Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o radu. Sousedé si nechali upravit zahradu a vysázet okrasné listnatné stromy těsně na hranic svého pozemku, tedy u plotu sousedícího s příjezdovou komunikací, která je společná pro další pozemky. Jak už to bývá, listí padá a nikoliv na jejich pozemek, ale na příjezdovou cestu a odtud na pozemky ostatních sousedů. Je to velmi nepříjemné, když musíte uklízet cizí nepořádek. Kdo zodpovídá za úklid spadaného listí, když původní majitelé se k tomu nemají a hlavně neznají. Děkuji
Přesahují větve sousedovy jabloně na vaši zahradu a vy si dopřáváte plody přímo ze stromu? To však starý občanský zákoník neumožňoval a je to tak zachováno i dnes. NOZ však zavedl novinku týkající se spadlých plodů – ty od nového roku náleží vlastníkovi pozemku. Pokud tedy nejste se sousedem domluveni, musíte počkat, až jablka spadnou k vám. Toto pravidlo přináší i drobnou nevýhodu – krom plodů vám totiž náleží také spadlé listí, jehož uklizení tak bude na vás.
Jestliže vám přesahující větve působí škodu, nejprve požádejte souseda jejich o odstranění. Pokud tak neučiní, můžete větve odstranit vy, ale pouze šetrným způsobem a ve vhodné roční době. Dotazu není třeba, pokud jde o jinou rostlinu než strom – keř tedy můžete krátit dle vlastní úvahy. (cit)
Podle NOZ bych tedy řekla, že za úklid listí na vašem pozemku odpovídáte vy. Pokud si to čtete, dejte vědět co se za 4 roky změnilo.
majitel stromu = majitel pozemku za něj zodpovídá, řešte to na obci vyvoláním jednání - Starosta x majitel x Vy. Nejprve po dobrém.
S majiteli se těžko jedná a o jednání s naším starostou už ani nemluvě. Vadí to i ostaním sousedům, ale ti v rámci dobrých sousedských vztahů mlčí. Vždy jsme ten binec uklizeli my a cpali do našich popelnic, přestože listnáče na našem pozemku v tomto místě nemáme. Ale čeho je příliš, toho je moc. Jakmile toho bince bude opět moc, vysavačem na listí ho nafoukám k jejich plotu. Jiné řešení mne zatím nenapadá.
zde nemohu souhlasit, každý musí znát sv´é zákonné povinnosti, byť to vyvolá problém. prostě jsme si před zákonem rovni a nelze souseda dělat jeho práci. pokud je třeba invalida, tk snad ale tihle lidé bývají naopak velmi čilí.
Naštěstí to není invalida, ale velice dobře situovaná rodina, která si nechává uklízet domácnost. Co je za jejich plotem, to je nezajímá, přestože binec je jejich. A co se týče starosty? Ten se pouze honosí názvem "starosta" , ale aby se staral o obecní, jak už z názvu vyplývá, ani omylem. Ten se tak stará jen pro sebe. Tak pak to budeme ignorovat, ale to nejde, neboť se to týká i našeho pozemku, a to nám nedá, když listí máte i v baráku. Další verze je ta, že vše zas uklidíme my, protože se nemůžeme na to dívat. Na co potom jsou všechny ty vyhlášky atd., když je málokdo dodržuje?
Joo to znám, padá listí, jabka, hrušky na cestu kde jezdím jen já a dlabe na to. Tak chodím a co přečuhuje ořezávám.
Upozornit (všichni postižení), nejlépe pak i písemně, oznámit obci. Pokud je komunikace obce, může to uklidit ona a vyúčtovat mu to. Viz obč. zákoník - věcná práva.
Za svinstvo si odpodívá jeho vlastník, kdo jiný?
To my také máme povedené sousedy, těsně u plotu borovici dnes již 13 m vysokou, a jehličí máme až v postely. Na druhém rohu má zase ořešák a listí máme po celém chodníku, on si uklidí jen u sebe a na náš chodník také nemákne, prý to není jeho listí...
Taky jsem si vcelku užívala se sousedy. Na jejch dvorku vzrostlá borovice dost vydatně. Začínal se rýsovat problém, kdyby spadla na střechu. Při rozhovoru soused vedl svou, když ona je taková pěkná. To jo pěkný alergen. Obzvlášt, když je v rodině alergik přímo na ní. Jednědy na parapetu a po schodišti, zkrátka všude.
Nakonec se mu začala vrtět sama na pozemku a najal firmu ta ji pokrájela.
Vidím, že v tom nejsme sami. Dovedu pochopit, když padá listí ze stromů z obecních pozemků, tak to bylo staletí, je jasné, že se to musí uklízet a člověk to bere jako součást přírody. Ale když si někdo pro parádu vysadí téměř na hranici svého pozemku okrasné listnáče, musí přeci počítat, že bude z toho binec a někam to bude padat a tudíž by se měl postarat o úklid. Ale to ne, to se bude před známými honosit jakou má krásnou zahradu, ale povinnosti žádné. Ne nadarmo se říká nahoře huj a vespod fuj. Něco na tom bude.
Tak jak čtu je to tady samý srandista. Myslím že i pan starosta by se nasmál.
Prostě nikdo nesmí nikoho obtěžovat nad obvyklou míru např. hlukem, prachem atd. To pak řeší soud. Ale listím? Nenechte se vysmát. Prostě příroda.
Ano pokud by přesahovali větve či kořeny máte právo je ve vhodnou dobu odstranit. Ale třeba spadnutá jablka musíte sousedovi vrátit.
Přece jenom je jeden důvod kdy by jste se mohli zákonně bránit. A to tehdy pokud by vážně hrozila újma na zdraví či majetku. Např. nachýlený strom který by Vám spadnul na střechu.
Jirbare nesouhlasím, asi nejste vlášť třeba motorista. Jel jste takhle někdy na motorce po silnici nebo i cestě za podzimního slunného dne rychlostí DO 50km/H a najel jste na vrstvičku vlhkého listí nebo roježděná jablka na silnici. zkuste si malinko nebo i více přibrzdit přední brzdou, tak jak se má brzdit, a jistíze že to co je na vozovce není listí ani jablka ale SUPRMÝDLO díky kterému letíte na držku ani nevíte jak. Když si tam někdo rozbije hubu díky VAšemu stromu?bylo by Vám to jedno.. prostě příroda. I příroda může dělat úrazy, i pádem s kola na asfalt v min. rychlosti na spánek se můžete i zabít! a netvrďte mi že to není možné. Vyhláška přilbu na kole od 18 let nevyžaduje, takže zase jsme u to nenápadného nic nedělajícího listí. NEmálo lidí mělo na listí velmi vážné nehody.. takže se tomu nesmějme a nezlehčujme to.pohledy na věc mohou být i tohoto směru. Já toto nenaývám přírodou ale lhostejností. té se teď v Česku daří vemlmi dobře.
Ale jel, i po držce v zatáčce. Právě začalo krápat a z prachu se stalo mýdlíčko. Jinak. Každý je povinen přizpůsobit jízdu odpovídající stavu vozovky. Za stav vozovky odpovídá její majitel.
Po hubě se může jet i po písku v zatáčce, který tam naplavil déšť. Určitě ten písek měl nějakého vlastníka.
Řeší se zda je někdo povinen uklízet listí spadlé ze stromu rostoucím na jeho pozemku. Povinnost (snad až na nějaké výjimečné případy) to není, je to jen dobrá vůle.
Nikdo není povinen to po někom odklízet, to obtěžování platí i pro listí. Sice se to odklízí když chceme na svém pořádek, protože vlastník stromu na to dlabe. Pokud si nepožádá o vstup pro sběr ovoce tak se prostě likviduje... ještě mu to tak posbírat a přinést (když není domluva tak házet zpět, ale protože mu to nechybí, tak to asi ani na svém nesbírá) ... a když už, tak za úplatu. Nebo na obec.
Tady se prostě lidi chovají, či spíše nechovají vůči sobě ohleduplně, nectí majetek jiného, viz třeba vstupy na pozemky.
Bohužel vy,je to přece vaše zahrada a na vášem pozemku nemá nikdo co dělat.Můžeta to listí sice nahrnout k němu,ale to je vše.Prostě je to o dohodě a vstřícnosti.Jiná řešení ...moc legální nejsou.
Nebydlí někdo z vás, stěžovatelů, kolem Hořic. Já vezmu hrábě a půjdu k vám to listí s chutí shrabat . Vůbec dnes, když je tak nádherný den, tak to je krásná práce. Prostě relax :D. Kolik tam toho listí máte? Nejvýš tak z 10-15ti polovzrostlých stromů
. Takže šup sem s adresou zahrady, kam se mám dostavit s hráběmi
.
Škoda, že jsi z daleka, hned bych tvoji nabídku využila a každý den by jsi mohl zametat terasu od sousedovic borovic a chodnik od ořešáku, bylo by zajímavé poznat jak dlouho by tě to bavilo, když by jsi měl jinou práci.
Já myslím, že nějakou dobu jo, když celý život prosedí v kanclu a zbytek v činžáku, tak ho chápu. Je to nenáročný pohyb, kafe jistě dostane, pokochá se přírodou .. Někdy bych také něco zkusil jiného co vidím, na chvilku.
Pozvi si brigádníky, za nějaký obolus... není to každý den, až to opadá bude klid, jenže doteďka to držíí a nepadáá. A dnes je na takový pohyb bezva den.
Každý strom si spadaným listím,jehličím,atd. upravuje půdu pod sebou.To není tedy nepořádek,jak se zde píše,nýbrž naprosto účelná věc.Příroda nikdy nevytváří zbytečné věci a už vůbec ne nepořádek. Mám pro vás takové jedno řešení.Změňte na to pohled. Ten strom nezajímá vaše hranice se sousedem.Je mu to úplně jedno.A jestli Vám to pomůže,ten strom není sousedův.On si to jen myslí,že je jeho.
Hodo.. Ten strom se nechá obdivovat každým. Je mu jedno, jestli to je "jeho" majitel, nebo někdo úplně jiný
. Vždyť takový zbarvený strom na podzim - to je nádhera
. Buďte rádi, že k vám od sousedů nelétají petky, zbytky igelitových tašek, plechovky a pod. Nebo že soused celou zahradu nevybetonuje a vy tím pádem koukáte na měsíční krajinu
. Lidičky, nebuďte malicherní a nenechte si dny kazit hloupostmi.
Kdo to nezažil, tak to nepochopí, každý den napadané jehličí od borovice před barákem, které pěkně píchá, mít ho doma na kobercích a hlavně kde vzít čas každý den zametat. Hold bezohlednost sousedů nezná meze. Proč si jej nezasidili před svůj barák, aby si také užívali s jehličím, schválně jej dali co nejblíž k hranici plotu...
My máme u baráku čtyři obrovské téměř stoleté břízy.Sázel je můj děda se svými sourozenci a se svou maminkou zhruba asi tak v roce 1920.Když padají semínka,jsou všude.Kdo to nezažil,tak tomu neuvěří.Když fouká "správným" směrem létají k sousedce přes náves.Většinou však ale padají k nám na dvůr.Je jich opravdu hodně.Mohly by se plnit do pytlů.A když spadne listí tak je to vůbec kopec materiálu.Přestože listí na zahradě nehrabem,není na to čas,toto uklidit musíme,jinak bychom zapadali.
Nikdy jsem to ale nechápal jako problém.Pro mě to byla vždy všední záležitost,jako že občas prší,nebo mrzne či svítí slunce. Nebo že by nám to děda tenkrát udělal naschvál?
Pochybuju.Bylo mu dvanáct. Jsou nádherné a prospívají.Přes léto stále šumí i při mírném vánku.Máme na ně i pojistku,kdyby je skosil nějaký vítr.Přežily druhou světovou ,vychřice i hrůzy jako byl třeba tehdy ten Kyril,měli bychom je nechat porazit,kvůli "bordelu"? Máte u baráku borovici.Prostě se s ní naučte žít.Jiná možnost není.Jedině ji porazit a nebo se odstěhovat. Také ji můžete zahubit ještě.A co zdraví? Jste zdravá? Asi jo,protože jinak by vám jehličí z borovice připadalo nedůležité.
"Přestože listí na zahradě nehrabem,není na to čas,toto uklidit"
Nejraději mám ty co poučují ostatní a neuklidí si před vlastním prahem, v tomto případě uklidí pouze těsně před prahem. Podle toho co tu píšete jste klasický příklad problémových a bezohledných sousedů.
staré přísloví a pranostiky hovoří jasně a správně: jedna z nich: "1000 X nic umořilo vola". Vy co píšete o tom, že se jedná o malichernosti, bohužel nevíte o čem mluvíte. V cizích zemích (česko je prostě buranov až nevim kam) si nidko ani nedovolí neudělat pořádek i kolem svýho domu. Rakousko, Slovinsko, Německo, Švýcarsko, Holandsko - JEDTE SE TAM PODÍVAT! A jen Český trubkám je všecko šumák - holt sme národ jakej sme a bude staletí trvat než se to z nás dostane. Kolem domu uklízím, snažím se uklízet co chvila.
No já jsem po světě docela dost jezdil,takže mám srovnání.Nepotřebuji poučovat. Někde je naklizeno,ale někde je,řekněme,ne moc uklizeno.Když např.projedete Itálii ,...Víte já jen nepovažuji za nepořádek spadané listí pod stromem.To jsou spíš horší některé "uklizené" Rakouské lesy,bez jediné pohozené větve.Nebudu zde rozebírat některé národy jak jsem měl možnost je poznat a co jsem slyšel o nich zaslech,ale jedno vím,jako Češi nejsme o nic horší či lepší.Píšete,že "českým trubkám je vše jedno". A Vy jste kdo?Vy nejste Čech/ka/?
Takovéto nesmysly se v rozvojových zemích po hospodách vyprávěji. Zkuste pocitat. Pokud nemá německý občan předplacen odvoz odpadu v obecni dani, tak plati za pytel odpadu 1Euro (při hodinové mzdě 30Euro),pro srovnání , já v místě kde mám rekreační chatu platím 100-Kc za známku(pri hodinové mzdě150-Kč) za odvoz 1 popelnice. Opravdu věříte, že sem Němci při ceně 8 Euro za ujetých 100km a to nepočítam zhuntované tlumiče,řízení a pneu a hrozbu ukradení auta jezdí s pytlem odpadu. Na rozdil od Vás vím o čem mluvím,neboť tam mám rodinné příslušníky.
Jenže tu borovici jsem si nezasadil já na své zahradě, ale bezohledný soused těsně k hranici, abych si toho jehličí užil. Měl si jí zasadit před svůj barák, když jí tak miluje.
Jak to vypadá, tak jednání těchto sousedů je úmyslné a mají velkou radost z toho, když můžou své okolí pěkně potrápit. Musí přece vědět, že když vysadí okrasné stromy těsně u hranic pozemků, bude to mít svým způsobem nějaké následky. A dost mne i zaráží, když na tvorbě zahrad se podílí profesionální zahradníci a tyto aschvály sami provedou. Co si o tom má normální člověk myslet?
Otázka je, zda neděláte naschvály sousedům, že jste se zabydleli vedle nich.
P.S. Doporučte sousedům, aby všechny listy z jejich stromů uvázali provázkem, aby neulétli k vám.
Mám stejný problém se sousedy. I já doporučuji ořezat větve, které přesahují na Vaši zahradu, ale s nafoukaným listím nic nenaděláte. Musíte si jej uklidit sám. Je to taková sousedská bezohlednost.
Tady jde o to, že to listí padá na společnou příjezdovou cestu, kterou oni ovšem vůbec neuklízejí a odtud pak na parcely ostatních sousedů. Takže vlastně svým nepořádkem obtěžují ostatní.
Jedna dulezita vec tu nezaznela. A to, zda jste o tomto problemu sousedum vubec rekli. Treba je to ani nenapadlo...i taci lide jsou mezi nami.
Pokud rekli a nepomohlo, tak listi jednou shrabat a hodit jim to zpatky pres plot (az budou na zahrade). Kdyz se musi vracet jablka, tak se zrejme musi vracet i listi
zjistěte si,až sousedi odjedou z domu a strom zklikvidujte tak, že ho navrtáte vrtačkou. Do vzniklého otvoru v kmeni nalijte koncentrovaný pesticid a strom uschne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.