Nejste přihlášen/a.
Nevím jestli v tom nejsem sama a taky chápu, že pokud někdo čeká radu z této poradny, jde mu hlavně o obsah sdělení, ale je tu ještě někdo, komu vadí ty příšerné chyby v pravopisu, přiznávám, že mne to strašně bije do očí - nejsem ani učitelka ani jazykovědec, ale prostě mi to připadne trapné, když dospělí neumí česky - nemám na mysli hovorovou češtinu, ale perly typu papryka, kluci psaly, dobrý objed, a podobně. I když je pravda, že dnes už v řadě případů správně česky neumí ani politici , moderátoři a novináři... Ale možná touto cestou zjistím, jestli tento můj problém nemá třeba svou diagnózu na psychiatrii. Pokud ano, tak všychny promyňte
.A pěkný den všem - třeba i s hrubkami
Hrubek si všimnu, ale to je dáno profesní deformací... A v odpověď - nevadí mi. Člověk, který s jazykem nepracuje, snadno zapomene. Já se jazyky živím a kolikrát, když po sobě čtu výslednou práci, se nestačím divit, jaké perlyčki ze mně padajý... Zhruba tak. Myslím si, že lidé tady se soustředí na to, aby poradili, ne na to, aby to bylo gramaticky správně. O to nejde. A znáte sama, zejména u mužů (pánové prominou), mozek když se soustředí na obsah, forma pak malinko ustupuje...
Nehledě na to, že někdy jsou ty chyby úsměvné, a tak má rádce pomyslný bodík navíc - nejen že poradí, ale taky někomu vyloudí úsměv na tváři A to se přece taky počítá
Krásný den fšem!
Na to, jak strašně se prasí čeština na fórech jsem získal odolnost už dávno. Ale i tak mě občas nějaká perla zaskočí
Problém je i to, že člověk kolikrát neví kdo to píše. Dají se pochopit šílené hrubky u malého dítěte, časem se to snad naučí. Ale je i plno "dospělých", kterým to je jedno jak píšou a ještě jsou na to kolikrát i "pyšní" že píší tak originálně
Ano, je to tak. Také mi to vadí. Večer, když nemohu spát, mám starý mobil v posteli, naladěný na Noční linku a sluchátko pod uchem. Každý večer je jedno téma a lidé, většinou starší, volají a hovoří o něm. Vzpomínají.
Překvapuje mě, jak špatně se spousta lidí vyjadřuje. Vím, je tam i tréma, ale přesto. Všichni říkají jak dnešní mládež se pokazila sms-kami, jak neumějí psát a vyjadřovat se. Ale je to tak.
A písemný projev je jakoby podceňováním formy. Jakoby byl důležitější obsah, než forma, nezáleželo na něm.
Souhlasím. I já občas poslouchám regionální vysílání a jeho Noční linku. Chápu, že lidé, kteří volají do rozhlasu, mají problémy vyslovit svůj názor, protože nejsou zvyklí mluvit na veřejnosti. Víc mně však vadí malá slovní zásoba a způsob vyjadřování některých moderátorů. Já jsem se teprve nedávno na tuto stránku přihlásila a zjišťuji, že se opravdu v textech objevuje dost chyb . Přiznávám však, že mně pravopisné perly nepřipadají směšné.
Jste naprosto normální. Je mrzuté, že se tu lze dovědět spousty užitečných informací, jejich kvalitu a důvěryhodnost však velmi snižuje způsob, kterým jsou zde často podávány. Dovolí-li si pak někdo na tento poměrně častý nedostatek upozornit, což jsem si již několikrát troufl, je smeten těmito spisovateli s poučením, že je to jedno a komu se to nelíbí, ať to tedy nečte. Vím s jistotou, že řada lidí, kteří se sem obrátí se svým problémem, odchází po přečtení prvních slov reakce znechuceno právě pro nedostatek pravopisné úrovně. Je to škoda...
Limetko, také mě to zkroutí oči, ale určitě promíjím, že někomu dělá pravopis potíže. Moje sestra psala šíleně nejen vzhledem, ale i pravopisem. Ale její dopisy mě vždycky moc potěšily a tak jsem se kochala obsahem a ne pravopisem. Jinak to byla bezva ženská, šikovná manuálně - šila na sebe a na svá dvojčata ( obě přes 1,80 m) přepychové věci - no prostě kam se hrabal v té době Tuzex. A jistě hodně z nás pamatuje, že v krámě v roce 1970 až do sameťáku byly "uniformy". Takže i tady to opravdu neřeším a jenom se soustředím na obsah. Buďme prosím tolerantní - někdo pracuje hlavou a někdo zase rukama a ten písemný projev mu prostě nejde. Ale vážím si každého, kdo je jednička v řemeslech, právech, daňové oblasti, přírodních vědách, kutilství, gastronomii atd atd. Takže se ještě jednou přimlouvám - nedělejme zde klasifikaci pravopisu a ani stylizace. Ne každý má dar vyjadřování. Hlavně ať poznáme, s čím chce vlastně pomoci. Hezký víkend, u nás je sice zima jak v Rusku, ale takhle krásně svítí sluníčko!
Já bych to ještě doplnila přirovnáním. Můj zpěv určitě trhá uši. Ale zpívám si ráda - když je to s někým třeba v rádiu - tak mě to připadá i docela hezké a chválím se, že mám dobrý hlas. A nebránilo mě to zpívat si s potomky a myslím, že jsem jim mým zpěvem nijak neublížila - naopak. A určitě by mě ani věhlasní profesoři nenaučili přijatelně zpívat. :D
Liduško, přeju pěkné odpoledne - u nás nesvítí ani to sluníčko. Máte kousek pravdy, já jsem to také rozhodně nemyslela tak, že bych se chtěla nad někoho vyvyšovat - každý umí něco a nikdo všechno - jen je mi to prostě trochu líto, myslím, že ta naše čeština je moc hezký jazyk, když se správně používá. Přemýšlím, čím to, že ji dnes umí mnohem méně lidí než dřív - asi to bude tím, že obecně lidé méně čtou, protože kdo hodně čte, má správné tvary slov "okoukané" a nemusí znát ani vyjmenovaná slova.
Tož pěkný víkend!
Limetko, je to skutečně asi četbou. Jsem přesvědčena, že to z Vaší strany není žádné vyvyšování, ale jenom povzdechnutí. Souhlasím, že čeština je krásný jazyk, snad mám pro něj i cit a moc chyb nedělám. Ale je to jazyk hodně těžký a "záludný". I já to někdy řeším tak, jak píše Milan, že si raději vymyslím jiné slovo, když si nejsem úplně jistá. Navíc pravidla se od dob našeho studia změnila. Vývoj moderních technologií nabízí už tolik možností (ráda je využívám, pokud to umím :D), ale zjišťuji, že třeba dnešní děti neumí sečíst sloupec čísel bez kalkulačky nebo PC. Ale zase umí a zná spoustu jiných věcí, o kterých nám se jenom zdá. Takže se dál budu zastávat těch, kteří trochu pravopis przní, ale obětavě a hlavně dobře poradí s problémem.
Limetko, dobrý večer - jsem stejně "postižená" jako Vy, pravopisná chyba mě úplně píchne do oka. U mě je to opravdu přebujelou četbou - čtu od první třídy jako šílenec, a před 14 dny jsem oslavila 50... Pamatuji si, že jsem měla v češtině problém: neznala jsem vyjmenovaná slova. Učitelka nechápala, jak je potom možné, že neudělám v diktátu nikdy chybu
Sluníčko do duše všem, ať umějí česky nebo ne
Milá děvčata, milý chlapci. Zastanu se těch, kteří dělají i velké hrubky. Tuším, že to jsou dyslektici, neboli dysgrafici. Pokud někoho máte v rodině, tak se naučíte respektovat, že nevidí to, co vidíme my. Taky mě zlobí iy, jak jste uvedli v příkladech. Někdy mám taky problém co napsat, zkusím nahradit, vyměnit slovo. Někdy ale vyprsknu a pak usměju, páč i můj syn dysfrafik to napíše lépe.
Přeji nám všem, aby jsme byli více tolerantní.
Krásný víkend všem, aby ženy pracovaly na zahrádce a rovněž muži pracovali na zahradě.
Osobně se snažím o nějakou jakž takž češtinu, ale přiznávám, že se mi to daří jen málo. Když píšu v práci, tak spoustu chyb opraví editor v pc. Nějak se mi nechce ale souhlasit s tvrzením, že kdo hodně čte, nedělá pravopisné chyby. Osobně čtu hodně, jednak v souvislosti se zaměstnáním, jednak synovi na dobrou noc a také před spaním. A hrubky dělám pořád. Přičemž, ale chyby v textu najdu a dost mne bijí do očí. Když jsem natolik "disciplinovaný", že si třeba i tento text přečtu(nepředpokládám) než jej odešlu, pak v něm chyby nebudou. A proto, že nejsem v tomto směru vzorem, pak to u druhých přecházím. Ovšem co mi vadí a to hodně, je psaní bez háčků a čárek a nejlíp v kombinaci se zmatečně poskládanými neskloňovanými slovy. To pak význam textu je značně zkreslený a snadno dojde k nedorozumění anebo hůř, k špatnému pochopení jádra problému.
Přeji všem krásný víkend
Hrubky vnímám, ale musím se přiznat, že se mi také občas něco povede. Jednoduše myslím na něco a ruce píšou na klávesnici něco jiného.
Co mi ale vadí velice - to je absence interpunkce a ignorace existence něčeho takového, jako jsou věty. Někdo je schopen napsat příspěvek jako dlouhý odstavec bez velkého písmene, čárky nebo tečky. Jednak se to neskutečně špatně čte, jednak se mnohdy ani na třetí přečtení nedá pochopit, co vlastně chtěl pisatel sdělit.
ooouuu... nejste náhodou pohlavím žena a profesí účetní? Nejste náhodou propagátorkou Asterie? Skoro bych si mohl myslet...
Nemyslet si je lepší. Proč se stavíte do role postřelené husy, když se vás to až tak moc netýká?
Takže si to myslet můžu, zvláště když je to pravda... no "potrefená husa"se cítím být, protože k tomu mám důvod. A nemusí být člověk genius aby si vystopoval, kam míříte. Nejdříve si mne vezme na mušku člověk s nickem "clovek"ve vláknu které je už několik měsíců nepoužívané. Následně nato se tam objevíte ooouuu a vehementně přizvukujete.. poradte.cz/... . to je trošku schizoidní jednání a je zjevné že toto napsal jeden člověk- "clovek"a "ooouuu"je jedna a táž osoba. Ted jen najít důvod proč jsem terčem já, když je i tolik jiných "hříšníků". Pak tu zmíníte ty smajlíky, které jsem s gustem vsunul do rozhořčené odpovědi nad příspěvkem se kterým zásadně nesouhlasím a považuju jej za nehumánní a neetický... ten článek už jsem nenašel. Buď špatně hledám, nebo už jej admin smazal (doufám).
Vážená "ooouuu"alias "clovek", nehrajme si na schovávanou. Takové dětinskosti nejsou hodny dospělých lidí...
PS: Nebuďte si tak jistá anonymitou internetu. Mohlo by se vám to vymstít...
doplněno 09.10.09 19:43:takže to admin nesmazal, škoda, takže tady to je poradte.cz/...
To já jen tak aby si mohl každý dát dohromady o čem tu "ooouuu"píše a co jí mám za zlé
Jiříku, vsadíme se? Není to ženská a není to účetní. Třeba nám to ooouuu rozsekne, kdo vyhrál.
Rozsekne rádo Jiřík by neměl asi pít u PC, jinak si jeho reakce neumím vysvětlit, trochu tím ztrácí na své kvalitě. Lidka má spoustu času a tak je její odhad celkem dobrý. Účetní fakt nejsem.
Jak bychom si mohli myslet, že bych mohl vyhrát? Paní Lidko máte u mě tu flašku co jsem dnes nevipyl u pc...
Doufám Jiříku, že není ještě načnutá. Tak až pojedu na Moravu, tak se pro ní stavím. Doufám, že to je domácí slivovička, já nepiju žádné patoky. Nebo když pojedete směrem na Ještěd, tak si ji dáme spolu, ať je sranda na Poradně! Hezký večer všem!
Paní Lidko, jsem moravák a Hanák k tomu, ale zrovna pomoravšťuju sever Čech. Pod ještědem je hezky. Působil jsem tam pracovně chvilku... Tak ta flaša je kvalitní skotská whisky a zatím je ještě nenačnutá..., ale jestli ještě přečtu něco o tom jaký jsem negramota, tak k vám dorazí jen pomačkaná etiketa...
Jo, to dělám já ty dlouhý věty , ale to jen v tom zápalu radění ( a v několika dalších oknech u toho dělám a hledám jiné věci) a ty překlepy občas, to je běs, takže taky to moc neřeším ty hrubky, jen se občas podívím, že to taky jde takhle napsat. Horší, když je to taková hrůza, že si to musím číst nahlas, abych to vůbec pobrala, ale většinou se jedná o člověka, který tu radu opravdu hodně potřebuje, přiznám se, že mi pak vadí, když ho někdo hned zkritizuje, odrazuje to "klienty", ten člověk se sem už nemusí vrátit.
Pod tohle bych se taky podepsala. Dost často se hrubice objevují u emocionálně laděných dotazů (rozešla jsem se s..., manžel mi byl nevěrný...), a to člověk fakt na pravopis nehledí. Nebo taky třeba u technicky laděných dotazů, kdy je to domácí kutil a nějaké i/y ho nezajímá. Ale na rozdíl od dotazů, které sice češtinářsky správně, ale oborově úplně zcestně pokládám třeba já , tenhle kutil dostane odpověď a radu ve srovnání se mnou mnohem rychleji a taky se "líp domluví"
No a co je víc? Nejde mi o to, že nepřibíjím hřebýk, ale že pak přibiju ten hřebík správně. Já se domnívám, že tady a na podobných serverech skutečně nejde o formu jazyka. Ale pozor - tím netvrdím, že jazyk by se prznit měl nebo že to není škoda. Osobně mě samozřejmě taky štve úroveň v novinách a časopisech a vlastně v médiích obecně, o vyjadřování osob veřejně činných nemluvě. Ale to je trošku jiná situace a bylo by to na jinou debatu
Čeština nebyla moje kamárádka ani na škole ani nyní. Občas v práci musím něco slušně česky vytvořit, ale naštěstí více pracuji v tabulkovém excelu než ve wordu. Jinak můj názor na tuto věc. Zde se vyjádřují lidé celkem kultivovaně a chyby jsou zde zastoupeny celkem málo. Zkuste si ale někdy zahrát onlinu hru s náctiletou generací. Nestačíte si divit kolik dislektiků se v naší malé zemi za poslední roky narodilo. Nebo už se u nás neučí český jazyk na základce? Písemný projev u nich je hrůza a děs. To že používájí různé zkratky to beru, protože to tak nějak přinesla počítačová doba, ale hrubek a jakých je nepočítaně.
pěkné. Můj názor je, že pokud dokážou ovládat PC, není špatné si do oblíbených přidat pravidla českého pravopisu a slovník cizích slov. Mám je tam taky a když si nejsem jistá, zadám do vyhledávače a mám to.
Osobně s tím mám taky trochu problém, když vidím u někoho mraky příšerných pravopisných chyb. Snažím se ho nebuzerovat a vnímat tu podstatu, co říká, ale někdy to fakt překračuje únosnou hranici. Jsem ochotná tohle samozřejmě tolerovat u slabomyslných, dyslektiků, cizinců nebo hluchoněmých, ti za to nemohou, ale u ostatních mi stejně hlavou běží, jestli to, co říká, mám brát vůbec vážně, když nezvládl učivo z 1. stupně ZŠ, že je to prakticky poloanalfabet a určitě nejsem sama. A přitom je to škoda! Když ty lidi poznám osobně a seznámím se s jejich znalostmi, často se ukáže, že mají mnohem na víc a je mi líto, že za svou dětskou liknavost a nezralost, kdy zanedbali čtení a učení, budou pykat celý život tím, že se jim lidi budou otevřeně nebo skrytě smát a znevažovat je.
Je spoustu lidí, co si myslí, že pravopis není důležitý a kašlou na to, ale vždycky se jim to vrátí. I prodavačkám se smějí, když napíší chybně název zboží a těm klukům - technikům, kteří vyhlašovali, že jsou na technické předměty a čeština je nezajímá, se pak smějí v práci sekretářky, které to po nich opravují.
Takoví lidé mají menší peníze, obtížněji hledají zaměstnání, když předloží třeba svůj životopis, protože když něco napíší, nemohou to pustit ven bez korektury, aby nedělali ostudu svému podniku, někdo to po nich musí kontrolovat a opravovat. Takže si myslím, že alespoň základní pravidla češtiny by člověk měl ctít. Nejen z úcty k těm, co ho budou číst, ale především kvůli sobě samému. Vyplatí se je se doučit, pokud si sám sebe alespoň trochu váží a chce, aby ho okolí bralo vážně a věnovalo pozornost tomu, co říká. Nikdo si nezaslouží, aby se na něj koukalo skrz prsty, speciálně lidi, kteří mají srdce na dlani a rozkrájeli by se pro druhé. Tak si neškoďte zbytečně, prosím.
Nechci, aby se tu lidé napadali kvůli češtině a číhali na své chyby, ale vy, kterých se to týká, alespoň se nad tím zamyslete, prosím. Opravdu to není tak těžké těch pár základů pochopit.
Ano je to s námi zlé. Je nás hodně co neumíme dobře pravopis, ale tam kde píšete " přiznávám, že mne to strašně bije do očí" bych já napsal "mě".
Ve čtvrtém pádu je možné použít mne i mě a obojí je správně, takže to klidně můžete použít, jak jste napsal a nebudete mít chybu. Kde si nejste jistý, nahraďte si zájmeno "já" zájmenem "ty" - je to dobrá pomůcka, kde si nejste jistý. Čili bije to do očí "mne" jako "tebe" nebo "mě" jako "tě". Přeju pěkný den
Mně vadí absence háčků a čárek.No a v neposlední řadě měké i po h,ch,k,r a spousta překlepů.
Absence háčků, může být zapříčiněno absencí české klávesnice, při komunikaci na ,,poradte.cz,, s někým z cizí země. Pokud chcete dělat překlad do NJ bezchybně, tak potřebujete klávesnici s německými znaky, jako je například ostré ,,s,, , které nemáme. PT
No to je jistě pravda.
Jinak ale, pokud vím, zrovna ostré s poslední pravopisná reforma zrušila a nahradila důsledně ss. Ale stejně ho všichni užívají.
Ostré s nebylo zcela zrušeno (s výjimkou Švýcarska, kde jej skutečně již nepoužívají), stále se v některých slovech používá, i když v podstatně menší míře.
diaktitiku také často vynechávám, ačkoliv se snažím o opak. Je to znamení, že jsem z generace, která na internetu nemohla psát české znaky, protože v té době s tím byl velký problém a většinou se to správně nezobrazilo. A co se člověk jednou naučí, odnaučuje se těžko - a přepisovat to ještě jednou, kdy si to uvědomím, se mi opravdu nechce
Popsal bych to podobne jako Clayman. Kdo trochu dela do pocitacu tak jiste vi, ze diakritiku neni zahodno psati vsude, sice tady neni problem, ale z mobilu nebo jine nez ceske klavesnice to uz problem bude
Překlepy se stávají asi každému, jde o to zda je to jedinec který má překlep snad v každém slově (to už neni překlep, ale někdo tomu říká móda? In?) nebo jen občas...
P.S. jak by jsi napsal Kristýna?
limetko, ... a nestačilo by zapamatovat si pouze toto ...?
ve 2. a 4. pádě: ... se píše mě ( tedy dvě písmenka ... tj. sudý počet písmen - stejně, jako jsou sudá čísla pádů ) :D
ve 3. a 6. pádě: ... se píše mně ( tedy tři písmenka ... tj. lichý počet písmen - stejně, jako jsou lichá čísla pádů ) :D
... takže proč si to ještě - ZBYTEČNĚ - komplikovat ( také správnými ) jinými variantami? ...
...
...?
... přeji příjemný ... každý nový den
limetko, ... už k Vám - mílovými kroky - spěchá moje omluva .
Samozřejmě, ... axus má pravdu - Jak by " šestka" mohla býtliché číslo?
Z mé ( velmi chybné ) interpretace ( kolem "lichého" 6. pádu ) ... pro mne plyne poučení, ... že skutečně platí:
... že " práce kvapná, málo platná" ... a nebo i jinak ( lidověji )... že" všeliké kvaltování, toliko pro hovada dobré jest"
Na svoji omluvu jen tolik:
... před odjezdem na nákupy jsem totiž chtěl - ještě rychle - do počítače "hodit"svoji radu, jak se "bleskově"vyrovnat s psaním skloňovaného zájmena "já"v různých pádech ... no a ještě jako " mnemotechnickou pomůcku" jsem tam ( z "pilnosti"- pro lepší zapamatování ) chtěl dopsat souvislost s čísly pádů ( kterou skutečně u 2. a 4. pádu využívám ).
Takže ještě jednou - pokus č. 2 :
Pro moje - rychlé - rozhodování mi úplně postačí, když mi "bleskne"příslušný pád - a vím:
... že při 2. a 4. pádě... se píše "mě"( tedy sudý počet písmen - stejně, jako jsou sudá čísla obou pádů )
... že při3. a 6. pádě ... se píše "mně" ( tedy ten druhý způsob psaní - tj. lichý počet písmen )
Samozřejmě ke všem ( které jsem - zcela neúmyslně - mylně informoval ) ... už "svištíííííí"moje upřímná omluva
.
A navíc k tomu - doplňuji ještě dále zjištěné:
... viz Pilda na : mojecestina.cz/... ( ... axusi, ... ta matika se " dere" úúúúplně všude , což je jenom móóóc dobře
)
... ale také na: mojecestina.cz/... ( ... a tady je to se vším všudy )
... no a k tomu také: mojecestina.cz/... ( ... na všechno ostatní )
... přeji všem ... příjemný den
Zvedavec zvedavec...
Ze ty si chybel ve skole na matice, kdyz se brali licha a suda cisla.
Od kdy je 6 liche cislo?
Tuhle mnemotechnickou pomůcku jsem neznal. Já se vždy řídil odpovídajícím tvarem zájmena ty
(tebe/tě -mne/mě, tobě-/i - mně/mi, tebe/tě-mne,mě, o tobě-o mně, s tebou - se mnou.
Pravda, ve druhém pádě se mi tvar tě moc nevybabuje (bez tě, z tě z ni blbě, ale lze říci všiml si tě), ale tam mám zase jinou pomůcku:
Víte, kdo na Kolumbových lodích první zvolal země? Plavčík na otázku, z koho je tam tak cítit rum.
doplněno 27.02.10 16:47:Z vlákna není možná zcela jasné, že navazuji na zvědavcovo pravidlo.
Ta jeho omluva mi ale připomněla jeden vtip, i když jen vzdáleně (no on to možná ani vtip není: přemýšlí jeden muž. proč je násobilka sedmi tak těžká, a nakonec uzavře: to bude tím, že jsou to skoro samá prvočísla.
Já souhlasím na 100 % s limetkou, že to je nejrychlejší a bezchybný návod na psaní tohoto zájmena. Používám to celý svůj poměrně dlouhý život a nemusím v žádném případě myslet na pády a správný pravopis. Zájmeno " ty " mne ještě nikdy nezklamalo a doufám, že mi to vydrží - abych se moc nevytahovala. :D
Já mám docela pochopení, sice nemám ráda pravopisné chyby, ale chápu, že ne každý je jazykozpytec a dával ve škole dobrý pozor a psát s pravidly českého pravopisu po ruce dotazy do poradny asi taky nebude příliš obvyklé
Já sama si myslím, že umím pravopis dost dobře, ale když píšu, myšlenky často předstihnou prsty na klávesnici, a pak se tam přimotá písmenko, které mělo být až v následující větě
Tedy - nějakou tu chybičku uurčitě překousnu, co je ovšem velký problém, je častá nesrozumitelnost textu, která vzniká spojením hrubek, nerozdělováním celků do vět, překlepů apod.
Myslím, že bychom neměli chybičky vyhledávat, ale když se tazatel "vydaří" a jeho psaní je fakt strašlivé, měli bychom reagovat tak, aby si uvědomil, že to v pořádku není a že by se měl aspoň trochu zasnažit. Že mu to stojí za to. Když nikdo nic neřekne, mladý si pak myslí, že je to vpořádku. Není!
Překvapivé, je, s čímž jsem se setkala, že spousta lidiček, kteří umí cizí jazyk /mají např. i státní zkoušku/, velice špatně ovládají gramatiku ČJ. Ptala jsem se na to jednoho profesora cizích jazyků v zahraničí, který mi sdělil, že je to docela častý jev a vůbec to není překážkou studentovi, při učení cizího jazyka. To jen tak pro zajímavost. PT /stařenka/
P. Behún je pes korektor , ale dá se s ním dobře domlouvat posouvání termínů!
(zprostředkovaná zkušenost)
Ahojky alfe, myslím, že zrovna tenhle případ je přímo ukázková dyslexie (nebo spíš asi dysgrafie)... jinak si to neumím vysvětlit
treba je to cizinec ... a pokud opravdu je, tak je super ze se dorozumi , no ne? me osobne vubec netrapi jak kdo mluvi zalezi mi na tom O CEM ten dotycny mluvi a co to je za osobu . a to jestli ma hrubky a blbe vyjadrovani je mi u zadnice. stejne tak muze mit dotycny perfektni vyjadrovani s perfektni gramatikou, ale co je mu to platne, kdyz obsah se rovna nule ...
Ahoj všichni, je skoro pátá nad ránem a na "poraďte"to tak nějak spinká, akorát já jsem tak nějak čerstvej (při představě že ráno vstávám až odpoledne mám spoustu energie). Tak tuto energii využívám k "courání"po archivních debatách. A vzhledem k tomu že jsem čech a čeština je můj koníček, vybral jsem si téma "ČEŠTINA". Možná bych pro tento svůj srdeční výlev měl zvolit nějaký osobní blog, ale věřím, že na tomto webu je spousta lidí, kteří budou souhlasit s mým názorem, anebo, kteří si jej aspoň se zájmem přečtou - a kteří se na mne nebudou zlobit, že jsem toto téma "vstal z mrtvých".
Mám rád český jazyk a myslím, že jej docela ovládám. Ovšem sám občas dělám vyjímky (pardon, správně výjimky - i když tento tvar slova nechápu), a to záměrně, abych nevypadal jako dinosaurus spisovné češtiny z dob pana Komenského. Když píšu zde na fóru, snažím se psát spisovně, ale občas použiji hovorový výraz - co naplat, tyto výrazy bývají většinou výstižnější a stravitelnější.
Problém, proč dnešní mladý člověk neumí psát česky nebudu rozebírat, k tomu už jsem svůj názor napsal ( poradte.cz/...)
Když eSeMeSkuju nebo chatuju s mladejma tak používám jejich styl, wčetně použíwání w místo "v", w mnoha případech chápu wýznam této záměny písmen. Jak spráwně pochopil můj šedesátiletý strýc wyswětlení svého syna - je to blíž. Ano, je to blíž w případě psaní na mobilu, w případě psaní na PC je to už jen styl, ale tento styl wyjadřování zcela toleruju a naprosto mi newadí, protože nepramení z neznalosti jazyka. Záměrně používám i zkratky (kdybych napsal "kua", woe", případně "twe"na nějakém chatu v celém znění, asi bych byl odměněn kickem - "vykopnutí z místnosti") nebo substituci (jdi do pr*ele nebo ty pi*o nebo ku*da hravě mravnostní "cenzurou "projde). Exkluzivním příkladem je úryvek z jednoho nejmenovaného chatu, který tu "cenzuru"dovedl téměř do dokonalosti, a který si dovolím s minimálními úpravami citovat:
a: Dpes
b: Dslon
a: Dkrava
b: Dhad
a: Dzirafa
b: co to vubec hrajeme?!
a: zkousim, proc je tak popularni jenom opice...
b:?
a: Dopice
-!- "a"was kicked by admin [sprosta slova]
Vůbec mi nevadí evidentní překlepy, v tom zápalu boje, kdy se snaží člověk v té nejlepší víře poradit, tak nezkoumá, jestli napsal ahoj nebo agoj nebo ajoj. Ale "hodňe my vaďý ťešký prohřežky, který prameňý"z ignorance českého jazyka. A to, ať se pánové či dámy nezlobí, je i na tomto fóru vidět, a to i u lidí s vysokoškolským vzděláním a velmi širokým profesním rozhledem. Oprostím se od výčitek a zůstanu u pouhého konstatování: mrzí mě to. Mrzí mě, že diplomovaný či promovaný absolvent vysoké školy je schopen napsat text, který by jeho učitelka v páté třídě ohodnotila pátým stupněm jen proto, že šestku nemá k dispozici.
Takže, prosím všechny přispěvatele: nedávejte 100% své snahy na smysl svého příspěvku, nechte si aspoň kousek i na formu, ať to nějak vypadá. Co si pak má myslet školák či gymnasista (anebo gymnazista, obojí je správně), když položí otázku na téma matematika, a vysokoškolský matematik mu odepíše naprosto dobře matematicky, ale s mnoha hrubkami?
Pokud jste můj příspěvek dočetl(a) až do tohoto místa, jsem rád. Pokud si jej aspoň trošku vezmete k srdci, jsem Vám vděčný. A pokud nad ním popřemýšlíte a budete se vyjadřovat podle určitých rozumných pravidel našeho krásného českého jazyka, budu Vám velmi zavázán, protože potom pro mne (a věřím, že i pro ostatní) bude radost číst Vaše příspěvky!
Tak zatím pa... :D
doplněno 31.01.10 05:09:P.S.: absence diakritiky mi naprosto nevadí, vyrustal jsem na pocitacich s anglickou IBM klavesnici, ale když někdo nezvládá interpunkci, docela mě to se*e. Někdo mezi tím nedělá rozdíl a někdo ani netuší, že třeba za čárkou ve větě se děla mezera, Vy to víte?
Zdravím Hope a hned odpovím, protože mi to nedá Sama jsem několikrát v různých diskuzích na podobné téma jako tady prohlásila, že je pro mě hlavní rada, nikoliv její češtinářské podání. Nicméně čeština je moje hobby a krom toho ke své práci ji potřebuji v té nejkrystaličtější podobě. A baví mě, že lidé tzv. "ne od fochu" se tak rvou za její správnost - je to vlastně správné a docela mě to i těší, ale na stranu druhou mi to připadá i trochu komické. "Papežštější než papež," nabízí se.
Musíte mi ale nyní odpustit důvod, proč reaguji, a rýpnutí... píšete totiž: "když někdo nezvládá interpunkci, docela mě to se*e." V celém Vašem příspěvku jsem napočítala 5 "čárkových chyb". A to už je skoro na tu šestku.. připočtu-li jednu chybu ve velkém písmenku, blížíme se k sedmičce..
Tedy snad teď chápete i Vy nás ostatní, kteří stojíme za tím, že na severech jako tento má vážně vyhrávat obsah sdělení, nikoliv gramatika... I já stojím za tím, že interpunkci, která je pro češtinu zcela zásadní, by měl každý Čech ovládat. Ale proč to řešit tady? Téměř každý, kdo tak brojí za skvělou češtinu, má ve svém příspěvku nějakou chybu. Není pak celá taková diskuse absurdní?
Krásný den fšem, ať česki umý či ňykoly.
A jste si opravdu jista, že vaše vyjádření odpovídá současným pravidlům českého pravopisu? Že je to opravdu ta nejkrystaličtější podoba jazyka českého?
Nikolivěk, ooouuu, jak vidno, opět Vám nedošla podstata příspěvku Já tu za správnou češtinu nebrojím a hlavně - chodím si sem od práce ODPOČINOUT...
Tagže klydně budu psát i schibama
Jak říkám, důležité je pochopit podstatu mého příspěvku, což se vám , au, stále nedaří Jdu se věnovat své zdánlivě erudované práci
ooouuu, všude se najdou postižení lidé. Čím že to trpíte? Aha diagnoza : Gramatika.
Buďte trošku tolerantní, díky. PT /stařenka/
Milá Pu, až teď jsem si přečetl Vaši reakci na můj slovní "výlev". Upozorňujete mne na chyby v "čárkování", já jsem (možná v jiných diskusích) upozorňoval, že často záměrně používám češtinu jinou než spisovnou kvůli přístupnosti a přijatelnosti kvůli lidem kteří si to mají přečíst, né kvůli kritikům. Nicméně jste mne vyprovokovala ke znovupřečtení celého inkriminovaného mého osobního slovního výlevu, a Vaše "šestka" se mi zdá pro Vás neobhajitelná. Skoro bych přijal "velkou sázku o malé pivo", že si většinu těch čárek obhájím. A pokud ne, rád se omluvím za ničení českého jazyka!
Ne fšichňy souhlasí, ale mnozí ano.
Někdy člověk udělá překlep (no, někdy...) a někdy je takový, že vypadá jako hrubka, ač dotyčný česky umí, ale některé perly jsou opravdu, no,.. perly.
A taky mi dost vadí takové chyby, o nichž si pisatelé naopak myslí, jak spisovně píší. Tím mám na mysli vazby typu "kdyby jsem, kdyby jsi"). A prosím vás, jěště o tohle se musím podělit: proč "všichni ví" když všichni vědí, že třetí osoba m.č. je vědí. Nebo mi unikla nějaká změna pravidel? Oni takle píší i překladatelé v knížkách, jinak dobře přeložených.
Bohužel korektoři vnímají tvar "vědí" i jiné tvary sloves ve 3. os. plurálu mnohdy jako hyperspisovné , ne vším je vinen překladatel... Mnohá nakladatelství taky ustupují úzu - smutné, ale je to tak... Prostě aby se lépe prodávalo, je i překladatel nucen k ústupkům, které mu pijou krev, věřte - není to lehká situace.
Technikjirik
Pokud máš potřebu někoho hodnotit, tak si po sobě nejdřív příspěvek přečti a pak vlož.
Pro všechny : Hoď po mě kamenem, ty, kdož jsi bez viny. Opravdu tu není na místě, se pořád handrkovat o písmenko a slovíčko, o správnosti psaní pravopisně nebo hovorově. Myslím, že nejdůležitější je obsah.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.