Nejste přihlášen/a.
Kdo zná recept a mohl by mě poradit,jak připravit loupáky.Bohužel recepty, které jsou uváděny jako loupáky,jsou podle dřívější receptury podkovy a ty jsou klasické.Loupák,je pečivo,které při konzumaci se loupe na lístečky a dá se celé rozebrat,nejsou to drobky,ale loupá se to.Od toho loupák,ne podkova,která je při konzumaci pevná a neloupe se.Doufám,že se najde někdo z pekařů,starších,který zná recept,byl bych rád.protože v mládí jsme to snídali a právě celé roloupaly.Děkuji za radu
Loupáky se u nás kdysi říkalo tomu, co se dnes prodává pod názvem makovka. Ale mohou být z jakéhokoli těsta, listového, na závin, na rohlíky, sladké i slané. Jejich loupatelnost je dána technologií výroby. Dříve se i rohlík dal po částech částech oloupat. Proto, že se vyráběl z placky, která se pak srolovala. A na tom, jak pevně ho sroluješ, závisí pak jeho loupatelnost.
Děkuji za odpovědi,ale doufal jsem,že někdo má recept podle kterého by se to dalo udělat.Také věřím,že jsou lidé starších ročníků,jako já,kde jsme jedli jak loupáky,tak podkovy,a hlavně abych si spletl loupák s karlovarským rohlíkem... to bych byl poděs a neznal bych rozdíl mezi podkovou,tak se jmenovali rohlíky v době socialismu a loupákem jinak bych byl vděčen,za recept děkuji předem
Hledáte staré recepty? Mohu Vám pomoci, můj dědeček byl vyhlášený pekař. Zemřel, bohužel v roce 1945, 10 let před mým narozením, ale jeho recepty se stále dědí z generace na generaci. Mám recept na AMPRECLE /brejle/ sypané krystalem, pak na pečivo BOŽÍ MILOSTI - smažené nafouké polštářky, plněné vzduchem, obalované v cukru, ale moc dobré. A také na jeho nenapodobitelné tukové rohlíčky a ručně pletené houstičky, sypané mákem.
Bohužel, malujeme a jsme momentálně ve fázi tsunami. Nevím, co kde je, s bídou najdu sporák. Vidím, že nemáte možnost vnitřní pošty, pošlete mi na Vás kontakt, až byt kapku zkulturníme a najdu recepty, ráda pošlu. Jaga.
Dobrý večer,děkuji za zájem,pokud byl starší pekař,kdyby jste mě recepty na loupáky,křupavé rohlíky,a housky předem děkuji
Mirku, u nás na Moravě jsme říkali loupáky tomu, čemu se dnes říká vznešeně croissant. Pracovala jsem v pekárně a tam jsme je dělali. To "loupání"je způsobeno tím, že se mezi jednotlivé vrstvy těsta dalo máslo, překlopilo se to a zaválelo. A zase dokola. Pak Vám z toho vyjde takové jakoby máslem proložené listové těsto. Je to to, co hledáte?
Máte pravdu,jsem taky z Moravy a pod názvem loupáky znám ty co popisujete.Rohlíky které jsou na obrázky znám pod názvem makovka nebo sladký rohlík.
Dobrý den,
Teď procházím poradnou a zjistila jsem, že s největší pravděpodobností jsem nezveřejnila recepty, které jsem slíbila a na které ostatní čekali. Tím se omlouvám pánům Lui, Dakonovi a Miroslavovi. Je to už dlouhých 12 let, přesto si snad i teď upečete něco dobrého, co pékával můj děda před rokem 1945. Byl to vyhlášený pekař.
BOŽÍ MILOSTI.
25 dkg polohr. mouky, 3 dkg másla, 1 lžíce cukru moučky, trochu rumu, malou lžičku octa, 1 žloutek, špetka soli, rovná lžička prášku do opečiva, mléko dle potřeby.
Vypracovat vláčné těsto, rozválet placku asi 3 mm silnou, rádýlkem vykrajovat čtverečky asi 5x5 cm, dávat do rozpáleného oleje, smažit, vytahnout špejlí a hned obalovat v moučkovém + vanilk. cukru. Cukroví se nafoukne jako polštářek.
AMPRECLE.
22 dkg hladké mouky /z toho asi 5 dkg hrubé/, 6 dkg tuku, 8 dkg cukru moučky, 1/2 dkg cukrář. droždí - rozmočit v troše mléka, 1 žloutek, mléko dle potřeby.
Z odpočinutého těsta dělat prameny, stáčet amprecle /"brejle"/, lehce je přejet válečkem, potřít vejcem, posypat bohatě hrubým cukrem krystalem a dát péci.
TUKOVÉ ROHLÍKY.
1/2 kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 2 žloutky, 12 dkg tuku /Hera a olej napůl/, 4 dkg cukru, 1 deko soli /+ o malinko víc/, mléko na kvásek dle potřeby.
Z vykynutého těsta vyvalovat placky asi 30 cm v průměru, rádýlkem rozkrájet na 8 trojúhelníků, stáčet rohlíky od širší strany, zahnout dokulata. Potírat vajíčkem, sypat bohatě celým mákem, péct nejlépe na peč. papíru.
Dělávali jsme i houstičky, ručně pletené ze 3 pramínků jako cop. Také s mákem. To byla dobrota.
Recept sice neznám, ale přesto se připojím k diskusi. Jestli si dobře pamatuju, loupáky sice vypadaly podobně, jako to na obrázku, ale od jiných rohlíků se lišily tím, že se loupaly ve velmi tenkých (až průsvitných) vrstvách. Mák, ani nic jiného na nich nebylo, nebo jen v nepatrném množství. Mám dojem, že byly sladké, ale rozhodně neměly nic společného s makovkou. Kroisant má sice podobné vlastnosti, ale to není ono. Loupáky nebyly duté a určitě se nedaly ničím plnit. Nic podobného jsem už ale řadu let neviděl.
Karlovarské rohlíky byly výborné, ale s loupáky taky nemají nic moc společného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.