Nejste přihlášen/a.
Dobrý den dnes jsem si hrál s cívkami a jádry. Jednu cívku 100závitů 4A jsem připojil na 14V 500mA . Sekundární cívka měla 18000 závitů tenkého drátu a 0,032A. Mezi kontakty drátu to dělalo pěkné jeskry. Náhodou jsem se jednou rukou dotknul jednoho konce drátu a druhou druhého. Dostal jsem šlehu podle mne větší než ze zásuvky.
Dotaz zní jaké bylo výstupní napětí sekundáru když primár byl 14V (zdroj max 500mA)?
Nikde jsem nějaký vzorec nenašel.
Díky moc. Po tomto zkratu zase na pár let schovám cívky do šuplíku a budu se zabývat solární energií.
Hele, vlku95, až zas někdy nebudeš přesně vědět, radši se někoho zeptej, jestli máš vůbec dál zkoumat. Buď rád, že jsi měl jen tak měkký zdroj. Elektrika fakt není jen pro srandu. Radši se věnuj tomu slunečnímu panelu. Ale bacha, jeden bude snad celkem bezpečný, jenže když jich zapojíš víc, výsledek už bezpečný být nemusí!
A jen k tomu trafu, převodní vztah transformátoru se určitě válí všude možně:
U1 / U2 = Z1 / Z2, kde U je napětí a Z je počet závitů, index 1 a 2 rozlišuje stranu trafa.
Takže při tvém poměru Z1/Z2 = 100/18000 = 1/180 jsi 180 krát zvýšil napětí a naštěstí i tolikrát snížil výstupní proud (protože U1 * I1 = U2 * I2).
doplněno 23.02.13 18:57:pro @vlk : Vypnutí spousty spotřebičů ve stejnou chvíli je jako demonstrace asi působivé, ale skoro bych řekl, že škodlivé a k ničemu. Energetici opravdu nedokážou reagovat na obrovskou změnu spotřeby energie, rozházelo by jim to sítě. Naštěstí o tom moc lidí asi neví a většina by stejně nic neudělala i kdyby to věděla. Spíš by bylo užitečné, kdyby lidi pořád vypínali všechno, co nepotřebují mít zrovna v provozu.
Díky za výpočet. Celkem pecka to byla. Hned jsem cítil, že to bylo větší než ze zásuvky.
Mimochodem dnes od 20:30 do 21:30 je hodina země, kdy co nejvíce lidí vše povypíná. Bavil jsem se s elketrikářema, že energetici musí mít dost práce když miliony lidí vypnou spotřebiče či pojistky ve stejnou chvíli. Dost práce se stabilizací napětí a frekvence. To jen tak na okraj. veronica.cz/...
NIKOLA TESLA takto vytvářel VYSOKÉ napětí jaké je např v TV je to životu NEbezpečná hračka, raději přejdi na ten SOLAR G.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.