Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak by to asi soud posoudil

Od: lilil odpovědí: 5 změna:

V nájemní smlouvě mám napsáno"... s možností dalšího prodloužení po oboustranné písemné dohodě mezi oběma smluvními stranami."

Dobu nájmu jsem však překročila o 4 měsíce a pak jsem se teprve odstěhovala. Majitel mě poslal nějaký dopis, který jsem nevyzvedla. Nyní chce uplatnit § 2285. Ještě říká, že v tom dopise psal, že bere na vědomí, že chci v bytě bydlet dále a proto souhlasí s tím, abych tam dál bydlela. Já jsem tedy dopis nevyzvedla a po 4 měsících jsem se odstěhovala. K žádné písemné dohodě jak říká smlouva viz. výše nedošlo. Uspěl by majitel u soudu s tím, že se smlouva opětovně na rok obnovila a může to chtít doplatit?

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku
! Pravidlo Z6: je zakázáno pokládat stejnou otázku vícekrát po sobě. poradte.cz/...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

1x
Fakticky došlo k prodloužení nájmu. Vy jste byt užívala déle než 3 měsíce a pronajímatel vás po tuto dobu písemně nevyzval k opuštění bytu.
Smlouva tak byla prodloužena o stejnou dobu jako při sjednání, maximálně však o 2 roky.
Rozhodnutí soudu nelze předjímat, ale o já si o vás na základě vašeho popisu situace myslím svoje. A nic hezkého to není.
lilil
hodnocení

Ano to máte pravdu, ale v nájemní smlouvě mám napsáno, jak jsem výše psala: s možností dalšího prodloužení po oboustranné písemné dohodě mezi oběma smluvními stranami, k čemuž nedošlo a § 2285 v konci říká ...to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného, a právě tam bylo po oboustranné písemné dohodě. Proč by se měla smlouva tedy obnovit?

hodnocení

0x

@lili - Uspěl by majitel u soudu s tím, že se smlouva opětovně na rok obnovila a může to chtít doplatit?
Uspěl - s prstem v nose. Jestli jste si ten § dosud nenašla, tak tady je:

NOZ § 2285

Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.

Pronajímatel vás písemně vyzval (a zřejmě to doloží) a to, že jste si "nějaký dopis" od něho nevyzvedla ho nemusí zajímat - platí fikce doručení. Byt jste užívala déle než tři měsíce po datu skončení nájmu a ujednáno nic jiného nemáte - tedy nájemní smlouva se podle cit. § prodloužila. A ano - "může to chtít doplatit" a taky asi bude.

Nedávno se tu probíralo prakticky totéž poradte.cz/...

lilil
hodnocení

Děkuji za odpověď, ano probíralo se tu něco podobného, a to, že mám ve smlouvě tuto větu: Tato nájemní smlouva o užívání bytu byla sjednána na dobu určitou, jak výše uvedeno, s možností dalšího prodloužení po oboustranné písemné dohodě mezi oběma smluvními stranami. , tento § toto neovlivní když je v něm v konci napsáno to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného? Prosím vysvětlete mě to. Díky.

hodnocení

0x

@lilil - s možností dalšího prodloužení po oboustranné písemné dohodě mezi oběma smluvními stranami. , tento § toto neovlivní když je v něm v konci napsáno to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného?
Ne, neplatí.

Ve smlouvě je, jak píšete, uvedeno "po oboustranné písemné dohodě" - jenže jste žádnou dohodu neuzavřeli = nic jiného jste si neujednali. Naopak vy jste jednostranně dala svým chováním najevo, že chcete v nájmu bytu pokračovat - a pronajímatel s tím souhlasil. To znamená, že platí ust. § 2285 - že byl automaticky "nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve".

Vy jste nejednala s pronajímatelem, nezkusila se domluvit na prodloužení třeba jen o ty 4 měsíce, nevyzvedáváte si poštu - a pak se divíte. Dala jste vůbec pronajímateli na vědomí, že se stěhujete a předala byt?

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]