Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné až ukončím nemocenskou?

Od: katynkaondrova* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

ptám se stále na stejné téma, mluvila jsem s mou personální a ta mi řekla, že až ukončím nemocenskou ,tak mi vyplatí odstupné! Je to možné? Co mám dělat aby mi dali odstupné, jak jste říkala s poslední výplatou 10.10.2009?

Trvají na tom, že musím ukončit k 29.9.2009 nemocenskou a tímto k 30.9.2009 už nebudu naměstnaná , tak jak mám uvedeno ve výpovědi a dostanu odstupné s poslední výplatou 10.10.2009.

Momentálně nevím co mám dělat dál? čím obhájit mé práva?

Děkuji Ondrová

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Výpověď nemůžete dostat v ochranné době, ve vašem případě při nemocenské. Jakmile se vrátíte do práce, dostanete výpověď a odstupné v následující výplatě. Postupují přesně v souladu se zákonem, žádná vaše práva nejsou porušena.

P.S. Prosím, odpovídejte k původnímu příspěvku, je pak obtížné dohledávat něco, na co se odkazujete.

No paní tazatelka původně někde psala, že podepsala dohodu, že její pracovní poměr skončí 30.9., takže opravdu těžko se v tom orientovat...

doplněno 21.09.09 18:25:

poradte.cz/...

a původní dotaz:

poradte.cz/...

katynka*
hodnocení

Jenže já jsem podepsala výpověd, dne 31.7.2009 s 2 měsíční výpovědní lhůtou, to je k 30.9.2009 ukončení pracovního poměru! a na nemocenskou jsem nastoupila 8.9.2009, takže 2 týdny. Je to stále stejná situace? každý má na tento problém jiný názor, jak to teda je?

Zákoník práce část §53:

Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Takže pokud Váš pracovní poměr nekončí dohodou, ale výpovědí, a onemocněla jste v ochranné době (ochranná doba je doba, po kterou jste nemocná), skončí skutečně pracovní poměr po skončení nemoci a pak ještě poběží zbytek výpovědní doby.

Podle zákoníku práce můžete sdělit zaměstnavateli, že chcete skutečně skončit pracovní poměr 30.9.2009, marodit dál (přece nemůžete ukončit nemoc podle toho, jak chce zaměstnavatel; o tom, jestli jste zdravá nebo nemocná, rozhoduje lékař) a v poslední výplatě 10.10.09 byste měla dostat odstupné.

Chápu, že Vás mohou různé názory na Váš problém mást. Není jednoduché poradit stoprocentně, když nemáme k dispozici doklady, na nichž všechno záleží (třeba ta výpověď - jak je přesně formulovaná) a spoléháme se na Vaši interpretaci, která taky nemusí být přesná.

katynka*
hodnocení

Přesné znění výpovědi:

VÝPOVĚĎ Z PRACOVNÍHO POMĚRU

(podle § písm.c) zákona č.262/2006 Sb.,Zákoníku práce

Věc:

Výpověď z pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti podle § 52 písm. c) zákona č.262/2006 Sb., Zákoníku práce

Na základě pracovní smouvy ze dne 3.11.2003 a dodatků jste zaměstnaná v naší společnosti jako asistentka programování výroby.

Podleustanovení § 52 písmeno c) zákona č. 262/52006 Sb., Zákoníku práce s Vámi rozvazujeme precovní poměr z důvodu nadbytečnosti.Vaše nadbytečnost vznikla v důsledku snižování počtu pracovních míst.

Na základě ustanovení zákona č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce končí pracovní poměr uplynutím dvouměsíční výpovědní doby dle § 51 ke dni 30.9.2009.

Podle § 67 odst.1) zákona č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce Vám náleží odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku. Toto odstupné bude vyplaceno v nejbližším výplatním termínu následujícím po dni ukončení pracovního poměru.

V Krnově, 31.7.2009

můj podpis a datum..

...

Toto je přesná výpověď! Nevím zdali to nějak pomůže, termím se zkracuje a já nevím, zdali mám požádat lékaře o ukončení nemocenské k 29.9.2009?

děkuji Ondrová

Paní Ondrová, já už nevím, jak Vám mám poradit. Myslím, že jsme probrali všechny možnosti.

Můžete říci zaměstnavateli, že trváte na ukončení pracovního poměru podle výpovědi dne 30.9.09. Marodila byste ovšem dál, už jako propuštěná. Dávky v nemoci platí OSSZ. To pokud Vám jde o odstupné z průměru za 2.čtvrtletí. Nevím, jestli je rozumné domluvit se s lékařem na ukončení nemoci - jestli jste nemocná, měla byste se léčit, dokud doktor uzná.

Jestli nebudete dělat nic (s nikým se na ničem nedomlouvat), bude to tak, jak uvedl kolega výše: po dobu nemoci se přeruší běh výpovědní lhůty a až se uzdravíte, teprve výpovědní lhůta doběhne a pracovní poměr skončí. Odstupné by se vyplatilo až po posledním zúčtování. Průměr pro odstupné by měl být taky z doby před PN. Možná se ozve nějaká mzdová účetní a řekne Vám to přesně.

Podobný dotaz:

personalni-poradna.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]