Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna otáček 1f asyn. motoru

Od: jenicek* odpovědí: 7 změna:
Zdravím všechny rádce. Už si nevím rady a tak se ptám Vás. Jak udělat reverzaci jednofázového asynchronního elektromotoru? Samozřejmě reverzaci u 3f motoru zvládnu bez problémů ale s tímhle si nevím rady *zed* . Poradí mi zde někdo jak to zapojit nebo případně poslat odkaz nebo schéma zapojení? Vím že to umí každý elektrikář ale tohle jsem ještě nedělal a tak nevím a radši se ptám než něco udělám. Zatím díky. J.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumid
hodnocení

0x

Myslím, že to nepůjde. Hlavní a pomocné vinutí se připojuje s kondenzátorem, aby se to roztočilo. U některých je pomocným pólem závit nakrátko na statoru (třeba větráky nebo motorky v cívkových magneťácích).

Ještě mě napadá mechanicky otočit stator.

Pokud jsou na rotoru cívky, tak obrátit dráty pro uhlíky.

doplněno 09.10.19 21:34:

poradte.cz/...

jenicek*
hodnocení

Škoda,to jsem zrovna slyšet nechtěl :( . Mám elektromotor z pračky který má hlavní a pomocné vinutí a pak další dvě na rychlý a pomalý chod ale ty nepoužiju. Obecně bývá pomocné vinutí připojeno přes kondenzátor a hlavní vinutí na trvalo a kdybych to přehodil,fungovalo by to?
doplněno 09.10.19 21:49: @gumid: Nic ve zlém ale z toho odkazu moc moudrý nejsem. Abych přehodil začátky a konce vinutí tak to bych musel rozřezat motor a to se mi moc nechce. Jinak odkaz dobrý *palec* .
gumid

Právě začátek toho pomocného vinutí přehodíte a změníte smysl točení. Pračká máchá normálně oběma směry.

gumid
gumid

Nějak ty pračky musí přehazovat. Máchají střídavě tam a sem. Jen odstřeďování točí jedním směrem.

Příspěvek m anase, odkaz ještě jednou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]