce, které mi to potvrdili i písemně za to, že nejen studiem, ale i odbornou praxí dokazuju svoji odbornost a profesionalitu. Pak se cítím být přímo splnomocněn vyšším principem mravním k naplnění podstaty lidskosti a nezištně dávám tuto svoji odbornost všanc těm potřebným, kteří o to žádají... v otázkách které mne trápí vzhledem k mému oboru a odbornosti, mi nemůže pomoct žádné diskusní forum všelidových názorů a zkušeností. Je spousta věcí, které znám málo, ale většinou mi stačí třeba zadat do vyhledávače zde na Poraďte, klíčové slovo a odpověd se určitě najde. V ostatních sférách lidského konání obsažených v jiných rubrikách mě nechává chladným, protože zatím si se vším v životě poradil. Když mám pochybnost, pak se zeptám vyhledávače zde na Poraďte.cz a opět se mi ukáže to co potřebuju vědět, abych si utvořil nějakou rámcovou představu.

Kibici osobně se přimlouvám za to abyste měl možnost provádět korektury všech příspěvků. To abyste se sem mohl kdykoliv vrátit a mít dobrý pocit z toho že diskuse je prosta všech hnusných a zavrženihodných gramatických chyb pocházející od stejně zavrženihodných pisatelů, kteří pro tento gramatický zločin nemají právo písemného projevu a to jen díky vám a vaší píli...

Ted přemýšlím, jestli by nebylo odvěci sem hodit něco málo hrubek, abyste měl co pranýřovat. Cítil bych se dost trapně kdybych svou svědomitostí vám vzal tu radost plynoucí z možností kritiky takových "důležitostí". Tak přemíšlejte a nezapomťe na radost se žyvota a oběvte fsobje smisl pro srandu..*pivo*

dracek*
hodnocení

0x

Vážená Hello ,

tu chybu sem udělal já ,vím o tom ,jsem jen dráček kterej je chybující trošku se za to *hi* ale co už nadělám .Jak jsem starej je to čím dál tím horší ,Tak mou češtinu omluvte :)

randolf*
hodnocení

0x

*ee*V žádném případě nejste jediná. Také jsem si všimnul a mockrát jak lidé dávají tomu "češtinovi na zadek." Můj osobní názor je ten, že problém spočívá v tom, že málo lidí čte knihy. Spíše tisk, více bulvár a tam se to lingvistickými kopanci jen hemží.Většina lidí ví, že čtením knih se rozšiřuje slovní zásoba a pochopitelně i schopnost v případě špatně napsaného slova signálu, že je něco nesprávně napsáno. Bohužel dnešní mladá generace se nevěnuje knihám /tedy většina/ ale počítačovým hrám a tam se možná naučí postřehu nebo virtuálnímu vraždění. Potom také jejich písemné nebo verbální projevy vypadají. Musíme doufat, že se to časem zlepší. Hezký den. R.

technikjirik*

Randolfe- podruhé se vyjádřím stejně. Myslím, že kvantita předčtených knih není určující, zda někdo bude psát s chybama. Osobně čtu hodně. Jednak synovi před spaním, jednak si čtu pro sebe před spaním, čtu hodně materiálu pracovně i studijně a chyby píšu pořád stejný. Kdybych nebyl líný a přečetl si po sobě text, než jej zveřejním jistě bych svoje hrubky našel, tak jak je nacházím v jiných textech, ale prostě zde si vyhrazuju býti za hovado a budu dál dělat ty svoje hrubky...Manželka říká, že už se málinko lepším v tom psaní. Něco jiného je když píšu články na svůj web nebo odborné články. V takovém případě si nemůžu dovolit kopanec a před zveřejněním si nechávám dělat korekci...

Nicméně mravokárci se zdviženým prstem mají pravdu (musel jsem slíbyt manželce, že podpořím správnou češtinu) Je nutné zdokonalovat se a pracovat na sobě...

Pani Lidko jste kouzelná moudrá dáma...

lidka*

Jiří, kouzelní bývají pouze dědečkové, nebo že by i babičky? :D Vlastně jak tak pátrám v paměti a v pohádkách, tak i babičky kouzlily. Jednu perlu ještě přihodím, i když se trochu shodím. Opravdu se snažím psát správně. A jak jsem si celkem jistá - vystřihla jsem si jednu rychlovku - nabídnutý diktát. Páni a já tam namrskala 3 (slovy: tři) chyby. *hi* Trochu jsem to okecala, že se změnila pravidla (u "z" a "s"), ale ta jedna nešla okecat ani trochu. *nevi* Tak se mějte všichni kouzelně a respektujme se navzájem, i když jsme lidi občas chybující - a to nejen v pravopise. Věděla bych o daleko horších chybách, kterých se dopouštějí i vysoce postavené a veřejně činné osoby. Tam to má bohužel daleko větší dopad. Ale to je úplně jiná diskuze a tu raději nebudeme otevírat. *stop*

randolf*

*ua*V žádném případě se nechci pokládat za mravokárce či kantora ani prst nezvedám ale vyďim že sou tu samý humorysťy.

Sranda musí bejt kdybi na súl nebilo. Všem přeji hezký den. R.

lidka*

Zdravím Randolfe! Alespoň kdyby to přání vyšlo. *modla* U nás to vypadá takto: A už i občas zachumelí.*kafe*

papene*

:)Tak u nás je april

*smich*Už padaly i kroupy.Teď zase svítí *slunce*

A poprchává.

Hezký teploměr.Akorát špatně ukazuje*stop*

lidka*

Ne,ne papene, ukazuje přesně teplotu v našem okolí. Je to meteorolog - amatér. Nevím, je to asi zázrak, ale dokonce i v mé odpovědi dává aktuální teplotu u nás. Když jsem to vložila, bylo 2,3°C a teď jen 2,1°C. Je mi zima, jen na to kouknu. *sok*

papene*

*smich*Vim,že ukazuje (bohužel) dobře.Ale lepší by bylo*slunce*

randolf*

:)Dobrý večer paní Lidko. U nás to přes den bylo tak na přeskáčku, chvílemi pršelo ale stále silně foukalo. Přes den 7,1, nyní 5,4. Myslím, že hezký den i když prší nebo fouká může člověku jedině prospět. Prý se má ještě trochu tepla vrátit tak si budeme držet palce. Vzhledem k tomu, že jsem noční pták nebudu Vám přát dobrou noc ale Dobrý celý den, R.*slunce*

lidka*

Díky kolego, s vděčností beru každý dobrý den. *tanec*I když je venku jak o Vánocích - prostě chumelí a aktuální teplota - viz teploměr nahoře. :( Ale to asi nejen u nás. Tak si vezmu Vaše přání k srdci a nebudu se na počasí škaredit. A hlavně budu doufat, že to je jenom taková generální zkouška na zimu. A když už se počasí trochu zbláznilo, tak ať jsou alespoň lidi na sebe hodní. Nějak mi připadá, že se na poradně trochu víc útočí. Ale je fakt, že je pravdivé rčení - není na světe člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Jenom nějak nedovedu pochopit, že to jsou kolegové i kolegyně dlouho zaregistrované a mají pouze pár odpovědí. Takže aktivní činnost mimo kritiky prakticky žádná. To mne na tom mrzí. *nevi*

doplněno 14.10.09 09:05:

Ještě musím upřesnit, že to útočení nemyslím kritické hlasy na úroveň pravopisu, to skutečně ne. To je prostě názor v rámci diskuze. To beru. Ale mám na mysli zlehčování kvality odpovědí a někdy i hodně nevkusně. Přitom se sami ani trochu nesnaží.

doplněno 14.10.09 10:17:

Když už jsme probrali pravopis - tak se musím opravit: zaregistrovaní *hi*

papene*

Tak alou všichni do školy

Gramatické chyby v diskuzi
pu®

Papene, to je paráda, ty obrázky, co sem dáváte *smich* A ještě něčím Vás potěším - mně to nejde! :D Začínáte být nějaký machr přes obrázky, musím to dokoumat a nenechávat se furt zahanbit *tanec* PS: Ale jinak jsem ráda, že tu školu už mám za sebou *uf* Jinak souhlas s paní Lidkou. Možná to bude jen tím, že jak se večery prodlužují a venku je sychravo, nikomu se nechce z tepla a sedí za počítačem. A tak se tu objevuje víc a víc přispěvatelů, no a samozřejmě v tom množství lidu skutečně nejde razit jen jeden diskurzní mód *nevi* Ale já bych nám popřála radši hezký den *slunce* (My tu dnes máme jeden nad! Brrrrrrr!)

papene*

Alespoň něco*smich*

Mě zase ten pravopis*modla*.To počásko stojí za p..,ale bude hůř.

technikjirik*
hodnocení

0x

tuto diskusi nemá smysl oživovat, ale nedá mi to, abych se nepodělil o konstatovaní mého kolegy a kamaráda, který si přečetl tuto diskusi. " Jirko Ty máš problém. Kdyby si psal hrubek víc, tak tě můžou označit za disgrafika a dislektika a nebudeš blbcem, ale jen nemocným. Blbcem Tě taky nikdo nazvat nemůže, protože význam tvého textu je ještě napokraji pochopitelnosti. Takže co teda jsi?"

No zasmáli jsme se splnahrdla, tomu že jsem nezařaditelný na stupnici inteligenční kapacity - takže v kolektivu mám nálepku pracovitého blba, což je prý lepší než blbý inteligent... pak se ještě ozvali jiní co porovnávali blbce a třídní nepřítele.

papene*

*smich*Vy jste veselá kopa.*haha*Jen tak dále a nedejte se odradit.

technikjirik*

Život je krásný v tom, že kterákoliv chvilka skýtá nevyčísletelné množství možností jak ze sebe udělat pitomce. A věřte že není nic tak ulevujícího, než zjištění, že za blbba je v tuto chvíly kdokoliv jen ne já. Jen mi nějak nedochází, proč to mám být já kdo tuto úlevu druhým poskytuje... hlavně že je sranda

charlie1366*
hodnocení

0x

Lidi by se měli nad sebou opravdu zamyslet,je to ostuda

hodnocení

0x

Dobrý den.

Dovedu si představit , že pisatel odpovědi je plně soustředěn na řešený odborný problém , je technicky zdatný , byť amatér a jde mu především o odbornou dokonalost svého diskusního příspěvku. Takto já posuzuji příspěvky , jsou-li vedeny v technicky odborné oblasti a jsou odborně fundované a přínosné.

Jistě , měli bychom si překontrolovat svůj výtvor a následně vyřešit gramatiku.Ale pokud jsme na odbornětechnickém fóru , jsem ochoten tolerovat překlep, který se pozná podle toho je-li použitý znak na klávesnici poblíž správného , i nějakou další gramatickou chybu. Víte ono je to asi tak: Po technickém odborníkovi se požaduje aby zvládl dokonale kromě své odbornosti i např.gramatiku a další.Některým čtenářů postačí jen gramatika , jelikož se v odborných problémech nevyznají. Klobouk dolů před vysoce fundovanými techniky , kteří zvládají dokonale gramatiku i ostatní humanitní vědy. miro

doplněno 24.10.09 09:16:

Zcela určitě pozorný gramatik v tomto mém příspěvku , najde rovněž gramatické nedostatky. Dodatečně se omlouvám,

doplněno 24.10.09 09:48:

Promiňte ještě jednu úvahu: Co je pro život důležitější?

1. Znát např., co je to šroub , k čemu slouží a nebo jak se to správně vyslovuje a gramaticky píše?

2. Nebo jak se slovo šroub vyslovuje a gramaticky správně píše , abychom si rozuměli o čem je řeč a k čemu šroub slouží a pod.?

Přístup k této úvaze , ponechám na každém z nás.

Je potřeba se povznést nad chybami, které tady děláme všichni. Píší sem děti, lidé, kteří měli gramatiku trošku jinou, třeba v padesátých letech atd. Pokud si přečteme příspěvky které jsou k tomuto tématu, tak téměř všude je chyba. Něco jiného je, množství hrubek ve vyjmenovaných slovech, předlpona vy a v těch nejzákladnějších pravidlech našeho jazyka. To už jsou bohužel základní mezery ve vzdělání. Někdy jsou otázky tak naléhavé a plné emocí, že tolerance je na místě. Pěkný den.

asa*
hodnocení

0x

Důležitý je obsah, forma i gramatika je druhořadá záležitost. Pokud máte potřebu spisovného jazyka, navštěvujte jiné stránky.*bzum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]