Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím nalepit mozaiku na fasádu

Od: sirko odpovědí: 10 změna:

ahoj,

čím byste lepili - připevnili střepy dlaždiček (mozaiku, kousky veliké od 1x1cm po cca 4x4cm) na fasádu?

je to fasáda cca 80let stará, kompaktní, nevyloupaná

a pak další dotaz, pokud budu chtít střepy např. položit na rovný povrch, na starý stůl nebo nějakou plochu, do čeho byste vtlačili? co má být podklad? když na to bude pršet? lepidlo na dlaždičky neob směs nějaká neošizená směs cementu vody písku (dali byste i vápno? nebo písek vynechat a jen cement a vodu?)

díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

tak přátelé, předem děkuji Moně, že to našla dřív, než jsem k otázce dorazila. *palec* Používala jsem normální flexi lepidlo na venkvní dlažbu. Rozmíchávala vrtačkou v kýblu. Zdi jsem napřed postříkala takovým bílým přípravkem, co se také rozmíchá ve vodě a používá se i pod malbu. To jsem podle návodu nechala uschnout a pak už jenom lepila a lepila. Stovky hodin práce. Dlaždice jsem rozbíjela kladívkem a koupila jsem si ten řezací nůž a také kleště "papoušek", na odlamování menších a určitých tvarů z dlaždiček. Ruce jsem měla pořezané a krev ze mně tekla :-D, než jsem přišla na systém, jak se co nejméně poranit. Ničím jsem nespárovala a můžu tady potvrdit, že mi ani jeden jediný kousek nevypadl doteď. Pak jsem udělala i mozaiku doma v kuchyni. Takže tu fasádu teď jenom postříkám proudem vody a je čistá. Ty schody taktéž. Žádné povětrnostní vlivy tomu neuškodily. A že tu mrazy byly. Prostě to drží, jak židovská víra.

doplněno 07.06.18 19:16:

A ta venkovní je stará už 3 roky. Já jsem přesvědčená, že mne tohle přežije. Od té doby jsem oblepila i celou studnu a ještě jsem pokračovala jednu zeď. To jsem dělala loni a fotky jsem nedlala, protože na to čumím každý den a neměla jsem v úmyslu je nikomu posílat. Zítra se kouknu do garáže, jestli mi tam nezbylo nějaké lepidlo a napíšu přesně, které jsem používala a jestli najdu i tu láhev s tím prostředkem na podklad. Ale být to nemusí, někde jsem na to zapomněla a drží to stejně. Ale připravte se na mravenčí práci. Musí Vás to bavit, jinak to nedoděláte. Vyžaduje to opravdu spoustu trpělivosti.

Čím nalepit mozaiku na fasádu
Čím nalepit mozaiku na fasádu #2

hodnocení

2x
Stavební lepidlo (trošku lepší jsou ta s přívlastkem flexi). A hotové přespárovat cementem nebo spárovkou aby se to nevymývalo.

Ahoj totak, fakt jsem nic, než to lepidlo nepoužívala. Ale je to lepidlo Flexi. Žádným cementem jsem to nespárovala, ani spárovkou. A vypadá to moc pěkně a nic se nevymývá. Ale spotřebovala jsem toho lepidla hodně. Už mám svou metodu, ale neumím to vysvětlt. Ale když jsem na to přišla já, tak na to přijde i tazatel.

lucie*
hodnocení

1x

Pamatuji,že Suzymon tvořila na svém domě mozaiku a moc se mi to líbilo.Bohužel neumím tak starou otázku vyhledat.Snad zde přispěje a pisně jak to dělala a jakou to má cca po 2letech výdrž,co by dělala jinak apod...*hej*

Když se neozve sama pošli jí soukromou zprávu. Tam reaguje velmi rychle. Momentálně má ale rozvrtaný počítač tak jí to třeba chvilku dá.
72mona3*

jabraka*
hodnocení

0x

Na dlaždičky je určeno lepidlo specializované,nevymýšlel bych nic jiného.Jen bych střepy upravil - obrousil bď flexou,ale to je dost nebezpečné,srazit ostré hrany jde i brusnou síťkou.Mozaika bude vzhlednejší.Spárování běžnou spárovačkou..Lze dobře zvolit i vhodnou barvu spár.Vše je pak vodě odolné a není se třeba bát působení počasí.

hodnocení

0x

Když na to přijde-není třeba ani "speciální lepidlo" ale normální štuk s cementem (na kbelík -pozink cca do poloviny štuku pak 3 zednické lžíce cementu-metoda obkládání jak jsem se učil v učení koncem 70 a dokonce i kabřinec venku co jsme jako učni obkládali držel až do x-té změny majitelů a za posledního do rekonstrukce před cca 5 roky!)nebo samotný cement -ten spíše na dlažby než na stěny!

Tazatel normálně natáhnete lepidlo zubovým hladítkem a do toho pak zatlačujete střepy.Penetrace není nezbytně nutná ,(nekdy nepomůže ale taky neublíží-jen je to o penetraci dražší,spíše však pokud byla zeď nabílena vápnem,či nějakou tehdejší fasádní barvou, tuto oškrábat a jak je v 1. příspěvku nejlépe umýt tlakovou vodou. Po zatvrdnutí -nejlépe druhý den zaspárovat dnes je velký výběr barevných spárovacích (drahých )hmot nebo obyčejným cementem či bílým a podbarvit.

Suzy *palec**palec**palec* a pak že ženský patří jen za plotnu do kuchyně!

Diesel, moc děkuji za pochvalu. Ale mám jednu důležitou připomínku k té práci. Jelikož se jedná o drobné střepy a navíc mozaiku, tedy musíme předem alespoň trochu vědět obrazec, tak musíme postupovat po malých plochách, třeba 30 cm x 30 cm a i to je dost velké, než totiž najdete přesné střepy, které budou tvořit nějaký obraz, tak to trvá a mezi tím by to lepidlo, nebo cokoliv jiného zatuhlo. i když mám kolem sebe bedýnky s různými barvami rozdělé, všechny střepy k sobě nepasují a musíte hledat vhodný kousek a to trvá. Pokud teda nezáleží na obrazci, a dotyčný bude lepit halabala, co mu padne pod ruku. A i tak to trvá, protože jde o malé kousky. U těch větších kousků, můžeme napatlat větší kus zdi, ale stejně to jde hodně pomalu. já jsem začínala kolem 6 - 7 hodiny ráno a nonstop jsem pracovala až do 17 hodiny odpoledne. Za den jsem kolikrát udělala jenom půl metru krát půl metru . To u té opravdu drobné mozaiky s těma kytičkama. Navíc musíte napřed namalovat na zeď ten obrazec a první udělat základní vzor. A to se jedná o ty větvičky. Tak to lepidlo se musí nanést přesně na tu linku, v šíři tak 2 cm a postupně. Pak vlepovat připravené kousky. A pak teprve doplňovat dotvářet obrazec. nejlepší je to mít v hlavě dopředu tak nějak srovnané. Na papíře to nemá smysl, protože nikdy nemáte přesné kousky dlaždiček, které byste rychle skládal jednu za druhou. ne při takhle velikých plochách a ne, když nekoupíte předem uzpůsobené přesné kousky keramiky. Prodávají to, ale to by ta zeď vyšla na pořádný balík. Já jsem kupovala dlažbu po mnoha metrech čtverečních a i to nebylo levné. Nejdražší byly ty dlaždice malé a lesklé. Za metr čtvereční, klidně 6 stovek. Už jsem tady známá všude, kde se dlažba prodává a někdy mi schovají co má nějakou vadu, nebo je to v balíku popraskané, nebo to klient vrátí jako vadné, za menší peníz, nebo mi i dají zadarmo. Takže určitě ne nanášet lepidlo způsobem, jakým se pokládá normální dlažba, teda tou zubovou špachtlí. Já jsem nanášela tou malou kuchyňskou stěrkou ze silikonu. Tou, co je jenom 3cm široká. Ona teorie je někdy úplně jiná, než praxe. A tady by to teoreticky mohlo jít tak jak říkáš, ale když se do toho pustíš, tak poznáš, že v praxi to nejde a že musíš teorii přizpůsobit tomu, co děláš. Tu mozaiku na baráku a ty schody, jsem tenkrát začala dělat koncem března a skončila jsem v srpnu. A dělala jsem opravdu každý den těch 9 hodin, s krátkýma přestávkama na kafe, nebo na oběd.

Mám vyzkoušeno nevymýšlet nic moderního, ale normálně rozmíchat trochu cementu s vodou a jednotlivé kousky pomáznout a přilepit (trochu poklepat). Dělal jsem tak i běžné obklady a drží to parádně (okoukal jsem to v práci od zedníků). Cement rozdělávat vždy takové množství, aby nezatuhl. Nakonec použít nějakou gumu (nejlépe odříznutý kousek pásu z transporteru, nebo něco podobného) a tím nanášet cementovou mazaninu ke spárování. Pak stačí otřít starým hadrem a je hotovo. Nakonec dočistit suchým hadrem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]