Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o napsání přesného postupu u příkladu, protože vůbec nevím, jak to mám řešit. Jsou dány body A[0;0],B[3;1],C[1;2].Napište obecné rovnice všech výšek trojúhelníku ABC, vypočítejte průsečík dvou z nich a ověřte, že jím prochází i třetí výška. Děkuju
Sestavíš rovnice přímek procházející body AB,AC,BC
Sestavíš rovnici přímky procházející bodem A a kolmou na BC, bodem B a kolmou na AC, bodem C kolmou na AB
Zjistíš společný bod dvou kolmic což je průsečík
Ověříš zda tímto bodem prochází třetí kolmice, respektive výška
Já jsem udělala: přímka AB: ax+by+c=0, vektor u = (3;1), vektor v=(1;-3), x-3y+c=0 a dosadila jsem A: 0-3*0+c=0 a vyšlo, že c=0 a vyšlo mi x-3y=0 a takový postup jsem dělala, když jsem sestavovala rovnici přímek AC, BC ( nevím, jestli jsem to udělala dobře) a dál nevím, co mám dělat, to bych potřebovala napsat podrobný postup...děkuju
Tak jsem udělala: výška na stranu AB: vektor u = (3;1), 3x+y+c=0, dosadila jsem C: 3*1+2+c=0 a vyšlo, že c = -5, 3x+y-5=0, pak výška na stranu AC: vektor u=(1;2), x+2y+c=0, dosadim B: 3+2*1+c=0, c = -5, x+2y-5=0 a pak výška na stranu BC: vektor u=(-2;1) -2x+y+c=0, dosadim A: -2*(-2)+1+c=0, c = -5, 2x+5y-c=0. Dělala jsem to dobře? A teď nevím, jak mám dál pokračovat...
Vyřešila jsem tedy soustavu 3x+y-5=0 a x+2y-5=0 a vyšlo mi, že x=1 a y=2, V[1;2] a pak jsem to dosadila do 2x+5y-c=0 a vyšlo mi, že c=12, 2x+5y-12=0, jen nechápu, čemu to má vyhovovat...A když jsem koukala do výsledku tak výška va má vyjít: 2x-y=0 a to mi nevyšlo, ale nevím, kde mám chybu...
Promiňte, překlep" samozžejmě dosazujete to rovnice 2x – y = 0-
Taková blbá chyba...
Jinak Vám moc děkuju, že jste mi pomohl, včera jsem nad matikou strávila 12hodin a nic mě nenapadalo..
Jestli Vás ještě můžu poprosit, jestli byste se mi nepodíval na 2 příklady, s nima taky vůbec nehnu..
Tady jsou odkazy: poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.