Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uhlí z velké části neshoří

Od: michalv65 odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
topím starým kotlem na uhlí (třída 1). Je to Slokov Viadrus 33kW. Momentálně jsem byl nucen vzít od jiného dodavatele, protože můj obvyklí dodavatel měl rozbitý vůz. Potýkám se s problémem, že uhlí co jsem momentálně koupil z velké části neshoří a po jednom krátkém zatopení když kotel vyhasne, tak mám na dně spoustu popela a hlavně hromadu nedohořelého uhlí. Kotel přes noc hořet nenechávám, protože kotel s tímto palivem vyhasíná. Jinak na 2 týdny bych potřeboval 5 popelnic, protože těch zbytku je zkrátka moc. U jiného uhlí jsem takový problém neměl a vždy jsem vysypával po dni topení pouze trochu popílku. S kotlem topím zatím 3 roky a v létě budeme montovat automat na uhlí. Chci se tedy zeptat zda-li dělám něco špatně. Kotel čistím 1x za týden a komín 1x měsíčně.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Slysel jsem neco o nekvalitnim uhli z Polska s vetsim obsahem hlusiny…

jiofa
hodnocení

2x

Nejste sám. Mám to samé. Uhlí ořech 1 Ledvice. Využili současné situace a přivezli polovinou hlušinu. Pry buďte rád. že máte vůbec něco. Jak bych je nazval nenapíši. Neprošlo by to poradnou. Kdyby to prodali s cenou s ohledem na kvalitu budíž, ale oni to napálí za nejvyšší ceny a vůbec se nestydí.

hodnocení

1x
Všichni vědí , že je o uhlí docela velký zájem a tak je spousta "šmejdů" , kteří chtějí vyměnit " lejno za zlato "

hodnocení

1x

Vítejte v klubu těch, kteří nakoupili nekvalitní uhlí. Ideálně ho reklamujte a nechte odvézt. Ovšem budete asi první, komu se to povedlo.

Jinak asi jediná možnost, jak to spálit, je míchat to 50:50 s dobrým uhlím. Pak to normálně shoří, ale samozřejmě s nízkou výhřevností. Ale kde vzít to dobrý uhlí..:(

Už jsem na tom tak zoufale, že uvažuji o výrobě malinkých přenosných testovacích raketových kamínek s ventilátorem na plyn, nebo na Pepo, na kterých si kvalitu uhlí ptěsně před naložením ověřím. protože až to člověk složí do sklepa, už nic nenadělá. Zoufalství..

Odkud jste? (stačí kraj)

Kvalitu uhlí otestujete poměrně jednoduše. Postačí k tomu laboratorní plynový kahan (+ plynová bomba), porcelánový kelímek k žíhání materiálů a digitální kuchyňská váha.

tt
hodnocení

0x

michalv65
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Jsem z Pardubického kraje z okresu Svitavy. Uhlí mi dovezli ze skladu v Hrušové.
Řekl bych, že by tito prodejci měli dostat pořádně přes ruce. Zkusím tam tedy napsat, ale pochybuju že s tím něco vyřeším. Navíc to řeším asi pozdě, protože uhlí mám skoro 4 týdny. Pořád jsem si myslel, že dělám něco špatně, tak jsem ladil vzduch, dokola čistil a všechno okolo Jen nevím co teď s tím množstvím popela a neshořelého No nic budu muset být příště opatrnější a asi si tam pro pytel zajet a podle toho jak to bude hořet objednat. Nebo raději příště objednat jinde.
asd1

Po měsíci to nevyreklamuješ, leda že by sami chtěli *smich* Neni problém udělat rozbor a změřit výhřevnost a to pak reklamovat, problém je termín a doložit že to uhlí bylo od nich, nebyl to zbytek který tam už byl atd., pak taky vynosit to ze sklepa dovézt do skladu - to se každej cuká..

Sehnat kvalitní uhlí a míchat s tim jílem. Nebo se dřeem, štěpkou apod, prostě zdroj tepla aby to shohřelo, samo jen doutná. Buď hrabou někde hlínu kolem sloje nebo to je polsko apod., prostě mizerný uhlí kde je většina nějakej jíl a uhlík to vidělo z dálky..

Kvalitní uhlí - musíš zajet do skladu, nabrat pytel a zajet vyzkoušet, když je dobrý tak koupit, ideálně se vrátit ohlídat nakládku že naloží to co jsi zkoušel. Jinak to je loterie, jakmile zaplatíš a máš to složený ve sklepě kde ještě byla půlka staršího, tak už je problém s tim něco udělat.. Objednat jinde - to si nevybereš, ani to nemusí být vina prodejce, i jemu dovezou jiný než objednal, jen on neni koncový spotřebitel ale pošle to dál... "Jste první kdo si stěžuje" je na 99% výmluva, těch lidí co mu volá je většinou víc.

Na nic není pozdě, kratší dobu si prodejci vymiňují na zjevné vady, jako že vám místo briket dovezli ořech. Toto je vada skrytá, takže neváhejte a reklamujte. Prodejce by si měl přijet pro vzorek a nechat otestovat. Samozřejmě, že v reálu bude dělat vše, aby vás utahal a odradil.

michalv65
hodnocení

Zkusil jsem tam napsat, každopádně očekávání, že se to povede vyreklamovat nemám. Je to tady v okolí největší firma a co teď okolo slýchám, tak asi nejsem jediný kdo s nimi měl problém. Nejak to budu muset ztopit i když s problémy (ještě že už nejsou takové mrazy) a popel vyvážet sólo na skládku po pytlích. Příště to tedy udělám tak, že si pojedu pro pytel vzorku, zkusím a podle toho koupím. Hlavně už budu mít automat s daleko větší účinností, tak doufá, že si s něčím horším poradí lépe. Děkuji za odpovědi
Když k tomu přidáte dobré uhlí, pomůže svým žárem tomu špatnému dohořet a zbytků nebude tolik. Aspoň na to poslední noční přiložení.
asd1

Naopak automat na to je horší - je tam hořák s přísunem a malé množství nekvalitního uhlí v hořáku vyhasne. Halda uhlí v kotli aspoň doutná a úplně nevyhasne tak snadno... K tomu hořáku bys musel přidělat horkovzduch nebo hořák na plyn aby ten jíl hořel furt *ua* Je tam i problém s mícháním s kvalitním uhlím - musí se rozmíchat rovnoměrně aby přísun do hořáku byl pořád v aspoň podobným poměru, víc jílu = zhasne, míň jílu = hoří moc rychle - problem s vyladěním nastavení a zhasínáním...

Jak píše @asd1, automat je horší, vůbec nešlo nastavit parametry, aby to hořelo, proto to teď míchám. Místo 25 cm plamenů jen 2cm studeného plápolání, nedokázal jsem s tím ani hořák zapálit, i když jsem u toho stál a ventilátor i posun řídil ručně. V tom malém ohnišťátku se nešlo dostat na teplotu, aby to začalo aspoň trochu dohromady žhnout, každý uhlík jen hořel jakoby sám a nedokázal rozpálit sousední uhlíky.
V kamnech se vám to díky vysoké vrstvě uhlí nad sebou a třeba i dřevu může aspoň nějak rozhořet.

tm
hodnocení

0x

Nebyla to ta úžasná Havelkova sleva z 799 na 599? A nebo sleva 300 kč na metráku z asi 800 na 650 (Choceň)? Když jsme se nastěhovali, vzal jsem uhlí od místního prodejce - přivezl totál prach, mraky prachu, barák špinavej po vysypání, sousedův pozemek jak po výbuchu... to byl zřejmě důvod, proč další rok už zkrachoval. Nyní vozím 30 km daleko, uhlí parádní (okres Šumperk). Už se to zde řešilo a od topenářů jsem to také slyšel - takže se to nějak rozmohlo... Přeji hodně zdaru, napište jim negativní recenzi a příště vezměte radši dál, ale od prověřeného obchodníka. Holt doprava něco stojí, ale zase nemusím řešit, jak vynosím 50q ze sklepa... Zdravím

michalv65
hodnocení

Ano je to od Havelky. Vzal jsem tam z nouze, protože místní dodavatel u kterého jsem problém zatím neměl, měl momentálně malou Multicaru s pásem rozbitou(ke mě se bohužel s nečím větším moc dostat nedá) a bohužel jsem nevěděl na jak dlouho to bude a uhlí ve sklepě docházelo. Teď se lituji, protože mi 2 dny po dovezeni tohoto odpadu volali, že by mi to uhlí přivezli. Tady jsem to vzal z krajní nouze a teď vím že určitě naposledy.
tm
Od havelky bych nic nevzal. Podívejte se na těch negativních recenzí. Tak už chápu tu zázračnou slevu na 599... prodává černou hlínu, která nehoří. Všichni ostatní mají nyní uhli tak 650 až 690. Nesmíte čekat, až budete mít ve sklepe 2 kybly. Nebo pak topit radši mokrým dřevem než objednat toto

michalv65
hodnocení

Vždy volám ještě když mám cca 10q. Počítám s 3-4 týdenním dodáním. Tady jsem měl počkat. Ale tak alespoň už vím odkud určitě nebrat. Na recenze jsem se nějak zapomněl podívat

To máte těžký, mně to přivezl prodejce, od kterého bereme přes 30 let. Oni asi taky moc neví, co jim přivezli.
tm
Tak jim napište taky recenzi, ať se to dozví ostatní... jako stát se to může, ale je zajímavý, že někdo má těch negativních recenzi tolik...

michalv65
hodnocení

Napsal jsem recenzi i s foto a doufám, tak že se na to někdo podívá. Ale stejně jim to bude asi jedno. Jo a nechci nikomu přát nic šptaného, ale doufám že tato firma brzy skončí. Já se jen lituji, že jsem to uhlí nevzal jinde *zed*

Obávám se, že tihle přeprodejci sami nevědí, co koupili a prodali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]