Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dobrý večer všem.
Říká se, že když se člověk o svůj problém podělí..uleví se mu. Tak uvidím.. Bydlím v 7 patrovém panelovém domě - 24 bytů celkem, klasika. Dům je z roku 1989 a tedy všechny jeho prvky jsou z roku 89, krom fasády, kterou jsme zrekonstruovali vč. zateplení. (jedná se o společenství vlastníků, jsme všichni tedy majitele domu) Původní je i výtah a teď se dostávám k problému, k jádru věci. Napíšu to asi takhle: když u mě jednou přespávala moje maminka, vyskočila v noci z postele a myslela si že je zemětřesení - byl to ale ten výtah! A to je to oč tu běží. Ten výtah je totiž neskutečně hlučný! to se nedá popsat, hlavně při dojezdu-zastavení. A moji baječní spolubydlící z domu to ještě znásobují tím že do něj skáčou jak do tanku, nemají vychování a s tím nic neudělám. Tak jsem zašel za naším předsedou a ten, že na nový nejsou peníze a že až tak v roce 2012. Nevím co mám dělat, nedá se spát, nedá se nic. Mám se přestěhovat? Kvůli výtahu? to neni normální ne? Ale nepřeháním, když je někdo na návštěvě tak vyvalí voči a nevěří svým uším. Nepomáhají ani špunty do uší i přes ně výtah slyším! Když jsem pracoval na byťáku pamatuju si že nový ve velikém paneláku může přijít i na 1 000 000. Tak se zeptám..neví někdo...něco...o nějakym řešení? neexistují nějaký pružný dorazy, zvukový clony výtahu atd? A otázka druhá: prosím vás-myslíte si že aspoň trochu pomůžou nové zvukotěsné dveře do bytu? Protože jinak už nevím a místo výtahu se svezu z okna ale to už bude poslední jízda naposled. Nečekám nějaký extra řešení ale chtěl jsem to aspoň někam napsat aby se mi ulevilo. Díky Martin.
Milý Martine.
Ještě se k vašemu sdružení majitelů bytů nedoneslo,že Unie vyžaduje u všech výtahů dodržení určitých opatření,případně i výměnu,pokud nestačí rekonstrukce?Výtah musí splňovat řadu technicko bezpečnostních hledisek.Nebudu tu rozepisovat,o které jde,ale náš výtah nesplňoval 16 z nich.Dnes máme nový a už je i zaplacený.Samozřejmě bankovním úvěrem.
dnes je to výtah výtahů,naprosto tichý.
JABRAKA
jabraka: No tohle právě vím, nebo nějak tuším ale dle slov našeho zástupce domu si po fasádě nemůžeme dovolit žádný úvěr. díky
Své tvrzení může předpokládám zástupce domu jistě doložit účetně...
Dívejte se na to z toho pohledu, že fůra znalých lidí na různých postech Vás "odpálkuje" tvrzením, že to momentálně prostě nejde. Nejméně 90% lidí tím zavřou pusu a nemusí dále nic vysvětlovat a sedí si nadále v klidu na své židli. Záleží pouze na Vás, nakolik se budete o problém zajímat
výtah jako takový stejně produkuje vibrace, které se přenášejí do ostatních částí domu, stejně tedy i při odhlučnění budete výtah cítit.
Jediné co bych poradil, zajít na hygienickou stanici a nechat přeměřit hlučnost výtahu. Otázkou ovšem je, zda se majitel, tudíž předpokládám bytové družstvo (a tím pádem vy) bude výsledkem měření a doporučení KHS řídit. Nejsem si totiž jist, zda KHS nevydává pouze doporučení, nikoliv nařízení. Informováním se ale rozhodně nic neztratíte. Pokud bude nutno přestat výtah používat, bude to i pro Vás úlevaže nebude hluk, ale budete od té doby chodit po schodech? Pokud bude udělena pokuta, budete spokojen jakožto spoluvlastník domu, že se na tom budete finančně spolupodílet?
To že na nový nejsou peníze je také podivné( nikoliv samozřejmě nemožné). I bytové družstvo si totiž může nechat od firmy něco dělat na splátky. U kamaráda v domě takto rekonstruovali střechu a nová okna. Stačí jen najít vhodnou firmu. navíc jako spoluvlastník domu máte pochopitelně právo nahlédnout do účetnictví a vědět, s jakými prostředky aktuálně družstvo hospodaří. Spousta členů bytových družstev by valilo oči, kolik peněz se válí na některých účtech a místo údržby domu se za ně někomu platí hezká dovolená...
Toto jsem si už všechno prověřil a obešel. Ale jak říkáte: je to pradox, my jsme vlastníci domu, nikdo jiný, takže vlastně pošlu hygienu na sebe Náš předseda je výborný chlap a já mu v tomhle opravdu věřím. Jen díky jemu drží dům pohromadě a ostatní na něj akorát řvou a neudělají nic. A ta fasáda stála mailant. A jak známo lidi šetří každou korunu takže do fondu se dává od každýho minimum, takže prachy nejsou. Bydlím v 5. patře a nahoru i dolu chodím většinou pěšky, jedu jen když něco těžkého nesu nahoru. Dolu pěšky vždy. Trénuju si tím aspoň fyzičku a štřím elektrikou, ale jsou tu lidi, kteří si přivolají do 1. patra výtah a sjedou do přízemí. Osobně bych byl aspoň pro to, aby výtah nejezdil v nočním klidu. Jenže to nejde protože v 6. patře bydlí invalida..no a co teď že..
hepcziiik: máte ve všem pravdu a já to budu řešit. Takže děkuji za radu, pěkný večer všem.
uplně se umím vžít do vaší situace. Mamka bydlí také v paneláku a ty výtahy to je hrůza ,ještě má ložnici na stěně výtahu ,já bych tam nebydlela ani za nic , /no ale kam jít,že jo/ to jen tak říkám. Ona si za 25 let zvykla,říká to prostě nesmíš vnímat. Ale to nejde , Jeden výtah jím vyměnili letos stálo to prý přes 1000000kč ale je to hlučné stále. Prostě panelák je hrůza ,je tam slyšet všechno . Myslím,že dveře by Vám stejně nepomohly,protože to rezonuje celá stěna . Je mi líto, ale neporadím,jen jsem se svěřila s mou zkušeností, a soucítím s Vámi . Dcera u babičky nedávno spala a říkala,že se v noci budila myslela,že někdo jí mluví u postele. Nemohla vůbec kvůli těm zvukům spát . To si jen sousedi povídali. Hrůza,děs.
Je to tak panelák je hrůza! Celý život sem vyrůstal v rodinném domě a teď tohle. Tati cos mi to koupil, že ty ses mi chtěl pomstít že jo. Rezonuje to celý to je fakt.. Myslim ale že ty nový výtahy splňují určité normy a je to podstatně lepší. Ale nejzajímavější je to, že jsem to první cca 1,5 roku nevnímal. Asi jsem blázen já ale já chci nový výtah, bože prosím
Jestli vám to pomůže, tak já mám s panelákem také problém.
Viz zde: poradte.cz/...
A zde: poradte.cz/...
Taky jsem to měl ale před tím než dali nový výtah jsem se odstěhoval, takže nevím jak to dopadlo.
Bylo to kvůli tomu, že byt sousedil se šachtou. Výtah byl slyšet hlavně při rozjezdu a dojezdu; to opravdu dost. Ale nějak zvlášť mi to nevadilo. Teď mi nade mnou dupou sousedi a to je horší.
Nové výtahy jsou podstatně tišší.
Ale ten dům byl z roku 1970, takže výtah se měnit musel; ten váš asi ještě nemusí.
Otázka mě velice zaujala, protože čerstvě bydlím v posledním patře paneláku. Trošku mě vyděsilo, že Vám to začalo vadít až po čase. Já si hned první týden zvykl a je to v pohodě.
Jenom tedy nesdílím kritiku paneláku. Mám za sebou postavený dům, byt v novostavbě a - byť to není obvyklé - jsme skončili dobrovolně v paneláku. Ohledně hluku bylo všude něco. Nejhorší to bylo asi v předchozím bytě: pokud někdo říká, že paneláky mají špatnou zvukovou izolaci, tak nebydlel v bytě v novostavbě. Navíc v novostavbách bydlí často lidi, kteří si myslí, že když dali za ten byt pár mega, tak že nemusí brát ohled na nic a na nikoho. Všude je prostě něco.
koukám na Váš problém a je to divný . . . měli jsme výtah 30 let starý a hluk byl spíše ze strojovny než od jinud. Sežeňte revizního technika výtahů tak,ať Vám napíše posudek, že je potřeba výtah alespoň částečně opravit (v řádu desítek tisíců) jinak že bude provozuneschopný resp.zakáže provoz, pak už se peníze najdou. Taková zpráva není nic proti ničemu a každý rozumný výtahář by jí napsat mohl a ani by to nebylo proti bezpečnosti ba naopak. = důkladná oprava nutná. My jseme jí kdysi provedli a výtah byl dalších 5 let OK do doby kompl. rekonstrukce. Obecně se mi jeví, že Váš výtah je v opravdu žalostném stavu. Pokud je dobře namazaný a utažený, samotná kabina jen jezdí v kolejnicích a MEMŮŽE být nijak hlučná. Je otázkou času kdy se něco hodně pos. ... (které patro mj. obýváte?) M.
Revizní technik nemůže - nemá oprávnění zastavit výtah. Výtah není jeho mejetkem. On může jen shledané závady napsat do knihy prohlídek, Inspekční knihy a seznámit s tímto majitele výtahu ( SVJ, byťák atd.)
Jardo, napsal jste to dobře, že technik ho nemůže zastavit, ale který správce jej bude dále provozovat, když do zprávy napíše, že je zdraví nebezpečný při provozu . . .? nikdo jej provozovat nepovolí, protože tím na sebe přebírá zodpovědnost za případné úrazy víme . . . . Vy byste takový výtah provozoval jako spávce domu . . . . logika věci, ne?
tak to je, jak píšete...já píšu do knížky konkrétní bezpečnostní rizika, konkrétní závady a záleží na majiteli výtahu, jak s tím naloží...ale já jsem už z obliga
Divil by jste se kolik výtahů jezdí s nálepkou v revizní knize "zařízení není provozuschopné"-dle mých zkušeností je to cca.30%
to nejde donekonečna...pokud je tam vyloženě havarijní stav, tak revizák uvědomí majitele a ten je povinen to do daného termínu odstranit...pokud se tak nestane, nese veškeré následky sám a je jednou nohou v kriminále...
Ale pořád to neznamená že ho NESMÍ provozovat!Je to jeho riziko!
doplněno 03.03.10 20:37:S autem bez technický se dá taky jezdit dokud se něco nestane...
Já vám poradím a budete mít po problému. Jediný hluk způsobuje axiální ložisko u motoru, převodovky. To si nechte vyměnit a bude klid. Nic jiného tento zvuk ze strojovny výtahu nemůže způsobit...jedině ještě "klapání" brzdy při rozjíždění a zastavování výtahu.
Co např.brzda,špatný bačkory,křivka,trakčák,OR atd.?Nemohlo by to dělat něco jinýho?Dovolím si nesouhlasit že to musí být ložiska!
to jo...ono by to chtělo, být u toho výtahu a poslechnout si ten zvuk...Dotyčný psal hlučný výtah...ale dokud to neuslyším a nebudu u toho...tak můžu hádat..
Já myslel, že ten kravál je počas jízdy, tak jsem to tipoval na axiální ložisko. OR by takový hluk nedělalo..jen by klepalo. Trakčák podle mýho hluk nedělá a bačkory taky ne...to by musely být suchý vodítka a kabina výtahu by se za jízdy dolů třásla. Někdy stačí mít blbě napnutý lano, nebo přeskočený v trakčáku a kravál rezonuje až do spodku šachty...ale jak říkám, chce to poslechnout uchem
Já bydlím 40 let ve věžových domech.V prvním jsme měli výtah velký,pro 10 osob,mel specielní agregát s převodovkou a elektrobrzdou.Ta dělala největší hluk.V druhém domě vedle,se instaloval agregát u stejného výtahu s motorem dvouokruhovým na dobrždění a dojezd.Velký rozdíl v hluku.Dnes jsme koupili výtah s motorem skoro třetinovým.nová kabina je o dvě třetiny lehčí a systém nosných řemenů místo lan snižuje hluk na minimum.Také rozjezd a bržďění jsou naprosto plynulé bez jakýchkoliv rázů a bouchání.Co se týče toho úvěru za výtah,není žádný důvod,abyste si nevzali další úvěr,je to záležitost výše rezervního fondu,do nějž připlácíte.Jednou to udělat budete muset,a možná za ten výtah zaplatíte za dva roky o polovinu víc.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.