Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PC se zapne a během 1-3 sekund vypne

Od: alobercz odpovědí: 9 změna:

Dobrý den

Chtěl jsem se zeptat - mám PC asi cca 2 roky starý. Včera se mi při renderování z ničeho nic zaseknul na pár minut pak vypnul.. Zkusil jsem ho znova zapnout tak mi naskočilo logo základní desky v pohodě ale zaseklo se to na tom. Tak jsem ho vypnul a teďka pokaždé co to zapnu tak se to zapne na 1-3 sekundy pak vypne a zapne a pořád dokola.. Nevím co s tím :( Už pár týdnů si všímam také že se mi občas z ničeho nic vypnul Ale to bylo tak 3x během 1 měsíce tak jsem si říkal že to asi nic moc neni nebo to byla nějaká aktualizace.

Předem děkuji za odpověď!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tt
hodnocení

2x

asi vadny zdroj

anebo odešly kurvítka (el. kondenzátory) na základní desce.

hodnocení

2x

Otestovat: Ram, HDD,

hodnocení

0x

Asi bych zkusil odpojit od základní všechny disky, všechny karty kromě grafické karty v případě, že je to jediná grafika a procesor nemá integrovanou (v opačném případě vyměnit grafiku za jinou, pokud je při ruce), pokud se i tak sekne/restartuje, tak vyndat i paměti. Zda se to zase sekne/vypne.

Pokud se to i tak sekne, tak zkusit vyměnit zdroj (pokud nemáte a nikdo vám nepůjčí, tak na aukro.cz se dá sehnat za rozumnou cenu). Ujistit se, že zdroj splňuje výkon potřebný procesorem a grafickou kartou, uvedené výrobcem.

olinl
hodnocení

0x

Můžeš popsat sestavu počítače-výrobce základní desky(typ), máš HDDisk nebo SSDisk, jaká Grafická karta.. První vyzkoušej po odpojení počítače od napětí 230Volt(vytáhnout kabel ze zásuvky 230V nebo vypnout vypínač na zdroji PC) vytáhnout záložní baterii BIOSu na základní desce a po minutě vsadit zpět. Pokud nic, tak všeobecně: Odpojit/vytáhnout od základní desky RAMky, Grafickou kartu, DVD/CD mechaniku, různé připojené věci v USB venkovních portech, odpojit sítě LAN, klávesnici i myš. NECHAT PŘIPOJENÝ POUZE HDD nebo SSD(záleží co tam máš) k zákl. desce, aby se mohl načíst Oper. Systém. Potom počítač "dát" pod napětí 230V a klasicky spustit. Pokud se bude opět vypínat a zapínat, je to buď základní deska nebo HDD/SSD. Zbývá tedy vyzkoušet jiný HDD/SSD s Oper. Systémem.

zaseja
hodnocení

0x

Jako první bych celej počítač pořádně vyfoukal od prachu, takhle se to chová když je plnej prachu chladič na procesoru a nebo když odejde ventilátor u toho chladiče.

hodnocení

0x

Jak se vypne? Jestli se vypne naráz, bez postupného zavírání programů, tak je téměř jednoznačně vadný zdroj. Nejčastější vadou jsou kondenzátory na vstupu, které ztratily kapacitu. Jejich výměna je velice jednoduchá, faktem ale je, že staré zdroje jsou tak levné, že se to ani nevyplatí opravovat.

Zajímavé. Otázka je jak zjistit který ten váleček(kondenzátor) je špatný pokud není nafouklý, prasklý. Měření se nezdá být proveditelné laikem (po odpojení od el. sítě, vybití kondenzátorů než se na ně sáhne - mám dojem tak, že se podrží několik sekund zapínací tlačítko PC při odpojeném napájení ze sítě), i když má páječku a multimetr:

poradte.cz/...
poradte.cz/...

Pro trochu zručného bastlíře to není žádný problém. Měření kondenzátorů už dneska umí kdejaký miltimetr. Pro zjištění dobrý/vadný je není potřeba ani odpojovat. Pro potvrzení závady stačí změřit dva za usměrňovačem. Mít problém s nábojem je mimo elementární zručnost. Prakticky se to ale nevyplatí opravovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]