Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nikdy jsem nebetonoval a tak bych se chtěl poradit, potřeboval bych zabetonovat špalek do země aby jej nikdo neodnesl.
Jak to udělat? Koupit cement a jak pokračovat s betonováním aby byl beton kvalitní?
Děkuji
Já bych špalek na místě kde bude v zemi provrtal napříč a dal tam roxor ,aby ten špalek nešel vytáhnout. Dále vykopat díru cca o 10cm širší než je pruměr špalku. nevím jak to chcete poctivě ,ale nezamrzná hloubka je 80cm.Beton namíchat v kolečku .Poměr díl cementu a 3 díly písku . Nasucho proházet až je z toho šedá hmota . Potom dát 3 díly jemného štěrku frakce max. 16mm. A potom kropit vodou v konvi a prohazovat. Beton by neměl být řídký ,ale spíše sušší . Měl by ale držet tvar .
Pokud nemáte štěrk ,tak dejte čistě jen písek a to v poměru 1 cement a 4 díly písku. Písek více váže cement.V těchto teplech doporučuji potom zakryt plachtou , kartonem atd. A kropit aspon 3dny.Beton se zahřívá a váže vodu .
Podle mého , ale špalek není dobré zabetonovat .Moc velkou životnost dřevo v zemi nemá.
Děkuji,
sehnal jsem si cement a k němu přidám jen menší množství štěrku, prý čím více cementu tím lépe to bude držet je to pravda?
Když zředím cement / štěrk v poměru 4/1?
Špatně! Beton je písek a cement . Tam vznikají vlakna co se spojují a ty se spojují s pískem .Štěrk je tam jen jako vypln ,aby jste moc nepoužívali cementu a písku. Maximum co se spojí a je největší pevnost je těch 1 díl cementu a 4 dílu písku .Více cementu neznamená lépe! Prostý beton do zakladu se děla cca 1/ 8 .Venkovní dlažba 1/4 .
Více zde - poradte.cz/...
ŠPATNĚ - viz "jendax"...
opravdu poctivý beton je cement s pískem v poměru 1:3 (objemových) dílů, štěrk zle přidat také, ale v přiměřeném množství podle frakce, aby byly ostatní hmotou dostatečně vyplněmy mezery mezi jednotlivými kamínky...
"Štěrk je tam jen jako vypln ,aby jste moc nepoužívali cementu a písku" - to jsou mi noviny?! Pro vaše info - štěrk, tedy kamenivo, významně zvyšuje pevnost betonu. Taky to, že při použití pouze písku je potřeba cementu nižší je blud - na obalení všech zrníček písku je potřeba mnohem více cementu než u štěrku.
Pro tazatele - kvalita betonu se zvyšuje použitím cementu až do poměru cca 1:2 se štěrkem, pak už kvalita nestoupá. Použitím např. samotného cementu nikdy nedosáhnete kvality správně namíchané betonové směsi. Pro zabetonování špalku poměr 1:4 bohatě stačí. Jak tady ale už bylo poznamemáno - špalek bude uhnívat.
část špalku která bude zabetonovaná a i 20cm nazemní části (jestli jde o sloupek ) bych před zabetonováním pořádně natřel asfaltovou penetrací nebo aspon vyjetym olejem.
Já jsem taky experimentoval při betonování nájezdu u vrat a nakonec jsem raději skončil u kupovaného "Šnellcementu". Je to sice drehé ale pro neznalé je to ideální volba. A hlavně za 10 minut je to pojízdné i pro náklaďák.
Opravička: Šnellcement jsme používali na sloupky k plotu, na nájezd jsem použil rychletrvrdnoucí beton.
to je to samý né
to je dibrýýý ,jak je to vubec rychlý? to bych asi taky použil na schody do domu ...a dostanu se ještě ten den domu
Nené, rychlocement se míchá s pískem, rychlobeton už je namíchaný a přidá se pouze voda...
doplněno 07.07.12 13:31: Je to "docela rychlý", ale není to nejlevnější řešení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.