Nejste přihlášen/a.
Mám RD, kde v podkroví je strop tvořen SDK, parozábrana, volně položená izolace. Nad tímto stropem je ještě pod střechou prostor, který chci použít ke skladování věcí. Střecha je tvořena jen folii na krovech, latěmi a betonovou krytinou.Nyní se mi ve vlhkém období tvoří vhké fleky na střešní folii-sražená vlhkost asi.
Mám v plánu provést pochůzí podlahu nad pokrovím a ted nevím dávat OSB nebo jen desky s mezerami? Také pak uvažuji i o izolaci střechy na takto vytvořené pudičce a to OSB nebo Durelisem, izolační vata mezi krovy, střešní dotyková folie, latě, betonová taška.
Prosím o radu, jak to udělat, abych neměl problém s vlhkostí, rosným bodem. Děkuji
Jardo, tento týden jste již třetí s podobným tématem. Vždy se musí vycházet z toho jak máte udělánu skladbu. Máte foto, popis a podobně?
a další..
tvoří vhké fleky na střešní folii-sražená vlhkost asi ... asi nemáte odvětrávaný prostor nad izolací..
OSB desky nikoliv, prkna ano!
Díky za rychlou reakci. Vím, že nejsem sám s takovým problémem, ale čtení příspěvků mě mnohdy zavádí jinam, jsou neúplné, někdy nepřesně podané otázky a popisy apod. a mám v tom zmatky.
Po přečtení reakcí a fotek, tak pokud jsem to pochopil správně, je rozdíl, zda mám studenou půdu nebo zateplenou až k hřebenu. Pokud nechám zbytkový studený půdní prostor, tak nemohu záklop na izolaci na podlaze půdního prostoru provést celistvý z OSB, ale musí být odvětrávaný, tedy desky s mezerami. Musím však mít i odvětrávaný zbytkový půdní prostor v hřebenu, kdy hydroizolační střešní folie je až skoro nahoru a je 5 cm od krytiny a přes hřeben je další hydroizolační folie, ale jen 2,5 cm od krytiny s přesahem přes hydrofolii, která zajišťuje v přesahu odvětrávání přes štětečky-kartáče pod betonovým hřebenáčem. Nevím zda se vyjadřuji přesně.
Co ale když se rozhodnu nenechávat studený půdní prostor a provedu izolaci vatou i mezi krokvemi, kterou tam nyní nemám, ale zvažuji, že ji tam dám, tedy provedu izolaci pod kontaktní hydroizolační střešní folii až ke hřebenu? Síla izolace-vaty na hloubku krokve a pak parozábrana? a latě a OSB a pak podlahu půdního prostoru mohu dát celistvou s OSB? Takto vytvořený půdní prostor nebude vytápěný, jen skladiště věcí, jen nechci, aby tam mrzlo. Možná se hloupě zeptám, musí tam být ta parozábrana s latěmi? Jen uvažuji jak ušetřit místo. O izolaci přes krokve (pod krokvemi už neuvažuji vůbec. Tolik místa tam na výšku nemám.
Stejně zvažuji se s váma spojit přímo. Jen musím najt kontakt.
Yarda
Souhlasím s Vaším názorem, že různé stavby a rady jsou zavádějící. Proto každému doporučuji nadělat fotky, poslat je na email a pak pokecat o detailech nad jednotlivámi fotkami.
Ke zbytku jen stručně. V izolaci se udělá rosný bod a přítomný vzduch zkondenzuje. Jestlíte se uzavře parotěsně, to je třeba deskou OSB a podobně, nemá kudy odejít. Pak jsou ty plístě, jak jste viděl.
Pokud je nad podkrovím ještě prostor ve špici, musí být odvětráván, aby kondenzát měl kudy odcházet. Když bude tento prostor velký, nebude stačit odejít tou malou mezerou a musíte udělat další odvětrání, nebo zesílit izolaci, aby teplo tolika neutíkalo.
Možná se hloupě zeptám, musí tam být ta parozábrana s latěmi? ...nevím přesně kde to myslíte. Na teplé straně musí být parozábrana na studené straně difuzní membrána.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.