Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jedli jste v cizině bramborák a makovku?

Od: intinvestment* odpovědí: 11 změna:

Hodně jsme cestovali,ale nenarazili na pravý český rohlík makovku a na bramborák.Vy ano? :) Ve Francii měli také takové rohlíky,ale makovka je makovka

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hawara*
hodnocení

0x

Bramborák - Schweizerhaus ve vídeňském Práteru. Asi proto, že majitel je Čech. Makovku bohužel neznám.

 

hodnocení

0x
Ne,nejedli.
Asi proto,že Bramborák je ryze české jídlo.
Co je makovka,také nevím.
Myslíte rohlík sypaný mákem?
Tak ty u nás již také nejsou k mání.
Štěstí,když narazím na housku se solí.
doplněno 14.02.16 21:53: Loupáky občas peču.
Všichni mí blízcí se po nich mohou utlouct.
To není chvála,nýbrž holý fakt.
Ony jsou opravdu výborné :-P

 

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Není Makovka něco jako loupák, ale s jiným tvarem?

Za mého dětství byla makovka trochu větší houska, měkká, vláčná, silně posypaná mákem (že skoro ani nebylo vidět těsto), lehce nasládlé chuti, na povrchu tmavší (srovnatelná s tím loupákem, ale přece jen jiná). Rozkrojená a namazaná máslem neměla chybu:). Už jsem jí dlouho neviděl :(.


doplněno 13.02.16 23:36:

Ladin - to na Vašem obrázku nemá s originál makovkou skoro nic společného, to je skutečně jen loupák. Obrázek původní makovky jsem na Internetu bohužel nenašel :( . To, co tam ukazují je urážkou makovky!


doplněno 15.02.16 19:05:

ben - *palec*Jo, to je vona! Akorát mám dojem, že na ní bývalo víc máku. Ale to se už možná pletu.

intinvestment*
hodnocení

Ptám se na makový loupák,viz výše od někoho foto,dnes se říká viz popisky v obchodě makovka.Tolik upřesnění.

A jak se říká tomu pečivu, které je motané jako uzel, my jsme tomu říkali pupík, je to z vánočkového těsta, sypané mákem? A z nich je nejlepší žemlovka s jablky a tvarohem, na světě. Zemlbába taky asi ve světě nebude příliš známá. :-D

ben®

Dobrý den, myslím, že každý, kdo vyjel prvně za hranice byl překvapen, co se tam prodává pod pojmem chleba. Tedy, ten český bochník je také unikátní.

Mohu potvrdit tu velkou makovku (sladká houska) a to, co vypadá jako lejno, by mohly být jidáše. Zdravím!

P.S. Ani nevím, jestli se ještě prodávají šátečky - to bylo s marmeládou.

doplněno 14.02.16 23:11:

72mona3 - toto není "bolševická"makovka. To už má blíže k těm jidášům (viz tvar zatočeného lejna). Makovku (housku) znají pamětníci.

doplněno 14.02.16 23:26:

Makovka (ta "bolševická"houska) je viz odkaz a na posledním obrázku vpravo (vedle toho "lejna").

pradobroty.cz/...

ladinpraha*

Od malička se to prodávalo jako loupák. V posledních x letech se to prodává jako makovka.


doplněno 13.02.16 23:42:

Magdon - u nás jako rohlík, který se hezky postupně loupal nebo různě zavázané uzly. S máslem výborný. Ještě dneska se to dá, musíš ale natrefit na nebalené. Většinou je mají balené a tohle sladké pečivo je balené fakt humus.

Jedli jste v cizině bramborák a makovku?

 

hodnocení

0x

Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů.

intinvestment*
hodnocení

No my zili v Nemecku a jeden cas i v Moskve a bramboraky tam nikdo nedelal...

 

72mona3*
hodnocení

0x
Makovky, dříve briošky, vypadají takto. M.
doplněno 14.02.16 23:17: No jo, názvy jsou zavádějící a žijí si vlastním životem. Makovka pro mě byl vždy tenhle motanec.
Jedli jste v cizině bramborák a makovku? #2

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma makovky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]