Nejste přihlášen/a.
Studuju v druháku na střední a mám teďka strach abych nedostala důtku nebo nebyl nějaký problém do kterýho by se mohli zapojit rodiče, protože sou na tyhle věci hrozně přecitlivělí. Stalo se jen to, že jsem v pátek v davu na chodbě dost nešťastně šlápla kozačkou nějaké holce na nohu, tím podpatkem. Nic hroznýho se jí nestalo, jen má pohmožděný prsty a nárt myslím. Jenže hned přišla učitelka a začala to hrozně hrotit, že nejsem přezutá a proto jsem spůsobila úraz. V pondělí prý půjdu k řediteli a bude se řešit kázeňský postih za nepřezouvání, že jsem byla nevhodně obutá a porušuju hygienický a bezpečnostní nařízení. Dobře, občas se nepřezouvám i proto že mi to celý přijde jako buzerace, když musíme mít pantofle a nemůžem ani botasky. To snad ale nijak nesouvisí s tim, že někomu šlápnu omylem na nohu, a jako fakt nechápu, jaký hygienický a hlavně bezpečnostní nařízení jsem porušila. A co to je, že jsem byla nevhodně obutá? Nechápu v čem jsou kozačky nevhodná obuv. Jako to můžu pak říct u ředitele taky, že třeba angličtinářka je nevhodně obutá, protože chodívá v kozačkách. Přijde vám to taky jako blbost nebo se mám fakt bát?
Bát se nemusíš, ale měla by sis zvyknout, že pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. Fakt je ten, že v předepsané obuvi by pravděpodobně k úrazu nedošlo. To, že spoustu věcí nechápeš, svědčí o tvé nevyzrálosti a dětinskosti. To, jak chodí obuti učitelé, se tě naprosto netýká, to není tvoje věc. Uč se zodpovědnosti za své chování a své činy, v životě za ně budeš platit mnohem tvrději.
I tvoje reakce je reakcí umíněného dítěte. Omluvila jsi se a považuješ to za vyřízené? Takhle to opravdu v životě nechodí.
Zamyslet se. Nad tím, jestli na těch pravidlech nebo na mínění druhých přece jenom něco není.
Nevím co jsem napsala tak nevyzrálýho a dětinského? Mě je úplně jedno jak chodí obutí učitelé, netýká se mě to, ale proč se oni tak montují do mých bot a řeší jestli jsou vhodné nebo ne, tak jako proč moje kozačky jsou nevhodné a učitelky kozačky jsou v pořádku? Odpovědnosti se nevyhýbám, omluvila jsem se té holce a vzala to v pohodě.
Aha, a to proč?
A ne, neřikám že všechno se vyřeší jen tím že se člověk omluví. Ale v tomhle opravdu nevím, co víc bych měla udělat.
Nejprve napíšeš že je ti jedno jak chodí učitelé obuti a vzápětí dodáš, že kozačky učitelky jsou v pořádku? Možná ano, možná ne, o tom je školní řád a jako takový jej musíš dodržovat. Jde hlavně o možnosti, že jako student máš větší šanci způsobit zranění sobě, nebo někomu jinému díky nesprávné obuvi. A ejhle, ono se to opravdu stalo, co? No takže nějaký problém mít můžeš, nebo taky ne. Rozhodně bych ti doporučil od teď dodržovat přezouvání.
Jo a ta omluva je snad zatím dostatečná. Prozatím. Ještě se může s nohou objevit nějaký problém, vyšetření, zranění, pojištění...a tam už to bude na více než jen na omluvu.
No tak ještě jinak. Pochopitelně si můžeš na sebe vzít jakékoliv boty, které uznáš za vhodné. Ale pokud je toto ve škole zakázáno a je nutno se přezouvat, tak se buď přezuješ, nebo do té školy nepůjdeš. škola není tvoje a tedy musíš dodržovat pravidla které tam jsou. Tak samo jako nesmíš s revolverem do banky, nebo do budovy soudu. Taky ti nikdo nezakazuje mít zbraň,ale jejich budova, jejich pravidla. Prostě buď uznáš jejich pravidla, nebo zůstaneš za dveřma.
A to nepíšu nic o lékařských zařízení, tam si taky můžeš přijít včem chceš, ale jestli tam jdou povinné návleky tak prostě holt musíš si navléct návleky. Chápeš to dodržování určitých pravidel?
Tak jinak, normálně by mi to jedno bylo, kdyby se oni nemontovali do mých bot. Jen poukazuju na to, že nechápu, proč u mě jsou kozačky nevhodné a u učitelky nevadí, stejně jako že učitelé se nemusí přezouvat a jako jejich odůvodnění že oni to v povinnostech nemají fakt neberu. A proč mi má někdo řikat jaká obuv je správná? Jo když jdu lesa, tak nejdu na podpatkách, ale proč to někdo řeší ve škole? A šlápnout na nohu můžu někomu i venku a nechodim kvůli tomu všude v pantoflích. Tyhle věci mě fakt ve škole rozčilujou.
Slečně jsi se, předpokládám, už omluvila, tak to zopakuj před ředitelem a není se, domnívám se, čeho bát.
Jestli ale spolu s tím chceš řešit to, zda má smysl se přezouvat a jakého prohřešku jsi se dopustila, tak očekávej, že to jen tak neskončí. Bačkory asi nemají takový podpatek jako tvoje boty, a zranění by tudíž, kdybys byla přezutá, bylo mírnější - tak tady bych sklapla hubu docela rychle. Toť odpověď na tvou otázku, jaká hygienická a bezpečnostní opatření jsi porušila a proč jsou kozačky nevhodná obuv.
Tak pro blondýny: kozačky jsou nevhodná obuv proto, že podpatek při došlapu vytváří nerovnoměrný tlak a způsobí tak větší zranění než domácí obuv. A našla bych minimálně dva další důvody.
Sypat si popel na hlavu kvůli něčemu, co si nemyslíš, není třeba - spíš je třeba, abys uznala svoji chybu.
Tak jasné, že tý holce jsem se omluvila, prostě nehoda, stává se, kdyby se to stalo mě tak taky to tak budu brát.
No já to řešit nechci, řešit to chtěj oni. A tak asi jsem blbá, ale jaká opatření jsem porušila kromě toho, že jsem byla nepřezutá a proč je to nevhodná obuv? Nechápu. Jo v bačkorách bych jí nic neudělala, to je pravda, ale tak stejně jí můžu šlápnout na nohu venku nebo někdo mě. Jako já nic řešit opravdu nechci, ale zase bych si fakt nerada u ředitele kydala na hlavu za něco, co si nemyslim.
Porušila jste školní řád a smozřejmě bezpečnost ostatních studentů. Kdybyste byla přezutá do domácí obuvy, takový úraz by se nemohl stát. Hygienické předpisy jste porušila také. Roznášíte po škole špínu z ulice atd. a poškozujete školní majetek tím, že venkovní obuv nadměrně opotřebovává podlahu. Škola by vám měla udělit důtku a o té informovat rodiče. Ve světle současné šikany učitelky z pražské SPŠ, bude škola jistě důsledná ve vašem potrestání.
To jako vážně? Vy mě chcete přirovnávat k těm blbečkům?
Tak to potom porušuje bezpečnost i hygienické předpisy a poškozuje podlahu skoro polovina učitelů, která se nepřezouvá. A já se většinou do pantoflí přezouvám, protože se to hodně hlídá, jen občas ne, protože chci aspoň někdy mít normální boty k oblečení.
Jinak díky, že mi tu důtku přejete.
Školní řád stanoví povinnosti žáka, ne učitele. Učitel má svoje povinnosti, ty si prvně dodržuj ty svoje a až pak se starej o ostatní. (U učitele se například neočekává, že pobíhá v tlupě po chodbě a šlape po nohách ostatním. )
sidny a bobl, k těm blbečkům se stavíš ty sama. A to tím, že řešíš nějaké přezůvky jako životní prioritu. Jakoby ti šlo o život. Argumentuješ módou (tím, že k něčemu se pantofle nehodí), jako o hloubce hodnotné myšlenky! Taková povrchnost!
Evidentně to nebylo poprvé, co jsi byla upozorněna na to, že se nepřezouváš. Nyní díky tomu, že ses opět nepřezula, způsobilas druhému úraz.Evidentně jsi nepochopila své provinění, proto budeš řešena v ředitelmě.Tvoje obrana mi připadá útočná, necilivá a drzá. A vůbec se nesrovnávej s učiteli(angličtinářka).Už ten název- nezaviněný úraz. To přece je zaviněný úraz. Doufám, že tvé vědomosti odpovídají tvému sebevědomí.
Omluv se, občas je lepší ve škole sklopit hlavu a dělat blba.
Pravidla v našem školství jsou nastavená absolutně nesmyslně, v mnohých firmách je to také tak, nedávno mě na stavbě dostalo to že dělník dostal pokutu že nemá helmu, když chodí pod několik desítek tun těžkou traverzou (strašně by ho ochránila v případě pádu) a o 5minut později tam jde jeho vedoucí bez helmy a na dotaz "kde má helmu" odpověděl že on ji mít nemusí - asi je nějaký nadčlověk a nic se mu nemůže stát.
Stejně je to s tím přezouváním, ty můžeš podpadkem nohu někomu rozdrtit ale učitelce se to stát přece nemůže ona je lepší.
Oni si 100% najdou, vycucají, vymyslí, sepíšu tisíc pravidel, která tě znevýhodní a když něco namítneš tak najdou další 2tisíce pravidel na to .. neřeš to, nech to plynout, omluv se a uvidíš jak to dopadne, nemá vůbec cenu se vzrušovat.
Když dostaneš důtku .. tak co? tak nic nic se nezmění, nikam se to nepíše, vlastně hned další rok ji máš vymazanou. Na vysvědčení to také není ... Vůbec bych to nehrotil.
Když ti někdo něco takto vyčítá, odkejvej to, řekni jim jak jsou šikovní, jak dobře to zase mají vymyšlené a všechno, omluv se, buď hodná, oni budou mít radost, budou pyšní jak zase přispěli k blahobytu všech a je to .. dohadování, dokazování, řešení nemá smysl, jen to povede k horším a horším věčem.
Já myslím že nelze srovnávat stavbu se školou. Na té škole se mládež musí naučit respektovat a dodržovat nějaká pravidla, na té stavbě by to mělo být automaticky. On si vedoucí může říkat co chce, ale přijde-li mu tak kontrola, tak on bude platit pokutu.
no život není fér, to jest pravda. A to by se ušklíbl i ten vedoucí, kdyby na něj přišel někdo z hora. A že se chodí.
Ten vedoucí ty pokuty rozdával.. Je to příklad ze života, že život není vždy fér.
Situace je prakticky stejná, ač se ohání na první pohled logickým pravidlem jenž má ochránit ostatní nebo sebe samotného a něco jasně zakazuje tak sám nejde příkladem ale koná přesný opak.
Děkuju za podporu, mě by důtka ani ta dvojka z chování taky nevzrušovaly, ale rodiče ano a oni z toho udělají obří problém.
Nechápu co to píšete. Pod jakou traverzou? Pokud se jednalo o břemeno na jeřábu, tak pod ní neměl co dělat ani jeden a ich a k ochraně před pádem takového břemene ta helma samozřejmě neslouží. O tom, jaké má kdo používat ochranné pomůcku rozhoduje zaměstnavatel. Podle toho se pak bude odvíjet řešení případného pracovního úrazu.
Ten vedoucí pracuje na jiné pozici a mohou pro něj platit jiná pravidla, na tom není nic nelogického. Stačí už to, že se od něj očekává třeba vyšší IQ, než u těch s lopatou. Stejně tak, že se víc dívá kolem sebe, než někdo, kdo tam leze do výkopu a kope díru, nebo pracuje s technikou. Nevidím v tom nic nelogického.
Ty jsi fakt asi natvrdlá. Školní řád stanoví, že máš mít přezůvky. Ty ho nerespektuješ, kvůli tomuto nerespektování zraníš spolužačku a stále si tu vedeš svou, žes se ti nelíbí, že ti škola předepisuje, v čem máš chodit a že to přece s tím co se stalo nesouvisí.. blablabla, přitom zrovna ve tvém případě se ukázalo, že to nařízení smysl má. Pro tvoji informaci, pokud bys spolužačku zranila a způsobila tak třeba škodu 10 000 Kč, tak pokud bys měla předepsanou obuv a i jinak se chovala v souladu se školním řádem, pak toto bude uhrazeno z pojištění školy. Pokud by se ale prokázalo, že jsi školní řád porušila, bude tato škoda vymáhána po tobě. Už ti není 10, ale víc jak 15, za svoje jednání jsi zodpovědná, tak se podle toho choveji. Co budeš jednou dělat v zaměstnání? Třeba chirurga, který si před operací odmítne umýt ruce, protože má zrovna čerstvě nalakované nehty a nikdo mu nemá co nařizovat? A když pak pacient zemře na otravu krve, ty s tím nebudeš mít nic společného? Nebo řidičku tramvaje, která bude v práci chlastat, protože po tom přece nikomu nic není? A když pak někoho srazíš, tak nám zde budeš tvrdit, že to přece vůbec nesouviselo s tím, že jsi v krvi měla dvě promile a že nechápeš, proč tě zaměstnavatel vyhodil a policie stíhá?
Ještě jedna faktická poznámka. Sice jste to určitě už probírali, ale ty to asi dle tvého dosavadního projevu stejně nepochopíš: tlak působící na plochu je p = F/s. Síla je daná, to je F= m.g, tedy cca tvých 60kg *10 = 600 N, ale plocha s je určena podrážkou. Pokud máš papuče, rozloží setvá hmornost při došlápnutí na patu na cca 7x7 cm, tedy s= 0,005 m2, kdežto podpatek například 2x2cm má plochu 0,0004 m2. Tedy pokud máš papuče, působíš na podložku tlakem p1=600/0,005 = 120 kPa, kdežto v kozačkách tlakem p2 = 600/0,0004 = 1500 kPa. Ano, nezdá se ti to, ten tlak na nohu spolužačky je v případě kozaček klidně 10 x vyšší. Takže v papučích někomu zlomíš kost těžko, v kozačkách to už to takový problém není. Stejně tak jde o to, že v kozačkách snadněji zakopneš a ublížíš i sama sobě, přitom škola za vás zodpovídá. Proto je ve školním řádu napsáno to, co tam je. Pokud ho míníš ignorovat (ještě k tomu takto ostentativně), můžeš být ze školy vyloučena.
K tvojí otázce, jestli máš mít strach. Nemusíš mít strach, pokud si budeš uvědomovat, že školní řád se má dodržovat a budeš se podle toho chovat. Omluvíš se a slíbíš, že v nevhodné obuvi už po škole chodit nebudeš. Měj strach,pokud míníš dál pubertálně trvat na svém, že školní řád je nesmysl, který pro tebe neplatí.
Milá žačko, ty jsi ukázkový příklad toho, kam vedla neuvážená pseudohumanizace školství. Jeden z předchozích příspěvků tě jistě nechtěl přirovnávat k těm udatným hochům, neboť závažnost těcho případů je opravdu neporovnavatelná, nicméně jde o princip nerespektování pravidel, autorit, neúcty a mohl bych pokračovat.
Poradím ti pouze to, že nutně potřebuješ nějakou vlastní sebereflexi, nejdřív si totiž musíš vůbec uvědomit, že ten úraz je jen a jen tvoje vina, je jednoznačně zaviněný a nepřímo úmyslný, protože ty kozačky jsi měla úmyslně.
Kromě omluvy spolužačce bys měla projevit také další zájem, zda s tou nohou nemá další problémy. V ředitelně je na místě další série omluv za všechny body školního řádu, které jsi porušila (přezouvání ,hygiena, bezpečnost, ochrana podlahových krytin atd.) a poté příslib, že se to již nebude opakovat.
Jediná věc, kterou můžeš klást za vinu škole je fakt, že tě do té školy v těch kozačkách vůbec pustily. To nikdo nekontroluje, zda jdete ze šatny v bačkorách? Já pamatuji, že kdo neměl bačkory, tak musel ze šatny v ponožkách a nebylo co řešit. Příště už si dal sakra pozor, aby je měl. Učitelé se přezouvat nemuseli, ale nepamatuji se, že by někoho napadlo v tom hledat něco divného, žák a učitel nejsou ve škole ve stejné pozici. Tečka.
sidny - jsi již plnoletá a je tu předpoklad jednoduchého chápání v tvém věku. Tobě to snad nehrozí ještě dlouho. Nepřezouváš se dle tvého minilého dotazu minimálně rok. Přeji ti, abys brzo dostala rozum.
Navíc chodíš do školy dobrovolně, pokud ti podmínky nevyhovují, tak tam nechoť. Je to jednoduché, že jo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.