Nejste přihlášen/a.
Věkem(ale zas tak stará nejsem.-))jsem dozrála do stádia,že být v tvé kůži,tak se přezouvám a ještě bych buzerovala ostatní.Však to cítíš sama,že ti vadí jak prvňáčci v tom šlapou v ponožkách a papučích.Tak asi trochu trapně ti je.Teď se jen rozhodni,jestli je ti trapně kvůli těm mrňatům nebo se nechceš strapnit před puberťáckými spolužáky.
Když pominu,že porušujete školní řád,není na tom ani nic frajerského,tak se nepřidávej k ostatním a zkus jít příkladem.
...vždyť je o tom skoro celý film-Bota jménem Melichar,už tenkrát to řešili a za těch snad 30let se nic nezměnilo.
Náš prvňák se tedy přezouvá (aspoň stav ponožek je OK). Zato co týden máme od paní učitelky domů zaslané přezůvky s žádostí o jejich uvedení do civilizovaného stavu. Původně bílá guma totiž mění barvu podle počasí. Škola je přitom projektována s rozumem, takže křížení tras přezutých a nepřezutých moc nepřichází v úvahu. Podezříval jsem uklizečky, že práci odfláknou, ale už mi to začíná být jasnější. Nejde tedy jen o prvňáčky v ponožkách. Odnese to daleko víc lidí. Tedy: Přezouvat, přezouvat, přezouvat... Nebo to bylo jinak?
Vzdyt to nemusi byt hned zrovna babickovske backory. Prezout se da i do vkusnejsi obuvy. Princip je, aby to bylo ciste, pohodlne a pokud mozno i vzdusne.
Je to ohleduplne nejenom k ostatnim prezuvsim se, ale i k panim uklizeckam.
Dančo,doporučuji ti přečíst si školní řád vaší školy.Určitě tam je zakotvena i povinnost přezouváníTo,že se ve vaši třídě skoro všichni nepřezouvají, tak prvak porušují školní řád a druhak je to od nich bezohlednost vůči ostatním tedy i těm prvňáčkům.Za porušení školního řádu jim hrozí sankce. V tomhle případě, pokud přes opakované napomenutí od učitele se nebudou přezouvat,bude jim udělena třídní důtka. Bohužel praxe je jiná, ale to není již předmětem tvé otázky.
Abych byl upřímný, tak mě rozčilují takto černobíle podané soudy, názory a vysvětlení. Nemyslím pouze Váš příspěvek, ale i většinu ostatních. Samozřejmě máte pravdu, že ve školním řádu je pro žáky zakotvena povinnost přezouvání do bačkor nebo pantoflí, tudíž by škola měla zajistit, aby to bylo dodržováno, a to i pomocí sankcí.
Pak je tu ale možnost podívat se na problém jinak. Stálo by za to se zamyslet, jestli není toto nařízení zbytečné a omezující žáky, z nichž se většina evidentně ve veřejné budově do bačkor přezouvat nechce. Školní řád lze změnit, není to boží zákon, a v rámci výchovy k demokratickým principům by měl být brát zřetel i na jejich názor. Na vysokých školách se také nepřezouvá a pokud byste navštívila jakoukoliv základní či střední školu například v Německu, tak žáci chodí ve škole v normální obuvi, ve které přišli. Když jsme to jako gymnazisti před 12 lety viděli, také jsme pak marně bojovali za zrušení povinného přezouvání. Samozřejmě, že by škola možná musela vynaložit o trošku větší náklady na úklid, ale jistě by se nejednalo o nic, co by stálo za řeč.
Co se týče pohodlí nebo hygieny, tak považuji za absurdní, aby to řešila škola. Nebo ona snad ví lépe, co je pro koho lepší, než dotyčný sám? Spousta lidí včetně mě se nemusí cítit příjemně v pantoflích na veřejnosti, koneckonců je to obuv domácí, ne mezi lidi. Nehledě na to, že prostě v řádném oblečení a pantoflích vypadá člověk jako idiot. A také není nutné školy zbytečně nehospodárně a neekologicky přetápět, jak je v ČR zvykem téměř všude. Nevidím žádný důvod, proč by přezouvání nemohlo být založeno na bázi dobrovolnosti, každému vyhovuje něco jiného. Mimochodem, vždy nás nejvíce štvalo, že přezouvání byla povinnost žáků, ale pro zaměstnance a učitele neplatila. Proč? To už dnes s klidem označím za ubohou buzeraci. Nepřipadá vám to nedůstojné, když budete muset být v pantoflích, kdežto váš nadřízený bude v botách?
Na základě vlastních vzpomínek a výše zmíněného se pak těm deváťákům nedivím, ovšem mělo by to jít cestou zrušení tohoto pravidla, pokud to povinnost žáků je, tak by samozřejmě měla být dodržována, zde jde o princip.
Myslím si, že je tu nějaký platný školní řád a pokud s ním má někdo problém, tak je nutné jeho změnu řešit někde jinde. Taky je zbytečné poukazovat na to, jak to funguje tam, kde jsou stanovena pravidla jiná, vycházející z jiných konkrétních podmínek.
" Na základě vlastních vzpomínek ..." - tvoje vzpomínky a zkušenosti jsou poměrně čerstvé, jak vyplývá z dotazů, které jsi zde založila.
To je divné. Je u Vás ve třídě takový názor, že kdo se přezouvá, že je idiot? A kdo chodí v botách je Rambo, frajer, frajerka?
Myslím, že u Vás ve škole selhává dozor. A to jak učitelský, ředitelský, i pana školníka, případně by měla upozornit uklízečka, pokud nechodí uklízet až večer.
A jiný problémy ve škole, třídě nemáte? Třeba takovou šikanu? Proč vy deváťáci chodíte v botech a děti z první třídy v botách nechodí?
Nemáte nastavená pravidla, pokud je máte nastavená, tak je nikdo nekontroluje.
A je to od tebe hezké, že ti je líto těch malých. Pokud dostaneš nápad, jak toto řešit, jak na to upozornit, tak klobouk dolů.
Máte ve škole školního poradce, psychologa, nebo dojít za třídním.
U nás stojí u vchodu do školy školník a dává na přezutí pozor.
Z hygienických důvodů je potřeba se do tříd přezouvat, na tělocvik apod., pro nohu není dobré být celý den v jedněch botách. Kvůli zapaření, kvůli klenbě, celkovému odpočinku - proudění krve a lymfy.
Dnes jsou na trhu různé pantofle a barevné přezůvky
I v dospělosti je pro nohy dobré vystřídat během dne 3-4 druhy obuvi.
U nás stojí u vchodu taky školník a dává pozor, ale na přezutí těžko, poněvadž šatny má za zády, takže by se musel naklonovat. Východ ze šaten je pak na druhou stranu, právě proto, aby se nechodilo čistou bačkorou po špinavé podlaze (tolik teorie, v praxi to bude dle špíny na podrážkách evidentně složitější). Takže jen ze zvědavosti: Jak to máte uspořádané, že to školník zvládá?
No a to si mladá dámo představte, kolik idiotů dělá u nás v práci...Tady se přezouváme v kanceláři všichni...Nedovedu si představit, že bych seděl v kanceláři 10h v botách co s nimi chodím venku.
Ovšem teď, co jste mi objasnila, že jsem (jsme) v očích mladých lidí idioti...asi neusnu...a budu muset vyhledat pomoc psychologa.
Ahoj.
Moje známá uklízí v podobném vzdělávacím zařízení. A tuhle byla dokonce osobně vynadat osazenstvu jedné třídy. Vyšlo najevo, že jsou jaksi přezuti všichni, jen ty bačkory mají podobu bot užívaných venku. Binec pod židlemi a stolky říkal něco jiného. Někdy je obtížné lámat děcka k dodržování školního řádu, když ho sami kantoři nedodržují.
Vedení školy, učitelé i školník jsou asi slepí. Asi jako se šikanou. Dělají, že to nevidějí a když to dojde do krajnosti, budou dělat, že to nevědí, že jim to nikdo nehlásil. Takový ředitel nebo ředitelka nemá v ředitelně co dělat. Měl by popadnou kýbl s mejdlovou vodou, hadr, koště a jít vytírat školu místo uklizeček, protože jako ředitel zklamal.
Když je ve škole normální klidné, milé prostředí, dodržují se běžná pravidla lidského soužití a také školní řád, je to dobré pro všechny. Děti se mohou v klidu přezout do vhodné obuvi, ve které pak jsou celý den, je čistá, zdravotně vhodná i pro zdravý vývoj nohy, pro pohodlí pobytu ve škole i bezpečnost při pohybu v prostorách školy. A také je ve škole čisto, nepráší se, nenanáší z venku bláto, mokro, nožky se nepaří ve venkovních botech, zvláště v zimě.
Jenomže děti nemohou vyhodit ředitele a on to sám neví, protože to nevidí, nebo vidí a kašle na to.
Jsem učitelka ZŠ a podle nařízení ředitele je u nás ve škole pro žáky povinnost přezouvat se v období zimního času, v období letního času je přezouvání pouze dobrovolné. V tomto období asi 60% žáků nosí boty zvenku, 30% žáků se přezouvá do domácí obuvi a 10% žáků chodí bosi nebo v ponožkách. Přezůvky nosí většinou prvňáčci a nižší ročníky zatímco žáci z vyšších tříd většinou chodí v botách ve kterých přijdou do školy. Žáků kteří chodí bosi nebo v ponožkách je tak stejné procento z nižších tříd jako z vyšších.
Pracuju ve fabrice, kde sedí 120 lidí na patře u svého PC. Nechodí tam žádní klienti, jen zaměstnanci. Podle nějakého "dresscode" by měli všichni mít normální obuv a hezké oblečení. To oblečení je z důvodu vzájemného příjemného pocitu, ale i pro nějakou image firmy. Nesmí přeci nikdo říkat "ti zaměstnanci jsou otrhaní a špinaví - to je strašná firma, že jim nikdo nedá na oblečení"...
Ale hlavně v zimě, když lidi přijdou v kozačkách... nebo v létě, když je hnusně horko - to se v botách prostě vydržet 8-10 hodin nedá. Proto nosím v práci pantofle - klasické "vojenské".
Sem tam někdo se mi směje, někdo mne chce pomlouvat, že nedodržuji drescode - a já je všechny posílám k šípku. Je to rozhodně zdravější, než chodit v botách. Papuče jsem nosil od základky a prostě si na ně zvykl. Nikoho z klientů nepohoršuji.
A myslím, že je rozhodně horší, když do práce chodí někdo v orvaných hadrech (byť "stylové" za tisíce) - otrhané rifle si nechávám na stříkání stromků nebo umývání auta - ne na cestu do práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.