Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk - izolace stropu vs. sousedovy podlahy

Od: odjinud* odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

řeším v paneláku nepříjemný problém kročejového hluku od sousedů nade mnou - mají tam jednak nějaký tenký zátěžový koberec v chodbě a hlavně asi dost špatně izolovanou plovoučku všude jinde a každý krok je slyšet.

Zvažuju tedy, že bych udělal odhlučnění stropu (předpokládám nějaká izolace typu Rockwool Airorock a na to SDK), ale pak mě napadlo, že by bylo možná levnější a zvukově efektivnější zaplatit sousedům slušnou izolaci. Třetí alternativa je už jen soud. Každopádně nějaké prachy mě to stát bude, to je mi jasné; jde o to kam je dát.

Dotazy tedy jsou:

1.) kolik je cca cena za izolaci m2 stropu (budu to posuzovat vůči ceně podlahové izolace)

2.) jaká je kvalitní izolace pod plovoučku + její cena? (problém je, že by neměla být až zas tak vysoká; cca 1-2cm)

3.) co by stálo rozmontovat plovoučku, položit izolaci a zase to plovoučku složit? Jde to vůbec?

4.) jakou izolaci pod dlažbu (počítám, že do chodby budou chtít dát časem dlažbu)?

Předem díky za vaše rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Problém kročejového hluku v panelácích je dost složitá otázka,je tu diskutována mnohokrát a neexistuje jednoznačná odpověď.

Většinou je to špatně položená plovoučka nahoře,je položena standartně na slabém mirelonu a při dupnutí" klape " do podkladového betonu.Tento problém by se dal odstranit zesílením podložky na př. hobrou a silnějším Mirelonem.Kdyby se na to šlo z druhé strany,tak klepnutí do panelu se šíří panelovou konstrukcí a obejde zatlumení.Klapání se pak ozývá ze všech stran.

Ostatní hluky vzniklé jinde než pod podlahou v podstatě odstranit nejde.

JABRAKA

odjinud*
hodnocení

To jsem si prave myslel, ze zvuk se pak prenese do zdí a izolace nema takovy efekt...

Da se jeste rict ramcove co by stala ta stropni izolace (kvuli tomu, abych vedel kolik jim na tu podlahu prispet?)

Izolace stropu nás stála 17 tisíc, Plocha cca 33 m čtvr. výška izolačního materiálu již nevím, ale byla skoro nejvyšší,Rekonstruovali jsem to před 6 lety , nedala jsem si říci od odborníků, že to je zbytečné. Měli pravdu, byly to naprosto vyhozené peníze.Hluk to neodstranilo. A peníze byly pryč. Z vlastní zkušenosti tuto variantu nedoporučuji.

inteline*
hodnocení

1x

Dobrý den,

až někdo v akustice objeví jednoduché řešení, dostane Nobelovu cenu.

Realita, že přesvědčíte sousedy, aby si vystěhovali nábytek a nechali rozebrat podlahy (doufejte, že mají klipové "zacvakávací" a ne lepené), je stejně daleko jako to jednoduché akustické řešení. Navíc bytové domy mají zanedbané izolační vrstvy, kdy se dnes často šetří víc než za komoušů. Zlepšení kročejové izolace u sousedů je určitě žádoucí, osobně se ale domnívám, že si stejně moc nepomůžete (sám píšete, že slyšíte i kroky na koberci).

Akustika se velmi zjednodušeně dá rozdělit na "srozumitelnost", ovlivňovanou zvukovou pohltivostí, a "diskrétnost a koncentraci", které ovlivňuje zvukový útlum. Vás zajímá zvukový útlum, tj. potlačení přenášení rušivého zvuku z okolních konstrukcí a prostor do vašeho. A zvukový útlum (neprůzvučnost) roste s hustotou materiálu a jeho tloušťkou.

Samotné stropní podhledy vám moc nepomohou. Zvuk se vesele šíří svislými konstrukcemi (tj. stěnami) a to, co zachytí strop neodpovídá vynaložené ceně. Kromě přestěhování nebo zahájení kariéry masového vraha vám tak zbývá odizolování vašeho bytu. To znamená podhledy i stěny a v ideálním případě i podlahy. Není to sice nic levného, ale funguje to. Navíc získáte krásně rovné zdi a stropy, s možnostmi protažení nové elektriky. Nevýhodou je určité zmenšení místnosti.

Stěny se řeší jako předsazené stěny. Spřažené jsou o něco konstrukčně náročnější, minimální tloušťka předstěny je 55mm. Volně stojící (s maximální výškou 2.6m) pak 65mm. Zvýšení vzduchové neprůzvučnosti je až o 28dB při použití modré akustické desky Rigips. Pro dosažení těchto akustických parametrů je samozřejmě nutné dodržet správné napojování profilů přes těsnění na nosné zdi, minimální vzdálenosti profilů apod.

Pokud byste chtěli mít stěny únosnější (například pro zavěšení poliček nebo těžkých obrazů apod.), pak je možné předstěnu opláštit dvojitě. Na jeden kotvící bod pak můžete zavěsit až 60kg při hloubce skříňky/poličky 40cm.

Stropní podhledy je možné udělat také ze sádrokartonových desek (nejlépe opět modrých akustických Rigips). Snížení stropu je minimálně 12cm. Snížení kročejové neprůzvučnosti je až o 13dB. Opět platí správné konstrukční a technologické postupy.

Podhledy je však možné udělat i minerální kazetové. Neznamená to samozřejmě vzhled jako v bance nebo administrativní budově. Dnešní designy jsou mnohem dál a je možné si vybrat opravdu vydařené kousky, včetně kovových a dřevěných podhledů. Jejich akustické možnosti jsou mnohem dál, než sádrokartonové podhledy. Útlum se u některých konstrukcí a desek pohybuje až kolem 45dB.

Cenově počítejte sádrokartonové předstěny jedenkrát pláštěné zhruba 500-550 Kč/m2 včetně minerální izolace, sádrokartonový podhled 550-600 Kč/m2 včetně minerální izolace. V případě modré akustické desky pak připočtěte zhruba 40 Kč/m2. Každopádně když ne modrou desku, tak určitě protipožární, tj. červenou. Obě mají garantovanou hustotu materiálu. Klasická bílá/šedá deska tuto garanci nemá.

Minerální strop pak závisí na ceně použitých desek. Začíná kolem 500 Kč/m2.

V případě zájmu napište, nebo se podívejte na naše stránky, postupně doplňujeme články do sekcí a akustika se určitě v dohledné době objeví.

odjinud*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Popravdě jsem zvažoval i udělat izolace po celém bytě, tedy okolo zdí, ale vzhledem k problém o nichž píšete - zmenšení prostoru (to je v paneláku dost problém), cena, riziko znehodnocení třeba při vytopení bytu, omezenonost instalace různých polic atd. jsem si řekl že tudy ne. Budu nejdřív žádat po sousedech ať si to dají do kupy, jasně že zadarmo to nebude. Ale pokud bych jim měl dát to, co bych dal za izoalaci i stěn, tak to bude pro ně dobrej kšeft (jsou to nějací ukrajinci v podnájmu, co stejně dělají na stavbách).

Když už jsme u toho, nevíte o jaké zákony se nejlépe opřít a který úřad (pokud vůbec nějaký takový je) řeší stížnosti tohoto typu? Věřím že se dohodneme, ale chci jim hned na začátku říct, kam to taky může vést.

pt®

11. 3 2010 se poprvé zmiňujete, že nad vámi bydlí asi ukrajinci v podnájmu. Už jste si stěžoval majiteli bytu? Byl jste uvědomit nájemníky? Jde vám o to, aby se chovali nehlučně, protože to mohou svým jednáním ovlivnit? Nebo vám jde o stížnost nedostatečné izolace domu /jako takového/. PT /stařenka/

jarmik*
hodnocení

0x

Plouvoucí podlaha v paneláku je kataštrófe. Osobně nevěřím v možnost zvukové izolace. Určitě bych šel po zdroji, tj. radši zatnul zuby a zaplatil větší kročejovou izolaci u nich. My jsme si při rekonstrukci nechávali dávat do bytu i pod korek a marmoleum vedle normální, co se dává, nechávali dát ještě extra jednu vrstvu - název neznám, má to tvar takových jakoby panelů plovoucí podlahy, ale je to tmavě modrý materiál o síle cca půl cm. Na obalu bylo napsáno, že to tlumí 20 db. Jeilkož máme dítko a chystáme další, tak bez toho by to byl teror na sousedech. Dle mého to tlumí velice slušně, protože zespoda toho moc neslyším, i když tam onehdy šílel čokl.

hodnocení

0x

Stejný problém mám i já, viz zde: poradte.cz/...

A zde: poradte.cz/...

Jinak za odhlučnění stropu v jednom pokoji jsem dal 6500 KČ /dvanáct metrů čtverečních.Bohužel výsledek je nedostatečný.

odjnud

Vida, tak máme cenu... takže cca 500kč/m2.

To vyjde levněji jim zaplatit celou slušnou izolaci (cca 100kč/m2) i s novou podlahou (150kč/m2) + jim dát něco za práci.

A nebo soud, ať si vyberou...

odjinud*
hodnocení

Ještě se vracík tématu. Zbývají mi dořešit ještě tyto body:

2.) jaká je kvalitní izolace pod plovoučku + její cena? (problém je, že by neměla být až zas tak vysoká; cca 1-2cm)

3.) co by stálo rozmontovat plovoučku, položit izolaci a zase to plovoučku složit? Jde to vůbec?

4.) jakou izolaci pod dlažbu (počítám, že do chodby budou chtít dát časem dlažbu)?

-

Jinak jsem koukal na tu hobru a přijde mi to na izloaci dost tvrdé...

Pod dlažbu jsem našel jen nějaký SDI panel - zvukově izolační a separační desku od Lasessbergu.

odjinud:

2) kvalitní je každá, mirelon ekoflex a další, 3-5 mm, 2 cm je Orsil N

3) plovoučka jde rozeebrat

4) EPS nebo XPS, dle doplnujících informací.

arimas*
hodnocení

0x

Izolovat svuj strop vam nedoporucuji protoze ja to planovala take a bylo mi mnohokrat receno ze tim ze izoluji svuj strop ODIZOLUJU sebe od souseda neboli soused neuslysi napriklad moji hudbu a podobne ,ale JA SOUSEDA stale uslysim! jedine soused muze tento problem vyresit izolaci u sebe ...

doplněno 08.03.10 15:18:

jo a nas by ta izolace stropu vysla na 50 000,- nutno rict ze se jednalo o strop v mistnosti 42m2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]