Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Analytická geometrie

Od: lucka12345* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o napsání přesného postupu u příkladu, protože vůbec nevím, jak to mám řešit. Určete souřadnice bodu A´ souměrně sdruženého s bodem A podle přímky p. A[8;1], p: P[1;0], vektor u = (1;3). Děkuju

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Tak tady by asi bylo dobré uvědomit si, co to ten sdružený bod je. Je to bod A´ , který leží na kolmici k přímce p, vedené z bodu A, ale na opačné stranš od této přémky. Když vím tohle, mohu to řešit různě. Například mohu napsat bod A symbolicky jako A = P + s(1,3) + t (3, –1). Když tento symbolický vztak rozepíšete do souřadnic, dostanete dvě rovnice pro dvě neznámé s, t. Ty vyřešíte a bod A´ dostanete jako A´ = P + s(1,3) – t (3, –1)
lucka12345*
hodnocení

Já nevím ,jak mám ten symbolický vztah rozepsat do souřadnic..

Jednoduše. Prostě ho opíšete dvakrát, poprvé všude napíšete první souřadnici a podruhé tu druhou:Symbolicky: A = P + s(1,3) + t (3, –1)v souřadnicích" 1. souřadnice 8 = 1 + s + 3t 2. souřadnice1 = 3s – t(s. t jsou parametry, čili reálná čísla.)
doplněno 06.09.15 19:10: Nějak mi to neudrží odstavce, Zkusím to ještč jednou:Jednoduše. Prostě ho opíšete dvakrát, poprvé všude napíšete první souřadnici a podruhé tu druhou:Symbolicky: A = P + s(1,3) + t (3, –1)v souřadnicích:1. souřadnice 8 = 1 + s + 3t2. souřadnice1 = 3s – t(s. t jsou parametry, čili reálná čísla.)
doplněno 06.09.15 19:13:

Nepomohlo,

Tak znovu Jednoduše. Prostě ho opíšete dvakrát, poprvé všude napíšete první souřadnici a podruhé tu druhou:

Symbolicky: A = P + s(1,3) + t (3, –1)

v souřadnicích: 1. souřadnice 8 = 1 + s + 3t

2. souřadnice1 = 3s – t

(s. t jsou parametry, čili reálná čísla.)

lucka12345*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]