Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nechal jsem si udělat nabídky od dvou společností co vyrábí okna. Obje mají dodání 7 - 9 týdnu. Což je pro mne pozdě.
Existuje nějaký obchod kde mají již vyrobená okna, ale kvalitní. u rodiču na baráku mám dvě okna z Bauhasu, má to dvě skla, ale v zimě je to celé i s rámem orosené. Na zbytku baráku je trojsko a super - žádné rosení a v zimě není okno ani ledové.
U sebe chci taky trosklo. Lze tedy koupit někde již hotové kvalitní okna?
Děkuji za doporučení.
Především - pokud je řeč o kvalitních oknech, jsou tím vyloučena plastová. Zbývají tedy dřevěná, případně dřevo/hliník. A jelikož se v prostředí těchto firem pohybuji, vím, že těch 7 týdnů je běžná doba, výrobci kvalitních oken jsou prostě vytíženi. A vzhledem k charakteru výroby nevím o žádném výrobci, který by vyráběl ,,na sklad´´
Holt na kvalitu se vyplatí počkat...
Dělám do dřeva a znám dost výrobců, co dělají okna, jak eurookna, tak i špaleťáky a letos ti už z nich už nikdo okna neudělá. Termíny beznadějně obsazený a zatím ani nevadí vcelku raketové zvýšení cen základních materiálů. U něčeho od začátku roku i o 70%.
Takže když se ti zdá 7 týdnů dlouhá doba, musíš brát co je zrovna k mání. A to nebude žádná sláva.
Jinak podle mě je v současnosti nejlepší dřevohliník.
Největší problém plastových oken je právě ten plast a hlavně jeho vlastnosti - a je víceméně jedno, od koho je ten profil a kolik komor má.. Podstatné je, že je to vyráběno z PVC a jeho největší problém je tepelná roztažnost. Ten problém samozřejmě, vygraduje v situaci, kdy je velký rozdíl teplot z vnější a vnitřní strany okna, protože ten profil se na vnitřní straně roztáhně podstatně víc, než na vnější, typicky za situace, kdy je vevnitř 25°C a venku -25°C. Tudíž dochází k ohybání zejména dlouhých profilů - jinak řečeno čím delší profil, tím víc se ohne. Výrobci to sice ,,řeší´´ přídavnými západkami na dlouhých stranách a pod, ale fyzika prostě úplně očůrat nejde, takže problém stejně zůstává.
Proto se fakt směju debatám o trojsklu v plastových oknech. Jediný důvod, proč by tam mělo být trojsklo je útlum hluku. Na tepelnou bilanci to má vliv, ovšem jen do situace, kdy nastanou mrazy a pak je zcela jedno, jestli je tam dvou, či pětisklo, když fučí mezi rámem a křídlem. Ostatně se to řeší často i tady, typicky s nástupem mrazů:
Proto jsem psal, že pokud se bavíme o kvalitních oknech, nebavíme se o oknech plastových. Milan má pravdu - i eurookna se dají zmršit, stačí použít nedosušený profil, nebo pokud výrobce ošidí povrchovku je problém na světě. Ale plasťáky prostě nejdou udělat tak, aby fungovaly spolehlivě i v mrazech, nezmiňujíc ani to, že někteří i tuzemští výrobci mají ohnuté už profily, ze kterých pak sváří rámy i křídla. On je totiž ten plast natolik špatný, že se musí převážet v dlouhých speciálních paletách a úzkostlivě dbát, aby neležel třeba nakřivo, nebo napříč přes jiný profil.
Promone, respektuji Váš názor, ale proč já nemám problém na žádném domě s plastovými okny s trojskly?
Trojsklo, nebo dvousklo nehraje roli. Tedy myšleno ve vztahu k potenciálním problémům, po stránce mechanických vlastností je to jedno.
Ale k Vaší otázce. Ono je to asi o tom, jak to kdo vnímá. Já jsem se dostal ke stavební truhlařině prakticky po škole - těsně před revolucí (nemyslím tím VŘSR ) kdy jsem se podílel na výrobě a montážích i tehdy populárních kyvných oken, otáčivých kolem vodorovné i svislé osy. To bylo z mého hlediska totální zvěrstvo, zejména ty vertikálně otáčivé, protože to nikdy netěsnilo, fučelo to okolo pantu, který pro tuto fci nebyl nikdy určen, jelikož byl původně vyráběn TOKOZem pro horizontální otáčení. Takže to různě sedalo, nešlo to vyštelovat a aby se to nepletlo, dělalo se to z napojovaného profilu, který se díky málo kvalitním lepidlům rozpadal, bylo i několik případů, kdy se křídlo doslova rozpadlo.
A proč to tak obšírně líčím? Protože se stále setkávám s názory, jak to byly dobré okna, že to funguje přes třicet let a pod. Stejně tak kastláky na starých domech. Osobně jsem se podílel na repasi oken na prakticky nejprestižnější naší univerzitě, kdy utkání s památkáři mě z odborného hlediska dost deptalo - oni prostě vůbec neřešili, že tím jimi tvrdě vyžadovaným provedením oken prostě fučelo, až se hýbaly závěsy - to prostě neva, hlavně že to ,,architektonicky koresponduje´´.
No a plasťáky jsou podobné řešení - pokud člověk neřeší nechtěnou ,,mikroventilaci´´ je schopen si pohlídat aspoň elementární geometrii oken a má štěstí na solidní montážníky tak pro dílny, sklady a nenáročné uživatele - proč ne. Sám plasťáky mám ve dvou ze svých bytů- sice jsem jim v prvním případě vrátil ještě před montáží tři okna a v druhém bytě dvě, ale nakonec to dopadlo. Jednou ročně to nájemníkům trošku pošteluju, nemá cenu se snažit to dotáhnout na těsno, protože se jen vymačkávají zámky - ale funguje to. Ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že to jsou kvalitní okna. Nejsou, je to hnus. Hnus proto, že sám moc dobře vím, jak má okno vypadat, jak má fungovat. Dá se říct, že funguje paralela s auty. Je spousta lidí, kteří kupují nevýkonná, poruchová, reznoucí auta byť se to o nich ví. Ale jsou levnější - a prachy nejen hýbou světem, ale i mnozí spoluobčané to mají jako kriterium číslo 1. Pak je ale dost početná skupina lidí, kteří prostě chtějí, aby to dobře auto jelo, aby něco uvezlo, aby prostě fungovalo.
Proto jsem psal, jaká je situace ve výrobě dřevěných eurooken. Naposledy jsem byl u jednoho z významných výrobců ve čtvrtek - jedou na plno, doslova jsou zavaleni prací. Neboli - už i u nás je poměrně velká skupina zákazníků, kteří chtějí skutečně kvalitní a funkční okna, kteří ocení, že se s klikou okna nemusí prát, že to dosedne , že to prostě funguje kulturně, je to kus dřeva ne PVC polepené tapetou . A proč to nepřiznat - je to dobrý pocit.
V obchodech již vyrobená kvalitní okna, což je hlavně zasklení, NEKOUPÍTE. Vždy to bude na objednávku, dle Vašich požadavků.
Viděl jsem i kvalitní dřevěná eurookna, co za 8 let vyžadovala opravu, pak zase plastová po 15 letech, co potřebuje občas seřídit.
Každopádně dřevěná musíte pravidelně ošetřovat, přesně dle návody výrobce. Plastová nemusíte a jsou levnější.
Zastávám názor, že důležité je zasklení a zapravení do zdi. Má snad někdo problém s plastovým rámem a křídlem?
Když dáte trojsklo s plasovým rámečkem 18 mmm a kryptonem,. máte nejlepší okno.
A co hliníková okna? Nemám s nimi žádné zkušenosti, ale mohly by bát pevné. Jen když si představím něco kovového, tak mám představu, že rám musí být studený...
@mikihans: to sice ano, ale je to studenější než dřevo/plast. Pokud máte navíc dvojsklo, tak při větší zimě díky tomu prochladne i rám okolo. Když bylo letos těch -18, tak jsem u hliníkových dvojskel v ložnici musel otírat i rámy, protože se rosily. U trojskel, které máme v přízemí, se to nedělo. No byla to moje blbost, za dodatečnou výměnu dvojskel za trojskla jsem platil asi 40 tis. (kromě skel musí vyrobit i zasklívací lišty), přitom tenkrát se mi zdálo u nabídky +17 za trojskla moc
Oki, je to hliník, velký tepelný vodič. Před desítkou let se dávaly rámečky z hliníku a zjistilo se, že je problém. Proto již nesmí být. Pevnost rámů z plastu je dostatečná.
Nebo se najde někdo, komu popraskla plast na oknech?
V hobby marketech tak jedině okna do sklepa. To že se rosí nesouvisí s oknem, ale s dvojitým zasklením a vyšší vlhkostí. Já mám všude hliníková okna, a než jsem vyměnil dvojskla za trojskla, rosila se všechna. U hliníku je výhoda, že výměna zasklení není problém. Jinak vámi uvedená dodací lhůta ještě dobrá, my čekali 3 měsíce a to bylo před covidem (Vekra).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.