Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventil ochlazovací smyčka kotel protéká

Od: tm odpovědí: 30 změna:
Kotel Atmos C18S jsem natopil asi na 85 st. (nevšiml jsem si, že mám zavřené některé radiátory). Spustila se ochlazovací smyčka. Pochopil jsem to tak, ze jsem přetopil kotel. Jenže v kotli je už 60 st. a voda teče stále, méně, ale teče... je to normální nebo odešel ventil? Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není to normální, po ochlazení by měl ventil zavřít. Ale teplota musí ještě klesnout.

Je mi divné, že při 85°C již spustila ochlazovací smyčka

asd1
hodnocení

0x

Ventil promáčkni, shora je čudlík chce to větší sílu, měla by si sednout...

Rádo se to seká - usazeniny z vody uvnitř a zvenku shora prach (dobrý zakrýt pikslou aby se dovnitř neprášilo)

tm
hodnocení

Vyfotil jsem. Musel jsem zavřít uzávěr, jinak to porad teče. Co s tím červeným cudlikem? Můžu něco zkusit než budu volat topenare... topit musím, tak tam porad běhám a hlídám, když man zavrenej přívod vody...
Ventil ochlazovací smyčka kotel protéká
tm
hodnocení

Aha, už zde někdo řešil.. také mne ventil občas kapal už dřív
poradte.cz/...

hodnocení

0x
Problém je, že tyhle ventily nesnesou hodně cyklu otevření. Stává se nejčastěji, že zůstanou vysunuté čepiky, které otevrou ventil po roztažení kapaliny v kapiláře. Druhá možnost je že ve ventilu je bordel a není uzavřený. Vše se pozná po povolení objímky na ventilu (mosazná pod Černým plastem)
tm
hodnocení

Objimku jsem odsrouboval, ale nic tam není. Dal bych potřeboval nějaký imbus?
Povolíte úplně objímkou a ten černý plast sundate. Jsou tam takové čudlíky na pružinkach. Navíc pokud to rozpulite tak pokud je špatná ovládací část tak voda přestane téct. Vyfotte to.
tm
hodnocení

Odsrouboval jsem - foto
Ventil ochlazovací smyčka kotel protéká #2
Ventil ochlazovací smyčka kotel protéká #3
Ovládací část vypadá v pořádku. Předpokládám, že voda po rozebrání téct nepřestala. Jedině to zkusit několikrát otevřít a zavřít, jestli tam nezůstaly nečistoty. Možná si pak ventil sedne.pokud ne tak jedině zavřít vodu a zkusit ten ventil rozebrat a vyčistit. Ale nikdy jsem ho nerozebíral, tak přesně nevím co je uvnitř. Nový bude stát tak kolem 2-3tis, tak to stojí za rozebrání.
tm
hodnocení

Ano, teče stále. Tak asi budu muset zavolat topenare a do ty doby doufat, že kotel nevyleti do vzduchu)) ta voda teče do kotle přes tu zkroucenou kovovou hadicku nebo taky rovne přímo dolů do kotle? Protože ta smyčka je odbočkou z hlavní trubky. Ale předpokládám, že tou trubkou dolů nic neteče
Voda teče rovne. Stříbrné je kapilára.
tm
hodnocení

Volal jsem topenari a pry to nezavira dost často. Prakticky asi na jedno použití...
Nám ve většině případů odejde kapilarove ovládání ventilu. Tím je ventil nevratně poškozený. Ale pokud se kousl mechanický ventil, tak bych ho zkusil rozhýbat. Mohla se tam dostat nečistota nebo jen vytuhl. Pokud se vrátí po rozhýbání do původní polohy, tak máte vyhráno a tisíce v kapse.
tm
hodnocení

Řeknu topenarovi, ať to zkusí rozebrat. Ale i kdyby se podařilo opravit, nebudu mít míč klidný spaní, te mám otevřený kohout do ventilu, který se už jednou porouchal... a nejsou nějaký kvalitnější ventily?

hodnocení

0x

Před několika měsíci se tu někdo ptal na možnost zapojení teplotníjho alarmu, který by spustil dříve, než záchranný termoventil. Myslím, že byste nad něčím takovým měl zauvažovat, protože to, že spustila dochlazovací smyčka, už je havarijní situace, která, jak jste se sám přesvědčil, nemusí být bez následků. Tedy by bylo lepší jí předejít.

doplněno 11.03.23 18:17:

O hotvém nohužel nevím, ale dá se to snadno poskládat, prostě kopit termostat (raději přesný elektronický) a jím spínat sirénu. Nebo to může být i na Wifi a přijde vám to na mobil. Situaci komplikuje, pokud to má zabránit i přetopení kvůli výpadku proudu a zastavení oběhového čerpadla, to pak musí být zálohováno baterkou a nebo tedy jen promitivně zapojit 12V baterku, sirénu a termostatický spínač..

tm
hodnocení

Alarm by měl smysl jen tehdy, když budu doma, ale i tak. Teď jsem třeba doma byl, ale přišel jsem tak 5 min po dvanácté... a víte o nějakém alarmu nebo jak to provest?

tm
hodnocení

Ptal jsem se topenare a pry ten protékající ventil nelze reklamovat z důvodu, že je v něm jakási patrona, která se zbarvi a pozná se, že ventil byl ponicen vlivem pretopeni.. je to tak? Přijde mi to divné, ale asi je vše možné...

tm
hodnocení

Ptal jsem se topenare a pry ten protékající ventil nelze reklamovat z důvodu, že je v něm jakási patrona, která se zbarvi a pozná se, že ventil byl ponicen vlivem pretopeni.. je to tak? Přijde mi to divné, ale asi je vše možné...

Nevěřím vysvětlení topenáře. K čemu je tam toto zařízení? Aby kotel byl ochlazen studenou vodou a ventil pak zavřel. Není to na jedno použití. Topenář se mylí a to jsem slušný..

tm
hodnocení

Také mi to přijde divné. K čemu by to tam pak bylo... spíš bych řekl, že si prodejce najde důvod, aby neuznal reklamaci - např. že se mi tam dostal bordel atd. Bordel se tam asi dostane snadno, když se pretopi třeba 1x za rok a pak tam zase rok stojí voda.

že si prodejce najde důvod

a tak si to ověřte, najděte výrobce, prodejce a ptejte se. Nenechte se odbýt, zdali Vám to za to stojí. Jen mne udivuje, že píšete o přetopení při 85°C. Já nahradil přepouštěč normálním kulákem, akustický signál mi hlídá teplotu 85-100C, podle toho, kolik si nastavím.

asd1

*smich*

Toho lamu k tomu nepouštěj...

Leda že bys to žhavil bez vody jak smyčku tak kotel, pak by se o poškození přehřátím dalo mluvit, pálilo by se tam těsnění tavila by se mosaz atd. *smich*. Běžné přetopení tj. těch 95 - 99 °C kdy otevře je běžná provozní teplota a ublížit nemohlo.

Jen drhne kuželka ve vedení a nevrací se nebo je v sedle nečistota, zvenku ne tam máš filtr, ale vodní kámen který se tvoří až ve ventilu. Reklamovat těžko, problém je v usazeninách. Pomůže občas promáčknout, když to je dlouhodobě bez pohybu tak to zarůstá, při přetopení otevře a už se nevrátí.

Ještě jednou - promáčkni, ten červenej čudl, příp. opakovaně, když to nepomůže tak jde ventil rozebrat a vyčistit (zespoda, ne shora od čudlu), nebo novej ventil. Ta spirála neni voda ale kapilára pro snímání teploty...

Alarm moc neřeší, to bys nesměl odejít z baráku... Podobně voda do smyčky z domácí vodárny - vypadne proud = nejede ani voda, tam se dělá nádrž dostatečně vysoko a velká pro chlazení aby uchladila plně naložený kotel i bez proudu...

tm
hodnocení

Už mám objednaného fachmana, tak na to koukne, dá novej a tento se může zkusit vyčistit do zálohy. Tak alarm by zrovna v této situaci problému zabránil, byl jsem doma. Když jdu pryč, kotel utlumim, vše otevřu - akumulacku, bojler... problém teď byl, tě jsem přijel do studeného baráku, začal fajrovat a zapomněl jsem otevřít všechny radiátory.
tm
hodnocení

Milancukrar: poradíte mi s tím alarmem... jak ho poskládat? Nebo nedá se koupit hotový výrobek? Zrovna v tomto případě by mi alarm pomohl, byla to moje nepozornost a přišel jsem 5 min po dvanáctý...

Určitě existují čidla, která sepnou. Já jsem to dělal z toho, co dům dal.

Starý termostat z boileru, stará trafo s usměrněním a starý klaksou ze škodovky. Ten ale dlouho nevydržel, teď tam mám nějaký zvonek, který pípá a vnuci říkají, že tam je zavřený ptáček.

Zkrátka, co najdu ve starých zásobách...

Pak mám alternativu, elektroventil, který se sepne a přepne do akumulační nádrže.

Jelikož jsem stále doma (skoro) tak si pohlídám kotel...

hodnocení

0x

Muslím, že i laik by měl být schopný to poskládat z tohoto:

tipa.eu/...

tipa.eu/...

tipa.eu/...

Jen to zapojíte do série, nepoplést polaritu sirénky, u termostatu použít spínací kontakt. Čidlo termostatu kontaktně těsně přidělat někam k vršku kotle, nebo těsně za výstup teplé vody, napřed nastavit třeba 70 °C a potom postupně zvedat, aby nebyly falešné poplachy při běžném topení. Má to hysterezi, tedy když termostat sepne, musíte vytočit na maximum, aby rozepl a pak pomalu sjet např. na 75 °C.. Sirénku můžete dvojlinkou natáhnout třeba tam, kde j spíš uslyšíte.

Výhodou je, že vás to nezabije a bude to fungovat i při výpadku proudu. Baterku umístit dál od kotle, nemá ráda teplo, před sezónou ji nabít a zkontrolovat funkci, potom ještě jednou nabít minimálně po 6 měsících. Tak po 4 letech asi bude potřeba koupit novou.

tm

Jen bych potřeboval nakopnout, jak to kabelově zapojit. Jelikož ještě nemám dořešen záložní zdroj, budu vycházet z toho, že to budu zapojovat do zásuvky. Jak tedy na to? Začnu od zásuvky. Ze zásuvky přijdou 3 dráty do krabice. Do krabice mám koupit svorky nebo věneček? Jak dál z krabice - 3 dráty směr termostat a další 3 dráty směr siréna? Jaké barvy jak propojit? Něco podobného jsem našel zde, akorát že místo sirény je tam čerpadlo?: poradte.cz/...

Děkuji.

tm
hodnocení

Teď mi došlo, že ta siréna je na 12V, tak to už vůbec netuším, jak ji propojit s termostatem, který je na 230V. Pokud poradíte nebo pošlete jednoduchý nákres, budu rád
asd1

Pokud nechápeš ani tohle, tak najdi kámoše který se v elektrice vyzná aspoň trochu ;)

(Termostat je normální spínač kterýmu je jedno jestli spíná 230 nebo 12V)

tm
hodnocení

Tak když v návodu termostatu je 230 a schéma zapojení se 3 dráty, fakt mě nenapadlo, že by to mohli jet na baterku se 2 dráty... za to se omlouvám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]