Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Loupáky které se loupají ne podkovy

Od: miroslavmiroslav odpovědí: 19 změna:

Kdo zná recept a mohl by mě poradit,jak připravit loupáky.Bohužel recepty, které jsou uváděny jako loupáky,jsou podle dřívější receptury podkovy a ty jsou klasické.Loupák,je pečivo,které při konzumaci se loupe na lístečky a dá se celé rozebrat,nejsou to drobky,ale loupá se to.Od toho loupák,ne podkova,která je při konzumaci pevná a neloupe se.Doufám,že se najde někdo z pekařů,starších,který zná recept,byl bych rád.protože v mládí jsme to snídali a právě celé roloupaly.Děkuji za radu

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ladinpraha*
hodnocení

3x

Loupáky se u nás kdysi říkalo tomu, co se dnes prodává pod názvem makovka. Ale mohou být z jakéhokoli těsta, listového, na závin, na rohlíky, sladké i slané. Jejich loupatelnost je dána technologií výroby. Dříve se i rohlík dal po částech částech oloupat. Proto, že se vyráběl z placky, která se pak srolovala. A na tom, jak pevně ho sroluješ, závisí pak jeho loupatelnost.

miroslavmiroslav
hodnocení

Děkuji za odpovědi,ale doufal jsem,že někdo má recept podle kterého by se to dalo udělat.Také věřím,že jsou lidé starších ročníků,jako já,kde jsme jedli jak loupáky,tak podkovy,a hlavně abych si spletl loupák s karlovarským rohlíkem... to bych byl poděs a neznal bych rozdíl mezi podkovou,tak se jmenovali rohlíky v době socialismu a loupákem jinak bych byl vděčen,za recept děkuji předem

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Hledáte staré recepty? Mohu Vám pomoci, můj dědeček byl vyhlášený pekař. Zemřel, bohužel v roce 1945, 10 let před mým narozením, ale jeho recepty se stále dědí z generace na generaci. Mám recept na AMPRECLE /brejle/ sypané krystalem, pak na pečivo BOŽÍ MILOSTI - smažené nafouké polštářky, plněné vzduchem, obalované v cukru, ale moc dobré. A také na jeho nenapodobitelné tukové rohlíčky a ručně pletené houstičky, sypané mákem.

Bohužel, malujeme a jsme momentálně ve fázi tsunami. Nevím, co kde je, s bídou najdu sporák. Vidím, že nemáte možnost vnitřní pošty, pošlete mi na Vás kontakt, až byt kapku zkulturníme a najdu recepty, ráda pošlu. ;)Jaga.

lui*

Sííííím, já chci taky recepty...Stačí až přejde tsunami.Dík.

Jagusko, take by jsem s epridal se zadosti, to zni opravdu lakave!

miroslavmiroslav
hodnocení

Dobrý večer,děkuji za zájem,pokud byl starší pekař,kdyby jste mě recepty na loupáky,křupavé rohlíky,a housky předem děkuji

dzordz*

Až budu doma, můžu namátkou prolistovat kuchařku, jsou tam opsané věci z východních Čech z přelomu století.

lui*

Tak takovéhle pečeme. Když bude zájem, mohu někam na uložto nahrát recept.

Loupáky které se loupají ne podkovy

 

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

apetitonline.cz/...

Mirku, u nás na Moravě jsme říkali loupáky tomu, čemu se dnes říká vznešeně croissant. Pracovala jsem v pekárně a tam jsme je dělali. To "loupání"je způsobeno tím, že se mezi jednotlivé vrstvy těsta dalo máslo, překlopilo se to a zaválelo. A zase dokola. Pak Vám z toho vyjde takové jakoby máslem proložené listové těsto. Je to to, co hledáte?

Máte pravdu,jsem taky z Moravy a pod názvem loupáky znám ty co popisujete.Rohlíky které jsou na obrázky znám pod názvem makovka nebo sladký rohlík.

cocinkamichalka*

Ano "mamino" :) u nás se tomu taky říkalo sladký rohlík. I v té pekárně, kde jsem brigádničila. ;)

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Dobrý den,

Teď procházím poradnou a zjistila jsem, že s největší pravděpodobností jsem nezveřejnila recepty, které jsem slíbila a na které ostatní čekali. Tím se omlouvám pánům Lui, Dakonovi a Miroslavovi. Je to už dlouhých 12 let, přesto si snad i teď upečete něco dobrého, co pékával můj děda před rokem 1945. Byl to vyhlášený pekař.

BOŽÍ MILOSTI.

25 dkg polohr. mouky, 3 dkg másla, 1 lžíce cukru moučky, trochu rumu, malou lžičku octa, 1 žloutek, špetka soli, rovná lžička prášku do opečiva, mléko dle potřeby.

Vypracovat vláčné těsto, rozválet placku asi 3 mm silnou, rádýlkem vykrajovat čtverečky asi 5x5 cm, dávat do rozpáleného oleje, smažit, vytahnout špejlí a hned obalovat v moučkovém + vanilk. cukru. Cukroví se nafoukne jako polštářek.

AMPRECLE.

22 dkg hladké mouky /z toho asi 5 dkg hrubé/, 6 dkg tuku, 8 dkg cukru moučky, 1/2 dkg cukrář. droždí - rozmočit v troše mléka, 1 žloutek, mléko dle potřeby.

Z odpočinutého těsta dělat prameny, stáčet amprecle /"brejle"/, lehce je přejet válečkem, potřít vejcem, posypat bohatě hrubým cukrem krystalem a dát péci.

TUKOVÉ ROHLÍKY.

1/2 kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 2 žloutky, 12 dkg tuku /Hera a olej napůl/, 4 dkg cukru, 1 deko soli /+ o malinko víc/, mléko na kvásek dle potřeby.

Z vykynutého těsta vyvalovat placky asi 30 cm v průměru, rádýlkem rozkrájet na 8 trojúhelníků, stáčet rohlíky od širší strany, zahnout dokulata. Potírat vajíčkem, sypat bohatě celým mákem, péct nejlépe na peč. papíru.

Dělávali jsme i houstičky, ručně pletené ze 3 pramínků jako cop. Také s mákem. To byla dobrota.

 

 

hankauk*
hodnocení

0x

Mirku, prošla jsem 60 let starou kuchařku, ale nenašla jsem. Řekla bych ale, že Ladin má pravdu...:)

 

lui*
hodnocení

0x

Loupáky pečeme. Ale ty klasické, tak jak je znám odjakživa. Tedy navrchu tmavě červené až do hněda, sypané mákem. Nepletete si to s rohlíky, které se snad už asi nedělají, říkalo se jim karlovarské, nebo taky tukové? Ty byly božské. Takové nadýchnuté a mňam.

1jara*

Jo jo, nebo Martinský lrohlík.

Martinské rohlíky/...

 

ann*
hodnocení

0x

A opravdu to není něco takového : brydova.cz/...-

 

hodnocení

0x
avatar magdon

Recept sice neznám, ale přesto se připojím k diskusi. Jestli si dobře pamatuju, loupáky sice vypadaly podobně, jako to na obrázku, ale od jiných rohlíků se lišily tím, že se loupaly ve velmi tenkých (až průsvitných) vrstvách. Mák, ani nic jiného na nich nebylo, nebo jen v nepatrném množství. Mám dojem, že byly sladké, ale rozhodně neměly nic společného s makovkou. Kroisant má sice podobné vlastnosti, ale to není ono. Loupáky nebyly duté a určitě se nedaly ničím plnit. Nic podobného jsem už ale řadu let neviděl:(.

doplněno 18.10.11 18:38:

Karlovarské rohlíky byly výborné, ale s loupáky taky nemají nic moc společného.

frzik

Slané loupáky netvořily podkovu,byly rovné.V 60.letech jsem je kupoval jako výbornou svačinku do školy.Byly tak nadýchané,že k nim nebyla nutná žádná příloha.V puse se přímo rozplývaly.Ty šly rovnou do ledvin, jak by řekl Kája Mařík.

 

pavla72
hodnocení

0x
Dobrý den, také už roky hledám recept na slané loupáky, které se loupají a prodávaly se cca v rocích +-1961 v Holešově v mléčném baru.. Dnes jsem našla zmínku, že se snad prodávají v Krmelíně v Bočkově pekařství. Cca 18 min Z Ostravy Přívozu. Nevím jestli jsou to ony, ale jedu tam cca za 14 dní, tak pokud to budou ony potvrdím. Disku je uz stará, ale pokud někdo tento recept má, prosím, sdělte ho. Děkuji
.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma makovky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]