Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu...Před 30 lety kdy se stavěli paneláky tak někdo moc chytrý nasázel smrky, divoké třešně, břízy atd. pod okna, asi aby se na ně pěkně koukalo.Bohužel dnes trpí 1. a 2., u nás už i 3. patra tím, že v bytě je stín a před barákem obrovská směsice stromů, které nemají tvar, vrůstají do sebe, větve dosahují na balkony a do oken...Bohužel město nepomůže, max. zastřihne ale jinak je prý zeleň v pořádku, nikomu nepřekáží.Dala jsem i návrh, že pokud porazíme tyto stromy, za vlastní peníze vysadím dál od oken nové, zdravé stromky. Nelze.Můžu vás poprosi o radu jak se takového stromu zbavit, nejlépe přirozenou cestou a by mě nikdo nemohl obvinit že sjem na to nalila žiravinu, popř. pomohla by žiravina?Je mi to líto chtěla jsem to řešit lepší cestou ale bohužel nidko nevychází vstříc...Děkuji
Kačenko, budu čekat s vámi na odpověď. Bydlím v baráku, který je starý a tak podle dřívějšího vzoru má malinká okna. Před nimi nám roste Škumpa, hezký strom, to ano, ale celé léto musím v obýváku svítit.
Takže k likvidaci přistoupím taky.
No mařenko není to složité , buď v blízkosti nechat postavit Lidl a ten se postará jako jinde a nebo vzít aku vrtačku a těsně nad zemí a nebo ještě lepší mírně odhrábnout hlínu a tam vyvrtat 8 díru do hloubky vrtáku a do té dírky stříknou koncentrovný Roundap. Funguje to báječně ,odzkoušeno napodzim můžeš kácet.
Nic jsem neřekl a někdo určitě zneužil můj nick.:D
Pane neznámý děkuji. Lidl máme kousek, Penny hned naproti Lidlu. Ale radu promyslím. Já mám přírodu ráda, ale potmě se fakt žije blbě.
Nehledě na to, že i přírodě pomůžu, pejsci se budou moct přes dopoledne, když jsme v práci, válet na pruhu sluníčka, které k nám pak bude svítit. Takže co.
Přirozená cesta neexistuje . Stromu se dá zbavit chemickou cestou, ale. Je to na stromě poznat a mohla byste z toho mít problemy
Škumpa je postrach, sice vypadá pěkně, ale má spoustu výmladků a navíc je jedovatá. Zbavit se jí je dosti svízelné. Doporučuje se postřik zelených částí přípravkem TOUCHDOWN. Já jsem na zahradě likvidovala pouze výmladky, šlo to ztuha, nakonec jsem přeorala kus zahrady a tahala a tahala kořeny. Od mateřské rostliny byly až 5 m daleko.
Je to těžké, protože každý člověk ten strom posuzuje z vlastního pohledu. A všichni mají pravdu, jen se nedokáží dohodnout.
možná životní prostředí nebo hygienik posoudit vlyv stromů na světlo v bytech.
Byli takoví chytráci, co po dlouhých tahanicích jednoduše listnatý strom postříkali Roundupem,nebo jehličňanům do kůry udělali záseky nebo vyvrtali dírky a do nich nalili Roundup. Stromy po čase vyschly a byly nebezpečné. Vědělo se, že to někdo udělal, ale nedalo se to dokázat.
V dnešní době to není správné řešení vhodné pro kultivovanou společnost. Prostě se to nedělá... Ani já Vám to neradím...
doplněno 10.06.10 15:07:jistě že vliv, ne vlyv, stane se. I když ty písmena jsou na klávesnici tak dááááleko od sebe...
No mě bylo porazeno sůl s vodou a často to zalívat nebo savo?
Jako abych to navrtala to ne, uvidí to spoustu lidí a za to mi to nestojí a halvně i kdyby na mě přišli co se mi může stát?
a asi jsem blbá ale jak to myslíte s Lidlem?
Hejkale s tim posouzením to je dobrý nápad ale bohužel to stojíí prý cca 7 000 kč a je to něco jako dentrologický průzkum světla v místnosti
Kačenko, já si myslím, že na šetrné prořezání stromů nemusíte mít žádné povolení. Musíte to provést v době vegetačního klidu. Nejdřív si ale zjistěte, koho je pozemek. Potom bych majitele písemně požádala, aby prořezal stromy tak, aby nestínily a nezasahovaly na balkony a okna. Pokud tak neučiní sami, že šetrně průřez provedete vy. Udělejte si k tomu fotodokumentaci. Vždyť ani soused nesmí sousedovi stínit a jinak zelení zasahovat na jeho pozemek. To jsou paneláky obecní?
Období vegetačního klidu obvykle trvá od začátku listopadu do konce března.
doplněno 12.06.10 16:11:Sousedská právaUstanovení § 127 občanského zákoníku (zákon č. 40/1964 Sb., dále jen zákon) zní:
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Lidko pozemek je města a s městem to řeším už přes 3 roky.Požadovala jsem alespoň prořezání větví ale jedná se o jedli a ta prý pokud se prořeže tak na ní zůstane pouze ta špička u 3. patra ale na druhou stranu já chci mít podmínky pro bydlení jako mají lidé v 5, 6 a 7 patře, mám na ně taky nárok ne?
Už jsem z toho dost zoufalá nevidím cestu ven a pokud je hezké počasí tak u nás v bytě bohužel ne, pořád stejné léto zima v podstatě bez sluníčka.Věci pověšené z balkonu se mi zamotávají do větví...jenže bojím se pokud něco udělám já na vlastní pěst tak zase budou řvát sousedi - důchodci z vyšších pater, protože těch se to netýká tak pouze kritizují a do všeho se míchaj.
Hlavně by to chtělo odstranit smrky, protože jsou velmi nebezpečné. Ony totiž koření mělce a nemají kůlový kořen. Hrozí zřícením na budovu, ai zraněním osob. Takže odstranění požadovat na místním úředu nebo magistrátu. U ostatních požadovat prořezání s tím, že stíní a musíte i přes den v bytě svítit. Pokud odstraníte stromy sami, tak hrozí, že nové sromy vám vysadí ještě nevhodněji než ty současné. Smrky mimo les jsou velmi nebezpečné, při jakékoliv velikosti..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.