Nejste přihlášen/a.
Bydlela jsem v pronajatém bytě se smlouvou na 1rok. Smlouva skončila v září, ale já jsem byt nevyklidila, sice jsem tam nebydlela, ale měla věci. Byt jsem vyklidila až po 3 a půl měsících, tedy v půlce ledna. Majitel má ve smlouvě, že když se odstěhuji dříve, musím veškeré nájemné do konce doplatit a chce po mě, abych nájemné doplatila za celý rok a odvolává se na § 2285 NOZ, že jsem tam bydlela ještě tři měsíce po skončení doby. Sice jsem tam měla věci ještě 3a půl měsíce, ale nebydlela jsem tam. Může to po mě u soudu vyžadovat a vyhrát?
Takže vy jste měla pronajatý byt.
Zničila ho.
Bydlela jinde, ale měla tam svoje věci (tj. byt se nevětral, nikdo se o něj nestaral).
Ignorovala jste majitele, když vám psal ohledně předání bytu.
Odmítla jste převzít zodpovědnost za zničený byt (jinak byste předávací protokol podepsala).
Klíče jste nechala na kuchyňské lince - takže jste nechala odemčeno a normálně jste odešla?
A ještě jste ten svůj "sklad" neplatila?
No, tak přeju, aby si váš budoucí nájemce tohle přečetl...
Ptáte se, jestli má majitel právo po vás chtít nějaké peníze. Já se ptám - jaké jste měla právo vy na to, co jsem psala výše?
Vy jste také z těch co se ohání svými právy. Ale co Vaše povinnost ! Byt jste měla opustit, předat vč. klíčů. Nic jste neudělala a teď se divíte, že žádá majitel náhradu. Co, kdyby jste byla Vy na jeho místě. Vždyť ten byt prakticky blokujete.
Mohl pronajmout a mít nějaké peníze, zisk. Docela zvláštní přístup - jen Já, Já, já.
@lilil - Sice jsem tam měla věci ještě 3a půl měsíce, ale nebydlela jsem tam. Může to po mě u soudu vyžadovat a vyhrát?
Pokud vás nevyzval k opuštění bytu, pak může a velmi pravděpodobně i vyhraje - vycházím z toho, že nemáte ve smlouvě žádná zvláštn ujedníní.
Možná by stačilo, kdybyste si příslušný § přečetla:
NOZ § 2285
Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.
Pak byste si možná všimla, že se v něm nehovoří o "bydlení", ale "užívání" - což skladování vašich věcí bezpochyby bylo.
Lilil,
především je potřeba si uvědomit, že "majitel ve smlouvě nemá", ale že jste si s majitelem dobrovolně sjednala, že v případě předčasného odstěhování uhradíte nájem za dobu zbývající do konce smlouvy.
Vzhledem k tomu, že jste nevyužila nabídku majitele a neukončila nájem po uplynutí sjednané doby, došlo k prodloužení nájemní smlouvy o další rok.
Pokud jste byt majiteli řádně nepředala v poslední den sjednané doby a měla v něm věci ještě další tři a půl měsíce, je dopad stejný, jako kdybyste v bytě bydlela. (Byt jste dále blokovala.)
Ano, majitel by s žalobou u soudu pravděpodobně uspěl. Navíc byste mu pravděpodobně musela uhradit náklady spojené s vymáháním a právní zastoupení.
PS:
Před uzavřením další nájemní smlouvy bych poradila si v NOZ nastudovat část týkající se nájmu bytu a neuzavírat smlouvu, v níž nesouhlasíte se všemi ustanoveními, která navrhnul majitel. Každá smlouva (i nájemní!) je vždy dobrovolně sjednanou smlouvou obou stran. Není to tak, že by jedna strana něco "diktovala" druhé.
@Ben,
nájem na dobu určitou lze vypovědět jenom za určitých okolností a (přestože to tazatelka výslovně nenapsala) já nemám dojem, že tazatelka dala řádnou výpověď (vždyť ani nevěděla, že došlo k automatickému prodloužení nájmu) a že byt řádně předala majiteli.
Ujednání ohledně zbývajícího nájemného vnímám jako ochranu majitele pro případ, že by se nájemce odstěhoval před koncem výpovědní doby a přestal platit nájemné. (Nemyslím si, že to bylo míněno jako smluvní pokuta, a na nájemné má majitel právo až do konce nájemní smlouvy → včetně celé výpovědní doby.)
Ale pokud to tazatelka neupřesní, je to jen spekulace.
OT: Zaujalo mne, jak odlišně může stejný text působit na různé lidi.
Dobrý den, můj osobní názor (či zkušenosti z pronajímání) je takový, že přes Vaše nezodpovědné chování vůči pronajímateli k žádnénu soudu nedojde. On je nyní hodně naštvaný, ale je si vědom, že ono ustanovení v nájemní smlouvě o doplacení nájemného i za dobu, kdy už zase může byt pronajímat jinému zájemci, protože je prázdný a předaný, je v rozporu s NOZ, nemá na to morální právo a je to v rozporu s dobrými mravy (nemá žádnou jistotu, že by soud vyhrál, ale ví, že by ho to nejdříve stálo dost peněz, nervů a čas). Doufám, že ty tři měsíce "přes smlouvu" jste nájem platila (na to má nárok, ale dál už nikoliv, resp. těžko by o tom soud přesvědčoval). Myslím, že to ustanovení měl v náj. smlouvě jen jako "bu bu bu". Zdravím!
jedubabicka - je pravda, že nevíme, jak byl nájemní vztah ukončen, jestli byl již byt předán a jestli je už zase volný nebo dokonce znovu pronajatý. NOZ vcelku jasně uvádí, jak se má platit nájem. Myslím, že pokud by došlo na soud (a o tom pochybuji), tak právník, kterého si tazatelka zvolí, se bude "točit" na neplatném ustanovení v náj. smlouvě, které je skoro na úrovni pokuty, což NOZ již zapovídá. Tazatelka zkrátka už nic platit nebude a počká si na ten soud, který vůbec nemusí pronajímatel vyhrát (spíše naopak).
jedubabicka - nevidím rozumný důvod, proč pokračovat "v hovoru". Jedno vím z praxe a vlastní zkušenosti přesně - soud bude rozhodovat podle NOZ a k dobrovolně podepsané náj. smlouvě nemusí přihlédnout, resp. požadavek na placení nájemného z opuštěného bytu prohlásí pravděpodobně za neopodstatněný. Tazatelka by si měla potom najít schopného právníka a ten už si s tím poradí.
Takže se nám to vyjasnilo: Nájemní smlouva se prodloužila o další rok a protože jste stále ještě nedala řádnou výpověď, nájemní vztah dále trvá.
Proč jste alespoň nepředala (měla jste podepsat předávací protokol) řádně byt?
Teď může majitel operovat tím, že nájemní smlouva dále trvá a může po Vás oprávněně vymáhat dlužné nájemné. I za výpovědní dobu, která ještě nezačala... (Tento přístup Vás přijde draho.)
Nemáte šanci u soudu vyhrát. Obratem se spojte s majitelem a pokuste se dohodnout splátkový kalendář. Ušetříte za advokáty a soudní výlohy.
Nechápu vaše myšlení. Blokuji majiteli byt, mám tam své věci, nikdo jiný tam bydlet nemůže a nebudu platit.
Kdyby to tak šlo, to by bylo hej. Hned bych si objednala hotel na jednu noc, s přítelem bysme se do rána zapomněli v baru, ráno si z pokoje vyzvedli osobní věci a bez placení bysme šli do jiného hotelu
Nevěřím., že máte tak malou mozkovou kapacitu, váš výdrb z majitelem byl úmyslný. Tak plaťte !
@lilil - proč platit za celý rok, proč se nedá aplikovat § 2295 NOZ?
Protože jste byt řádně neodevzdala
§ 2295
Pronajímatel má právo na náhradu ve výši ujednaného nájemného, neodevzdá-li nájemce byt pronajímateli v den skončení nájmu až do dne, kdy nájemce pronajímateli byt skutečně odevzdá.
Klíče ponechané na lince skutečně nejsou dostačující.
Vy jste si situaci přizpůsobila k obrazu svému. Pokud jste řádně neukončila smlouvu, jsou asi nějaké závady, které jste způsobila a teď se k nim nehlásíte jste podvodník a spekulant. Prapodivný charakter, majitel může dát k soudu a zaplatíte i s chlupama. Měla by jste změnit přístup a rychle situaci řešit.
@lilil - Abych to shrnula - právo je na straně majitele, vám naskakuje dluh na nájemném včetně úroků a pokud má řádně zdokumentované závady, které jste prokazatelně způsobila, pak se může domáhat i náhrady škody. K tomu si připočtětě náhradu soudních výdajů - a můžete mít nový zážitek při seznámení s exekutorem.
Na vašem místě bych sklopila uši, omluvila se a pokusila se s pronajímatelem dohodnout.
Výzvu mě neposlal, jen mě koncem září poslal SMS, kde se ptal, zda mu chci byt předat a určil hodinu, kdy by mohl přijít.
Bohužel jsem mu na tu sms neodpověděla, ale to asi nelze brát jako výzvu, že?
@ben - Myslím, že to ustanovení měl v náj. smlouvě jen jako "bu bu bu".
Na rozdíl od vás si to nemyslím - NOZ hovoří poměrně jasně, viz výše.
Mimoto se tazatelka nezmiňuje o tom, zda podala výpověď z nájmu - myslím z toho dalšího roku
NOZ § 2287
Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.
Pokud ne, objektivně nájemní smlouva pokračuje.
@ben - Co myslíte tím "neplatným ustanovením"? Ze zákona se smlouva prodlužuje, ze zákona musí být podaná řádná výpověď. Prodloužení je jasné, o výpovědi nevíme nic - ale nebyla-li řádně podána, smlouva trvá.
Případ ze sousedství. Mladá rodina udělala totéž jako tazatelka, odstěhovala se až po 4 měsících a výpověď nepodala. Majitel nemovitosti byt znovu nepronajal (zda úmyslně nebo to nešlo, nevím).
Po 3 letech tahanic spor vyhrál majitel. Rodina má exekuci za dlužné nájemné.
K upřesnění uvádím, že jsem žádnou výpověď nepodala, po těch 3 a půl měsících jsem majitele pozvala, on napsal nějaký zápis jako prohlídka bytu, kde uvedl veškeré závady v bytě, toto jsem nepodepsala, klíče jsem nechala na kuch. lince a nájem za 3a půl měsíce jsem také nedoplatila, když jsem tam nebydlela. Řekl, že to dá k soudu, a že doplatím nájem až do konce tj. celý rok.
lilil - po tomto Vašem upřesnění musím svůj již zde napsaný příspěvek vzít zpět. Fakt jsem doufal, že jste vše řádně ukončila, nájem i za tři měsíce blokace bytu "přes smlouvu" uhradila a jste alespoň částečně normální, slušná i se zbytkem rozumu. Nyní vidím, že jste jen parazit - hledejte si advokáta.
No dobře, za to skladování to tedy doplatím, ale proč platit za celý rok, proč se nedá aplikovat § 2295 NOZ?
Protože se nájemní smlouva prodloužila o další rok, Vy jste ji nevypověděla, takže stále trvá.
A protože jste majiteli nepředala byt ani klíče od něj, nemůže majitel do toho bytu vstoupit. Kdybyste alespoň vhodila klíče do schránky majiteli, mohl by majitel vycházet z toho, že jste byt opustila. Jenže Vy jste je nechala na lince. (Ještě pořád mu byt blokujete.)
Nájemní smlouvu lze (v případě, že souhlasí obě strany) ukončit i písemnou dohodou. Ale to byste se k problému musela postavit "rovně" (odpovědně) a začít s majitelem jednat seriózně. (A nájemné samozřejmě uhradit až do řádného ukončení smlouvy.)
ano, klíče jsem nechala na kuch. lince, ale za jeho přítomnosti, když si je nechtěl vzít, jak jsem již psala výše, myslela jsem, že tím je byt předán. Ale stejně to nechápu, podle §2285NOZ bych to měla doplatit celé, proto že jsem nedala výpověď i když klíče jsem mu nechala a kdybych dala výpověď tak bych to celé neplatila, i když on to má ve smlouvě a bylo by to podle § 2295NOZ?
Může a má velkou naději na úspěch.Už Vám tu dobře radili - sklopit uši a snažit se dohodnout. Jinak se soudními výlohami a odměnou advokátovi naroste dluh do obludných rozměrů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.