Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se říká makovkám loupáky?

Od: karlamarie odpovědí: 12 změna:

V Ostravě se běžně prodávají pravé loupáky v obchodech, vím, že je vyrábí např. pekárna v Krmelíně. A nejsou to croisany, byť tam nějaká podobnost je, ale rozhodně nechápu, jak se může říkat loupáky makovkám! Název loupáky je podle toho, že se těsto "loupe" podobně jako listové těsto.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Makovka je maková houska, stejného těsta, jako loupák, tedy v Praze. Miláček a makovka, to bývala super svačina, za 2,50Kčs.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ten název loupák není podle druhu těsta, ale podle způsobu výroby rohlíků - dříve se rohlík "smotal" z těstové placky a po upečení se mohl postupně odlupovat a jíst (ještě je pamatuji). Ostatní pečivo by nemělo mít nárok na označení loupák (ani ta makovka). Zdravím!

doplněno 08.07.17 19:46:

Tak si to ujasníme - jde-li něco po upečení postupně odlupovat, tak by se tomu mohlo říkat loupák. Makovka je (dle mého) velká, měkká a nasládlá houska (dejme tomu i ve tvaru rohlíku, ale těsto je to houskové).

Jenže, u nás se loupák říkalo i tomu, co jinde znají jako šáteček (taková kapsa uvnitř s marmeládou). A pak se v tom vyznejte .

Bene,ty loupáky peču tak,jak říkáte.
Rohlíky taktéž.
Musí se srolovat do trojúhelníku a potom zase zarolovat :-D
Sypou se mákem,proto se jim dnes říká makovky.
Kdeže loňské sněhy jsou,tyhle už se neloupou (v obchodech kupované ).
doplněno 08.07.17 19:45:

youtu.be/...

youtu.be/...

hodnocení

0x

Protože sladké loupáky se také sypou (sypaly?) mákem.

Další milovaná věc z dětství je loupák - sladký rohlík posypaný mákem, který se dal oloupat z tmavé kůrky a nejlepší byl s máslem a marmeládou! pradobroty.cz/...

Proč se říká makovkám loupáky?
sebod*

Vidíš to, jedubabko. Loupák s MÁSLEM a marmeládou ;)

ovczaak*
hodnocení

0x

kdysi jsem žil v ostravě- těm tmavým rohlíkům s mákem jsem říkal "sladké", loupáky byly takové mastné rohlíky,potom byly ještě housky. když jsem se dostal do přerova,sladké byly loupáky,loupáky byly mastňáky,housky neznali,já neznal bulky... co kraj,to jiný název... ještě byl problém s něčím,čemu se říkal graham... k tomu třeba fornefla vs žufan vs naběračka...kobzole vs zemáky vs brambory...je to sranda,člověk si občas koupí něco jiného,než opravdu chce...

hodnocení

0x

Ty makovky, ať mají jakýkoliv tvar jsou z těsta na vánočky. Někdy více či méně vylepšené. Ale je to vánočkové těsto. Loupáky jsou z úplně jiného těsta, které je podobné listovému. Karlovarský, trošku slaný rohlík, je zase něco jiného. Kulaté housky se úplně ztratily a nahradily je malé pletýnky, kterým moje babička říkala bělky. Bagetky se také hodně změnily. Jsou jako slané loupáčky. *zmateny*

Ale stejně, nejlepší žemlovka je z vánočky nebo z jiných "makovek". Nejlépe, když jsou bez máku. *palec2*

hodnocení

0x

Neví proč a zač.Ale jedno vím, s názvem makovka jsem se setkal až v momentu,kdy byl postaven respktive otevřen u nás v JH Kaufland. Od té doby si občas kupuji místo loupáku makovku!

doplněno 09.07.17 17:24:

Ale ono je to taky krajově,jak píše Ovčák občas s tím má stále problém ta moje ,když použiji nějaký krajový -moravský výrazJak píšu výše z PV -je z ze stř.čech ! Třeba za méjho mládí v PV byli rohlíky někdy i hrobou solí sypané,loupáky s mákem a další pečivo byly pletýnky- ze tří pramenů smotaná houska (a nejlepší na Plumlovské ulici v soukromém pekařství (cca přelom 60 a 70 let)u Sluků!) Pak jsem se v polovině 70 jako učeň dostal na Zbraslav-tam idenitcké pečivo co se u nás nazývalo pletýnka najednou jmenovalo houska!¨Dnes navíc, aby se v to čert vyznal,pro změnu v JH jsou asi tři různé názvy pro téměř shodné pečivo-houska-bulka a raženka (každé asi jiný výrobce)

hnipirdo*
hodnocení

0x

Loupáky se u nás kdysi říkalo tomu, co se dnes prodává pod názvem makovka... Jejich loupatelnost je dána technologií výroby. Dříve se i rohlík dal po částech oloupat, protože se vyráběl z placky, která se pak srolovala. A na tom, jak pevně se sroluje, závisí pak jeho loupatelnost.

nikdo*
hodnocení

0x

lidičky, opravdu je to jen o tom, jak to které zboží výrobce pojmenuje.

Jedno je mi docela divné. A to, jak píše babkazov. Že tam u vás dělají loupáky(makovky) ze stejného těsta jako vánočky. Buď mají vánočky nějak ošizené, a tak je náklady na materiál u makovek nebolí, nebo musí být ty makovky-loiupáky docela drahé. Těsto na vánočky má být úplně jiné než na loupáky. Ale jak si to který výrobce udělá, tak to má.

A co se týče karlovarských rohlíků, tak na ně sháním recept už léta. Nikdo ho nemá. Rád bych je pekl. Sice jsem na leccos už přišel, ale pořád to není ono. Nějak mi nechtějí vykynout tak, jak bych potřeboval.

doplněno 09.07.17 19:39:

Jo, a podle pekařských receptur existuje těsto běžné a dvě sladká, Běžné těsto je na rohlíky, housky, veky, apod. A z těch sladkých se pečou koláče, loupáky, šátečky, záviny atd. atd. Vánočky už jsou z receptur na cukrářská těsta, stejně jako těsto listové..

doplněno 09.07.17 22:47:

@wamp: Dík za tip, ty jsem zkoušel, ale nebylo to ono...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma makovky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]