Nejste přihlášen/a.
Lepší než něco úplně ve stravě vynechávat, je jíst všechno, ale poloviční porce. Jinak žitného chleba je spousta druhů a záleží také na tom, kolik žitné mouky v něm je a zda není dobarvován, aby vypadal tmavší. Možná bych poradila, když jsem kdysi hubla a měla hrozný hlad - jedla jsem jen do 17 hodin, tak jsem jedla burizony, aspoň jsme měla pocit, že něco jím .
Tady si počti.
Jinak,pokud si chceš počíst více,zadej si do horního modrého pole : "Jak zhubnout."
Já bych se pečiva úplně nevzdávala. Dnes se už dá sehnat že špaldové (původní pšenice), žitné (obsahuje méně lepku), pohankové mouky... atd. Určitě jsou to lepší alternativy než pšeničný rohlík. Já teď mám celožitný kváskový chleba a je výborný. Je dobré se naučit číst složení, protože tmavé není to samé jako žitné, celozrnné...Zároveň platí jako u všeho, že nic se nemá přehánět, takže se jím necpat horem dolem. Kombinovat se zeleninou, lehkými "pomazánkami" typu cottage apod.
Pokud máte ráda jogurty, volte raději obyčejné bílé a dochucujte si je sama. To že je něco "light" ještě neznamená, že vám to pomůže zhubnout. A třeba tuky v oříšcích, semínkách, rybách jsou prospěšné. M.
Žitný chléb MUSÍ obsahovat min. 90% žitné mouky. Tolik norma. Rozdíl je v tom, jak je kynutý. Pokud je to celožitný chléb, opravdu kynutý kváskem, tak má kromě jiných vlastností, také jednu, o které se moc nemluví, a která je vhodná při redukční dietě. Kváskový chléb lépe zasytí, a pocit sytosti vydrží déle. Takže ho nesníte tolik.
Doporučuju pečivo neškrtat, ale změnit jídelníček a životní styl. Jednorázovou dietou na chvíli možná zhubnete, ale až se vrátíte k původním návykům, tak to bude zpátky.
Rozdělte příjem potravin do 5-6denních menších pravidelných dávek a naučte se počítat sacharidy, aby se udržovala stabilní glykemie.
Pečivo je převážně z mouky, která ve většině případů obsahuje v 15g mouky 12g sacharidů a většina slaného pečiva obsahuje těch 12g sacharidů v 25g pečiva. Kupodivu nepřeslazený domácí tvarohový štrůdl s větším obsahem tvarohu má 12g sacharidů v 40g štrůdlu.
Těch 12g sacharidů je tzv výměnná jednotka, s kterou počítají diabetici 1.typu ve své dietě. Mají daný počet VJ na každé denní jídlo a podle toho si upravují jídelníček.
1VJ (tedy 12g sacharidů) obsahuje např:
100g jablka, 140g pomeranče, 170g mandarinky, 90g banánu, 25g pečiva, 65g vařených brambor, 40g hranolek, 50g vařené rýže, 50g vařených těstovin, 25g chipsů, 75g smaženého v trojobalu (masa, květáku, žampionů, ...), ale přírodně upravené maso, květák, žampiony bez trojobalu obsahuje zanedbatelné množstvi sacharidů, ...
Pak ještě můžete začít řešit tuky, ale jen pravidelná stabilní dávka sacharidů by se měla brzo projevit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.