Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ODHLUČNĚNÍ STROPU V PANELÁKU

Od: petr® odpovědí: 22 změna:
Dobrý den. Bydlím v panelovém domě a od sousedů, kteří bydlí nad námi je vše slyšet, hlavně dupání, bouchání dveří atd. Prý se dá udělat nějaké odhlučnění sádrokartonem. Zajímalo by mě, zda někdo má zkušenosti s tímto odhlučněním, jaká je jeho účinnost. Děkuji za jakoukoliv informaci.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ilona*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Podle poznatků mého přítele je nejlepší na odhlučnění stropu vata.A na to pak folie a sádrokarton. Samotný sádrokarton by tomu moc nepomohl, ale vata pobere toho hluku více.
vladkas*
a myslíte si že když se udělá stropní podhled z 10cm polystyrénu na to perlinka,omítka atd. že to aspoň o 40%neodhluční od dupajících sousedů,známý zedník tvrdil,že jo a vyjde to levněji než sadroš.s vatou
hodnocení

Polystyrén je dobrý pouze na zateplování, na odhlučnění absolutně nevhodný, zkuste na něj poklepat a zjitíte jak se zvuk hezky nese, jediné řešení je minerální vata, diskutoval jsem to s hodně lidma. Nechal jsem si takto odhlučnit strop v paneláku, ale jak psal strejc, je to železobetonová konstrukce, takže výsledek je malý.
NEEEEE! polystyren je tepelně izolační materiál a ne zvukově izolační. 1m2 polzstyrenu stojí skoro stejně /možná i víc/ jako m2 vaty- -tedy při stejné tloušťce. Zvukově zaizoluje tak 1/3. Takže budete potřebovat víc. Když si spočítáte navíc maltu, lepidlo, talířové hmoždinky a nevím co ještě zjistíte, že jste s cenou velice srovnatelnou se sadropodhledem. Navíc buď vám to bude tahat na strop, fajnovat atd Pat s Matem za přijatelnou cenu, nebo někdo kdo to udělá pořádně, ale ten si to taky nechá zaplatit. Pokud to není člověk se zálibou v maltě v očích a vodou v rukávech.
ptejte se taky na termín dokončení, pokud plánujete tři týdny dovolené, tak na tom sice nezáleží, pokud ale ne vychází SDK nepoměrně rychleji. Ale opět- záleží na tom od koho.
Byt 3+1 v sádře je za 5 dní hotov. To si zedníci začnou teprve chystat fajnovou :)

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že klasický panelák je vlastně veliká železobetonová bedna rozdělená na mnoho malých místností, je její odhlučnění z hlediska úderů na podlahu řešitelný hlavně ze strany dupajících... Odhlučnit podlahu má smysl podstatně větší, než by mělo izolování stropů, protože zvuk se v takovéto stavbě přenáší plochami nejen vodorovnými, ale také svislými. Uvědomte si, že znáte určitě případy, kdy jste slyšeli vrtačku člověka, který s ní pracoval o několik pater výše či níže a ještě byl od vás třeba oddělen vnitřním schodištěm a výtahovou šachtou. A to si jen třeba věšel lustr... Bouchání dveří už touto metodou zabránit nejde vůbec. Vzhledem k tomu, že bydlím ve vlastním domě, jsem zvyklý na klid a pokud je v něm hluk, většinou jej způsobuji já. Při návštěvách přátel v panelácích jsem již mnohokrát pozastavil nad neustálými zvuky - a nejen ze stropů. Odpověď byla vždy stejná: To si zvykneš...

:(

mildam
Dekujeme za nadeji - to jste nam opravdu poradil...
yurek*
A co Vám měl říct? ˇ%Rekl, jak to je - jestli bydlíte v paneláku, prostě se smiřte s nižším komfortem. Nebo si pořiďte vlastní dům a tam budete mít pravděpodobně větší klid - hluk budete dělat jen Vy...

doplnit odpověď
hodnocení

0x

odhlucneni sadrokartonem ma smysl, pokud mezi nim a stavajicim stropem je mineralni vata-ursa,orsil... vyse uvadena folie je nesmysl, pouziva se pri pudni vestavbe a slouzi jako parozabrana.

doporucuji take montaz kastliku kolem trubek ustredniho topeni a nahoru i dolu namackat max vaty. mam s tim zkusenosti, perfektni.

jedine co odrazuje je cena vaty- je celkem vysoka, roste a poroste.

alternativni reseni je dat mezi strop a sadros kartony od vajicek. ale musite jich mit hodne a efekt neni moc dobry.ale uz jsem to taky delal.

kdyby jste byl z okoli, nabizim vam konzultaci, nebo provedeni praci, nebo prodej materialu.

tera*
Můžu se zeptat, co myslíte těmi kastlíky kolem trubek topení?
je to vlastně opláštění sádrokartonem namontovaným na plechovou konstrukci, která se přišroubuje do stěn, podlahy a stropu. SDK skryje trubky ale hlavní výhoda je, že se dají utěsnit všechny škvíry a spáry, kterými proniká hluk. příklad kastlíku (není ale okolo topení) přiložím na fotce.Jsou to ty bílé, nezamalované části.
ODHLUČNĚNÍ STROPU V PANELÁKU

spaw*
hodnocení

0x

Po marném hledání na internetu jsem konečně zjistil jak na to:

Bydlíte v panelovém domě? Máte problém se sousedem?

Takže řešení:

1. Buď po dobrém - většinou to nepůjde, domluvit se aby si zaizoloval podlahu, případně nedával plovoucí podlahu...

2. Objednat si měření kročejového hluku - cena tohohle měření stojí 8000+DPH, oni to změří a když výsledky nebudou v souladu s normou ČSN (nebudou - v paneláku ne) , tak se obrátíte na stavební úřad (musíte mít výsledky toho měření), který to začne řešit (nevím jak dlouho to trvá) a nařídí aby majitel závadu odstranil a jestli bude mít položenou novouplovoucí podlahu tak po něm bude požadovat potvrzení, že podlaha byla položena odborníky - většina lidí si koupí lam. podlahu v supermarketu... a nedá pod laminát žádnou izolaci.

No a peníze za měření můžete dostat z majitele přes soud (ale to je na dlouho).

Tohle se mně podařilo zjistit, takže jestli máte stejný problém se sousedem jako já, tak mu oznamte tohle a myslím, že po dobrém to půjde.

S pozdravem P.Procházka
odhlucneni

Dobrý den,

po dobu dvou let zažívám peklo v noci i ve dne. Nade mnou bydlí hluční sousedé,se vším hrozně bouchají do noci a šíleně dupou. Celý život bydlím v paneláku, ale tohle jsem nikdy nezažila. Pokut bych věděla že položením skelné vaty na strop se hlučnost sníží aspoň o 40%...Ale hodně lidí mě odrazuje, prý to vůbec nepomůže. Se sousedama se samozřejmě domluvit nedá, jsou arogantní a vím, že si podlahu určitě neodhluční. I kdybych zaplatila měření kročejového hluku co dál? Sousedi mají parkety, nevím, snad položené 5 let,možná i déle a panelák samozřejmě není nový. Myslím, že z této situace není východisko, ale že takhle budu bydlet do konce žovota...

Krajčíková

nikdo*
mam s tim zkusenot, nechal jsem si provest akusticke mereni, nyni stoji asi 12 000. Zjistilo se, ze konstrukce neodpovida. Kontaktoval jsem stavebni urad a tam rekli, ze kdyz uz je jednou stavba zkolaudovana, nezajima je to a poslali me do p...
toznam

resit se to samozrejme da, neco to bude stat, ale reseni existuje

portal.justice.cz/...

toznam

a to s tim stavebnim uradem je nejaka blbost, kazdy byt uz je zkolaudovan , kdyz se v nem bydli

ale myslim si, ze by se to melo resit pres mestsky urad

nas to donutilo koupit si radovku, kde muzou byt imbecilove jen vedle, ale ne nad nama a pod nama

franta1969*
hodnocení

0x
mě už pomohlo domácí kino a dechovky.Ty je vyváděj z míry a navíc zvoní,že jejich děti nemůžou spát,protože mají pokojík vedle mojeho domácího kina.Tak tomu se říká smůla.Snad dostanou rozum a přijdou se místo nadávek rozumě domluvit
mbichal
Přesně toto mě napadlo také. Kdo to dýl vydrží. Podemnou hrajou fotbal, honěj se až do 4 do rána. Mluvím o 14 letých dětech, jejich máma je pryč na víkend a oni si pozvou své spolužáky. Dělám přes víkend, tak sem mrtvej. Ve všední den mám volno a oni chodí do školy. Jestli to nepřestane, osobně se postarám, že děti budou chodit do školy nevyspalé a ve známkách se to určitě projeví. Mám také domácí kino. Ale mám slušné sousedy nademnou, ty jsou uplně ticho. Chtěl bych poradit jak rušit POUZE sousedy podemnou. Napadá mě pouze házet činkou ve dvě ráno o podlahu :o))
franta1969*
Nebo pomůže jako známým sociálka,kdy jejich děti ve všední dny ještě po půlnoci poslouchali hudbu a tancovali. *tuc*
hodnocení

A co zmínit jejich matce že když odjede, její dětičky dělají čurbes.

lea*
hodnocení

0x

Dobrý den,

prosím o radu jakým způsobem lze ošetřit situaci, kdy sousedé nad námi provedli renovaci bytu jejíž součástí byla i lamátová podlaha.Je od nich velice vše slyšet hovor bouchání dveřmí , táhání židlí, myčka neustále padající předměty ma podlahu, dupání a klapot obuvi paní bytu zkrátka vše bez vyjimky jejich dítěte v ložnici nad námi v nočním čase. Jsou to zkrátka hluční sousedé. Při naší návštěvě jsme se dotazovali na druh izolace jež by měl být v podlaze. Odpověď zněla - jsem laik a instalovali jsme běžnou 2mm izolaci, zřejmě s tím už nic neuděláme. Navíc poukázal na hluk od sousedů uvedl např. televizi což lze hodnotit jako běžný provoz domácnosti.Pokud jsme správně pochopili , tak investovali sousedé pouze do vyrovnávací pěnové krytiny co se běžně dává pod koberec a tudíž s izolací nemá nic společného. Co je možno v takové situaci dělat?Pomohlo by bytové družstvo?

pochybuji že někdo pomůže v tomto případě. pod plovoucí podlahy se dává izolace - miralon, ale tato je podle mě spíš na lepší položení podlahy než aby plnila funkci kročejové izolace. Když se pokládá, má zpravidla 2 mm /někdy více, záleží na majiteli/. Představte si 2mm molitanu na kterém leží několik kil podlahy a běžně po něm chodí lidé co ho s každým krokem víc a víc lisují. Nábytek taky něco váží a taky leží na podlaze, že? Když po roce tento miralon vytáhnete, má sílu novinového listu. To kročejovému hluku nezabrání.
Chcete bydlet lépe? nechcete hluk od sousedů z vrchu? SÁDROKARTON je tu pro vás. Při výběru firmy si dejte pozor, poraďte se a přijdete na to, že pokud se neunáhlíte a nenecháte nachytat od takysádrokartonářů, přijde vás tato záležitost na ucházející peníze.

karel*
hodnocení

0x
Stačí­ na Seznamu naťukat odhlučnění, nebo odhlučnění bytu­ a vybrat si z vhodných firem na Skliku.
Karel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]