Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik cementu na základní desku

Od: ann* odpovědí: 7 změna:

Kolik prosím budu potřebovat cementu na základovou desku pod ČOV a jak velkou ji mám udělat - o kolik větší? ČOV má dno velké 974 mm (nahoru se rozšiřuje na 1320 mm), v projektu je jen napsáno, že deska mít tl. 150 vyztuženo KARI síti při horním povrchu *nevi*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Ann -

Stačí si spočítat obsah desky,to jsou kupecké počty.Pak z toho písek bude tvořit asi tři čtvrtiny objemu a cement jednu čtvrtinu.Písek betoňák,karisíť se "postaví na nožičky",aby byla ve správné výšce,zaleje se polosuchou směsí,ne moc řídkou a udusá se .

JABRAKA

ann*
hodnocení

... to mě taky mohlo napadnout *hi* díky

jendad

Já bych řekl že cementem objem nenabyvá.Ten se vmísí mezi zrna písku a spojuje je.Párkrat jsem míchal trochu betonu v kolečku a spíše mě vždy překvapilo jak malo betonu je v kolečku oproti tomu kolik jsem tam nasypal písku.Pokud je to beton ktery není vystaven povětrnostním podmínkam (je v zemi) stačilo by poměr cementu a písku 1:5 , Poměr 1:4 je tak na dlaždičky (vysoka pevnost) .Více cementu nemá smysl davat - cement už se nemá na co navazat - spíše to škodí.

Pokud máte jemny štěrk frakce 10-16mm mužete ho tam přimíchat 1 díl štěrku na 4 díly písku. Dobra kniha je od Václava Hajka - Betonujeme .Pujčte si ji aspon v knihovně.

jirbar*

To snad není pravda. Cementu pro běžný beton se dává 300 kg na m3 a písku (jistěže volně ložený) musí být asi o 20% více než je kubatura hotové desky

jendad

takže jsem se podíval do knihy .Nejmenší množství cementu na 1m3 hotoveho betomu:

Z prosteho betonu -145 kg

Ze železobetonu - chraněné před vlivy povětrnosti - 220kg, nechraněne před vlivy povětrnosti 245kg, ve styku s vodou a vystavene učinkum zamrzaní a rozmrzaní 275kg

Použijeteli vybratoru, snížží se množství cementu o 10%

Čím je zpracování intenzivnější(dobře promíchano),tím muže byt směs hustší (meně vody) a tím je taky třeba menšího množství cementu k dosažení stejne pevnosti betonu.Jedná se o vodu určenou ke zpracování, nikoliv vodu k hydrataci cementu.

Tak jsem to dohledal přesně a je zde uvedeno max. 450kg cementu na 1 m3 betonu.Takove betony se velmi smrštují a směs se zahřívá

jendad

Zaklady z prosteho betonu 1:8

zakladypod plotove sloupky 1:6

betonova zed 1:6

betonove dno nadrže 1:5

betonova cesta 1:4

betonove dlaždice 1:3

betonove schody 1:3

betonova podkladní mazanina 1:6

ann*
hodnocení

Děkuji pěkně všem, tak snad se mi premiéra botonu povede :) zvolím do země do nezámrzné hloubky bez spodní vody beton 1:5 a na 15x120x120 cm desku mi snad budou stačit 3 pytle cementu (i s rezervou) *cteni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]