Nejste přihlášen/a.
Hodně jsme cestovali,ale nenarazili na pravý český rohlík makovku a na bramborák.Vy ano? Ve Francii měli také takové rohlíky,ale makovka je makovka
Za mého dětství byla makovka trochu větší houska, měkká, vláčná, silně posypaná mákem (že skoro ani nebylo vidět těsto), lehce nasládlé chuti, na povrchu tmavší (srovnatelná s tím loupákem, ale přece jen jiná). Rozkrojená a namazaná máslem neměla chybu. Už jsem jí dlouho neviděl
.
Ladin - to na Vašem obrázku nemá s originál makovkou skoro nic společného, to je skutečně jen loupák. Obrázek původní makovky jsem na Internetu bohužel nenašel . To, co tam ukazují je urážkou makovky!
ben - Jo, to je vona! Akorát mám dojem, že na ní bývalo víc máku. Ale to se už možná pletu.
Ptám se na makový loupák,viz výše od někoho foto,dnes se říká viz popisky v obchodě makovka.Tolik upřesnění.
A jak se říká tomu pečivu, které je motané jako uzel, my jsme tomu říkali pupík, je to z vánočkového těsta, sypané mákem? A z nich je nejlepší žemlovka s jablky a tvarohem, na světě. Zemlbába taky asi ve světě nebude příliš známá.
Dobrý den, myslím, že každý, kdo vyjel prvně za hranice byl překvapen, co se tam prodává pod pojmem chleba. Tedy, ten český bochník je také unikátní.
Mohu potvrdit tu velkou makovku (sladká houska) a to, co vypadá jako lejno, by mohly být jidáše. Zdravím!
P.S. Ani nevím, jestli se ještě prodávají šátečky - to bylo s marmeládou.
doplněno 14.02.16 23:11:72mona3 - toto není "bolševická"makovka. To už má blíže k těm jidášům (viz tvar zatočeného lejna). Makovku (housku) znají pamětníci.
doplněno 14.02.16 23:26:Makovka (ta "bolševická"houska) je viz odkaz a na posledním obrázku vpravo (vedle toho "lejna").
Od malička se to prodávalo jako loupák. V posledních x letech se to prodává jako makovka.
Magdon - u nás jako rohlík, který se hezky postupně loupal nebo různě zavázané uzly. S máslem výborný. Ještě dneska se to dá, musíš ale natrefit na nebalené. Většinou je mají balené a tohle sladké pečivo je balené fakt humus.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.