Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám problém s rosením hydroizolační folie pod střešní krytinou. Složení střechy je: betonová krytina Besk, latě, kontralatě, folie Jutafol kontaktní k izolaci,krokve. Folie leží na krokvích, mezi krokvema vložena izolace 120, pak pod krokvema izolace 50, izolační folie a palubky. Problém je s rosením folie pod střešní krytinou od které vlhne povrch izolace i krokve. Zevnitř je izolace suchá. V podkroví se topí. Problém bude asi s rosným bodem, poradíte někdo, co s tím? Díky.
doplněno 27.01.14 19:51:Omlouvám se za nepřesnosti, přikládám obrázek složení střechy. Díky.
Problém je v tom, že ve Vaší skladbě Vám chybí parozábrana na teplé straně v interieru.
Takže vlhkost prochází zkrz tepelnou izolaci až do té doby než narazí na studenou hydroizolační folii kde vlhkost zkondenzuje a proto Vám vlhne izolace.
Řešením je přestat topit nebo dodělat kvalitní parozábranu.
předpokládám, že parozábrana bude na vnitřní straně, nebudou potom uvnitř vznikat plísně, když ta vude nebude mít kam odejít?
parozábrana je zevnitř pod palubkama i zvenku pod krytinou a právě ta se rosí, není to menší tlouštkou izolace? Díky
Pokud opravdu pod střešní krytinou máte parozábranu, tak je to špatně.
Tam patří prodyšná pojistná hydroizolace. Právě z toho důvodu, aby vlhkost která projde netěsností parozábrany mohla někudy z izolace odejít pryč.
doplněno 27.01.14 19:29:Jaký typ folie máte na spodní straně skladby?
Jak máte řešeny detaily napojení folie na obvodové stěny, napojování folie atd?
Jiný důvod než chybějící nebo špatně provedená parozábrana u Vás není.
Jirko, třeba špatně čtu,
izolace (jaká?) 120mm pak ještě 50mm? to snad nemyslíte vážně, celkem 170mm?
musíte upřesnit, kde se folii rosí, páč při Vašem popisu nevidím folii, páč je přikryta vatou 120mm.
Asi myslíte ve špici nad izolací, kde není vata?
máte foto?
doplněno 27.01.14 20:08:klasická vada zhotovení.
vy nemáte izolací až do špice že? nemáte odvětrávaný prostor.
domalujte celou stavbu..
co se spojit on line a vyřešit detaily?
doplněno 27.01.14 20:10:Takových, promiňte, chyb jsem již slyšel..víc se mi tam z důvodu menšího podkrovního prostoru nevešlo
v zimě zima, v létě teplo.. je to Vaše rozhodnutí..
máte fotky?
doplněno 27.01.14 21:06:název difuzní folie?
Milane, je to ten kondenzát na folii, začalo to až s mrazama. A je to i nad částí, kde se netopí. Jedná se o řadový domek s průjezdem do dvora, rosí se to i nad tímto prostorem.
doplněno 27.01.14 20:06:Bohužel je to po celé ploše folie, skladbu jsem snad zachoval správně, všechny spoje jsou slepený. Tlouštka izolace je 120 + 50 mm, víc se mi tam z důvodu menšího podkrovního prostoru nevešlo. Dík.
doplněno 27.01.14 20:16:Izolace mezi krokvema je až do špice a odvětrávaný to není, izolace doléhá až na tu folii, co se rosí.
doplněno 27.01.14 20:17:Budu rád, pokud se budeme moci spojit přímo, telefon, nebo email?
doplněno 27.01.14 20:42:Ceklový průřez je na obrázku, odvětrávaná je strana folie pod taškama, jinak ne.
Pro ostatní, po telefoním hovoru je závada zřejmě objevena. Nefunkční parozábrana, spíše cedníkozábrana. Navrženo předělání a zároveň doplnění izolace.
doplněno 28.01.14 17:24:Hujere, protože mi vysvětluje co s tím udělal, jak to přišpendlil sponkami, šrouby a podobně.
doplněno 28.01.14 17:40:Hujera, ano, spáchat to sám.
BTW, jak se po telefonu pozná, že je cedníková parozábrana?
doplněno 28.01.14 17:28:Aha, takže si to spáchal sám. Dík za vysvětlení.
Pardon, my to taky "prispendlili" ale prelepili tou stribrnou paskou, lze, nebo mame taky cednikobranu?
cuco, to já nevím, páč o Vaší práci nic nevím. Stříbrné pásky se prodávají různé. Některé jsou jen trošku obarvené izolepy.
Pokud jste pracovali kvalitně tak to bude oK.
Co jste pak připevnili na parotěs?
Priloukli jsem pres krokve palubky, no a to uz je z toho zas cednik ne?@ale jak jink pridelat palubky, no rozdelavat to nebudeme, jen me to zajimalo.dobre tema, az nekdo zalozi dalsi Takove téma, rada poct.u.
cuca, tazetel má taky palubky.
Správně to má být ZHRUBA takto (obecně bez mísních podmínek:
krytina, odvětrávaná mezera, difuzka izolace mezi krokvemi, izolace pod krokvemi, rošt z CD, paroteska (doporučuji parotěsnou, nikoliv levnou), latě na palubky, palubky.
SAMOZŘEJMĚ, že podle způsobu provedení a použití různých držáků se může složení lišit, obecně ale takto vrstvy být musí..
T.zv. hydroizolacni folie podle obrazku (ta ktera se rosi) MUSÍ mit odstup od stresnich lati minimalne 5 cm.Nevim, jakou folii jste pouzil, ale tato nesmi byt vzducho/parotesná. Mela by fungovat POUZE jako zabrana proti vetru.Bezne se u nas ve Svedsku pouziva "papirova" anebo zadna. Pokud prostor mezi izolaci a stresnimi latemi neodvetrate, riskujete to, ze vam late shnijou.
Pravdepodobne jste tam dal folli, ktera, asi jako igelit, je neprodysna.
andy, jelikož jsem mluvil s Jirkou po telefonu, tak Vám sděluji:
...MUSÍ mit odstup od stresnich lati minimalne 5 cm... má klasické kontralatě 5cm
...jakou folii jste pouzil... kontaktní difuzní.
Hezký večer
andy, asi myslíte rosný bod a zkondenzovaný vzduch se musí odpařit. OK, to je nutné, ale k tomu neslouží ta folii. Samozřejmě že tam být nemusí, ale ta se dává jako pojistná difuzní hydroizolace, proti ...ale to již víte
To určitě ne. Sundá sádrokarton, dá novou parotěsku bez děr a problém bude vyřešen.
doplněno 29.01.14 07:59:Takže ne sádrokarton, ale palubky
Zdravím, nějak se v této konverzaci ztrácím. Nicméně mám stejný problém. Rekonstruoval jsem starou stodolu na obydlený dům. jelikož máme dost místa, nechal jsem podkroví studené, zaizoloval jsem poslední strop - 320 mm vaty. Jenže se mi kondenzují páry na podstřešní difůzce, hlavně kolem trámů, až ve spodní části. Napadly mě dvě možnosti- 1) zaizolovat i krokve (120 mm vata by měla pro studenou půdu stačit) dražší varianta. 2) protáhnout nad stropní izolací u trámů husí odvětrávací krk zkrz celou půdu od štítu ke štítu, ať si tam proudí vzduch jak chce. Ale nevím. Ani ten, kdo mi dělal střechu neví. Dá se Vám případně i zavolat?Zdenek
tuto hlavici mám připojenou na odvětrání podlah, docela funguje, ale na půdu si myslím vyhozené peníze (cca 3500 Kč). Na krytině mám docela dost odvětracích tašek, tam problém není, vlhkost se mi drží jen ve spodních částech krovů (nemám to tak strašné, jak na předešlých fotkách). Ale stejně to chci vyřešit a nevím jak.
Zdendo, těžko radit bez podrobností o stavbě. Častá chyba je toto sdělení: "Na krytině mám docela dost odvětracích tašek"páč tyto odvětrávají něco jiného. Samozřejmě lze se se mnou spojit mnoha kontakty, nicmémě důležítá je tato poradna i pro další. Na jiné poradně mám zakázáno dávat na sebe kontakty, zde se to již vyjasnilo, že je to přínos pro poradu. Zkuste kouknout na vyhledávače, zdali mně najdete. Když sem přiložíte fotku, nákres, řez, detail, klidně napíšu názor co pochopím. Určitě se lépe radí po telefonu, skype, ICQ.. (co ještě existuje?), zkrátka hovorem on line.
Osobně se domnívám, že nemáte odvětrávaný půdní prostor.
Zkuste se kouknout na obrázek, zdali máte ten horní prostor odvětrán.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.