Zdravím všechny rádce. Už si nevím rady a tak se ptám Vás. Jak udělat reverzaci jednofázového asynchronního elektromotoru? Samozřejmě reverzaci u 3f motoru zvládnu bez problémů ale s tímhle si nevím rady . Poradí mi zde někdo jak to zapojit nebo případně poslat odkaz nebo schéma zapojení? Vím že to umí každý elektrikář ale tohle jsem ještě nedělal a tak nevím a radši se ptám než něco udělám. Zatím díky. J.
Myslím, že to nepůjde. Hlavní a pomocné vinutí se připojuje s kondenzátorem, aby se to roztočilo. U některých je pomocným pólem závit nakrátko na statoru (třeba větráky nebo motorky v cívkových magneťácích).
Ještě mě napadá mechanicky otočit stator.
Pokud jsou na rotoru cívky, tak obrátit dráty pro uhlíky.
Škoda,to jsem zrovna slyšet nechtěl . Mám elektromotor z pračky který má hlavní a pomocné vinutí a pak další dvě na rychlý a pomalý chod ale ty nepoužiju. Obecně bývá pomocné vinutí připojeno přes kondenzátor a hlavní vinutí na trvalo a kdybych to přehodil,fungovalo by to? doplněno 09.10.19 21:49:@gumid: Nic ve zlém ale z toho odkazu moc moudrý nejsem. Abych přehodil začátky a konce vinutí tak to bych musel rozřezat motor a to se mi moc nechce. Jinak odkaz dobrý .
gumid
Právě začátek toho pomocného vinutí přehodíte a změníte smysl točení. Pračká máchá normálně oběma směry.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.