Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamykání střechy a vchodu?

Od: vlk95® odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer. Potřeboval bych, aby mi někdo znalý vysvětlil jak to vlastně je? Může se zamykat střecha v panelovém domě? A můžou se zamykat vchodové dveře?

U střechy máme dokonce nápis: "nezamykat, nouzový východ", ale družstvo se rozhodlo dveře zamknout.

U vchodových dveří vycházím z tohoto článku. ahaonline.cz/...

U obou vstupů si myslím, že by se zamykat neměly.

Jak to je? (podle zákona)

Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano

Tak pokud by to mělo být podle požárních předpisů, vchodové dveře ani střecha by se zamykat neměly! Když totiž dojde k požáru, většinou není čas hledat klíče, či domovníka, aby Vás pustil ven. Že se většinou tenhle předpis z pochopitelných důvodů nedodržuje je ale fakt. Ovšem až někdy třeba budete bezmocně lomcovat zamčenými dveřmi a budou Vám už doutnat kalhoty, určitě se Vám ty "pochopitelné důvody" už tak pochopitelné zdát nebudou.

hodnocení

1x

Ono až vám vykradou sklepy nebo byt tak zmněníte názor.A na střeše bývá nejčastěji společná anténa a ve výtahové strojovně elektronika tak kvůli tomu zamykat.Jsou případy že se vam do bytu spustí po laně ze střechy necháte otevřené okno a máte vybíleno

Ano

Až se jednou budete dusit kouřem z požáru u zamčených dveří, budete se modlit za to, aby Vám radši vykradli ty sklepy.

to magdon: statisticky je více případů vykradených sklepů a bytů než zemřelých lidí z důvodu požáru a zablokované ůnikové cesty.

Vyjma případů discoték a zamčených únikových cest .

doplněno 10.05.13 07:55:

oprava: únikové

Ano

To samozřejmě ano, ale myslíte, že tisíc vykradených sklepů je dostatečná protiváha proti jednomu jedinému zachráněnému životu? Ne, že bych Vám to přál, ale zajímal by mě Váš názor po pár desítkách vteřin (možná posledních), prožitých u zamčených dveří.

doplněno 10.05.13 08:40:

Mimochodem, v čem se liší zamčená úniková cesta na diskotéce a zamčená úniková cesta v paneláku? Na diskotéce je možná větší nebezpečí požáru, ale jinak to vyjde nastejno. V obou případech umírají lidé.

jabraka*
hodnocení

0x

Vchodové dveře je možné zamykat,pokud se na tom spolubydlící dohodnou.Je nutno si uvědomit,že se mnohem více opotřebuje zámek.Náklady za výměnu musí všichni uhradit.Pokud funguje západka,nevím proč zamykat.Na půdě stačí vymontovat kliku a zamykat a odmykat pouze klíčem.-Ten by měla mít pouze pověřená osoba.Nevidím důvod,proč umožňovat přístup všem obyvatelům na střechu,která,když se poškodí,znamená obrovské náklady.

JABRAKA

askmenow*
hodnocení

0x

Střecha se v našem domě nikdy neřešila (a je zamčená), vchodové dveře ano.

Máme kouli z obou stran, takže se nikdo bez klíče nedostane vevnitř ani ven (a zároveň není třeba zamykat).

Má to své důvody - v minulosti v domě nocovaly pochybné existence, které s někým prošly dovnitř a vyhovovalo jim, že mohou kdykoli nepozorovaně odejít. Teď jsou vlastně v pasti... a tak už k nám nechodí. Naráží to ovšem na požární či nějaké podobné předpisy - že nelze z domu ani v případě nouze utéct. Odhlasovalo se, že budou ke dveřím (proskleným) nainstalována kladívka (jako jsou třeba v autobuse), která mohou v případě nouze posloužit k rozbití dveří. Mámě v domě několik právníků, takže se asi jedná o schůdnou cestu.

doplněno 08.05.13 20:45:

Je pravda, že se dveře možná více opotřebovávají, navíc se občas někdo pokusí je vypáčit nebo zničit zámek. S tím jsou samozřejmě spojené náklady. Z naší zkušenosti jsou ale nižší, než škody, které vznikaly v domě v době, kdy se z něj dalo volně odcházet (a to prosím nebyl z venku bez klíče přístupný nikdy).

hodnocení

0x

Nevím, že by někdo na noc nezamykal hlavní dveře. Jediná vyjímka co vím, jsou horský chaty, tam se alespon první dveře zvenčí nezamykají.

mkat*
hodnocení

0x

Samozrejme zamykame vchodove dvere.Ale hlavny predpoklad je že každa rodina ma vlastne kluče od nich.Dvere na strechu najomnici nemaju načo využivať,aspon u nas.tak od tych ma kluč ,len osoba na to určena.

hodnocení

Ano

Magdon má zcela stejný názor jako já. Podle mne ani střecha by se zamykat neměla. Opět člověk pod kterým bude hořet celé patro bude mít jedinou šanci a to jít na střechu a utíkat po ní do jiného vchodu.

Dokonce ani do krytu CV se nikdo u nás neschová, protože je zamčený. Navíc klíče od krytu a střechy má paradoxně předseda družsva, který díky své práci jezdí domů dvakrát do měsíce.

Opět souhlasím s Magdon. Raději ať mi ukradou mé drahé kolo, než abych pak uhořel. Vím, že je málo těchto případů, ale já můžu být jeden z nich. Tak proč to riskovat.

(je mi skoro 18, a za těch pár let jsem viděl hodně případů, kdy se kašlalo na prevenci a pak to dopadlo špatně. Těd nemluvím o ohni a zamčených dveřích, ale například: Majitel opravny si poctivě a těžce vydělal na svůj vysněný vůz. Nechtěl ho pojistit, aby ušetřil. Až mu ho ukradli tak se poučil a dnes má i tu starou škodovku ve které jezdí pojištěnou. Nebo moje mamka. Naučila se při odcházení od auta prvně zamknout zevnitř dveře, a pak je jen zabouchnout. Když jí všichni říkali ať to tak nedělá, tak na to nereagovala. Až jela pracovně do brna a zabouchla si klíče v nastartovaném autě tak se poučila.(náhradní klíče byly samozřejmě v Ostravě doma). Jednoduše na světě platí pravidlo: Dokud se něco nestane nic se nezmění. V příkladech bych mohl pokračovat, ale o tom tato diskuze není.

Mimochodem čím více si těchto případů všímám, tím více sám dbám na prevenci v ochraně zdraví. Jako elektrikář se snažím jako první učit ochranu zdraví při různé činnosti. :-D vím, že kdo mě zná tak ví jaké blbosti s elektřinou dělám, ale to se pomalu mění a já začínám dávat pozor. 1; 2; 3;)

askmenow*

U nás v domě to bylo jinak, nešlo jen o krádeže kol, ale i o ohrožování lidí (tedy i životů) podivíny a feťáky, kteří lezli do domu. Ono vše má svá pro a proti...

lidus*
hodnocení

0x

náš panelák je obecní,střecha je uzamčená a klíč má domovní důvěrník, vchodové dv eře zamykáme i přes den a to od doby kdy nám za výtahem spali dva bezdomovci, nauči,lo to zamykat i pejskaře kteří tzo do té doby nedělali. Sice je to otravné neotvírat bzučákem ale kdyxž to zvládám já tak ti zdraví to zvládnou taky. Omluvte chyby, píši na noťasu z chalupy a neumim to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]